religie si constiintza
Am o dilema: nu m-am spovedit niciodata pt ca nu am simtzit nevoia. sunt credincioasa, ma duc duminicile (nu toate) la biserica (Schitul Darvari). Vreau parerile voastre: Bunul Dumnezeu vede tot timpul ce fac si aude tot timpul ce spun, stie ca injur (deh, imi scapa, mai ales la volan), ca imi supar sotzul (am si eu personalitatea mea, nu??) sau parintzii.
Cu alte cuvinte, El e sus in permanentza - de ce sa ma duc sa-i spun toate gandurile mele unui "ciubucar" (n-am respect deloc pentru 80% din preotzi, ii consider niste sarlatani care nici macar nu te-ngroapa pana nu "negociaza" pretzul).
Raspunsuri
casandra spune:
Pentru ca spovedania e o taina, iar la spovedanie Duhul Sfant vorbeste prin gura preotului si poate sa te sfatuiasca si sa iti arate dorinta Domnului legata de ceea ce ii spui.
Bubbles spune:
Nici eu nu m-am spovedit niciodata si nu am constiinta neimpacata cumva, ca n-am facut-o (si nici n-am de gind).
Imi vad de treaba mea, mi-s cumintica
, cred in Dumnezeu si ma rog un picut zilnic, ii multumesc pentru toate lucrurile bune care se intimpla in vietile noastre.
Pentru mine, spoveditul nu ar insemna prea mult. Mult ar insemna sa nu-mi dau seama de propriile greseli si sa nu le repar, sa nu iau atitudine fata de mine insami, in unele situatii.
De injurat, si mie mai imi scapa la volan, dar oricum, nu precum in Romania ![]()

saphir spune:
Trebuie sa mergi la duhovnic (preot), pentru ca el este apostolul lui Dumnezeu si numai el are harul si puterea de a iti ierta pacatele.
Intr-adevar un duhovnic bun, este greu de hasit, dar ...poti incerca.
Un preot bun, poate sa iti dea un sfat duhovnicesc, pe care tu sau oricare alt mirean de rand, poate nici nu il gandeste. Preotul cunoaste taina spovedaniei si tainele Sf. Scripturi si multe alte taine, pe care noi nu le cunoastem.
Trebuie sa mergi la preot, pentru ca dupa fiecare spovedanie ti se da un canon de indeplinit. Un canon prin care tu iti arati dorinta ca vrei sa fii iertata de pacatele tale.
Saphir
si
Amos Daniel (26.02.04)
Bebelusi de ianuarie - februarie 2004
...si pozele noastre
anda141 spune:
Nu merg niciodata la preot, Biblia spune ca tot ceeace ai de spus
sa-i spui direct lui Dumnezeu.
Intr-adevar, ai spus tare bine, El vede si stie tot, dar poti sa-i ceri Lui iertare si sa-ti marturisesti pacatele direct Lui. Preotul nu are nici un rol, mai ales ca , din cate stiu eu, ia bani pentru treaba asta. Vi se pare corect? Si apoi el nu are nici o putere de iertare, sau mai stiu eu ce. Toti avem dreptul sa vorbim cu Dumnezeu, nu trebuie sa-i spunem nimanui greselile noastre, nici unui om.Eu de cate ori am vreo problema, am o greseala/pacat care ma roade, ma rog Lui si simt cum ma iarta si ma ajuta cand am nevoie.
Uite un citat din Biblie pe care l-am gasit acum, cu privire la spovedire si mai sunt multe, dar nu le stiu acum.
"Caci este un singur Dumnezeu, si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni :Omul ISUS HRISTOS, care s-a dat pe sine ca pret de rascumparare pentru toti.." 1 Timotei 2,5.6
Monica
si
ALBERT EDUARD
(19 ianuarie 2004 )
Album Albert
cipcipcip spune:
Sint suta la suta de acord ca majoritatea preotilor sint niste sarlatani. Eu nu cred in spovedanie si nici macar in biserica sau in toate ritualurile si caznele nascocite. Eu cred ca Dumnezeu e undeva acolo sus si ne judeca dupa faptele noastre si dupa principiile noastre de viata si nu daca am fost in biserica sau am facut nu stiu ce matanie sau am spus nu stiu ce rugaciune. Unii cred ca pot face orice pacate vor ei si se spovedesc sau mai stiu eu ce si vor fi iertate. eu nu cred in asa ceva. Comunicarea daca e, e direct intre mine si Dumnezeu, fara altcineva la mijloc, preot sau duhovnic sau mai stiu eu ce.
