"Pamintul Sfint"...si bune si rele (2)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Porumbel30 spune:

Draga Bebi,
Ma bucur ca au inceput sa ti se deschida ochii asupra unor realitati de aici. Imi pare rau ca suferi, dar poate e spre binele tau, ca sa ajungi la o decizie corecta.
Mi-ar pare rau sa dai cu piciorul situatiei pe care o ai in Romania si dupa un timp petrecut aici, vrand sa te intorci, trebuie sa o iei de la inceput.
Formalitatile pt. obtinerea cetateniei si implicit a tuturor drepturilor ce deriva din asta sunt complicate si dureaza mult timp (indiferent daca vii aici prin casatorie sau prin mama ta).
Iar aici o sa-ti lipseasca nu numai atmosfera speciala de iarna cu ninsori, ci si multe altele...

"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dalia946 spune:

Draga mea Bebi
Sint multe de discutat pe aceasta tema. In primul rind vreau si eu sa te intreb ceva. De ce contract prenuptial?De ce nu casatorie civila in Romania?Care este recunoscuta si la noi?In alta ordine de idei, tu ai fost aici si ai stat mai mult cu ai lui si cu el in special. N-ai observat nimic suspect la el?Totul ti s-a parut o.k.? Sincera sa fiu eu personal am avut senzatia ca vrea sa te tina departe de persoanele cu care tu ai fi dorit sa te intilnesti. Poate gresesc si pentru asta imi cer scuze anticipat. Tu trebuie sa hotarasti singura ce ai de facut. Nu trebuie sa te influienteze nimeni si nimic in deciziile tale si trebuie sa iei in consideratie totul, si cind spun totul ..............
Si acuma sa-ti spun cite ceva despre practicile de aici.
Eu personal am ramas uimita cind am auzit.
De ex: sotul si sotia lucreaza, au conturi separate in banca si fiecare are contributia lui la intretinerea gospodariei si a copiilor.
O femeie care sta cu un barbat mai mult timp, necasatorita fiind, si chiar fara un contract prenuptial, are drepturi depline, la fel ca o sotie, daca este recunoscuta ca sta de mult timp cu acel barbat. Aici se numeste IEDUA BE TIBUR. Adica recunoscuta public. Si printr-un mic proces poate obtine aceleasi drepturi ca o sotie cu acte.
Sa presupunem o casatorie intre 2 persoane cum ar fi la voi. Casatorie civila. Divortul va fi lung si anevoios aici numai la rabanut. Mai repede se va desface casatorie in tara in care s-a facut.
Cu Catalina nu stiu cum este, pentruca nu e fata lui, e numai a ta. Problema ar trebui intr-adevar sa fie controlata.
Problema religiei este si asta o realitate. Daca tu faci ghiur, el niciodata nu va accepta sarbatorirea Craciunului si a Pastelui, nu ca ar avea ceva impotriva dar el asa s-a nascut si nu recunoaste aceste sarcatori, pentru ca nu tin de religia lui. La fel cum este si cu casrutul. Vase de carne si lapte! Ce sa-ti spun?!Si cind merge in Romania si maninca la restaurant, cum e?Dupa mine, nu e pact ce bagi in gura . E mai pacat ce scoti din gura.
Bravo ca te-ai inscris la cursurile de ivrit. Invata bine, cit poti tu de bine. Nu cred ca e cazul sa mai insisti in aceasta relatie.Mai ales ca el nu s-a tinut de cuvint sa vina in Romania asa cum iti promisese. Sau poate a avut motive?! Incearca sa te dumiresti de ce!
Daca poti veni aici fara sa te mariti cu el, fa-o asa. Emai bine pentru tine.Ca pe urma sa n-ai dureri de cap.
Iarta-mja daca am fost cam dura in ceeace am scris, dar tu esti o fata mult prea buna ca sa suferi din cauza unui barbat. Si la urma urmei nici un barbatnu merita sa suferim pentru el.
Pupici Catalinei si tie si Un craciun fericit.

dalia946

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia grosman spune:

Dalia cum e Craciunul la Natzrat?Am vrut si noi sa venim de sarbatori macar sa vedem si noi atmosfera insa n-a iesit.

