Urocultura....cum sa fac?

Am un baietel de 8 luni si jumatate si e necesara urocultura . Se trezeste cu ochisorii umflati si sa vedem care-i cauza.
Dar nu stiu cum pot recolta pishulica pentru laborator..sa-i storc din scutec sau cum?
Multumesc anticipat!
Lavv si Alex (7 ian. 2004)
http://community.webshots.com/user/lpaun
Raspunsuri

ankalaura spune:
Eu sunt experta in urocultura!
In primul, rand, daca esti din Bucuresti, te duci frumusel la medicover sau la Bioterra si soliciti o punguta speciala pentru bebe de urocultura. Chiar doua. Apoi, cand se trezeste bebe dimineata, il speli bine, il usuci bine, il potrivesti punguta, ii dai se bea zdravan, si astepti sa faca pishu.
In al doilea rand, daca esti din alt parte, nu cred ca ai sanse sa gaseti punguta decat daca exista Medicover la voi in oras, sau sa iti trimita prin posta cineva, din Bucuresti.
In al treilea rand, o sa fii probabil sfatuita sa dai olita cu spirt, sa faca la olita si din olita sa torni in urocultor (borcanel din ala, de care gasesti si la farmacie). eu zic sa nu te chinui asa. Nu merge mereu...
In al patrulea rand, mai asigura-te de ceva: *cand duci proba, spune tuturor de acolo ca este urocultura! Altfel, o risti sa toarne pishulica in eprubeta normala. ** spunand ca e urocultura, vezi sa si platesti, ca noua ne-au zis ca n-am platit, si in consectinta ne-au facut sumar!
Anca si papusica Eliza (26.august.03)

mar_gia spune:
Si eu am folosit punguta speciala pentru baietei. Punguta e sterila, iar dupa colectare pui urina in recipientul special ce ti-l da de la laborator pentru urocultura.
Mie mi-a luat-o cineva din Bucuresti de la farmacia de linga Unirii.
Intreaba la farmacii, cred ca poti gasi si daca nu esti din Bucuresti.
Sanatate lui bb Alex
Marina

Karina spune:
Lavinia, dupa cum am vazut esti din Craiova si e putin probabil sa gasesti pungute pe acolo, plus ca eu am avut doua si a doua oara cind i-am pus punguta analiza a iesit neconcludenta tocmai din cauza pungutei.
Dar noi i-am facut de multe ori analiza si fara punguta, incepind de la 5 luni si pina la 10 luni lunar, iar acum o data la 6 luni, asa ca ne-am specializat. Deoarece Alex are 8 luni, cel mai bine il pui pe masa de infasat, dezbracat, dupa ce in prealabil l-ai spalat bine la putulica. Ai grija sa ai la indemina cutiuta sterila si cind il speli, ca poate face atunci. Dupa ce il pui pe masa de infasat, te innarmezi cu rabdare, ii dai sa bea daca vrea, dar la noi nu vroia atunci. Ni s-a intimplat ca sa stam asa si 1.5 ore, dar pina la urma am reusit. Ai grija sa pui sub el un prosop mai mare ca daca depaseste masa de infasat, sau musamaua pe care-l schimbi, sa nu-ti ude totul in jur. Daca nu nimeresti din prima pipilica, e chiar mai bine, ca cica primul jet trebuie facut in WC si apoi in recipientul steril - asta pt. adulti si copii mai mari.
Recipiente sterile gasesti si la farmacii, in special la Sensi Blu, daca nu-ti dau cei de la laborator. E bine in general sa ai una in plus in casa. Nu te chinui cu eprubete, ca e tare greu.
Daca ai punguta sterila goleste-o si pe aceea intr-un recipient steril inainte de a o duce la analiza.
Karina + Bogdanel
Nu traim ca sa mincam, ci mincam ca sa traim

ciuf spune:
Copilul meu a avut parte de o infectie urinara luna trecuta. Urina i-am recoltat-o intr-o punguta si vrea sa spun ca i-ar fi iesit cateva bacterii "contaminate" din cauza pungii. Sfatul urologului a fost ca de fiecare data cand i se recolteaza urina sa i se puna sonda. Asta este cea mai sigura cale ca urina sa fie necontaminata de agenti din exterior.
Numai bine,
Ciuf si Luca
http://community.webshots.com/user/ciufa

Lavv spune:
Multumim frumos pentru sfaturi!
O sa urmam sfatul Karinei - asa mi-a zis si de la laborator acum 5 minute - sa-l dezbracam si sa-l pandim sa faca pishulica :-)
Si asta la 4 dimineata, cica!
O sa cautam si la Sensiblu (ca avem vreo 2) aici in Craiova - pungute - poate se gasesc.
Va pupam,
Lavv si Alex (7 ian. 2004)
http://community.webshots.com/user/lpaun

ankalaura spune:
Dadada... Chestia cu panditul... la noi n-a functionat!
La Sensiblu nu cred ca gasesti. Eu n-am gasit la Sensiblu-urile din Bucuresti. N-am incercat la Unirii, unde spunea cineva (chiar rog detalii mai precise, mnultumesc frumos!)
Sa chinui copilul cu sonda mi se pare o aberatie! Noua nu ne-a iesit niciodata rezultatul ciudat din cauza pungutei. In plus, am preferat sa repetam analiza. Si inca ceva: am avut probleme la un singur laborator, la Constanta, dar se pare ca nu prea era personalul acolo foarte competent.