Cred ca credinta e in sufletul nostru si atit.
pulstar spune:
Sunt 100% de acord cu ce a scris cipcipcip.
Religiile nu sunt alt ceva decat un instrument perfect de manipulare a maselor. Daca vrei sa gasesti iertarea si pacea sufleteasca, cauta prima data in tine insati. Biserica nu este decat o industrie, ca oricare alta.
Aprilie spune:
Draga Energy,
Imi permit sa-ti scriu citeva rinduri,din cite am inteles esti ortodoxa(referirea la Schitul Darvari).
Sint mai multe referiri in Biblie referitor la sacramentul spovdaniei.
ISUS ii spune lui Petru: "Tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor;orice vei lega pe pamint,va fi legat si in cer si orice vei dezlega pe pamint va fi dezlegat si in cer." Matei 16/19.
Le zice si apostolilor: " Adevarat graiesc voua:oricite veti lega pe pamint,vor fi legate si in cer si oricite veti dezlega pe pamint vor fi dezlegate si in cer." Matei 18/18.
In seara Invierii le spune deasemenea: " Luati Duh (Spirit) Sfint; carora veti ierta pacatele vor fi iertate si carora le veti tine,vor fi tinute." Ioan 20/22-23.
Iar Sf. Pavel spune: " Dumnezeu ne-a impacat cu El prin Isus Christos si ne-a incredintat si noua slujba impacarii." II Corinteni 5/18.
Pentru a te impaca cu Dumnezeu e necesar sa:
# ai o sincera si adevarata parere de rau pentru pacate, adica o cainta profunda
# te spovedesti, pentru a primi dezlegarea de care vorbeste Isus in Evangheliile de la Matei si Ioan
# sa faci fapte bune(canon, satisfacere,reparare) pentru iertatea pacatelor
"Am pacatuit inaintea Domnului, a zis David catre Natan .Si Natan a zis lui David : Domnul iti iarta pacatul,nu vei muri !" II Regi 12/12-13.
" Si Isus,vazind credinta lor, a zis slabanogului: Indrazneste,fiule ! IERTATE SINT PACATELE TALE !" Matei 9/2 ; Luca 5/20.
In acest text vedem ca Isus iarta pacatele paraliticului.Unii din carturari ( interpretii Legii)s-au scandalizat: Cum poate un om ierta un pacat facut impotriva lui Dumnezeu ?
Iar Isus,ca sa le dea o dovada ca,de fapt,a iertat pacatul care nu se vede, face o minune care se vede, zicind: "Scoala-te, ia-ti patul si mergi la casa ta!".Iar gloatele au preamarit pe Dumnezeu,Cel care a dat o asa mare putere oamenilor (sa ne amintim de dubla natura a Fiului lui Dumnezeu-dumnezeiasca si umana).
Este foarte adevarat ca numai Dumnezeu poate ierta pacatele,dar daca El a voit sa dea aceasta putere si oamenilor,cine ar indrazni sa spuna ca nu e bine?
Preotul iarta pacatele in spovedanie,cu puterea data de Dumnezeu. De aceea zice: " Si eu, CU PUTEREA CARE MI S-A DAT,iti iert si te dezleg...".
Puterea a fost data apostolilor de Isus,iar prin ei urmasilor:episcopi si preoti.
Daca Isus a dat aceasta putere urmasilor sai,aceasta cuprinde in sine si datoria crestinilor de a se spovedi,caci altfel n-ar fi avut rost aceasta putere.Dar cine ar fi indraznit vreodata sa-si asume o astfel de putere ,daca n-ar fi fost data de Isus ?
