are cineva OALA DE LUT ??????
Raspunsuri - Pagina 2
Findus spune:
Instructiunile de folosire sunt cele zise de Adriana.
Si acu hai sa va zic reteta mea de friptura de miel (cu toate ca nu avem Pasti) facuta intr-o asemenea oala . Am dat gata prietenii !!
O pulpa de miel data cu sare si piper se pune de pe o zi pe alta cu o marinata facuta din : vin rosu jumate, apa jumate, un morcov taiat rondele, o ceapa taiata, foi de dafin .
A doua zi se pune pe fundul oalei vreo trei felii subtiri de costita, deasupra o ceapa taiata felii, se pune apoi carnea impanata cu niste catei de usturoi si peste ia iara costita felii si o ceapa .Se mai toarna un pic de vin rosu si se arunca inauntru si citeva frunze verzi de busuioc (Basilikum) si se da la cuptorul rece care se incalzeste treptat.Se lasa acolo vreo trei ore , depinde cit e de mare pulpa.
E o minune , asa ceva nu ati mai mincat.
Hai ca ma laud singura.
anca tanasica spune:
si eu fac fripturi de toate tipurile impreuna cu garnitura, sarmale, dovlecei si ardei umpluti, pilaf...toate ies super...m-ar mai interesa si alte idei...
aissa spune:
Si eu am o astfel de oala. din cate am priceput eu, cea pentru sarmale e una mai inalta si ingusta, ca un fel de ulcior. A mea e ca un fel de tava. Si eu o tin in apa innainte de folosire. Cel mai des am facut in ea friptura. Iese frageda si buna, e adevarat, dar sincer mie mi se pare ca se simte o aroma de pamant in mancare. Poate e doar o impresie, dar nu prea am mai folosit-o din acest motiv.
mihuta spune:
Eu am o oala mica de lut cu capac (tot din lut). Fac in ea copane : pun copane sare si piper si bag la cuptor. Ies excelente, rumenite si crocante la exterior si suculente la interior.
" You must be the change you want to see in the world" Gandhi
ivonica spune:
Na,ca-mi luai si io azi oala de lut,ca ma facurati curioasa...Vreau sa fac maine o friptura,ceva simplu,sa vad daca-am cheltuit banii cu folos,dar,ce pun in ea,pe langa pui,cartofi...?Ulei?Cred ca da...Dar apa,pun?
ali spune:
Eu folosesc oala de lut la sarmale si pe aragaz cu gaz.Am insa o tigla pe care o pun direct pe flacara si peste ea pun oala de lut.
Si mie mi se pare mancarea mai buna.Nu stiu de ce poate chiar asa e sau imi aduce aminte de vacantele la tara la bunici si de mancarea facuta de bunica mea.
ali
Lorelai spune:
am si eu 2 intrebari. am o oala de lut dreptunghiulara, cu capac, primita cadou. zace de vreo citeva luni in dulap si am folosit-o prima data dupa ce am citit tot ce e pe subiectul asta. am facut in ea un iepure cu masline si legume. a iesit foarte gustos desi daca ma luam dupa reteta din carticica oalei, il mincam crud. l-am lasat in cuptor multmai mult decit scria in carticica.
prima intrebare, care e temperatura optima pt cuptor? depinde de ce coci sau nu?
a doua intrebare. pe carticica scrie ca oala se spala cu apa si atit. cum trebuie sa arata dupa spalat? am spalat-o numai cu apa si bineinteles ca nu s-a curatat. am frecat-o cu o periuta de plastic dar tot mai are urme de grasime. plus ca, desi au trecut citeva zile, s-a uscat dar inca mai miroase a iepure. ce sa fac? cum o fac sa arate ca noua? e normal sa ramina patata? pot folosi detergent de vase sau, mai bine, pot sa o pun in masina de spalat vase? in carticica nu scrie prea multe si mi-e frica sa nu se sparga daca o pun in masina.
sorry daca am pus prea multe intrebari. merci mult.
Lorelai
Findus spune:
Lorelei, oala mea se poate baga si in masina de spalat vase.Daca toate sunt la fel nu stiu.
Insa in carticica mea scrie ca dupa citeva folosiri sa o bag la cuptor pe un sfert plina cu un amestec cu apa si putin otet.