Aici, in Olanda (7)
Raspunsuri - Pagina 13
ancuta06 spune:
Ahh, de sistemul sanitar nu vreau sa vorbesc deloc. Nu ma mai deranjez sa ma duc aici la doctor. Ma duc periodic in Romania si imi fac controalele acolo. Le inteleg sistemul, dar nu sunt de acord cu el deloc.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Iris2002 spune:
Anky,
Ce inseamna "vrije meenig, nu" ? La ce te referi? Sper ca nu vrei sa spui ca nu esti de acord cu vrije mening, ca eu nu mai inteleg nimic...vrei dictatura ?
Cine a scris pe forum ca nu ii e dor de parinti? Am recitit toate mesajele cu atentie si nimeni nu spune asa ceva...
Cine arunca cu pietre in Romania?
Daca te referi cumva la mesajul meu, poate trebuie sa recitesti cu atentie, sa intelegi contextul. Eu am dat un exemplu de motive pentru care cunostintele mele olandeze se pling de Romania. De asemenea am spus clar ca nu sunt de acord cu parerea lor, exact cum nu stau sa aprob toate criticile aduse Olandei...
Si...cine se ascunde dupa degete? Toti cei care au o alta parere decit tine?
Uite, mie nu imi e acum dor de casa. Ca sunt acasa. Pricepi cum vine asta? Cind o sa fiu in vacanta, oriunde ar fi in lume, o sa imi fie dor de casa. Stiu, suna ca o culme a tradarii de tara, dar eu sunt aici acasa, cu omul pe care il iubesc, si intr-o familie cu care am norocul sa ma iubeasca si sa o iubesc. Cu care imi e drag sa fiu ! Te va suprinde, e posibil sa iti lipseasca familia din Romania si unii prieteni, dar totusi sa fii fericit aici. Mi se intimpla mie ! (promit solemn ca nu ma ascund dupa deget)
Si inca ceva: exemplu de vrije mening: eu am dreptul sa spun ca sunt fericita aici si tu ai dreptul sa spui ca nu esti.(a nu se traduce cu ai dreptul sa imi spui mie cum ma simt)
Pe de alta parte, esti de 8 ani aici, nu ti-a placut de la inceput Olanda... vrije mening... pai de ce ai ramas? Doar pentru bani? Eu as fugi mincind pamintul.... 8 ani din viata intr-o tara cumplita, cu toti oamenii reci si neprietenosi si nepricepind de gluma (si sotul tau included, of course, doar e olandez) doar pentru un nivel de viata mai bun? Pai nu e linistea sufleteasca, alaturi de oameni pe care II IUBESTI mai importanta?
Eu as zice ca da. Dar e drept eu nu am vocatie de martira, daca nu-s printre oameni dragi nu raman domne...as alege saracia cu cei dragi si nu bogatia cu ceilalti.
unducthable spune:
anky,
mi-a placut mesajul tau, recunosc in el chestii de care m-am lovit si eu. intr-adevar, Olanda nu mai aceeasi ca in 2000 cand am venit eu aici...nivelul de trai a mai scazut, firme de high-tec s-au inchis...lumea s-a mai inrait impotriva strainilor (vezi si simpatia de care se bucura Pim Fortuin)
relatiile intre mine si olandezi sunt reci, de afaceri, asa cum le place lor si imi convine si mie: adica ei se folosesc de mine si de pregatirea mea (capatata in Romania) si eu primesc salariu, string bani si ii duc in Romania. in rest, atat cat ma respecta ei pe mine si tara de unde vin, atat ii respect si eu pe ei si tara lor.
P.S: cred ca n-are sens sa-i mai raspund(em) lui Iris2002 indiferent ce mai posteaza, ca e un dialog al surzilor; exista si PM, in definitiv putem schimba pareri si acolo; apropos, ce-i aia "vrije meenig" ?
the one who gives should never remember, the one who gets should never forget
Rukki spune:
Hei, ce s-au mai incins spiritele...Fetele, eu am stat si m-am gandit de multe ori: o fi o problema a romanilor, ca sunt prea critici, ori sunt asa diferente culturale uriase intre Olanda si Romania? Ca prea am auzit multi romani plangandu-se de Olanda si olandezi...Eu una trebuie sa spun ca imi place aici, o fi si din cauza ca sunt cu cel iubit, ca am avut noroc de colegi draguti, etc. Au fost si chestii care m-au socat/ranit la inceput, nu le puteam intelege, acum am ajuns poate sa le justific, in multe privinte sa gandesc si eu ca olandezii, in altele raman un pic critica dar...imi place. Ma doare sufletul de dor de parinti si prieteni, nici eu nu am ajuns inca cu cei de aici la gradul de intimitate pe care il am cu cei de acasa, si e si normal, cu prietenii romani am impartit alta varsta, mai nebuna, si ii cunosc de ani intregi iar in Olanda sunt de nici un an. Dar nu as mai incepe sa le caut nod in papura olandezilor...