Roxana_G spune:
Lavv, nu stiu daca citisei la noi la Bebelusi cat m-am chinuit eu cu Alexandra pana am recoltat urocultura. Aia de la Medicover ma credeau absolut ciudata pentru ca a durat 3 saptamani! La fetite e si mai greu, punga aia se lipeste si astepti....Ideea e ca asteptarea nu a mera, ba chiar o inhiba punga de o noapte intreaga nu a facut deloc. In plus daca inchideam pampersul si o lasam asa, se foia si se rotea si se dezlipea punga.
Nu inteleg de ce trebuie la 4 dimineata, noua ne-a zis urina de dimineata doar. Eu zic ca si la 7.30 e tot dimineata. Ca prima nu ai cum sa stii cand este si oricum ei fac mai des.
Ceea ce ajuta - asa am fost invatata si eu: sa il hidratezi bine inainte (pana la urma asa a mers la noi), sa ii pshii la ureche (asta nu a mers), sa lasi apa sa curga (nici asta nu a mers la noi).
Iti doresc mult succes. Sper sa gasesti punguta, pentru ca altfel pot aparea false probleme. Uite, din pricina defectiunii de recoltare, Alexandrei ii aparuse aiurea o flora mai bogata, desi nu avea nimic. Ptr BBi e tare greu sa recoltezi perfect steril.
Rox si BB Alexandra Maria (10.02.2004)

ciuf spune:
Lavy, da-i multe lichide lui Alex si pune-l cu piciorusele pe ceva rece ca sa-i stimuleze pishulica. Asta am facut in spital, imediat dupa ce l-am nascut. Poti sa lasi sa curga apa ca sa o auda si in felul asta reusesti sa-l faci sa faca.
Eu sunt tot din Craiova si parca imi amintesc ca la Sensiblu aveau pungute de recoltare a urinii.
Ankalaura, nu inteleg de ce zici ca recoltarea urinei direct din vezica ar fi o aberatie la bebelusi. Asta se practica foarte mult aici, tocmai ca sa fie cat mai sterila procedura. Mi s-a intamplat sa nu fie proba corecta, tocmai din cauza pungutei. Stiu ca e incomfortabil pentru copil, dar este spre binele lui.
Noi recoltam urina lunar pentru ca Luca are un refluz urinar si este foarte important sa stim daca are infectie.
Deci sfatul e dat de un profesionist, urolog, nu dupa urechea mea.
Lavy, sa dea Domnul ca puiutul tau sa nu aiba nimic.
Sanatate,
Ciuf si Luca
http://community.webshots.com/user/ciufa

Karina spune:
Ankalaura, la Sensi Blu ziceam ca gaseste recipient steril, de punguta nu stiu de unde sa cumpere.
Lavv, noi l-am pindit de la 6 dimineata, ca sa ajungem pina la 8.30 la laborator. Nu stiu de ce ti-au zis de ora 4 dimineata, va chinuiti si voi dar il chinuiti mai ales pe el. La noi chestia cu apa curgind n-a mers si nu merge nici acuma. Eu cred ca sint prea mici ca sa faca asociatia intre apa curgind si pisulica. Intr-adevar, ar fi bine sa incerci sa-l faci sa bea multe lichide inainte, dar bebelusii sint mai greu de convins sa faca ce vrem noi, cind vrem noi.
Sanatate multa lui Alex si sa ne tii la curent.
Karina + Bogdanel
Nu traim ca sa mincam, ci mincam ca sa traim

ankalaura spune:
Cu recoltarea direct din vezica... eu sunt de parere ca depinde de copil. Trebuie sa stea nemiscat - mai ales la baietei.... Mie mi s-a zbarlit pielea cand am vazut cum se procedeaza... Ati vazut voi bebe mic sa stea nemiscat? Daca da, sunteti niste fericiti!
Fata mea nu sta locului nici cu punguta... daramite cu sonda? Probabil ca este o chestiune suiectiva, dar noi am ajuns cam des cu ea la medic din cauza infectiilor urinare care tot apar - si mai ales din cauza incompetentei medicilor la care am fost PANA SA descoperim ca este o infectie urinara. Deci fata este foarte stresata de cate ori ajungem la medic. Sa o mai tin si cu forta sa ii introduca sonda? NO WAY! si asa urla de iti rupe sufletul, desi nu este un copil plagacios. Prefer sa ii repet cam la doua luni urocultura, cu pungulita, si gata. Mi se pare mai simplu, rezultatele mi s-au parut mereu foarte relevante, si pentru copil este mai comod.
Fireste, daca este vorbe de o infectie foarte puternica, atunci sunt de acord ca solutia corecta si de maire precizie este cu sonda. Numai ca o infectie puternica nu vine singura, vine si cu febra, si cu mai multe...... Parerea mea.