Activitati atractive la gradinita - 3 ani
Cum am mai zis si la subiectul cu "prima zi de gradinita", tare ma tem ca faptul ca fiu-miu nu prea e entuziasmat de mersul la gradi se datoreaza, printre altele, si faptului ca ce face el acolo nu-l atrage din cale afara. Cind ajungem noi (pe la 9,30), scena e invariabil aceeasi: copilasii stau cuminti pe scaunele si o tanti le vorbeste sau deseneaza ceva pe tabla. O data, ce-i drept, erau si ceva cintecele la casetofon. Iar cind il iau, dupa-amiaza, fiecare face ce are chef prin curte. Nici una si nici alta nu mi se par prea in regula. Ma asteptam la mai multa animatie, la joculete organizate, la "activitati dupa programa" dar cu zimbetul pe buze.
Dau mai departe un citat extras dintr-un subiect despre reclame de la "discutii generale":
quote:
Initial creeata de ana-oana
"baietelul care nu voia sa mearga la gradinitza" - exemplul este dat de Carnegie.
un participant la studiul lui Carnegie se intoarce seara acasa si isi gaseste fiul cel mic batand din picior, plangand si tavalindu-se pe jos prin salon. era in ajunul primei sale zile la gradinita si refuza categoric sa se duca.
prima reactie a tatalui a fost sa -si inchida baiatul in camera lui pana revine la sentimente mai bune. in acea seara s-a razgandit dandu-si seama ca nu era cea mai buna metoda de a-si ajuta baiatul sa inceapa viata de scolar cu inima deschisa. "daca eu as fi in locul fiului meu, ce m-ar putea determina sa ma duc la gradi? sa-mi fac prieteni noi, sa invat cantece, ssa pictez cu degetele ... sa pictez cu degetele ... iata o idee buna. zis si facut. impreuna cu sotia si cu fiul cel mare s-au asezat pe jos si au inceput sa picteze cu degetele. prichindelul, atras de rasetele lor , a cerut sa intre in joc. "imposibil", i-a raspuns taica-su, "trebuie mai intai sa mergi la gradi ca sa inveti sa pictezi cu degetele". plin de enutziasm si in cuvinte pe care le poate intelege, i-a explicat mai apoi ce de ectivitati se fac la gradi si cat de placute pot si ele. a doua zi , dis de dimineata, si-a gasit baiatul adormit in fotoliu pt ca nu voia sa intarzie.
pt a-i convinge pe oameni, trebuie sa le vorbesti despre ceea ce le place.
baietelul din povestire vrea sa mearga la gradi (desi initial actiunea de a merge acolo ii apare ca negativa, incarcata de semnificatii precum teama de o lume necunoscuta, riscul de a intalni oameni nesuferiti etc) pt ca aceasta actiune a capatat un sens pozitiv.
Pai eu cu ce sa-mi vrajesc odorul? Du-te la gradi, ca-i fain, stati smirna pe scaunele, la gramada, si va plictisiti?
(Sigur, am exagerat, dar numai pentru a ma face mai bine inteleasa)
Si acum intrebarea: la gradinitele unde merg copiii vostri cum stau lucrurile? Ce fac ei, practic, toata ziua?
Raspunsuri
ticka spune:
Eu am intrebat la gradi cand incep 'activitatile' si mi s-a spus ca dupa 2-3 saptamani, dupa ce se adapteaza copiii si se obisnuiesc cu educatoarea, gradinita, colegii. Cand am vizitat gradinita inainte de a o inscrie pe Sandica, am vazut pe hol o multime de lucrari facute de copii, din hartie colorata, din frunze, desene. Astept cu nerabdare sa vina si 'activitatile'.
Cristina & Sandica
floricica cu pozici si pozici pe desprecopii.com La marewww.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=la mare&mid=3494&c br / id=10216" target="_blank"> si My bestwww.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Sandica%2C poze no br / i&mid=3494&cid=10207" target="_blank">
ariadne spune:
of iileana, mare dreptate ai.....
la gradi nu exista un comitet de parinti care sa modeleze putin programul, sau sa vina cu idei mai stralucite?
fetita noastra nu prea are timp sa se plictiseasca, au un program atat de plin incat vine acasa terminata de oboseala.
idei? desenat, decupat, citit, joculete in grup, cantat, poezii,dans, sport, mers(macar o data pe luna) intr-un parc, gatit impreuna , plantat flori in curtea gradinitei/udat, toamna adunat de frunze si nu mai stiu, dar in mod sigur se mai gasesc...
ce nu inteleg eu este aceasta" disciplina", stat pe scaune smirna( ha, ba eu ca copil mai stateam si cu mainile la spate in primii ani scolari, bleah) si privit ce deseneaza" d-na educatoare...
uite aici copiii sunt lasati cred ca fiecare ora cate 20 min.sa se joace singuri, sunt doar sub observatie permanenta si ajutati atunci cand au nevoie, ma rog din cand in cand li se mai face si terorie( ca doar o merita cu totii).
poate ca o discutie cu ceilalti parinti si apoi cu directoare gradinitei ar aduce ceva nou, oricum mai asteapta putin pana pui problema.