Poate putem incerca un exercitiu, sa mai calmam apele...Poate voi, cei cririci puteti incerca sa gasiti cateva lucruri pe care totusi le admirati aici, iar cei pozitivi puteti sa ne dati cateva exemple de situatii, poate la inceput, cand ati avut de furca cu diferente culturale. Hai, ca trebuie sa existe, din ambele categorii...Ce spuneti?
Rukki spune:
Unducthable, vrije mening e libertatea de opinie...Acum si eu is de acord ca Olanda de acum nu mai e cea din 2001, cand am cunoscut-o eu prima data, dar cred ca intreaga Europa nu mai e, am eu si o idee de ce, dar ar fi o discutie prea filosofica. Poate olandezii au fost doar foarte optimisti, si economic, cu polder model-ul lor, si social, cu emigrantii, si acum s-au lovit de prag rau de tot. Si zic eu ca nu s-au inrait degeaba impotriva strainilor, cu riscul de a suna right winged;-)
Si nu va retrageti pe privat, va rog...Ca daca mentinem discutiile astea pe un ton civilizat, mai dam viata subiectului, nu?
Iris2002 spune:
Unducthable,
Inteleg ca ti-ai adus iar jucariile aici dar te joci doar cu Anky si cu conditia sa nu se mai joace cu mine, pe PM... culmea e ca ma suna si acasa fata, ce zici, te mai joci cu ea? Sau poate ii interzici categoric sa ma mai sune.
Serios vorbind, daca nici un prieten nu ti-ai facut printre olandezi de mai bine de patru ani... ik vind het heel erg zielig.
Si inteleg tot ce ai postat, desi nu sunt de acord cu tine. Chiar nu te respecta? Si asta in timp ce esti asa de amabil si prietenos? Ai auzit cumva de uitstraling? Oamenii si simt care e parerea ta despre ei...cit timp tu ii judeci asa cum o faci, nu te astepta la reactii prietenesti din partea lor. O prietenie vine din doua parti.
Cum se face ca eu am doar reactii pozitive la faptul ca sunt romanca, mai mult, colegii ma intimpina cu "buna dimineata" si imi spun de citeva ori pe zi "multumesc"?
Uite ca si Ruxi are colegi faini...si Anky mi-a spus ca a avut colegi si sef foarte faini. Trek maar de conclusie.
ancuta06 spune:
Mie, una, imi place Olanda. Asta e. Mi-e tare dor de familia mea, vorbim la telefon foarte des, suntem la fel de apropiati cu totii. Imi pare rau ca parintii mei nu imi pot vedea bebelusul crescand, nu l-au auzit cand a spus prima oara "mama", acum cateva zile, nu l-au vazut astazi cand a facut primii 3 pasi, singurel. Ma doare, pentru ca, acum cativa ani, imi imaginam viata mea cu totul altfel. Dar m-am indragostit, am venit aici, casa mea acum e aici, alaturi de sotul si baietelul meu. Familia lui este foarte draguta, simt ca ma iubesc si ca ma accepta asa cum sunt, cu defectele si calitatile mele. Imi plac strazile curate, imi plac oamenii amabili, imi place aceasta politete pe care o au. Desi, poate e falsa, prefer asa. Vad ca m-am schimbat, in timp, in bine. Am adoptat tot ceea ce mi-a placut. Incerc sa ma adaptez si sa ma integrez atat cat pot de bine. perfectiune nu exista nicaieri, si nu o caut. Ma intereseaza mai mult sa ma simt bine.
La inceput a fost ingrozitor. Simteam ca sunt un "outsider", si nu mi-a placut deloc. Dar, in timp, m-am obisnuit cu ei, cu felul lor de a manca,de a vorbi, de a se purta, de a trai. Sunt o civilizatie diferita de a noastra, dar nu suntem noi mai buni decat ei, sau ei mai buni decat noi. Suntem doar diferiti. Si prefer sa ma adaptez, atat cat pot, fara sa renunt la identitatea mea. Sunt deschisa la ce e nou, si, in ultimul timp, nu mai spun "nu-mi place" inainte de a incerca ceva. Am devenit mai toleranta, mai increzatoare. Mai am mult pana ajung acolo unde vreau sa fiu.
