Legalizarea ART
Raspunsuri - Pagina 3
Jonica spune:
Textul este trimis spre revizuire....deci mi-e tare teama ca se poate si mai rau! Ca doar traim in Romania.
dandana spune:
corect, traim in romania!
am mai intrebat si nu mi-a spus nimeni, ACUM te intreaba cineva ceva la inseminare?
ardit spune:
daaaa, asa e, oare cum revizuiesc ei un proiect de lege? intreaba totusi un medic? asa macar sa nu apara ozn-urile alea cu embrioni morti-vii
ardit spune:
buna fetele, continuam?
metodele.. permise:
"art.16.procedura inseminarii artificiale se poate realiza prin:
a)inseminare cu celula sexuala a partenerului;
b)inseminare prin utilizarea celulei unui donator, care se aplica in cazul unei boli genetice sau transmisibile la partener
art.17.Fecundarea in vitro poate avea loc in urmatoarele situatii:
a)cu gameti prelevati de la partenerii cuplului beneficiar, urmata de implantarea embrionului in uterul femeii beneficiare, in cazul in care nu se poate realiza pe cai naturale, cu toate ca cei doi parteneri sunt fertili;
b)cu gameti prelevati de la persoane complet straine de cuplul care doreste copilul si implantarea in uterul femeii beneficiare;
c)cu interventia unei terte persoane, care este femeie donatoare, in cazul in care partenera din cuplul beneficiar nu dispune de ovule si, deci, se doneaza ovulul, dar sarcina este purtata de mama beneficiara;
d)cu interventia unei terte persoane, care poate fi purtatoare de sarcina, in cazul in care partenera cuplului nu poate purta sarcina, dar doneaza ovulul.
art.18.Inseminarea conjugala este folosita in cazul impotentei sotului sau al incompatibilitatii biologice dintre parteneri, precum si in cazul in care sperma nu are cantitatea si calitatea de spermatozoizi necesare fecundarii.(!)
art.19.(1)In cazul inseminarii cu gameti prelevati de la un donator, datorat sterilitatii masculine sau feminine totale sau al problemelor genetice ale partenerilor, cu posibilitatea de transmitere la copil, este obligatoriu ca unul din gameti sa provina de la un membru al cuplului, iar donatorul sa provina dintr-un cuplu care are deja copii. Gametii proveniti de la un donator sunt utilizati numai pentru reproducerea unui numar limitat de copii.
(2)Criteriile medicale de selectie a donatorului privind calitatea si cantitatea de spermatozoizi, starea de sanatate fizic si mintala a donatorului, care poate influenta bagajul genetic al copilului, sunt aprobate prin ordin al ministerului sanatatii si sunt identice pentru toate clinicile care practica inseminarea artificiala si pentru toti donatorii.
(3)Actul donarii este gratuit, iar identitatea donatorului este confidentiala.
(4)Donatorul trebuie sa-si dea consimtamantul, care trebuie sa fie clar si precis.
(5)Donatorul poate primi o renumeratie rezonabila, pentru a recompensa cheltuielile efectuate sau unele pierderi suferite, precum spitalizarea si lipsa de la serviciu.
(6)Donatorul de gameti raspunde, penal sau civil, in cazul in care disimuleaza existenta unor boli sau afectiuni ce risca sa compromita integritatea, sanatatea sau viata viitorului copil.(!)
art.20.In cazul aplicarii unui tratament si al prevenirii anumitor boli pentru care este importanta cunoasterea bagajului genetic al copilului si al parintilor biologici, medicul care a efectuat operatia de inseminare are acces la informatii, fiind exonerat de obligatia pastrarii secretului medical, prin invocarea incidentei unor cazuri de forta majora."
ce ma uimeste este ca la fecundarea in vitro spune ca gametii pot proveni de la persoane complet straine, iar la inseminare unul din gameti trebuie sa fie din cuplu!
si cand vorbeste de donor mai intai zice si de femeie si de barbat, si pe urma-i trage cu cu si calitatea lor
in episodul veetor despre mamele purtatoare si mamele surogat
Tia spune:
(!) ce as putea sa comentez? mie mi se par ok chiar daca limbajul e
daca sunt putini sau morfologic contin putine forme tipice, evident se recomanda IAS (daca doamna este ok)
apoi despre donator, ai vrea sa fi primit un ovul de la o mama bolnava?
