Mamici si viitoare mamici de gemeni! (4)
Raspunsuri - Pagina 6
Tamara spune:
Dragi pui, mamici si draga viitor tata de gemeni :-)
Desi nu am scris de foarte mult timp la "gemeni", iata-ma-s si eu prezenta pe la noi prin sectiune. e drept, v-am citit si sunt la curent cu tot ce misca: aventurile Mirunei si ale ingerasilor ei in Romania (by the way felicitari pentru curajul de a face o asemenea calatorie "initiatica" ;-), progresele fetitzelor Ionele, postarile lui Angi, noutatile de la Theodora si toate celelalte.
Despre noi: implinim pe 15 octombrie un an jumatate, suntem foarte vioi si activi, mergem frumusel la plimbare de manutza. Mancam aproape orice. Incepem sa vorbim din ce in ce mai mult, cvinte uzuale papa, caca, pipi, catelul papi, nani, Nana (bona), mama sau mami (depinde de situatie), tata sau tati, Coco(papagalul), chea (cheia), tei (trei), apa (oricand, la baie, la balta, la cana, la biberon), api (lapte) si mult, foarte mult pe limba lor. Cata o striga pe "Daia" iar ea striga "bebe" sau "caca". Fac ca masina, ca aspiratorul, ca vaca, ca oaia, precum cainele, pisica. se inteleg binishor, se joaca mult impreuna, au inceput si sa se loveasca, se pupa, isi fac mai-mai. Daria a trecut slava Domnului de faza cu muscatul (de drag sau de nervi). Sunt destul de gelosi unul pe celalalt, isi disputa luatul in brate. Nu stiu sa faca pup cu zgomot, vin cu gura deschisa la pupat. Sunt tare scumpi, asa cum cred ca fiecare din puii vostri e la fel. De asemenea, au inceput sa se rusineze in fata strainilor. daria e foarte incantata cand este laudata de cat de frumoasa e, ce rochitza are, ca e printzesa, ca are bratzara, etc, etc. Stiu tot, inteleg tot. Stiu cand trebuie sa plecam sa-si aduca hainele si papuceii, deschisd usile, poarta mare chiar, dau drumul la apa la bideu....fac o gramada de prostii....Cata mi s-a blocat in masina, m-am rugat de el sa deschida usa si pana la urma a facut-o razand smechereste. el e cel care initiaza prostiile, insa tot el e cel care e mai sensibil, care tot timpul o cauta pe surioara lui, o striga, are grija de ea.
Cu mesele suntem la stadiu de nu vrem in scaunele inalte, alerg toata casa dupa ei cu mancarea. Le-am luat scaunele mici de plastic sau in ele la primele linguri, apoi pleaca cu colindatul :-). Nu-i oblig sa stea in scaunele inalte pt ca se ridica in picioare in ele, chiar daca sunt in ham legatzi.
Baie le fac amandurora in cada mare, e nebunie. Le fac si singura cateodata, o scot pe Daria, dau drumul la apa si cand nu mai ramane apa in vana plec din baie cu Daria si-l las pe Cata singurel. se joaca cu toate recipientele si mai ales la robinetul cu apa.
Cea mai mare problema e iesitul pe afara, ca eivor afara non-stop chiar daca e urat si ploua. Se plictisesc tare in casa.
Le ies caninii acum, sunt mai maraitzi si se mai trezesc cateodata peste noapte. Daria suporta mai usor decat Catalin. Se culca seara in jur de ora 9, mai ales acum ca s-a scurtat ziua, se trezesc in principiu la 6.30 pt lapte si adorm pana pe la 8-9. La 12 au un somn de 1-2 ore. Se trezesc unul pe celalalt in timpul zilei ceea ce e frustrant pentru cel care e inca somnoros si nu mai poate dormi.
sa-i raspund si lui George acum
Carucior:
Militez pentru caruciorul Graco de care amintea Ioana, primit din Spania, cu locuri alaturate. Noi l-am folosit ultra mult prin toate hartoapele si rezista inca foarte foarte bine. Se pliaza si nu e foarte lat. Am intrat chiar si in magazine cu el, latimea nu e chiar o problema insurmontabila. Ne-am facut locurile noastre de coborat bordura, trotoarele noastre, traseul nostru adecvat carutzului.
plans:
Plansul la simultan a fost cea mai mare obsesie a mea in timpul graviditatzii. Ce ma fac daca? Cum o sa ma descurc? Cred sincer din experientza mea ca ei se simteau si faceau scandal pe rand. Pe cuvant. Eh, bine, se mai intampla sa planga amandoi, dar nu e o problema, te descurci ca mama.
