Cultura S.O.S.!
Dragii mei forumisti,
Majoritatea suntem parinti sau aspiranti, asa ca simt nevoia sa va impartasesc temerile mele in ceea ce priveste viitorul copiilor....
Pe scurt, e vorba de apetitul pentru cultura al adultilor.Majoritatea parintilor pe care ii cunosc vor pentru copii lor cursuri de computere, pe locul 2 sport si eventual dans....insa aproape nimeni nu se gandeste sa dea copii la un cerc de pictura, la ore de muzica etc.
Nu spun ca toata lumea trebuie sa faca cariera artistica, si inteleg de asemenea si pe parintii ingrijorati ca din arta nu ies banii, insa ce suntem fara cultura? Nu avem identitate, suntem mai saraci,In fond, asta e idealul lumii, de a putea savura frumosul.Nu de aiai se munceste pe branci? Ca sa putem apoi sa ne bucuram de minunatiile create de Dumnezeu si de Om?
Poate sunt acum si un pic marcata de dezinteresul unor apropiati mie, de aia ma refulez aici.Insa cred ca e o tema ce merita dezbatuta.
Cum salvam cultura copiilor nostri??
Sabina & Sofia Galagia
Raspunsuri
AlbaIulia spune:
Draga Sabina,
Nu stiu cu ce parinti ai vorbit tu. Eu insa am in plan Muzica pe acelasi loc cu sportul ptr. gagalice, asa ca pentru pian ne-am facut deja loc in casa!
AlbaIulia
Sabina spune:
Bravo, Alba Iulia!
Eu am vorbit cu un anume gen de oameni, care nu s-au preocupat de cultura niciodata, fiind preocupati in primul rand de educatia stiintifica a copiilor.Din pacate erau si profesori universitari printre ei....
Vad ca subiectul nu prea are succes...
Sabina & Sofia Galagia
mr_baz spune:
Dragii mei dragi
Am sa va vorbesc de un paradox...
Daca am face un sondaj despre ce isi doresc oamenii sa citeasca in ziare,vor spune cultura.
Daca ii intrebi ce vor sa vada la televizor-emisiuni culturale.
Da exista o anume cerere de cultura...insa e total falsa.Emisiunile de cultura au disparut fiindca nu au audienta.Un post tv produce ce se vinde.Ziarele de cultura nu se vand.Romania literara traieste din donatiile unro boemi.
Paranteza:
Il auzeam pe respectabilul Nicolae Manolescu mai demult spunand pe postul lui si al "tatalui" lui, Sarbu(Protv) ,ca el isi scrie cartile la masina de scris.Sa fim seriosi...cursurile la renumita universitate media tot la masina le bate. Sau dumnealui e oripilat de cuvinte gen delete, copy, save?
Cat despre copii. Luati-le carti cu poezii, cititi-le povesti, duceti-i la muzeu! Povestiti-le de nostalgicul pick-up. Formati-le o cultura muzicala!
Cam atat...restul e nisip in vant.
http://basilu.blogspot.com
mamica dulce spune:
sabina,iti inteleg ideea mesajului...sigur ca si eu vreau ca al meu pui sa fie la 5 ani expert in copmputere,sa joace tenis performant dar..si sa spuna 3 strofe din Luceafarul sau sa cante la pian sau ce i-o place lui!
nu cred ca sunt multi parinti cultivati pe lume care sa nu-si indemne odrasla spre frumos,doar ca le da si libertatea de a alege...si dupa ce incearca cupilu' calculatoare si vioara...majoritatea opteaza spre prima varianta (sau se lasa in timp de a doua)si ..da-i in cap si n-ai ce-i face.
Eu sper ca o sa am succes cu muzica(eu fiind complet afoana ii admir nespus pe cei talentati)si vad ca Marc ..are!cand aude muzica se lumineaza,canta la muzicuta!!!,fredoneaza si acum cateva zile a ascultat opereta si..va rog sa ma credeti a stat nemiscat 10 minute si la sfarsit avea lacrimi in ochi!
eu m-am blocat,sincer!
ok,am deviat de la subiect,dar ideea e ca noi,marea majoritate a parintilor avem dorinta de a inocula cultura si formatia muzicala in copii...dar ..depinde tot de ei,la un moment dat,daca vrea sa se faca fotbalist sau pianist.
asta e cu muzica...cu cartile...mi se pare de neconceput sa nu citeasca...eu una o sa fac orice sa.l fac sa iubeasca cartile,sa citeasca..cum faceam eu cu lanterna sub patura si apoi toata viata cu aceeasi placere de a te cufunda in lectura si a trai si a intelege cu adevarat o carte.
asta depinde de noi!
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce
poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0
mamica dulce spune:
si mai este ceva...mai e si acea cultura generala..(care include evident si muzica si literatura)...depinde de noi sa.i inoculam dorinta de A STI tot pe lumea asta...ma minunez cand aud tineri(sau adulti) care nu stiu unde e Oltul pe harta sau cine a descoperit America,sau de ce ploua si ce-i ala curcubeu,sau cine a pasit pe Luna primul,sau ca Rembrandt a fost poet.....astea sunt exemple banale,dar cate n-as putea da,doar din ce am auzit eu!!!Sau cate n-ati putea povesti si voi..
Asta mi se pare mai trist decat cu muzica si bibliografiile!
M-am gandit mereu cum sa-mi fac copilu ,in timp,sa inteleaga ca cu cat stie mai multe ,cu atat e mai bogat..
si e atat de grozav ...sa stii!!
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce
poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0
Sabina spune:
mamico dulce, tu ai mare dreptate.Si de fapt ai inteles ca nu ma refer la faptul ca la 5 ani sa le stie pe toate, ci ca frumosul trebuie sa fie telul final al educatiei.
Cat despre mr_baz...faptul ca nu tii pasul cu noutatile nu te face cult...cultura, artistica si generala se fac pe fondul acumularilor vremii, mi se pare loguic sa stii sa lucrezi la computer, insa nu e destul.
Sabina & Sofia Galagia
mr_baz spune:
Sabina
Ma refeream la falsa modestie a lui NM si nu la utilizarea computerului ca mod de culturalizare.
aschiutza spune:
Chestia cu cultura depinde asa de mult si de copil .... Sa va spun cum a fost in cazul meu: tatal meu citea foarte mult si se uita intr-una pe albume de arta. Fiindca eu tineam la el foarte mult si tot timpul eram pe capul lui, am ajuns sa iubesc sa citesc, iubesc pictura si arta. Sora mea a tinut la mama foarte mult si ii place sa fie cocheta, sa se machieze si sa gateasca.
"Binecuvintat sa fie deci/ ca traiesc si ca ma duc spre moarte" Esenin