are cineva OALA DE LUT ??????

are cineva OALA DE LUT ?????? | Autor: adrianafedorca

Link direct la acest mesaj

Buna, mi-am cumparat o oala de lut , a venit ea cu o carticica dar vreau sa stiu daca mai are cineva pe aici , si daca da, ce gateste cu ea, am inteles ca sarmalele ies super bune
astept cateva retete
va multumesc

ADy

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

Buna Adriana. De unde ai cumparat oala? Si mai vreau sa te intreb...ai cuptor afara, cu lemne? Sau o folosesti la aragaz?
Eu am mancat o data niste sarmale extraordinar de bune, intr-un sat de langa Cluj, facute in oala de lut, dar in cuptor de piatra, cu lemne.A fost una dintre cele mai bune mancaruri pe care eu le-am mancat la viatza mea.

A.

PS: Revin. mi-ai facut o pofta ingrozitoare, nu-i de ajuns ca azi am constatat ca arat exact ca un carnatz......maine incerc sa fac sarmale...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi_edi spune:

Mi-a adus si mie maica-mea cind a venit in vizita o oala de lut, a cumparat-o de la un tirg al mesterilor populari. Inca nu am apucat sa o inaugurez, si m-ar interesa si pe mine, Adriana, mici "secrete", ca sa zic asa, daca sunt in carticica ta: ce temperaturi suporta, ce alte feluri de mincare poti sa faci in afara de sarmale...
Pupici!
Adi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

Adi_Edi ce prichindel dragutz ai......prima poza imi place de nu mai pot!.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi_edi spune:

Mersi, Alina, uite un pupic de la noi . Dar sa stii ca eu uitindu-ma in albumele de pe forum nu am gasit nici un copilas care sa nu fie dragut...
Sa revenim la oalele noastre, ca m-a pus pe ginduri mesajul tau: oare pateste ceva daca e aragaz electric (la oala ma refer, ca aragazul si asa nu e al meu...)?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pucku spune:

oala de lut nu se foloste la aragaz decat bagata la cuptor. Eu fac des friptura in ea, sau tocanitza sau ardei umpluti, musaca si tot ce-mi cade in mana. daca am ceva de calit atunci calesc ori in cuptor, mai anevoios, ori intr-o tigaie pe foc si a[poi rastorn in cea de lut si pun la cuptor

Daca oala de lut o folosesti pe flacara o sa se crape si se poate sparge.

mmm ce buna e mancarea la lut....

Corina si Stephanie- 18.04.04

Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Aici nu am oala de lut, dar acasa o foloseam si la facut iaurt (cu lapte adevarat) si chiar si la muraturi.
Ca sa nu se sparga pe flacara directa, se poate folosi o bucata de caramida, sau o rondea de otel (grosime 5-6 mm sau mai mare), dar nu stiu unde gasiti asa ceva prin tari straine...
Peste flacara se pune caramida sau otelul si apoi oala si nu se intampla nimic (dar flacara sa nu iasa de sub caramida, rondea)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianafedorca spune:

eu am cumparat oala de la mare si a costat o nimica toata (300.000 lei) dar o prietene de-a mea a gasit si la Sinaia la targul acela unde au tot felul de obiecte dragute, e unul la intrarea in Sinaia si cred ca unul la iesire.

Oala de lut se va folosi numai in cuptor , orice alt mod de folosire duce la crapare , sau fisurare, se evita racirea brusca a vasului, dupa faolosire vasul se va curata cu apa calduta fara detergentisi se va usca bine, inainte de folosire vasul de lut va fi scufundat in apa rece CCa 15 min, numai dupa aceea se va introduce in cuptorul rece temperatura din cuptor ridicandu-se treptat, se lasa sa se usuce cel putin 24 de ore si numai dupa aceea se va depozita fara a fi acoperit , punandu-se un vas peste celelalt.
Iar ca retete in carticica sunt : pui rumeniti secuiesti, friptura de miel ardelenesc, friptura a la brasov, sarmale, friptura de vitel si oua cu cartofi
astazi o sa incerc sa fac ardei umpluti sper sa iasa buni
ce nu am priceput eu este cata apa mai pun in oala, daca fac o mancare cu sos ?

ADy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sense spune:

Eu am primit anul trecut o oala de lut. O folosesc la sarmale , fripturi de tot felul, garnituri (cartofi, varza peste bucatile de carne ) , ardei umpluti, toate ies o minunatie .Eu la sarmale pun 1 pahar de bulion, la fripturi nu pun apa deloc . Cuptorul meu e cu gaze, dar se poate folosi si in cuptor electric , gustul e acelasi.
Nu o spal cu detergent, si evit sa o asez , dupa ce o scot din cuptor, pe ceva rece , fiindca crapa.
Mie imi place in mod deosebit pulpele de pui cu legume, morcovii si dovlecelul ii plac fiului meu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

Eu,inainte de a o folosi o las in apa in jur de 1/2h-3/4h, si abia dupa aceea asez in ea ceea ce vreau sa pregatesc, o bag in cuptorul pe care-l aprind in acel moment, la temperatura minima, urmand a creste temperatura pe parcurs. Nu se foloseste decat in cuptor.
Am preparat:sarmale, pulpe de pui cu diverse legume, varza calita. La sarmale adaug doar o cana de suc de rosii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florenit spune:

Si eu am o astfel de oala si sunt foarte incantata de ea. Am inceput sa fac retetele din carticica si au iesit o minunatie. Am folosit-o numai la cuptor si am respectat intocmai instructiunile. Despre apa- nu e necesara - eu nu am adaugat pentru ca se lasa din legume destula cat sa iasa si sos.

Mergi la inceput