Mergi la inceput

Craciunul?!
La evrei nu exista aceasta sarbatoare.Insa avind in vedere ca in Tara sfinta sint reunite cele 4 religii, pe ici pe colo se mai sarbatoreste si Craciunul. Noi sintem veniti din Romania si sincera sa fiu imi lipseste aceasta sarbatoare, nu pentru semnificatia ei religioasa ci pentru frumusetea ei, pentru obiceiurile care sint. Pomul, mosul, cadourile, zapada atmosfera de sarbatoare.Sint 2 orase cu numele de Nazareth. Unul este simplu, Nazareth si este locuit de arabi, crestini si musulmani, iar celalalt, unde locuim si noi, este Nazareth Illit, locuit in majoritate de evrei de toate nationalitatile dar si de arabi crestini si musulmani. Insa sint si foarte multe casatorii mixte, venite mai ales din Europa, unde numai unul din soti este evreu, si atunci sarbatorile in acele case sint duble. In perioada cind noi am ajuns in aceasta zona, ne minunam foarte tare de podoabele de pom de craciun si coboram foarte des in nazareth sa ne uitam la ele in perioada sarbatorilor de iarna.Acuma sint in toata tara. Se vorbeste din ce in ce mai des la radio si la tv. despre aceasta sarbatoare crestina ,iar toate accesoriile necesare sarbatorii se gasesc de vinzare in mai toate magazinele.Nu e cum va inchipuiti. Nu e impodobit ca-n basme, nu se mai simte acelasi aer de sarbatoare ca altadata. Nu mai sint asa de multi arabi crestini in nazareth, ca sa faca din asta o sarbatoare asa cum ar merita.Nu se merge nici la restaurant, si nici n-am auzit pe cineva de aici sa petreaca ca-n romania. Sotul meu a avut -pe vremea cind lucra- un coleg arab crestin, care ne-a invitat la ei de craciun. Sau purtat cu noi foarte frumos, dar nu ne-am simtit ca de craciun. Fara sarmale, fara un vinisor , fara cirnati si toba si caltabosi. Au facut un gratar si gata. Pomul era frumos impodobit, insa atmosfera mi s-a parut destul de rece,nu cum o stiam noi ,din romania.
Anul asta, au promovat la protv international, foarte mult sarbatorile crestinesti. Si ni s-a facut un dorrrrrrrrrrrrr, de nu va mai spun. Am profitat de ocazie, ca prima zi de craciun era si prima zi de hanuka si am facut o combinatie de nu se poate. Am sarbatorit asa cum se cuvine si una si altaLa inceput am ascultat colinde romanesti de craciun, apoi, dupa ce am terminat masa de craciun, a urmat desertul. Pe linga cozonacii nostri, am mincat traditionalele gogosi de hanuka , sm aprins prima lumanarica de hanuka si am pus si un disk cu cintece traditionale de hanuka. A fost splendid. Si a venit si mosul cu cadouti si dmei hanuka- care sint tot la fel niste cadouri in bani sau obiecte-nepoatelor noastre le-a stralucit ochisorii si au primit cu foarte mare placere totul. asa ca ne-am simtit bine si ne-am adus aminte si de mosul din romania.
pentru tot forumul
va urez din inima un Craciun fericit si Hag Hanuka Sameiah,

dalia946

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by iulia grosman

Dalia cum e Craciunul la Natzrat?Am vrut si noi sa venim de sarbatori macar sa vedem si noi atmosfera insa n-a iesit.

Crede-ma n-ai pierdut nimic!

dalia946

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

Sarbatori fericite! tuturor, crestini, evrei...