Mancare:
Alaptat pe rand plus completare biberon. Cu biberoanele era foarte usor. Cat erau micutzi micutzi aveam ajutor si fiecare cu bebele lui in bratze la facut gar dupa masa la verticala, atentie la inecat, la reflux (Cata). Apoi a urmat mancarea solida, data in scaunele de masina, alea pana la 9 kg, ei statea foarte bine, iar mami hap din acelasi castron, cu aceeasi linguritza in fiecare guritza.
Patutz:
Am citit ca in primele zile gemenii trebuie sa se simta unul pe celalalt, dat fiind ca partajeaza acelasi loc cald in burtika mamei. Asa ca in primele 2 luni au stat unul langa celalalt in acelasi patutz, apoi, l-am luat si pe-al doilea. Dar am avut tot timpul grija sa le pun paralel sa se poata vedea in permanentza, sa se simta unul pe celalalt.
Totul merge ca pe banda cu gemeni, Dumnezeu iti da putere si minte si te ajuta el sa-i cresti daca tu te simtzi incapabil. Eu sunt convinsa de asta, pentru ca am simtit-o pe propria-mi piele. Ma simteam neputincioasa in fatza ipotezelor...daca....daca....daca.... Apoi cand au aparut parca stiam ce sa fac de cand lumea, parca au fost cu mine mereu... N-am sa uit alta obsesie....prima baitza....."mama, nu ma intereseaza, tu o faci, mie mi-e frica de mor, sunt atat de mici"....aiurea....parca mi s-a parut ca mama era moarta de emotie, mi se parea ca nu tien bine copilul....ca nu asa scrie la carte....efectiv i l-am luat din maini si am facut ceea ce trebuia facut, natural si fara stres....era copilul meu si eu stiam sa-l spal :-)
Suna a bravada? Nu cred! Vine pur si simplu din natura de mama....Crede-ma ca am uitat multe, o gramada, nu mi-i amintesc foarte bine mici....
Am scris foarte mult, probabil sa recuperez timpul pierdut :-)
Va pup si sper sa revin cat de curand Tamara si gemenii
http://community.webshots.com/user/tamarutza
http://community.webshots.com/user/tamarutza2
Tamara spune:
Ah si foarte foarte mult suport l-am avut pe Despre Copii in special,in sfaturile Theodorei, care mi-a fost alaturi mereu si pe care o salut cu mult, mult drag si-i urez o viatza frumoasa in noua casa, cu draga ei familie de acum "mare" :-)
http://community.webshots.com/user/tamarutza
http://community.webshots.com/user/tamarutza2
Ioana77 spune:
Craita
Nu am nici un secret. E, intr-adevar mult, foarte mult optimism la mine. Cu noptile nedormite nu am probleme. Din pacate tu ai una dormita/luna. Din fericire eu am max una nedormita/luna. Cred cu putere in programul cu ore fixe.
O verisoara m-a numit, la un moment dat, Generalul. Ca o gluma desigur. Asta pt ca avem acest program strict la masa (daca nu papa la una din mese -din fericire nu s-a intamplat des- nu mai primesc nimic pana la urmatoarea), la baie - la 19 in fiecare seara.
Ei adorm la ora 20 seara. Singuri si-au ales aceasta ora. Si se mai trezesc la 6, 6:30. Dimineata este singurul moment al zilei cand stau cuminti in patuturi si se joaca. Asa ca eu stau la mine in pat si mai dorm un pic, pana cand se decid sa ma "cheme".
Si inca ceva: nu am dormit niciodata cu ei in camera (avantajul mansardei totusi pt ca auzi ce se intampla peste tot).
O zi frumoasa tuturor,
Ioana,
mama Arturicilor YANN & PHILIP
28.01.2004_
ione spune:
Buna mamici,
Bine ai venit George, dupa cum te preocupa situatia o sa fii un tatic extra.
Tamara imi pare bine ca te aud din nou.
