e prima data cand scriu la rubrica asta, insa sper sa reusesc sa aflu cate ceva. Datele problemei sunt urmatoarele : mama mea , in varsta de 52 de ani, cu o vechime in munca de peste 33 de ani, ar vrea sa se pensioneze anticipat, ceva bazat pe aceasta vechime in munca si varsta .Exista vreo lege care sa compenseze vechimea cu anii? se pare ca inainte vreme au mai aparut legi de -astea(mai ales in campanii electorale) si apoi s-au evaporat...eu nu stiu prea multe si nici nu cunosc legislatia in vigoare...
In speranta ca cineva ma poate ajuta cu informatii , va multumesc ....
PS nu stiu daca e importanta meseria, dar in caz ca....ea este asistenta medicala
Nu, nu exista o lege cpmpensatorie. Trebuiesc indeplinite cumulativ conditiile de vechime si ani(etate). Exceptiile sunt doar pentru anumite meserii prevazute de asemenea de legile in vigoare.
Marius (www.desprecopii.com)
Laura,
Trebuia sa ne spui data nasterii sa raspundem concret.
Presupun ca mama ta este nascuta pe 25 aug 1952.
Are dreptul la pensie limita varsta la data de 25.10.2011.
Se poate pensiona anticipat cu 5 ani mai devreme, adica la data de 25.10.2006. In acest caz, pensia va fi diminuata lunar, timp de 5 ani, cu 15%.
"Cool", imi poti raspunde si mie?
Mama mea este nascuta in 15 aprilie 1950.
Are vechime doar de 19 ani :(
Cand poate iesi anticipat la pensie?
Ei iar fi spus cineva ca in aprilie 2008.
Multumesc mult.
Mama Dvs se poate pensiona NUMAI pentru limita de varsta la data de 15 SEPTEMBRIE 2008.
Daca avea vechimea de 26 ani si 10 luni... la ora aceasta era pensionata partial.
---La pensia pentru limita de varsta se ia in calcul si perioadele asimilate: facultatea, pensie de invaliditate, etc---