Va rog sa ma ajutati!v-am mai scris eu ca nu reusesc sa ma inteleg cu secretara de la liceul meu in ceea ce priveste calculul CIC.Sunt in aceeasi situatie!O tine una si buna ca mi se cuvin doar 5.300.000. Am nascut in mai 2004 si am intrat in concediu de la 1 iulie.Pe 9 iulie mi-a dat cam 10 mil., reprezentand lichidarea pe iunie si pe concediul de odihna???? (iulie si august).Am uitat sa va spun ca sunt profesoara. Si de atunci n-am mai vazut nici un chior.
Ieri am fost la liceu sa discut cu ea si n-am ajuns la nici un rezultat.Mi-a spus ca daca mi se pare incorect, sa fac bine sa caut legile in care este prevazut modul de calcul.
Va rog, daca se poate, sa mi le spuneti si mie.Ma gandeam sa caut Monitorul Oficial, sa fac niste copii si sa i le duc.Dar este asa un hatis, atatea adaugari si abrogari, ca ma doare capul.
Raspunsuri
marius spune:
Da este vorba de legea 19/2000 art. 121 coroborata cu legea 577 /2003 art. 125 punctul 2 si legea 519 /2003 art. 21 redate mai jos:
ART. 121
(1) Asiguratii au dreptul la:
a) indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
(2) Indemnizatiile prevazute la alin. (1) se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
8. La articolul I punctul 29, articolul 125 va avea următorul cuprins:
"Art. 125. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizației prevăzute la art. 121 alin. (1) lit. a) și b) este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 99.
(2) Pentru drepturile care se stabilesc după data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizației prevăzute la art. 121 alin. (1) lit. a) este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat."
ART. 21
(1) Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2004 este de 7.682.000 lei.
85% din 7.682.000 nu este suma descrisa de secretara. Poti sa cpoiezi direct de aici articolelel in cauza sau gasesti legislatia rapid pe pagina legislativa de la mine de pe site la adresa www.romleas.ro
Brinnie spune:
Multumesc mult! dar tot nu vad unde este scris ca indemnizatia pentru cresterea copilului este exceptata de la impozit.In M.O. nr.112/6 februarie 2004, scrie ca este venit neimpozabil, dar secretara a spus ca pensia, somajul si ce o mai opri ea acolo, nu sunt impozite si ca nu vede scris nicaieri ca nu trebuie oprite.Scrie undeva ca se opresc numai cei 6,5%?
marius spune:
Brinnie ceea ce trebuie sa spun este ca un venit neimpozabil sau nefiscal este un venit din care statul roman nu pretinde impozit pe venit. Din pacate secretara de care spui nu are nici cele mai elementare cunostinte economice sau fiscale daca poate sa dea un astfel de reapuns si e de mirare cum de detine o pozitie si o raswpundere oficiala in acest sens.
In ceea ce te priveste nu erai obligata sa ii pui la dispozitie textele legilor in vigoare dar daca ai facut-o e din partea ta. Insa daca ea nu respecta disp[ozitiile legilor si prin fapta sa contravine acestora e pasibila atat de plata amenzilor contraventionale(deloc mici) in cazul unui control, precum si disciplinar pentru abuz in serviciu si daune materiale cauzate cu buna stiinta.
Probabil si asta nu stie.
marius spune:
Partea cu retineres pensiei e chiar amuzanta nu de alta dar si CIC reprezinta banii pe care ii plateste tocmai Casa de pensii ar fi amuzant sa isi retina ei inapoi banii. Uite ca iti dau uite ca iti iau.... Ar fi bine sa se puna la punct cu sarcinile ce deriva din respectarea legilor sau macar sa solicite ajutor pana nu o calca un control ca dupa aceea...nu tine cu "n-am stiut", sau "am auzit ca".
liviujuristul spune:
Va rog sa va adresati unui birou de consultanta juridica,sau unui avocat.Este calea legala si se poate rezolva repede.
Triss_11 spune:
Urmaresc cu mare interes toate raspunsurile voastre la diferitele situatii, raspunsuri legal fundamentate si de mare ajutor.
Ceea ce va rog, este sa-mi confirmati legalitatea retinerii a 6,5 % -fond sanatate- din indemnizatia CIC. M-am pomenit luna aceasta -prima luna de incasare - ca in loc de 6.529.700 lei cat stiam ca ar trebui sa primesc, incasez dor 6.105.000 lei.
Nu e corect sa imi ia inapoi contributia la sanatate din banii alocati de stat unui copil atata timp cat eu am contribuit perioada legala la acest Fond pentru a beneficia ulterior de aceasta indemnizatie.
Am urmarit toate dezbaterile televizate cu D-na Mona Musca, Simona Marinescu, ziarele, s.a. care nu au pomenit de aceasta retinere. Nu mai spun cat a batut Guvernul moneda pe "vezi Doamne" suma enorma de bani pe care o vor primi mamele, incepand cu 01.01.2004.
Daca asa este legal, atunci e dureros cat de mintiti suntem si umiliti cu fel si fel de prafuri in ochi.
Si in cazul pensiilor , cu majorare si indexare. Unii au aplicat doar indexare nu si majorare (~60.000 lei).
Astept cu mare interes raspunsul vostru.
Cu multe multumiri,
O mamica dezamagita de tot ce se petrece in Romania.
Rozi spune:
quote:
Originally posted by Brinnie
Multumesc mult! dar tot nu vad unde este scris ca indemnizatia pentru cresterea copilului este exceptata de la impozit.
In Codul FIscal, art 42 lit a
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"