Imi pare bine si de Theodora si de noua lor casa.
Craita, Ioana, amandoua sunteti niste mame bune.
Angi poate ne vedem in weekend, ce zici?
Va pupam dulce.
Ionela, Maria & Elena
craita spune:
Ioana,
si fetele mele manaca si dorm aproximativ la ore fixe. Marea mea problema sunt noptile si luatul/adormitul in brate. In rest e OK. Mananca bine, sunt vesele si haioase. Eu am si ramas dupa nastere cu sechele si probabil ca va trebui sa fac chiar o operatie majora, dar inca mai incerc sa fac investigatii la Bucuresti, ca sa scap de cutit. Probabil ca si asta ma face sa ma resimt, pentru ca trebuie sa recunosc, am un sot care ma ajuta foarte mult. Am si doua dadace (Una 5 zile si cealalta 2 pe saptamana, de la 9 la 5). Deci vezi, nu ar trebui sa ma simt obosita, totusi.
Oricum, avea si Tamara dreptate: sunt lucruri care devin firesti, ti se pare ca tu le stii cel mai bine si e si normal asa. Referitor la intrebari, eu ma intreb cum o sa fie cu plimbarea lor de manuta, pentru ca in casa in general o iau in directii diferite. S-ar putea sa nu se descurce dadaca singura. Mie cel putin mie frica de momentul asta. Doar daca ar fi cu mine de mana. Trebuie sa gasesc o solutie, altfel, nu ma mai duc la servici, ceea ce nu prea pare o optiune in momentul asta. Deocamdata dragutele stau inca in carut.
Voi cum procedati?
P.S. Ale mele nu suporta hamurile. Urla ca din gura de sarpe.
George,
in legatura cu carutul, ti-am zis de Loris, din Piata Iancului, din Bucuresti, marca Inglessina. Sunt alaturi locurile, dar poate fi pliat si nu e o problema. Pot aduce si modelul care il doresti tu, dar mie mi se pare ca nu poti sa-i ai sub ochi pe amandoi la fel de bine... Oricum , cred ca ai primit sfaturi mult mai bune cu luatul din tari straine, pentru ca eu recunosc ca oricat de multumita sunt de cartut, daca nu era sotul meu, care l-a cumparat, eu nu dadeam atatia bani pe el. Dar atunci nu va aveam pe voi. Bafta.
, mama Craitei si Crinei
GeorgeT spune:
Multumesc mult pentru sfaturi, trebuie sa i le transmit si la nevasta-mea, sa le rumegam un pic, dupa care revin cu viitoarele intrebari.
Lorelai spune:
buna fetelor si George,
ne primiti si pe noi? asteptam doi bebelaci in martie 2005 si inca nu ne-am dezmeticit bine din shocul ca vin doi bebei si nu unul. acum sintem in saptamina 16 si rasuflu un pic usurata ca am trecut de primul trimestru, desi nu cred ca ma linistesc pina nu ii tin in brate. la noi asta e a cincea sarcina, din pacate primele patru terminate nefericit. sper ca Doamne-Doamne sa ne ajute de data asta.
nu stim inca daca sint baieti sau fetice, ce or fi, sanatosi sa fie. stim insa ca sint fraternal twins, au fiecare sacul amniotic si placenta lui. i-am vazut la eco in fiecare saptamina incepind din saptamina 6 si am umplut deja un album cu poze. pacat ca acum nu mai incap amindoi in poza si le face poze la eco separat.
ca si George, am o tona de intrebari, nici nu stiu de unde sa incep.
-carutul cu 2 locuri, unul in spatele altuia se pliaza? incape in masina? se pot atasa la el car seats? dar cel cu locurile unul linga altul? la mine e esential sa incapa in masina si sa pot pune scaunele de masina in carut.
-voi ati facut triplul test? la ai mei le-au masurat pliul nucal la amindoi in sapt 12 si vineri merg pentru triplul test (am aproape 36 de ani si nu prea am de ales). intrebarea mea e, cit de relevant e avind in vedere ca sint 2 bebei? de unde stiu doctorii care bebe e afectat? va trebui sa le faca amniocenteza la amindoi in caz ca triplu test arata un risc ridicat?