Am fost si noi in Nazareth in urma cu multi ani, de Craciun...insa dezamagire mare ...nu era absolut nimic din ceea ce se intimpla in Romania sau in America...nu se simtea aerul de sarbatoare. Parca totusi aici in Haifa e mult mai simtit aerul de sarbatoare in luna decembrie, pentru ca se face in Vadi Nisnas hagiga sel col hadatot...si totul e impodobit. La noi la hamasbir si anul trecut si anul asta s-a impodobit brad si a fost si mosul cu cadouri.
Va doresc tuturor un La multi ani! si tot ce va doriti sa se indeplineasca!

"Un sfirsit e un inceput..."

ella&com.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbel30 spune:

Fetelor, ati ajuns vreuna in Tel Aviv?
Eu am vrut sa merg sa vad, de curiozitate, daca orasul arata altfel in aceasta perioada. Dar a intervenit ceva si nu am mai plecat.
La noi a fost liniste. Nici macar cei veniti din Rusia nu au mai sarbatorit Craciunul ca in alti ani! Nu stiu de ce!

Va doresc tuturor multa sanatate si numai bine!
Sarbatori fericite si binecuvantate!

"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia grosman spune:

Ce sa spun?Ma abtin la ce ati spus despre craciun insa sint f. multi si dintre rusi si dintre romani care se feresc enorm sa se stie ca sint crestini........pacat.Dar am auzit ca in Haifa jos in orasul arabesc se vad in case pomii impodobiti.iar Dalia sa stii ca eu nu vorbisem despre Natzeret illit.Am intrebat despre orasul arabesc ca doar sinteti vecini......chiar daca nu prea buni.

Mergi la inceput

Dragele mele fete,
Eu personal nu ma feresc sa spun ca de citiva ani incoace, fac pom de craciun, si ca la noi in oras sint nu numai evrei de toate nationalitatila, ci si multi arabi crestini si musulmani. La tel-aviv n-am fost nici eu demult, nici macar in perioada sarbatorilor de iarna. Iar in nazarethul de jos, mergem de un timp destul de fregvent. Nu se simte atmosfera de sarbatoare, de craciun. Inainte mai era impodobit orasul cu luminite, cu brazi in vitrine, te mai primeau cde la usa magazinului cu un "sarbatori fericite".De la ultima intifada, nu stiu ce s-a intimplat, ca nu mai este cum era inainte. Ori n-au fonduri pentru asa xeva, ori nu mai sint asa de multi arabi crestini, ori nu am eu nici macar un pic de imaginatie ca sa stiu ce se imtimpla. Care e motivul adevfarat de nu mai dau orasului, aerul de sarbatoare. In ceeace priveste persoanele stabilite in Israel si care nu sint evrei, sa stii, Iulia ca fiecare face la el in casa ce vrea. Sint multi care sarbatoresc craciunul fara sa se fereasca, dar din respecr pentru ceilalti nu vor sa deranjeze, Si pomii se vad seara la ferestre, luminati. Asa ca fiecare sarbatoreste in felul lui.L a noi au fost pe masa, toate pregatirile de craciun iar la urma, am adaugat traditionalele gogoso, chiftelute de cartofi si alte dulciuri care se maninca de hanika si am aprins luminarele in hanukia. Asa ca........... vezi tu, fiecare cum vrea. Eu personal nu judec omul dupa religie. Si nu e important ce bagi in gura, ci ce scoti din gura.
Si ca peste tot, fiecare popor are gunoaiele lui , insa nu-i poti pune pe toti in aceeasi oala.
Nepoatele mele stiu si de mos ctraciun si de hanuka si de ros hasana si de anul nou, si de paste si de pesah, Si chiar daca noi nu sarbatorin toate sarbatorile crestinesti, avem in cercul nostru de prieteni care sint casatoriti mixt si , ca si in romania, tin ambele sarbatori. Siba le mesiba. Adica inca un motv de petrecere.

Va doresc tuturor, indiferent de religia careia ii apartineti toate cele bune si la multi ani, pentru anul nou.

dalia946

Mergi la inceput
Mergi la inceput