Fetele din USA, poftiti la birfa (27)
Raspunsuri - Pagina 10
syracuse spune:
quote:
Originally posted by ML
Andrada, Andreea, toata lumea,
Va multumesc pt. raspunsuri si idei. Voi incerca si eu la fel cand va veni timpul.
Cum va cresteti voi copiii? Poate ati mai discutat despre asta dar ma intereseaza cateva aspecte concrete ca de ex. daca le dati bani cand va ajuta, daca le cereti sa va ajute, daca inainte de 21 de ani ii veti lasa sa bea de sarbatori la masa un pahar de vin, daca ii duceti la balet, fotbal etc., cum/daca mentineti legatura dintre copiii si parintii vostri din Romania, daca ii puneti sa va raspunda voua ca parinti cu "Yes Ma'am, Yes Sir", daca ii invatati sa mentina distanta intre ei si alti copiii, daca ii "dresati" sa zambeasca la comanda si alte chestii care pe mine ca adult ma coplesesc...
Si uite cum va coplesesc si eu pe voi cu atatea intrebari... Poate are cineva chef si mai ales timp de vorba... daca nu, nu-i suparare...
Nici acum (sunt 7 ani de cand am venit) nu-mi dau seama daca asa cum e aici e in toata America sau sunt pierduta fara speranta printre sudisti.
De mi-ar fi spus cineva inainte ca am sa vad in America in scoli copiii cu paduchi, teenageri band pe plaja din sticle bagate in pungi de hartie, copiii stersi la gura cu carpe cu detergent folosite la spalatul meselor din cantina, copiii care li se adreseaza parintilor cu "da doamna si nu doamna", adulti care-i numai gura si zambetul de ei, doctori care-mi prezinta vaccinurile si alte medicamente noi si netestate cu "entuziasmul" unui salesman, imbratisari si paraimbratisari cu oameni cu care nu am nimic in comun, lume care de mult nu mai stie ce inseamna cuvantul modestie,... nici ca as fi crezut.
Cum e pe unde traiti voi dragelor? Doua picioare de roman pe-aici am intalnit numai, locuri frumoase, turisti garla, lume buna dar tare nebuna sireaca...
M.L.
Si eu sunt tot in sud (ATlanta, GA) si da, chiar si dupa 6 ani si pe mine ma innebunesc multe din cele enuntate de tine.
Culmea este ca sudistii sunt considerati in SUA "simpatici, primitori si calzi". Dar mi-am dat seama ca ei inteleg prin aceste cuvinte ceva total diferit de ce intelegem noi.
Este tocmai pt. ca practica mereu acel zambet fortat, se imbratiseaza de mama focului cu oameni pe care abia i-au cunoscut si cu care nu au (si nu vor avea vreodata) nimic in comun - si asta IN POFIDA faptului ca ei stiu ca vietile lor nu se vor incrucisa niciodata de-aici incolo.
Daca ar fi sa folosesc un singur cuvcant pt a descrie America as folosi cuvantul "superficialitate".
TOTUL mi se pare superficial, de la relatiile intre oameni - atat in viata privata cat si la servici - si pana la modul in care sunt construite locuintele, din lemnisoare de-astea flimsy-flimsy ...de mi s-a facut dor de betonul ala rezistent comunist unde nu intra nici apa, nici ploaie, nici vant - nimic. Si rezista 200 de ani.
Altfel cum iti imaginezi ca aceasta tara insista sa construiasca case de lemn subtire in locuri expuse unor uragane incredibile? Pai sa tot faca businessurile profit. Las' ca construim altele.
...Cica le-a zburat alora casa. Pai normal ca le zboara casa daca locuintele sunt construite din hartie pergament, Doamne iarta-ma.
In fine, nu as vrea sa par prea negativa fiindca sunt si lucruri bune aici. La urma urmei exista un motiv pt. care fundul nostru se afla aici si nu in Bucuresti. Nici nu mai intru la partea economica...fiindca nici un om caruia ii merge f. bine financiar si este realizat in general in tara de bastina nu se apuca sa se mute pe toti coclaurii, in alt colt al lumii.
Dar sunt si altele.
Faptul ca exista mai putina barfa si mai multa toleranta pt. individ, faptul ca nu esti mereu forfecat sau pusa la zid ca femeie daca esti nemaritata dupa varsta de 25 de ani...asta ca exemple.
Imi povesteste sora-mea uneori niste faze din Bucuresti... a propos de cum sunt privite/tratate femeile nemaritate acolo...de mi se face parul maciuca; nu ca n-as fi stiut treaba asta...dar de fiecare data cand aud, imi amintesc de ce am plecat.