Preotii sint slujitori ai Domnului,deosebiti de ceilalti credinciosi.Isus se inconjoara de un numar de ucenici,pe care ii separa de ceilalti si ii numeste "ucenici"sau apostoli.
" Si chemind pe cei 12 ucenici ai sai ,le-a dat putere si peste duhurile necurate si sa vindece toata boala si neputinta." Matei 10/1.
Ei stiu ca ocupa un rang deosebit: " Pe acesta Dumnezeu l-a inviat a treia zi si l-a lasat sa se arate,nu la tot poporul,ci celor mai inainte rinduiti marturii de la Dumnezeu,noua care am mincat si baut impreuna cu El,dupa ce a inviat din morti." Fapte 10/40-41.
In Vechiul Testament Dumnezeu a spus despre intregul popor al lui Israel ca va fi "imparatie de preoti si un neam sfint" (Iesire 19/6 ) ; totusi, vedem ca a intemeiat preotia lui Aron (Iesire 28/29) deci NU TOTI erau preoti.
Dovada ca in Biserica Apostolilor nu toti aveau putere egala este faptul ca atunci cind samarinenii au fost botezati de diaconul Filip ,el nu le-a putut da Duhul Sfint ( Mirul) , ci au venit Petru si Ioan ca sa-l dea. (fapte 8/14-17).
Cei care in biserica se fac pe ei singuri preoti,vor avea rasplata lui Core, Datan si Aviron,primii care s-au impotrivit preotiei. ( Numeri 16/1-2 16 41-49 )
In VechiulTestament,cel care nu asculta de preot era pedepsit cu moartea trupeasca : "Iar cine se va purta asa de indaratnic incit sa nu asculte de preotul care sta la slujba inaintea Domnului,Dumnezeului tau,sau de judecatorul din zilele acelea,unul ca acela sa moara" Deut. 17/9-13
In NoulTestamnet, cel neascultator va fi pedepsit cu moartea sufleteasca : "Cel ce va asculta pe voi,pe Mine Ma asculta si cel ce se leapada de voi,de Mine se leapada ; iar cel ce se leapada de Mine, se leapada de Cel ce M-a trimis pe Mine ." Luca 10/16
" Nimeni nu-si ia singur cinstea aceasta, ci cel ce este chemat de Dumnezeu, ca si Aron." Evrei 5/4
Vorbind acuma de preoti, ortodocsi si catolici,putem spune :
Adevarat ca sint si preoti rai, dar sint si preoti foarte buni !
Viata preotului poate fi rea dar invatatura este a lui Christos !
Isus stia ca Iuda il va vinde ; totusi, il va trimite cu ceilalti apostoli sa predice.
Daca preotul in viata lui particulara nu este un exemplu bun,pentru aceasta el va fi judecat mult mai aspru in ziua Judecatii : " Oricui i s-a dat mult, mult i se va cere si cui i s-a incredintat mult, mai mult i se va cere " Luca 12/48
Iuda s-a osindit pentru pacatul sau dar cei care l-au auzit predicind nu s-au osindit.
Sf. Ioan Vianney, referindu-se la meritele sau greselile preotilor spunea : VARSATI UN LICHID INTR-O PILNIE - ORI ESTE DE AUR ORI DE TINICHEA , LICHIDUL TOT ASA VA CURGE !
Istoria mintuirii e plina de patriarhi,profeti,apostoli si preoti care au lucrat in via Domnului,parasindu-si familia si chiar tara.
Este o mare greseala a dispretui preotia,taina intemeiata chiar de Mintuitorul,in ajunul Patimilor Sale.
Obiectia unora - nu este permis sa zici cuiva "parinte" pt. ca Isus interzice acest lucru. Matei 23/9
Mintuitorul opreste titlul de trufie,cum e cel de Pater Patriae,nu insa intelesul simplu si crestinesc pe care-l intrebuintam noi ( adica parinte,cu inteles de tata sufletesc).
