Legalizarea ART
S-a aprobat legea conform careia se legalizeaza tehnicile de reproducere asistata (ART), inclusiv donarea de ovule si posibilitatea folosirii mamei surogat, fara riscul de a nu mai vrea sa dea copilul! Se interzice stocarea embrionilor in scopul comercializarii, exportul de embrioni, precum si avortul selectiv al embrionilor de un anumit sex.
Cred ca e un pas important pentru aceasta tara, avand in vedere cresterea alarmanta a numarului de cupluri infertile.
Raspunsuri
ardit spune:
anemona eu am un program de legislatie, poti sa spui nr.de lege si data emiterii (sau numarul de monitor si data aparitiei monitorului eventual)?
va spun sincer ca m-am intrebat mult timp cate ovule prelevate au fost de fapt la FIV-ul care l-am facut? ce s-a intamplat cu restul de sperma? in fituica aia de contract de la giulesti parca nu scria nimic despre asta, o sa-l caut maine sa vad daca-l am. Noi suntem in momentele alea asa absorbite si preocupate de alte probleme dar dupa un timp incepi sa te intrebi.
in lotul meu a fost o tipa care avea o stiva de embrioni, tot facea ET-uri, ce sa va spun: era deja blazata, cu cat crestea nr de ET-uri bHCG-ul era din ce in ce mai mic la fiecare, si isi punea intrebarea daca nu putea sa doneze embrioni.
pe urma chiar aici de cand sunt eu pe DC au fost cel putin doua cazuri de persoane care vroiau embrioni sau mame purtatoare
anemona spune:
ardit, nu stiu nr legii, am vazut asta seara la tv si au zis ca va fi publicata in monitorul oficial peste doua saptamani. abia a fost aprobata, cred!
sheherezada spune:
E adevarat!Am auzit si eu aseara la televizor.
mereu aproape de voi.
"Nu exista culmi de neatins ci numai aripe prea scurte"
sheherezada
steliana04 spune:
Oare aceasta lege are in vedere si acordarea de gratuitati, subventii pt. FIV si inseminari?
psj spune:
Din presa de azi ref la legea in cauza :
"Documentul impune celor care doresc sa apeleze la inseminarea artificiala sa fie casatoriti sau impreuna de cel putin doi ani, sa aiba virsta biologica pentru a procrea si sa fie sanatosi fizic si mintal. In Romania sint doar citeva centre in care se practica fertilizarea in vitro (inseminarea artificiala). Potrivit ministrului Brinzan, nu exista o statistica a numarului acestor interventii si a reusitei acestora, dar se banuieste ca ar fi vorba de citeva sute de cazuri pina acum."
Ma rog... trebuie sa dam si examen psihologic cumva ?
"Romania are cel mai mare numar de avorturi raportat la populatie. Anul trecut, in Romania au fost produse aproape un sfert de milion de avorturi. " Nu-mi vine sa cred.
Jasmine spune:
N-au zis nimic despre acordarea de gratuitati sau orice fel de sprijin financiar.
Jasmine
33 saptamani
ardit spune:
am cautat in mod expres subiectul asta ca sa va intreb daca stiti ceva, s-a publicat? daca da poate stiti monitorul
va spun din experienta ca ceea ce se publica in presa despre un proiect de lege poate sa difere cu 180 de grade cand apare legea. De ce? ziaristii afla din niste comunicate de presa sau din niste conferinte despre proiect, nu au pregatire de specialitate si inteleg pe jumatate, sau inteleg altceva. Mi s-a intamplat in meserie sa vad chestia asta, cu stupoare va dati seama, odata am fost pe punctul sa scriu o scrisoare de raspuns la ziarul respectiv, am renuntat in ultimul moment, pentru ca desi as fi scris ca persoana neutra, s-ar fi aflat imediat unde lucrez si s-ar fi putut spune ca sunt partinitoare
Jonica spune:
Inca nu s-au publicat nimic in monitor.
Il urmaresc zilnic, fiind si eu direct interesata de subiect.
Dar am revazut articolele din perioada in care cica s-a aprobat si intr-unul din ele zicea ca "se va publica pana la sfarsitul anului"...
Asa ca, probabil, mai avem de asteptat.
Ioana