Desi sunt maritata de 4 ani, tot mi se face greata cand aud de astfel de mentalitati si imi pare rau pt. ea , saracuta...ca la 27 de ani o vaita toti de mama focului ca de ce e nemaritata. Nici daca ar avea ciuma nu s-ar "ingrijora" toti atata de soarta ei...
Realitatea este ca fiecare loc are si bune si rele, problema este ca atunci cand ajungi sa traiesti in mai multe lumi, ti-ai dori sa fii intr-un loc cu toate "bunele" din toate locurile in care ai trait si fara nici un "rau" din cate ai intalnit.
Ceea ce este practic imposibil.
Din pacate, cred ca vor exista intotdeauna anumite "Americanisme" care imi vor calca pe nervi si cu care nu ma voi obisnui niciodata. Dar la urma urmei, tu poti ramane Europeanul care esti si incearca sa adopti numai tendintele si lucrurile cu care esti de acord la ei.
Eu nu sunt de acord cu Americanizarea completa a imigrantului fiindca Americanii nu sunt "fool-proof" nici ei.
Inca au o groaza de invatat de la Europeni...dar si Europenii de la ei! :-)
Take sides. Neutrality helps the oppressor, never the victim. Silence encourages the tormentor, never the tormented. -- Elie Wiesel
oanaXandy spune:
Syracuse, ai perfecta dreptate! Americanii pe care i-am cunoscut , indiferent ca sunt din S sau din N, E sau V, indiferent de clasa sociala etaleaza o superficialitate "calcatoare" pe nervi! Am intalnit persoane deosebit de "impresionate" cand au facut cunostinta cu mine dar care dupa o ora nu isi mai aduceau aminte cine sunt, ba chiar erau profund impresionate si a doua oara! Zambetele fortate ne fac sa vedem ca totul fiind artificial, insa eu cred ca pentru ei comportamentul asta a devenit unul natural si nu se forteaza prea tare ca sa afiseze starea de bunadispozitie si fericire! Noi observam asta pt ca avem o alta cultura, insa ei intre ei sunt sigura ca nu observa!
Oricum, tot deranjanta ramane pentru mine superficialitatea lor! Si asa cum ai zis exista si parti bune! Faptul ca barfa nu are amploarea din Romania nu ma poate face decat sa ma simt bine, pentru ca uram si eu din tot sufletul asta! Am 26 de ani si am fost "incoltita" de barfe de genul< vai 26 de ani si nu se marita!!!!!!!!!> Si asta chiar daca am prieten de 6 ani si toti stiau asta! Sunt niste conceptii care nu trebuiesc bagate in seama insa totusi raman deranjante! Aici poti sa ai 50 de ani, sa fii necasatorita si nimeni nu va zice ceva referitor de maritis, poti sa ai 100 kg ca nimeni nu va zice <uite si la vaca asta>, poti sa iti iei slapi si pantaloni de pijama la cumparaturi ca nu se intoarce lumea sa te arate cu degetul,samd.
Deci exista bune si rele intr-adevar! Depinde de psihicul tau, cat de puternic este! In functie de starea lui poti sa te adaptezi sau nu aici!
Nedda spune:
Buna ziua tuturor "americanilor"! Fetelor, Gabbriela, Andrada, tocmai ce ati actualizat lista noasta si vin si eu cu o modificare: stergeti-ma, va rog, de la Massachusetts si mutati-ma la Illinois, Champaign-Urbana. Tocmai ce m-am mutat si...am inceput o viata noua:))
Va pup!
Daniela si papusa Lara
Nedda spune:
Fetelor din Chicago, spuneti-mi si mie, va rog, unde va faceti voi cumparaturile de produse romanesti (sau grecesti, sarbesti, bulgaresti, turcesti, nu conteaza!) gen branza feta, mezeluri etc. Poate imi dati si mie niste linkuri de pe la magazinele etnice. Vreau sa vin in Chicago macar o data pe luna numai pentru aprovizionarea cu astfel de produse. Sunt nebuna, nu?
Daniela si papusa Lara
adivio spune:
Mai fetelor, americanii asa au fost educati, dupa cum bine spunea una dintre noi mai ales la scoala. Dar ce parere aveti de comportamentul unor romani... Duminica seara ne intorceam de la prietenii nostri din Long Island cu trenul. Sotul meu a luat-o inainte ca aveam o geanta cam mare, iar eu am venit cu Ioana in spatele lui vorbind amindoua. In tren era o familie de romani pe care sotul meu i-a auzit vorbind romaneste, dar cind ne-au auzit pe noi si-au facut semne intre ei si din clipa aia au vorbit numai in engleza. De ce? Le este rusine ca sunt romani sau parvenetismul e in floare pe la unii?