Alexa Ioana spune:
arditule drag, tipic pentru minunatul nostru popor. chiar, is curioasa daca un cadru medical (macar o infirmiera, daca un doctor ii prea mult) o fi aruncat un ochi peste chestia asta...
categoric trebuia legiferata treaba asta, doar ca mi se pare ca pasii sunt facuti putin anapoda... si de limbaj si de "prostioarele" pe care le scot domnii, nici nu are sens sa ma mai leg. (personal, mie mi'o placut mult faza cu numarul de spermatozoizi necesari fecundarii !)
sper ca in final sa fie ok... ca daca nu o sa ne complice existenta si mai mult... (de parca nu avem si asa destule probleme...)
ardit, by the way, mi'ai confirmat inca o data (daca mai era necesar) ca esti una dintre cele mai faine persoane pe care le'am "intalnit" vreodata ! pacat ca nu ne putem cunoaste "de chiar", vorba fetitei unei prietene .
v'am pupat, dragelor !!
roxana
ardit spune:
sa-i zik mai departe? iote:
"art.21.Inainte de inceperea procedurilor de reproducere umana asistata medical, intre cuplul asistat reproductiv si mama purtatoare sau surogat, daca aceasta este necasatorita, se vor intocmi, prin biroul notarului public urmatoarele acte autentificate:
a)consimtamantul mamei purtatoare sau al mamei surogat, de a ajuta cuplul reproductiv pentru a avea unul sau mai multi copii, prin participarea sa in procesul de fertilizare in vitro, gestatie si nastere;
b)declaratia mamei purtatoare sau surogat privind cedarea drepturilor parentale cuplului asistat reproductiv si acordul de incredintare a copilului, imediat dupa nastere, cuplului asistat reproductiv;
c)consimtamantul mamei purtatoare sau surogat privind neconsemnarea datelor sale de identitate in certificatul de nastere al copilului, in actele civile si in nici un alt inscris oficial privind maternitatea copilului;
d)consimtamantul mamei purtatoare sau surogat in caz de avort in primele trei luni de sarcina, la cererea cuplului asistat reproductiv si numai la indicatie medicala;
e)consimtamantul sotului mamei purtatoare sau surogat, daca aceasta este casatorita, privind procedura de fertilizare in vitro, pastrarea sarcinii rezultate prin fertilizarea in vitrocu material genetic provenit de la terte parti, avort selectiv la cererea cuplului beneficiar si cedarea oricaror drepturi si obligatii parentale asupra copilului, inclusiv inscrierea sa in certificatul de nastere al copilului si acordul de incredintare a copilului, la nastre cuplului asistat reproductiv;
f)consimtamantul cuplului, asistat reproductiv, de a-i fi incredintat copilul imediat dupa nastere, indiferent de starea de sanatate a acestuia;
g)contractul, in care sa se specifice interdictia mamei purtatoare sau surogat de a avorta sarcina in lipsa unei indicatii medicale si fara acordul cuplului asistat reproductiv, obligatiile medicale, precum si tratamentul si cel de dispensarizare periodica, regimul de viata al mamei purtatoare sau surogat, in vederea unei bune evolutii a sarcinii si dezvoltarii fatului, precum si obligatiile cuplului asistat reproductiv de a platii cheltuielile legate de sarcina, mamei purtatoare sau surogat.
art.22.(1)Inainte de nasterea copilului, cuplul asistat reproductiv va inainta o cerere, impreuna cu actele prevazute la art.21, instantei de judecata, in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti, prin care sa constate indeplinirea conditiilor prevazute in prezenta lege.
(2)hotararea instantei de judecata trebuie sa ramana definitiva si irevocabila inainte de nasterea copilului si sta la baza intocmirii certificatului de nastere al copilului, conceput prin reproducere umana asistata medical, cu mame purttoare sau surogat.
art.23.(1)In reproducerea umana asistata prin intermediul unei mame purtatoare sau surogat, cuplul asistat reproductiv este inscris in certificatul de nastere al copilului, ca parinti.
(2)In situatia prevazuta la aliniatul (1), statutul parental se atribuie cuplului infertil.
(3)Inregistrarea nou-nascutului in registrul oficiului starii civile si eliberarea certificatului de nastere se fac numai dupa obtinerea avizului directiei teritoriale de protectie a copilului.
art.24.(1)Imediat dupa nastere, pe baza actelor prevazute la art.21, copilul nascut de mama purtatoare sau surogat prin reproducere umana asistata medical este incredintat cuplului asistat medical.
(2)Mama purtatoare sau surogat beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege.
art.25.(1)Filiatiunea legitima se stabileste prin simpla declaratie a cuplului infertil, asistat la momentul nasterii copilului. In eventualitatea refuzului unuia dintre parteneri de a recunoaste copilul, persoana interesata are dreptul la actiunea in raspundere sau pentru recunoasterea paternitatii sau maternitatii, precum si actiunea in contestatie a filiatiunii.
(2)In cazul copilului nascut in urma inseminarii artificiale conjugale, copilul are aceleasi drepturi ca si cel nascut prin reproducere naturala."
mi se pare.. ok, daca nu bag de seama niste imbarligaciuni in fraze, mai ales la art.21..
in hepisodul viitor cateva detalii in plus despre fertilizarea in vitro si pe urma, daca vreti, trecem la sanctiuni