Legalizarea ART

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jonica spune:

Am urmarit cu mare seriozitate actele publicate in Monitorul Oficial; s-au publicat acte deosebit de interesante de genul reproducerea la albine, transportul maslinelor si al mazarii in conserve, etc.
Evident ca ceea ce ne intereseaza pe noi - NU.
Asa ca am intrat pe pagina Senatului, unde am gasit urmatoarele:

http://80.97.216.132/senat.proiect.asp?cod=9290&pos=0

Fișa proiectului de lege

Proiect de lege privind sănătatea reproducerii și reproducerea umană asistată medical

Număr înregistrare:
- Senat: L334/2004
- Guvern: -
Prima Cameră: Camera Deputaților
Tip inițiativă: Propunere legislativă
Inițiatori: Deputați
Ovidiu Brînzan - PSD
Număr de articole: 37
Avizul Consiliului Legislativ: 561/07.04.2003
Procedură de urgență: NU
Stadiu: în reexaminare
Caracterul Legii: -

Derularea procedurii legislative:

Data Acțiunea
27/04/2004 Adoptat de Camera Deputaților
03/05/2004 Înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.L334 (adresa nr.PL217/29/04/2004)
05/05/2004 Trimis pentru raport la Comisia pentru învățământ, știință și tineret (TERMEN: 19/05/2004)
05/05/2004 Trimis pentru raport la Comisia pentru sănătate, ecologie și sport (TERMEN: 19/05/2004)
05/05/2004 Trimis pentru aviz la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări (TERMEN: 18/05/2004)
05/05/2004 Trimis pentru aviz la Comisia Parlamentului României pentru Integrare Europeană (TERMEN: 18/05/2004)
05/05/2004 Trimis pentru aviz la Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități (TERMEN: 18/05/2004)
18/05/2004 Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități transmite avizul cu nr. 256-FAVORABIL
19/05/2004 Prezentare în Biroul Permanent (termenul de depunere a raportului este 26.05.2004)
19/05/2004 Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări transmite avizul cu nr. 581-FAVORABIL
26/05/2004 Comisia pentru învățământ, știință și tineret depune raportul cu nr. 133-FAVORABIL cu amendamente
26/05/2004 Comisia pentru sănătate, ecologie și sport depune raportul cu nr. 307-FAVORABIL cu amendamente
01/06/2004 Înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului
01/06/2004 Dezbateri generale (vot final amânat)
08/06/2004 Înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului
08/06/2004 Trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru învățământ, știință și tineret
08/06/2004 Trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru sănătate, ecologie și sport
11/06/2004 Comisia pentru învățământ, știință și tineret depune raportul SUPLIMENTAR cu nr. 159-FAVORABIL cu amendamente
11/06/2004 Comisia pentru sănătate, ecologie și sport depune raportul SUPLIMENTAR cu nr. 358-FAVORABIL cu amendamente
22/06/2004 Înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului
22/06/2004 Adoptat de Senat cu modific#227;ri; urmeaz#227; mediere (nr. voturi: DA= 76 NU=2 AB=3)
24/06/2004 Trimis la comisia de mediere, pentru raport
25/06/2004 Înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului
14/09/2004 Comisia de mediere finalizeaza raportul
16/09/2004 Înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului
16/09/2004 Plenul Senatului aprob#227; raportul comisiei de mediere (nr. voturi: DA= 71 NU=5 AB=12)
28/09/2004 Plenul Camerei Deputaților aprob#227; raportul comisiei de mediere
30/09/2004 Depus la Secretarul general si anuntat în plenul Senatului, pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii
04/10/2004 Trimis la promulgare
14/10/2004 Presedintele României cere reexaminarea legii

Documente asociate proiectului de lege:

- Forma inițiatorului
- Expunerea de motive la proiectul de lege
- Raportul comisiei sesizate in fond
- Forma adoptat#227; de Senat
- Forma adoptat#227; de Camera Deputaților
- Raportul comisiei de mediere
- Forma trimis#227; la promulgare

Nu am putut salva sub forma de .pdf documentele, eventual intrati sa le vedeti. Merge destul de greu.
Concluzia este ca mai avem de asteptat - ma tem eu ca mult si bine, ca desi este an electoral, nu astea sunt probleme importante....

Sper sa auzim si vesti mai bune.

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jonica spune:

Am uitat o chestie: dupa ce se va publica intr-un sfarsit legea, va urma alta perioada de asteptare: sa publice normele de aplicare.