Adivio&Ioana-nazdravana
syracuse spune:
quote:
Originally posted by adivio
Mai fetelor, americanii asa au fost educati, dupa cum bine spunea una dintre noi mai ales la scoala. Dar ce parere aveti de comportamentul unor romani... Duminica seara ne intorceam de la prietenii nostri din Long Island cu trenul. Sotul meu a luat-o inainte ca aveam o geanta cam mare, iar eu am venit cu Ioana in spatele lui vorbind amindoua. In tren era o familie de romani pe care sotul meu i-a auzit vorbind romaneste, dar cind ne-au auzit pe noi si-au facut semne intre ei si din clipa aia au vorbit numai in engleza. De ce? Le este rusine ca sunt romani sau parvenetismul e in floare pe la unii?
Adivio&Ioana-nazdravana
Doamne, ce "loseri", vorba astora de pe aici.
Eu nu mai stiu cum sa dau de romani, sa imi fac si eu niste prieteni de familie mai apropiati, mai cum m-am invatat pe acasa...si nimic.
Iar astia se apuca sa vorbeasca in Engleza cand aud romaneste.
Da, am mai auzit de iesiri de-astea de topi pe la unele persoane ajunse in America. Oameni si oameni...
Take sides. Neutrality helps the oppressor, never the victim. Silence encourages the tormentor, never the tormented. -- Elie Wiesel
AC spune:
Chiar ca loseri. Da unii asa-s si n-ai cei face.
Sa vedeti ce mi-am reeducat eu 'otzul... Are el ceva ascendentza, dar i-am pus romana la punct mai mult decat el franceza. Si cum nu-s singura nebunatica, colega mea de birou din Olanda nu stia ea olandeza dupa ani de zile, cat prietenul ei romana.
Adivio da de unde veneati mey din LI?
Andreea si galusca Anne-Sarah
oanaXandy spune:
Adivio, asta depinde tare mult si de educatia romanului! Si in multe cazuri trebuie sa recunoastem ca lipseste! Nu ii inteleg pur si simplu de ce se comporta asa! Am auzit si eu de la o familie de romani care e stabilita aici de 14 ani ca in tot acest timp majoritatea romanilor pe care i-au intalnit au fost interesati doar de cat de mult castiga aici, ce au realizat, ce tip de masina au,etc.Eu zic ca totul porneste de le invidie, starea asta care se naste si se intretine din cauza "lipsei" si saraciei din viata pe care au dus-o in Romania!
Ajunsa si eu recent pe melegurile americane am fost placut impresionata initial de primirea "artificial" calduroasa, si chiar daca o vad artificiala totusi tre sa recunosc ca are o "atingere" placuta in anumite situatii! Dupa doua luni de sedere aici sun si eu la compania de curieret "Carpati" din NY ca sa ma interesez de trimiterea unui pachet! Nici nu am apucat sa ii zic cuconei (care vorbea romnaneste bineinteles )"pasul" meu ca se rasteste " Mai repede doamna ca eu aici am treaba, nu stau, am niste persoane de care trebuie sa ma ocup". Primul impuls a fost sa ii inchid telefonul de nervi dar apoi m-am gandit ca nu rezolv nimic cu asta! In schimb daca te plimbi in SUA prin malluri sau diverse magazine cateodata nu stii cum sa scapi de angajatii care te coplesesc cu o groaza de intrebari, incercand sa te ajute!
Deci unii romani asa sunt, nu isi schimba "naravul necioplit" niciodata! Dar chiar ca nu ii pot intelege! Ce au de castigat? Sau mai bine zis ce au de pierdut?
syracuse spune:
quote:
Originally posted by oanaXandy
Syracuse, ai perfecta dreptate! Americanii pe care i-am cunoscut , indiferent ca sunt din S sau din N, E sau V, indiferent de clasa sociala etaleaza o superficialitate "calcatoare" pe nervi! Am intalnit persoane deosebit de "impresionate" cand au facut cunostinta cu mine dar care dupa o ora nu isi mai aduceau aminte cine sunt, ba chiar erau profund impresionate si a doua oara! Zambetele fortate ne fac sa vedem ca totul fiind artificial, insa eu cred ca pentru ei comportamentul asta a devenit unul natural si nu se forteaza prea tare ca sa afiseze starea de bunadispozitie si fericire! Noi observam asta pt ca avem o alta cultura, insa ei intre ei sunt sigura ca nu observa!
Exact.
De obicei evit sa ma arunc in analize prea "sociologice" pe forumuri (deformatie profesionala) dar cateodata ma ia "analiza" pe dinainte.
Fara sa vreau, ma gandesc adesea la diferentele culturale, de ce unele popoare s-au format intr-un fel si altii in alt fel, ce se afla sub aceste aparente, cu ce scop, etc.