-la cite saptamini ati nascut? a fos vreuna dintre voi nevoita sa stea la pat? eu colac peste pupaza mai am si colul incompetent (am pierdut o sarcina din cauza asta) si mi-au facut cerclaj saptamina
trecuta. nu trebuie sa stau la pat dar mi s-a recomandat efort minim.
-voi cum ati nascut? cu cezariana sau natural. mie mi-a spus doctorul ca daca primul bebe e cu capul in jos il nasc natural si apoi depinde de pozitia celui de-a doilea. daca e intors ma taie, daca nu, se poate sa se nasca si el natural. aici nu prea se face cezariana decit daca e nevoie, nu prea te lasa sa alegi. mai e pina acolo dar ma gindesc deja la cum o sa fie.
-la alaptat, spalat, hranit nu vreau sa ma gindesc inca. revin sigur cu intrebari mai aproape de momentul adevarului.
-despre culcat, si eu m-am gindit sa ii culc in acelasi pat la inceput. intii de toate, in dormitorul conjugal nu incap de nici o culoare 2 patuturi si nici nu vreau sa ii las singuri in camera de la inceput. as putea dormi eu in camera lor dar oricum va trebui sa se mai trezeasca cineva sa ajute cu hranitul noaptea.
daca are cineva materiale de citit online sau nume de carti, reviste etc, scrieti. poate ne mai documentam si noi incepatorii. m-as inscrie la cursuri prenatale dar nu sint sigura ca nu pierd timpul. la prumul curs iti explica cum apar gemenii si alte chestii care le pot citi pe internet. la sfirsit se poate sa fie mai interesant dar cine are rabdare pina acolo. voi ati facut ceva cursuri?
hai ca am scris un pomelnic, sper ca nu e cu suparare.
Lorelai si bebelacii (la burtica, 15 sapt)
angi_gemeni spune:
Buna, buna!!!
Nu reusesc sa mai intru pe forum, pentru ca am o mie de treburi pe cap. Sambata iar plec la Bucuresti cu niste treburi... Voi lasa copiii cu mama si d-na care sta in timpul zilei cu ei.
Ma bucur pentru cei noi veniti pe forum si, uite ca devenim din ce in ce mai multi.
Va pup pe toti si promit sa revin.
Cosmina, au iesit 2 poze frumoase cu copiii, la Mc Donald's. Cand am timp le scannez si ti le trimit tie sa le pui pe pagina ta. Numai sa-mi dai adresa ta de mail, pentru ca nu o stiu.
George/Lorelai, ma bucur mult pentru voi ca veti deveni parinti de gemeni. Este minunat si va spun ca nu este deloc greu! Sunt responsabilitati mai mari, sunt momente de panica cand nu stii ce sa mai faci, dar trec toate si este ata de frumos!!!
Daca aveti nevoie de carucior de gemeni(gen "trenulet", unul in spatele celuilalt), vi-l dau, cu drag, pe al meu. Doar ca este cam incomod in primele luni, cand copiii stau culcati. Eu am folosit caruciorul acesta de-abia de la 8-9 luni. Dar daca vreti, nu ezitatisa mi-l cereti.
Va las si nr. mele de telefon:
0722/469919
0743/045201
Pana vineri seara, daca am timp, mai scriu.
Va pup, cu drag, pe toti!!!
Angi&Andrei&Andreea
mariamunteanu spune:
Voi cand azi aflat ca veti avea gemeni ? Sunt in sapt. a 7-a de sarcina (calculat de la UM) si la ecografia intravaginala se vad 2 umbre, una mai mare si alta mai neclara, dar ambele pulseaza. Dr. spune ca e inca prea devreme sa vedem clar si s-ar putea sa fie cordonul ombilical al lui bebe.
Multumesc,
Maria
ione spune:
Maria , am stiut de la 8 saptamani ca este sarcina gemelara bivitelina.
Lorelai, noi am avut carut unul dupa altul, a fost mai comod, ma puteam strecura peste tot, si ma salvat de lumea ,,curioasa,,
Virsta nu este un impedient foarte mare cred ca doctorul are un mare aport pentru asta, monitorizarea este totul.
Fii linistita, se transmite totul copiilor. Iti mai transmitem detalii data viitoare.
Ne bucuram pentru voi.
Ionela, Maria & Elena 26.05.2003