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardit spune:

merci jonica, si uite incep mici extrase din ultima varianta:

cateva definitii:

"prin mama purtatoare se intelege femeia care consimte ca embrionul obtinut prin reproducere umana asistata medical, sa fie implantat in uterul sau si sa duca sarcina la termen, sa nasca si sa cedeze voluntar drepturile sale legale asupra acelui copil, in baza unui contract cu un cuplu infertil;

prin mama surogat se intelege femeia care consimte sa fie inseminata artificial cu sperma barbatului din cuplul infertil;

prin cuplu reproductiv asistat medical se intelege cuplul infertil care beneficiaza de reproducere umana, asistata medical, si care a contribuit total, partial sau deloc cu material genetic necesar reproducerii;

prin fertilizare in vitro se intelege tehnica reproducerii asistata medical prin fecundarea unui gamet feminin (ovul) si a unui gamet masculin (spermatozoid) care se realizeaza in laborator, embrionul rezultat fiind transferat in uter, in scopul implantarii si dezvoltarii sale ulterioare in fat;

prin transfer de embrioni se intelege reimplantarea embrionului din gametii cuplului beneficiar la o alta femeie (!), purtatoare de sarcina, inseminarea unei femei straine cuplului, care doreste copilul, si extragerea ovulului fecundat urmata de reimplantarea in uterul femeii beneficiare;(!)

prin fertilizare artificiala se intelege procedura medicala prin care ovulul mamei purtatoare a sarcinii este fecundat cu gametii masculini, fie ai sotului, fie ai unui donator, sau mama este o terta straina casatoriei, iar copilul este adoptat de mama beneficiara;

prin inseminare artificiala se intelege o tehnica de reproducere umana asistata medical, utilizata in unele cazuri de sterilitate a cuplului; daca lichidul seminal provine de la sotul sau concubinul femeii, inseminarea artificiala este denumita inseminare conjugala, iar atunci cand sperma provine de la un donator, inseminarea artificiala este denumita inseminare de donator;

prin donarea de gameti se intelege un contract confidential si gratuit prin care un barbat, in principiu anonim, doneaza sperma unui centru de inseminare, acceptand fecundarea unei femei, care nu ii este partenera de viata"

mentionez ca semnul (!) imi apartine, la paragraful respectiv ori era beat cel care l-a conceput, ori eu am grave carente in cunostinte: cum adica sa "extragi ovulul fecundat" (din uter, nu?) si sa-l "reimplantezi"? ca sa nu mai zic ca stiam ca transfer de embrioni se face in urma unui FIV, deci poate sa fie si cu embrion obtinut din gametii cuplului
si inca o chestie: la fertilizare artificiala povestesc despre "sot" si "casatorie" iar la inseminare artificiala apare "cuplul" si... "concubinul". Parerea mea este ca nu sunt consecventi..

Mergi la inceput

nu comentati nimik?!

ei bine continui:

"art.11.Pentru a recurge la reproducerea umana asistata medical, barbatul si femeia trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
a)sa fie vii, inseminarea artificiala a femeii cu sperma sotului decedat fiind interzisa;
b)sa aiba varsta biologica necesara pentru a procrea;
c)sa indeplineasca criteriile medicale privind starea de sanatate fizica si mintala;
d)sa fie casatoriti sau in masura sa probeze (!) o viata comuna de cel putin 2 ani;
e)sa consimta, in prealabil, la transferul de embrioni sau la inseminarea artificiala"

bineinteles ca si aici am ceva de comentat (na! daca voi nu ziceti nimic!): la pct.a iar apare sotul, sa inteleg ca se poate cu sperma unui strain...?
repet ca semnul (!) imi apartine, ma intrebam cum probezi ca...
si psj se pare ca: da!

in episodul viitor: activitati interzise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

eu am o problema si cu varsta biologica de pa pct-ul 11 b)

daca tot vrei!

iar la probare e simplu draga, mergi la notr si dai cu subsemnatii, ete na!

ha! nu am citit cu atentie dar inteleg ca femeile singure nu au voie!

acum te intreaba ceva la inseminare? ca eu asi avea probleme cu probarea aia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psj spune:

ardit , ce anume ? faza cu examenul psihologic ? ha , adevaru e ca trebuie sa mai manance cineva o paine si pe urma la asta , nu ?
Are multe ambiguitati (ca sa nu le zic amatorisme) legea . In alte tari am vazut ca se poate face inseminare folosind sperma unei persoane decedate daca era in prealabil conservata din timpul vietii .
Oare or fi consultat si vreun medic specializat pe asa ceva ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anemona spune:

Ha! Daca tot nu ne pot ajuta cu fonduri, macar sa ne "ajute" cu bete in roate! Sunt cateva chestii absurde rau!!! Adica de ce o femeie singura nu are voie sa faca un copil in mod artificial?