La urma urmei, credeti ca Americanii ar fi un popor asa de prosper daca ar avea stilul nostru PROFUND (poate "prea" profund...) de a interactiona? Daca ar face uz de prietenii super-apropiate si de suflet, de discutiile si filozofiile noastre indelungate (aici asta este jobul profesorilor nu al omului care vrea sa faca bani ) , de apropierile, confesiunile, si "viata in gasca" intalnita pe la alte popoare (in speta cele latine)?.
Asta desigur nu inseamna ca daca sunt cei mai prosperi, ei sunt modelul ideal. IN NICI UN CAZ, cel putin NU din punctul meu de vedere.
Insa este clar dovedit ca cele mai prospere popoare sunt si cele mai individualiste - a se citi fiecare isi vede de durerea lui iar interactiunea cu ceilalti este foarte "flu-flu". Timpul nu se pierde cu "altii" ci cu "sine" - facand ceva ca sa-ti avansezi scopurile personale.
Eu cred ca acest mod superficial de a interactiona cu alte fiinte umane contribuie la eficienta, productivitatea si rezultatele in plan material atat de specifice popoarelor anglo-saxone.
Eu nu subscriu la acest mod de a fi si de a-ti trai viata fiindca mi se pare extrem de sec si fara sens chair daca atunci cand mori, mori cu cele mai multe jucarii in brate". (Americanii se iau uneori peste picior cand zic: "whoever dies with the most toys, wins").
Insa este surprinzator cat de multe lume nu realizeaza aceasta conexiune: intre superficialitatea sociala si productivitatea in plan material.
Take sides. Neutrality helps the oppressor, never the victim. Silence encourages the tormentor, never the tormented. -- Elie Wiesel
syracuse spune:
quote:
Originally posted by oanaXandy
Adivio, asta depinde tare mult si de educatia romanului! Si in multe cazuri trebuie sa recunoastem ca lipseste! Nu ii inteleg pur si simplu de ce se comporta asa! Am auzit si eu de la o familie de romani care e stabilita aici de 14 ani ca in tot acest timp majoritatea romanilor pe care i-au intalnit au fost interesati doar de cat de mult castiga aici, ce au realizat, ce tip de masina au,etc.Eu zic ca totul porneste de le invidie, starea asta care se naste si se intretine din cauza "lipsei" si saraciei din viata pe care au dus-o in Romania!
Ajunsa si eu recent pe melegurile americane am fost placut impresionata initial de primirea "artificial" calduroasa, si chiar daca o vad artificiala totusi tre sa recunosc ca are o "atingere" placuta in anumite situatii! Dupa doua luni de sedere aici sun si eu la compania de curieret "Carpati" din NY ca sa ma interesez de trimiterea unui pachet! Nici nu am apucat sa ii zic cuconei (care vorbea romnaneste bineinteles )"pasul" meu ca se rasteste " Mai repede doamna ca eu aici am treaba, nu stau, am niste persoane de care trebuie sa ma ocup". Primul impuls a fost sa ii inchid telefonul de nervi dar apoi m-am gandit ca nu rezolv nimic cu asta! In schimb daca te plimbi in SUA prin malluri sau diverse magazine cateodata nu stii cum sa scapi de angajatii care te coplesesc cu o groaza de intrebari, incercand sa te ajute!
Deci unii romani asa sunt, nu isi schimba "naravul necioplit" niciodata! Dar chiar ca nu ii pot intelege! Ce au de castigat? Sau mai bine zis ce au de pierdut?
Asta tine de educatia civica. Romanii sunt infioratori in situatii civice/publice dar foarte caldurosi si "fuzzy-warmy" in situatii private, mai ales cand reusesc sa-si formeze niste relatii solide de tip "clicuta". Cel putin pana la un punct.
Americanii insa, care au meseria de "salesman" in sange - chiar si cei care NU sunt salesmani de meserie - ies foarte bine in situatii publice fiindca au in subconstient politetea formala si ideea ca "the client is always right". Chiar si cand nu e vorba neaparat de a fi la "magazin si a cumpara".
In schimb, in situatii private...nu stiu cum sa se raporteze intim la o alta persoana; imediat se ridica acel gard de formalitate chair si in cele mai "private" situatii cu putinta.
Asa ca daca te apuci sa compari functionarul public roamn cu cel american, sigur ca romanul o sa iasa groaznic - fiindca asa suntem invatati (din nefericire).
Daca nu e vorba de mamica, de prietena, de amica, de sora sau altcineva din sfera ta "calduta" - pe un strain de la ghiseu poti sa-l dai naibii, nu e problema ta, nu te afecteaza personal.
Inca o data, apanajul popoarelor latine (sau tropicale) ....
Take sides. Neutrality helps the oppressor, never the victim. Silence encourages the tormentor, never the tormented. -- Elie Wiesel