Platitor sau neplatitor de TVA?

Platitor sau neplatitor de TVA? | Autor: vilma

Link direct la acest mesaj

Pentru o firma de prestari servicii, este rentabil si indicat sa opteze pentru a fi neplatitor de TVA? Exista vreun dezavantaj pentru neplatitorii de TVA? Trebuie sa faca ceva in plus fata de cei care platesc TVA?

Vilma, Anca (3 ani) si Tudor (11.12.2003)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adi2003 spune:

Majoritatea firmelor de prestari servicii pe care le-am intalnit erau neplatitoare de TVA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Contabil nu are importanta, comercial discutand clientii (in general platritori de TVA) vor evita societatile neplatitoare de TVA dintr-un motiv relativ simplu. TVA-ul pe care l-ai aplica ei il pot scadea din TVA-ul lor. Ei gandesc altfel. Daca tu prestezi un serviciu cu 119 lei (fara TVA-nefiind platitoare de TVA) atunci concurenta ta va face acelasi serviciu cu 100 de lei +19 lei TVA. Aparent e acelasi lucru insa el va scadea cei 19 lei TVA iar serviciul platit va fi mai ieftin fiind 100 de lei nu 119. Asta e mentalitatea comerciala pe piata.
Pt tine doar deconturile de TVA sunt singura diferenta (trimestral) si eventual plata TVA daca va fi cazul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitzica spune:

quote:
Contabil nu are importanta

Are importanta si contabil... e mai simplu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da, mai simplu. De ce ar fi complicat? 2 conturi + inca 2 dupa caz, un decont trimestrial si eventual plati sau rambursari (tot dupa caz).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilma spune:

Apar undeva complicatii daca esti neplatitor de TVA?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilma spune:

Daca eu achizitionez un calculator/consumabile pentru firma, neplatitor de TVA fiind, inseamna ca nu recuperez TVA-ul niciodata. Asa e?
Nu stiu cum sa optez.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by vilma

Daca eu achizitionez un calculator/consumabile pentru firma, neplatitor de TVA fiind, inseamna ca nu recuperez TVA-ul niciodata. Asa e?

Asa este.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vanessa ionescu spune:

se deduce din cheltuieli

Vanessa, Andutu si Catalin
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=11723&page=1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitzica spune:

quote:
Nu stiu cum sa optez.

Valoarea bunurilor achizitonate se inregistreaza cu tot cu TVA.

Eu zic sa optezi pentru neplatitor de TVA si daca nu iti convine poti deveni platitor ulterior. Daca te declari platitor de TVA de la inceput nu te mai poti razgandi dupa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

TVA-ul la un calculator cumparat de un neplatitor de TVA intra in valoarea de intrare a calculatorului si se trece pe cheltuieli treptat, prin amortizarea calculatorului. (sper ca e vorba de un mijloc fix, nu de un calculator micutz, de birou )
TVA pt consumabile intra, la fel, in valoarea consumabilelor, dar se trece dintr-o data pe cheltuieli.

Ideea e ca valoarea TVA-ul, pt firma neplatitoare, nu mai este o taxa (taxa pe valoarea adaugata), ci o cheltuiala (cost).

"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"

Mergi la inceput