Mergi la inceput

dandana probabil ca nu vor mame batrane, si cam care ar fi dupa ei varsta critica?! menopauza? dar asta poate sa vina devreme si la 40-45 la unele femei... Si sa vezi mai jos ca chiar este o tehnica interzisa!

si, acum ca v-ati incalzit sa continuam(mai intai cu art.12 si 13 si apoi cu ce se interzice):

"art.12.(1)Inainte de a se recurge la una din tehnicile de reproducere asistate medical, echipa medicala pluridisciplinara a unitatii medicale care va efectua operatiunile tehnico-mdicale trebuie sa-i informeze pe membrii cuplului asupra posibilitatilor de reusita sau esec, asupra riscurilor la care sunt supusi mama si copilul, sa verifice motivatia cuplului si sa-i informeze asupra posibilitatilor existente in materie de adoptie prevazute de lege.
(2)Cuplul va primi un dosar ghid, care va cuprinde descrierea tehnicilor medicale ce urmeaza a se efectua, precum si o informare legislativa referitoare la asistenta medicala a reproducerii.
(3)Reproducerea umana asistata medical acorda medicului un rol fundamental in selectionarea(!) cuplurilor beneficiare si a donatorilor, implica o corecta evaluare a starii de sanatate a acestora, a caracteristicilor lor fizice si psihice(!), analiza antecedentelor genetice si familiale, asigurarea unei bune desfasurari a testelor, aprecierea subiectiva(!) a capacitatii cuplurilor de a fi parinti.
(4)Cererea cuplului poate fi confirmata sau infirmata de medicul ginecolog, dupa o luna de la data solicitarii.

art.13.(1)Accesul la reproducerea umana asistata medical este permis in cazul oricarei femei sau barbat care sufera de sterilitate, care nu poate fi tratata prin nici o metoda terapeutica clasica sau interventie chirurgicala(!), in special in urmatoarele cazuri:
a)incompatibilitati imunologice;
b)existenta unor imposibilitati de contact intre cele doua celule germinative;
c)sterilitate din cauze necunoscute."

ei si acum am ajuns la interziceri:

"art.14.In domeniul reproducerii umane asistate medical sunt interzise urmatoarele activitati:
a)producerea abuziva de embrioni;
b)lipsa de consimtamant in orice etapa a procedurii, precum si lipsa autorizatiilor necesare;
c)intermedierea intelegerilor pentru maternitatea de substitutie;
d)manipularile genetice pe embrioni;
e)inseminarea post-mortem;
f)comertul cu embrioni;
g)donarea ilicita de embrioni;(!)
h)traficul de gameti;(!)
i)prelevarea de gameti fara consimtamant;
j)amestecul de gameti;
k)violarea confidentialitatii datelor privind donarile;
l)nedepistarea eventualelor bolitransmisibile sau infectioase;
m)avortul selectiv al embrionilor de un anumit sex, prevazut in reglementarile internationale de bioetica.

art.15.(1)Tehnicile de reproducere umana asistata medical permise sunt urmatoarele:
a)inseminarea artificiala;
b)fecundarea in vitro;
c)transferul de embrioni.
(2)Tehnicile de reproducere umana asistata medical interzise sunt urmatoarele:
a)inseminarea artificiala post-mortem;
b)transferul de embrioni post mortem(!);
c)interventii la cazurile de infertilitate datorate varstei(!);
d)interventii la cuplurile care nu pot face dovada(!) unei vieti comune stabile."

-deci se va face o selectionare a cuplurilor (adica o sa fie cazuri cand tu vrei, dar ei nu vor!) si pe baza unei aprecieri... subiective a medicului, iar raspunsul il astepti o luna: vor, nu vor..
-si inca ceva- inteleg eu ca se aplica astfel de tratamente numai daca nu exista alta solutie? altfel nu!
-si sa ma uit mai departe daca zik cand considera ei ca este caz de "donare ilicita de embrioni" si "trafic de gameti"...
-iar la transferul de embrioni post mortem iar cred ca am o carenta de cunostinte: mort cine sa fie? donorul de sperma? donorul de ovule? ca despre persoana care poarta embrionul cred ca nu e cazul, nu?!?!
-si, dandana, trebuie sa "dovedesti" viata de cuplu, na! intrebarea e cum?! filme color?

in episoadele viitoare detalii despre cele trei metode.. permise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psj spune:

si se mai mira ca scade natalitatea ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kariris spune:

Esti super tare, ardit!
da... probabile vor sa probam viata de cuplu cu filme color...sau...cine stie... cu martori. Idioti. Mai ramane sa trimita pe cineva de la asistenta sociala sa stea cu noi in casa sa poata confirma ca "ducem viata de cuplu"
Nu stiu, mi se pare ca ne incalca nu numai intimitatea dar si drepturile omului.

Mergi la inceput