In legatura cu prieteniile, este normal ca cele vechi sa fie altfel decat cele noi. Pe oameni ii apropie experientele pe care le-au trait impreuna. Trecutul.
Sunt asa de obosita....asa ca ma duc in pat. M-a tinut fi-miu treaza toata noaptea trecuta.
P.S. Ruxi, te sun maine seara, pe fix, sa mai stam de vorba. Sper sa te gasesc.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
unducthable spune:
quote:
Originally posted by Rukki
Poate putem incerca un exercitiu, sa mai calmam apele...Poate voi, cei cririci puteti incerca sa gasiti cateva lucruri pe care totusi le admirati aici, iar cei pozitivi puteti sa ne dati cateva exemple de situatii, poate la inceput, cand ati avut de furca cu diferente culturale. Hai, ca trebuie sa existe, din ambele categorii...Ce spuneti?
http://community.webshots.com/user/ruxi_onne
Mi se pare o idee foarte buna! Si pt. ca eu am fost critic pana acum, hai sa spun ce imi place si apreciez la olandezi: organizarea si planificarea la serviciu, faptul ca la primarie sunt mai multe ghisee decat e nevoie si nu trebuie sa stau la coada si sa ma inghesui, strazile fara gropi...
Ma mai gandesc si mai adaug...
P.S. multumesc de raspuns Rukki, sensul literal il stiam, dar nu stiu ce inseamna mai concret...un exemplu practic
unducthable spune:
quote:
Originally posted by Iris2002
Unducthable,
Inteleg ca ti-ai adus iar jucariile aici dar te joci doar cu Anky si cu conditia sa nu se mai joace cu mine, pe PM... culmea e ca ma suna si acasa fata, ce zici, te mai joci cu ea? Sau poate ii interzici categoric sa ma mai sune.
Serios vorbind, daca nici un prieten nu ti-ai facut printre olandezi de mai bine de patru ani... ik vind het heel erg zielig.
Si inteleg tot ce ai postat, desi nu sunt de acord cu tine. Chiar nu te respecta? Si asta in timp ce esti asa de amabil si prietenos? Ai auzit cumva de uitstraling? Oamenii si simt care e parerea ta despre ei...cit timp tu ii judeci asa cum o faci, nu te astepta la reactii prietenesti din partea lor. O prietenie vine din doua parti.
Cum se face ca eu am doar reactii pozitive la faptul ca sunt romanca, mai mult, colegii ma intimpina cu "buna dimineata" si imi spun de citeva ori pe zi "multumesc"?
Uite ca si Ruxi are colegi faini...si Anky mi-a spus ca a avut colegi si sef foarte faini. Trek maar de conclusie.
Ba da, mi-am facut cativa prieteni olandezi...si cine a spus ca nu ne respectam reciproc...asta e interpretarea ta rauvoitoare...sau ai impresia ca nu ii respecta pe romani?
In schimb gasesc tonul tau extrem de arogant si dispretuitor desi nu esti dutch (sau gresesc?!) asa ca te rog frumos sa nu mai imi adresezi nici un mesaj. Promit ca si eu voi proceda la fel, asta e ultimul mesaj postat pt. tine.
Iris2002 spune:
Ancuta, absolut de acord cu tine... si eu sunt fericita aici pentru ca aici e omul pe care il iubesc. Asa ca am invatat sa cunosc tara si sa o iubesc, cu bune si rele, asa cum si ei pe mine ma accepta cum sunt. Ai reusit sa formulezi in cuvinte perfect ceea ce simt si eu.
Unducthable, iti acordasem the benefit of the doubt pentru o clipa.
Dar m-ai trezit la realitate cu "arogant si dispretuitor desi nu esti dutch". Multumesc anticipat pentru ca nu imi raspunzi la mesaj.
(btw sunt sigura acum ca nu ai prieteni olandezi. nu-i bai, nici nu ii meriti)
O regula a conversatiei: daca pui cuiva o intrebare, astepti frumos raspunsul... raspunsul meu la intrebarea de unde stiu ca nu ai prieteni olandezi e, de fapt, raspunsul tau, citat: "relatiile intre mine si olandezi sunt reci, de afaceri".
Si pentru a raspunde intrebarii tale binevoitoare: nu, nu am impresia ca nu i-ar respecta pe romani.
Ruxi, tu cind apari prin Olandia?