Recapitulare - drepturi si obligatii de gravidutza
Sunt insarcinata in luna 5 (voi naste in ianuarie). As vrea sa fac o mica recapitulare a drepturilor si obligatiilor mele de viitoare mamica. Daca gresesc sa ma corectati si eventual sa ma completati atunci cand nu stiu.
In primul rand mi-am anuntat in scris angajatorul ca sunt . Cei de la protectia muncii vor veni sa inspecteze in ce conditii lucrez si vor face un raport.
Am dreptul la 126 zile lucratoare de concediu pre/post natal pe care pot sa-l iau integral inainte, integral dupa sau juma' juma'. Cum sunt platita?
Buun...Nasc. Sotul se duce sa declare copilul la starea civila. Primaria imi da ceva bani? Cat?
Ca sa primesc alocatia pentru copil, ce fac? Ce acte depun, unde si in cat timp imi vor veni banii?
La servici duc actul de nastere al lui bebe si obtin ceva bani - in urma contractului de munca
Dupa ce se termina cele 126 de zile intru in CIC. Primesc 6.500.000 fix
Timp de 2 ani salariul meu ramane pe loc, nu platesc asigurarile sociale. Cei 2 ani se scot de la vechime?
Cand face bebele 2 ani trebuie sa ma reintorc la servici. Atunci voi fi pusa pe salariul care intre timp a crescut corespunzator inflatiei si viata isi reia cursul firesc.
Schema este logica? Va multumesc anticipat si astept sa ma daca am spus prostii.
Cristina
Raspunsuri
Amaya spune:
Ubi, singurul loc in care vreau sa te corectez este ca pentru a beneficia de CIC trebuie sa iti iei obligatoriu minimum 42 de zile din concediul de sarcina si lauzie (cele 126 de zile) dupa nastere...daca iti raman doar 41, sa zicem nasti cu o zi mai tarziu decat ti-ai planificat, nu ai dreptul la CIC...
Oana si comoara (18 sapt)
Dr. Hamid - Medicover/Filantropia
DanaR spune:
Stati putin lamuritima si pe mine .
Ubi spune :"Timp de 2 ani salariul meu ramane pe loc, nu platesc asigurarile sociale. "
Deci in momentul in care intru in crestere copil imi pierd calitatea de asigurat? Daca Da cum fac sa imi platesc in continuare asigurarea ?
Dati-ne mai multe detalii.
DanaR
Amaya spune:
Dana, CIC este considerata ca perioada asimilata si chiar daca nu platesti la asigurari (ei iti platesc tie indemnizatia) esti asigurata...
Oana si comoara (18 sapt)
Dr. Hamid - Medicover/Filantropia
Ubi spune:
Dragutilor, deci pierd 2 ani de la vechime cat stau in CIC?
Am inteles ca si la primarie trebuie sa te misti repede ca altfel pierzi banii. De asta ce stiti?
Multam,
Cristina
Rozi spune:
Ubi, uite neste raspunsuri (pe fuga! io, nu raspunsurile )
1. cele 126 zile sunt CALENDARISTICE, nu lucratoare;
2. vei primi 85% din media veniturilor obtinute in ultimele 6 luni anterioare primei zile e concediu de maternitate;
3. intr-adevar, trebuie sa-ti lasi cel putin 42 de zile de concediu, sa le iei DUPA ce nasti; daca nasti mai devreme, AI DREPTUL la CIC, dar il poti incepe DOAR dupa trecerea a 42 de zile dupa nastere;
4. perioada cat beneficiezi de asigurari sociale (concediu medical, maternitate, CIC, somaj) se considera vechime in munca (termenul corect este "stagiu de cotizare");
5. cand t eintorci la serviciu, nu e nimeni obligat sa-ti dea un salariu marit corespunzator inflatiei (cu exceptia cazului in care esti angajata cu salariul minim brut pe economie si acestea mai creste in cei 2 ani).
Sanatate si numai bine!
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
kita spune:
Am si eu un "fix" cu medicamentele.
Cat esti in CIC (deci ai terminat cu lauzia, dar si cu cele 126 de zile platite 85%) acestea cum se acorda, si la ce categorie te incadreaza, caci banuiesc ca nu se dau gratuit.
Si inca ceva, daca valoarea medicamentelor prescrise, pe toata perioada alaptarii, se cam apropie de 6500000 lei, mama le suporta integral ea din ce afost capabila sa acumuleze, sau mai sunt si alte portite?
Multumesc mult de raspunsuri, dar trebuie neaparat sa rezolv acest COSMAR la meu.
Kita (ALINA)
kita spune:
quote:
Originally posted by kita
Am si eu un "fix" cu medicamentele.
Cat esti in CIC (deci ai terminat cu lauzia, dar si cu cele 126 de zile platite 85%) acestea cum se acorda, si la ce categorie te incadreaza, caci banuiesc ca nu se dau gratuit.
Si inca ceva, daca valoarea medicamentelor prescrise, pe toata perioada alaptarii, se cam apropie de 6500000 lei, mama le suporta integral ea din ce afost capabila sa acumuleze, sau mai sunt si alte portite?
Multumesc mult de raspunsuri, dar trebuie neaparat sa rezolv acest COSMAR la meu.
Kita (ALINA)
Inca ma mai uit dupa un raspuns, PLEASE!