Astfel ,Sf Pavel spune corintenilor ca sint fiii lui si el este parintele lor sufletesc :
"Nu ca sa va infrunt pe voi scriu aceasta, ci ca pe niste FII iubiti ai mei va invat.Caci chiar de ati avea zece mii de dascali, tousi nu aveti mai multi parinti ; caci in Isus Christos,prin vestire eu v-am nascut pe voi. " I Corinteni 4/14-15
tot sf.Pavel il numeste pe Tit fiu,deci el ii era parinte : " Lui Tit ,adevaratul fiu,din..." Tit 1/4
" O, copiii mei, pentru care sufar iarasi " Galateni 4/19
Cuvintul "parinte" il mai gasim in VT " Mica i-a zis : ramii la mine si fii parinte aici la mine si preot " Judecatori 14/10
" Iar Eliseu se uita si striga : parinte,parinte ,carul lui Israel si caii lui..." Regi 2/12
" Si vazindu-i, regele lui Israel a zis catre Eliseu : sa-i ucid, parinte ? " 2 Regi 13/14
de asemenea citim la Iov : " Celor nenorociti le eram tata " Iov 29/16
Iar la profetul Isaia : " El va fi tata pentru cei care locuiesc la Ierusalim " Isaia 22/21
IOAN GURA DE AUR , in cartea sa "Despre preotie" scrie ca prin iertarea pacatelor si prin euharistie (cuminecatura),preotul primeste o putere cum Dumnezeu n-a incredintat nici unui inger ,nici unui arhanghel.Niciunuia dintre ingeri nu i-a promis : " Orice vei lega pe Pamint ,va fi legat si in cer si orice vei dezlega pe Pamint va fi dezlegat si in cer." Matei 18/18
Stapinitorii lumii au putere de alega numai trupul,pe care il pot pune in lanturi.
Puterea de dezlegare a preotului atinge cele mai launtrice legaturi si urca pina la ceruri !
In timpul reformei lui Luther ,dupa anul 1519 ,crestinismul era deja cunoscut aproape in toata lumea veche.
Cea mai mare parte a popoarelor datoreaza crestinarea muncii de apostolat a preotilor , care au parasit totul(tara,cunoscuti,rude)si au plecat spre regiuni necunoscute spre a duce lumina Evangheliei lui Christos. 
craluca spune:
nici eu nu m-am spovedit niciodata si asta, in mare parte, tot din cauza preotilor; am avut parte de experiente neplacute in biserica, preoti care nu au vrut sa imi impartaseasca copilul de cativa anisori pentru ca nu tinuse post si asa mai departe ...
am cunoscut insa si oameni plini de harul lui Dumnezeu si care au darul de a te linisti si de a te face sa simti cu adevarat dragostea fata de Dumnezeu
Mama Raluca, baiat Alex si bebita mica Ioana
http://community.webshots.com/user/craluca100
Ana spune:
Ai spus 80%.
EU iti recomand pe unul din ceilalti 20%. Parintele Vasile Gavrila de la biserica Sf.Nicolae (biserica studentilor), din fata cladirii Universitatii, Bucuresti.
sunshine spune:
Eu zic ca n-avem nici un drept sa judecam pe absolut nimeni, fie el vecin, prieten sau preot. Nu suntem noi nici pe departe Dumnezeu, ca sa avem dreptul asta. Si cand am spus ca multi preoti sunt sarlatani, asta e deja o judecata.
Spovedania e pur si simplu o modalitate de usurare a sufletului. Omul stie ca a facut un pacat (ca asa a fost invatat, ca unele lucruri sunt pacate) si asta ii apasa constiinta. Odata ce a spus cuiva (nu neaparat preotului, ci poate unui bun prieten sau poate ca are locul lui special unde regaseste pe el insusi), deja se simte mai bine. Si asta nu inseamna neaparat ca pacatele i-au fost iertate.
Eu cred ca toata problema e numai de autosugestie. Pacatul care credem care l-am facut, poate ca nici macar nu e pacat, dar asa am fost invatati... si daca il spunem, ne usuram sufletul.
E acelasi lucru cum unii oameni se vindeca de boli grave, chiar daca au luat doar aspirina, fara sa stie, dar cineva le-a spus ca ala-i medicamentul care ii face bine...