Partaj de bunuri intre frati
Cine poate sa-mi dea o informatie despre procedura de urmat in situatia urmatoare:
Suntem trei frati, am mostenit de curand o casa si teren in urma decesului mamei (tala era deja decedat). Am facut o succesiune simpla (bunurile ne apartin tuturor in mod egal).
Care e procedura daca, cu acordul celor doi frati, doresc sa construiesc o casa pe o parte din teren?
Este suficienta o donatie din partea celor doi frati (pentru ca partea de teren pe care vreau sa construiesc sa fie in numele meu)?
Trebuie facut altceva? Ce?
Multumesc.
Lulu
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld
Raspunsuri
marius spune:
Nu este necesara o donatie dar poate sa devina o problema ulterior. Proprietatea este pe pamant(teren) a fiecaruia. Oricare dintre frati poate sa cedeze dreptul de proprietate prin formel legale fie cu scop oneros (vanzare) sau neoneros(donatie). Indiferent de forma aleasa (convenita) este necesara intocmirea unui act notarial intre partile ce convin. Se poate da si dreptul de folosinta asupra terenului nu neaparat de proprietate. Cu alte cuvinte (tot prin act notarial) se convine ca parte proprietara [fratele(-tii)] sa dea drept de folosinta (constructie de casa) unuia dintre ceilalti frati pe o perioada convenita de timp, pretinzand sau nepretinzand foloase materiale (chirie, renta) in acest sens si convenind de asemenea asupra modului de incetare a efectelor de folosinta ca perioada si procedura. Nu este recomandabila pentru ca fiecare va avea mostenitori care pot sa atace acest act daca ajung la mostenire. E mai simpla (clara) donatia sau vanzarea dar nu uita in cazul donatiei sunt nedreptatiti mostenitorii de drept ai celor care doneaza (inechitate morala).
lu.more spune:
Marius, ce mi-ai facut, m-ai bagat in ceata!
Ceea ce nu ma impiedica sa-ti multumesc mult pentru raspuns!
Deci sa recapitulez:
Ori ceilalti doi frati mi-l doneaza,
Ori mi-l vand
Ori imi dau un drept de folosinta
Sper ca am inteles bine?
Multumesc inca o data...
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld
marius spune:
Scuze.. Pe scurt asa este. In toate cazurile este nevoie de act notarial. In ultimul caz descris de tine poti sa ai probleme mai tarziu. In primul caz de asemenea din partea copiilor sau mostenitorilor lor desi nu vor castiga...sacaiala insa este posibila. In caz de vanzare insa...e indiscutabila.