PENSIA ALIMENTARA - Cine stie ?
Dupa divort, am primit hotararea prin posta si am si stampilat-o, dupa ce au trecut cele 30 de zile. Am crezut ca ne vom intelege in privinta pensiei alimentare pentru copil, dar se pare ca nu e asa. Pana acum nu am primit nici un ban, desi sunt 6 luni de cand trebuia legal sa-mi dea pensie alimentara. Am inteles ca e suficient sa trimit hotararea recomndata la locul lui de munca si ca i se vor retine banii direct, inclusiv ce nu mi-a dat din urma. Asa e ? Stie cineva cum e treaba ? Si am mai inteles ca ar fi un termen-limita in care pot sa-l actionez in instanta, pentru neplata pensiei alimentare. Exista asa ceva ? Si, daca noi ne-am inteles la tribunal asupra unei sume de bani, pot sa cer, pentru ca si-a schimbat serviciul, recalcularea sau 25%, cat spune legea ?
Ioana & Maria Catalina
Raspunsuri
gianina-alina spune:
o sa-ti scriu dimineata mai multe detalii!
o sa iti plateasca...fii linistita!
macar atit sa faca!
te pupacim,cu drag
Andreea si eu
Freia spune:
iti mut subiectul la Legislative. Acolo, ai sa primesti raspunsuri autorizate de la Marius sau Liviu.
Freia si Alexa
http://community.webshots.com/user/freia_ro
http://community.webshots.com/user/freia_ro_capsunika
liviu`s spune:
Pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata. In cazul divortului parintilor, instanta de judecata este obligata sa se pronunte, chiar daca aceasta nu s-a cerut, asupra contributiei fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire. In aceasta situatie, pensia de intretinere se datoreaza de la data pronuntarii hotararii de divort daca minorul se afla in fapt in ingrijirea aceluia caruia i-a fost incredintat, deoarece dispozitiile hotararii referitoare la pensia de intretinere a minorului au caracter executoriu, potrivit prevederilor art.278 pct.2 din Codul de procedura civila.
Parintii datoreaza intretinere pana la un plafon maxim, si anume:
a) pana la o patrime din castigul din munca al parintelui, cand intretinerea se datoreaza pentru un copil;
b) pana la o treime din castigul din munca al parintelui, cand intretinerea se datoreaza pentru doi copii;
c) pana la o jumatate din castigul din munca al parintelui, cand intretinerea se datoreaza pentru trei sau mai multi copii.
Daca nevoile copilului o cer, este posibila acordarea intretinerii nu numai din castigul din munca al parintelui, ci si in functie de alte surse de venituri pe care le-ar avea debitorul obligatiei de intretinere. Urmarirea a ceea ce depaseste plafonul mentionat se face asupra celorlalte bunuri ale debitorului, nu asupra castigului din munca, adica venitul net al castigului.
Sfatul meu este sa trimiti hotararea prin scrisoare recomandata la locul sau de munca.
Ioana Sora spune:
Multumesc. Voi astepta ziua cand a spus ca imi va da pensia pentru copil si, daca nici acum nu se tine de cuvant, categoric ii voi trimite hotararea la locul de munca.
Ioana & Maria Catalina
bibi spune:
Ioana, daca ne vedem saptamana viitoare discutam atunci pe larg toate aspectele. Daca nu reusesti sa ajungi discutam pe PM.
Bibi si David (08.07.2003)
http://community.webshots.com/user/bgoran
ionela-roxana spune:
Vreau si eu sa va intreb ceva!Am o prietena foarte buna care a divortat si a ramas copilul in intretinerea ei!Tatal copilului (cica) e in somaj si-i plateste 600.000 lei pe luna.Copilul cand a fost la el in vizita a observat ca "tati" avea intotdeauna ceva de lucru si si-a dat seama din discutiile tatalui cu actuala sotie ca e un job!Cum poate prietena mea sa primeasca de la el mai mult de acei 600.000!sau cum poate afla daca are job sau nu?El ii spune ca nu lucreaza si ca e in somaj!
Inca ceva tatal nu mai trebuie sa participe cu nimic sa-i ofere necesarul copilului decat acea pensie alimentara?
El nu-i cumpara niciodata nimic,nu-i da bani pt.doctor sau pt. scoala,pur si simplu parca nu exista!Se poate face ceva?
Merci mult!
Roxi si bb Rares 9. april.2002
http://ca.f2.pg.photos.yahoo.com/saracutionela
Ioana Sora spune:
Bibi, multumesc. Chiar vreau sa ajung la intalnire. Asa ca sper sa discutam acolo. Dar stii cum e, nimic nu e 100%. Daca nu, discutam pe PM.
Ioana & Maria Catalina