Ana71 spune:
Victor (4 ani si 8 luni) merge la o gradinita de stat, la grupa mijlocie. Anul trecut a fost tot acolo, la grupa mica. Eu sunt multumita mai ales de cele 2 educatoare, care chiar se preocupa de copilasi. Un lucru bun este si ca isi pastreaza aceleasi educatoare pana la terminarea gradinitei. Programul lor (iti spun cum era anul trecut pentru ca anul asta de-abia l-am dus de pe 15 septembrie) era cam asa: dimineata se jucau putin pana le punea masa, apoi mancau, dupa care incepeau una din activitati:pictura, colorat, exercitii logice (puzzle sau diverse chestii inventate de educatoare), modelarea plastilinei, exercitii de sezon (gen sa recunostem fructele si legumele - toti parinti am dus cateva "exponate"), la un moment dat insirau pe ata niste paste (gen margele) pe care le colorau ei cum considerau. Dupa care ieseau afara (cand vremea era frumoasa)pentru aproximativ o ora, sau daca era urat afara cantau cantecele, invatau poezii sau le citea povesti. Apoi se pregateau pentru masa de pranz si dupa masa, il luam acasa. In 2 zile faceau engleza (pentru o ora) si in alte 2 zile dansuri (tot pentru o ora). La calculator aveau acces dupa somnul de pranz (eu nu l-am lasat sa doarma acolo).Ce mi-a placut foarte mult este faptul ca educatoarele s-au precupat foarte mult de serbari (de mos Nicolae, de Craciun, de 8 martie, de ziua copilului si serbarea finala). Copiii au interpretat diverse scenete tare haioase (costumatia lor nu ne-a costat prea mult)si adaptate varstei lor (la alte gradi am auzit ca la serbari copii doar spun o poezie si, eventual canta 2-3 cantecele). Cred ca au avut rabdare extraordinara sa repete cu ei toate scenariile alea . Eu sunt multumita de activitatile din gradinita (si ce-i mai important si Victor e incantat). Anul asta s-a reintors cu placere la gradinita. Cred ca anul asta vor avea si mai multe activitati (care vor incepe la 1 octombrie, intre 15-30 septembrie ii testeaza sa vada ce mai stiu) pentru ca ne-au dat o lista uriasa de rechizite si ustensile. Oricum toate lucrarile lor sunt afisate la intrare (fiecare copil are un dosar in care ii poti admira opera).La serbare finala ne-a predat, in cadru festiv doasarul cu lucrarile.
Hai ca m-am lungit exagerat.....
Mult succes la gradinita!
andi2mov spune:
Ai perfecta dreptate Ileana. Daca nu educatoarea nu face nimic cu copii, se plictisesc. Fetita mea a mers 2 luni la o gradi (25 in clasa, camera ff mica, educatoare draguta, fara curte) si n-a fost prea incantata. Desi educatoarea parea bine intentionata, nu facea nimic cu ei, sau prea putin.
Acum am schimbat gradinita si, desi inca avem oarece probleme dimineata, ii place la gradinita. Ii scot in parc si fac gimnastica si jocuri cu ei (a invata sa sara intr-un picior) imi spune cateva cuvinte in engleza si tot timpul cand ma duc s-o iau fac altceva si e foarte bine dispusa.
Cand cautam gradinita, am fost la o gramada. Pe una dintre ele am vizitat-o cu directoarea. Erau 2 grupe de copii care asteptau sa manance. Grupa mai mare statea in clasa pe scaunele, cu mainile la spate iar educatoarea facea ceva la catedra. Grupa mica, in alta clasa, statea pe scaunele, tot cu mainile la spate, singura deosebire fiind ca mergea casetofonul. Altatdata cand am mai trecut i-am vazut in curte (in tarana) supravegheati de o ingrijitoare. Cand am plecat de acolo am zis ca mai bine o tin acasa decat s-o dau pe mana unor astfel de oameni.
barbye spune:
Activitatile le incep c-am dupa 2 saptamani pentru ca ,in timpul acesta ii evalueaza.(se numeste evaluare initiala)si in functie de asta educatoarea isi planifica activitatile saptamanale.
mirela