Sistare med. gratuite pt . gravidele salariate!?!
Este adevarat ca din iulie nu se mai dau medicamente gratuite pentru femeile gravide care sunt salariate?
Va multumesc
Oana si comoara (14 sapt)
Raspunsuri
dandana spune:
amaya, doar ai auzit sau stii ceva precis?
eu m avut o reteta compensata, la sfarsitul lui iulie si exista o casuta ce putea fi bifata pt gratuitati gravide
Amaya spune:
Dandana, si eu am luat la sfarsitul lui iulie o reteta gratuita pt. un medicament f. scump, dar acum trebuie sa mai iau una si am sunat la farmacia Help Net sa vad daca au medicamentele si mi-a spus farmacista ca a aparut de curand o lege cum ca gravidele salariate nu mai au dreptul la medicamente gratuite din luna iulie, dar mie mi se pare ilogic ca tocmai cele care contribuie efectiv la asigurari luna de luna sa nu aiba dreptul...din cauza asta am intrebat, fiindca farmacista parea foarte sigura si as fi vrut sa stiu si eu aceasta lege (in presa nu-mi aduc aminte sa fi aparut nimic)...
dandana spune:
stai putin, ce treaba are farmacista cu asta? nu medicul iti da reteta? mai departe, la farmacie, ei fac ce scrie pe reteta, nu?
Amaya spune:
Asa e, dar farmacista doar mi-a dat informatia, fiindca am intrebat-o eu daca medicamentele respective sunt gratuite pentru gravide...ideea era ca doar vroiam sa ma asigur daca este adevarat sau nu...am tot cautat pe net si n-am gasit nimic...
si se pare ca baietii nostrii cunoscatori de noutati legislative nu vor sa ne lumineze si pe noi...
dandana spune:
ha! am cautat in disperare un act normativ care spune ca asiguratele gravide au dreptul la medicamente gratuite si.... nu am gasit!
am gasit insa zeci de referinte cum ca asa e!
Amaya spune:
Astazi ma duc sa-mi iau reteta si iti spun maine daca am luat-o gratuit sau nu...
Gioni spune:
Si eu am patit asa tot la o farmacie help net...mi-au spus ca nu se mai dau retete gratuite pentru gravide salariate....m-am certat un pic cu farmacista pentru ca in iulie am luat reteta gratuita de la ei....au zis ca au primit un e-mail...si ca o sa mi-l arate.....I-am spus ca eu am citit legea (sau ordonanta) si cred ca primii care aflau asta erau medicii de familie ca doar ei dau retetele....asa ca am luat reteta si am mers la o farmacie de cartier si am primit medicamentele gratuie (tardiferon, aspacardin si no spa). Cred ca cei de la help net nu mai vor sa dea retete gratuite...am zis ca o sa fac o reclamatie dar nu stiu deocamdata unde....oricum pe la help net nu o sa mai trec niciodata....
Sa auzim numai de bine!
Gioni
kita spune:
Ordinul 1220/24.12.2004- Norme metodologice de aplicare a contractului cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate- art 15, anexa 30, publicat in MO 17/09.01.2004- conform acestui ordin CASMB acorda medicamente gratuite
Ordonanta de urgenta 150/2002, art.6+ art.26- conform acestora CAST (transporturi) nu acorda medicamente gratuite decat celor cu salariu sub cel pe economie. S-au mai legat de legea 145 ( nu stiu din ce an) a asigurarilor de sanatate, art 6 lit.g.
OPSNAJ,parca ei mi-au spus asa:
"beneficiati de medicamente gratuite si compensate ca orice alt asigurat de santate, conf.
HG 516/2003. Astfel, asiguratii beneficiaza de medicamente in regim gratuit pentru tratamentul afectiunilor cuprinse in Anexa nr. 1 a acestei HG
(este vorba de medicamentele cuprinse in anexa pentru fiecare afectiune) si , in regim compensat , de medicamentele cuprinse in
anexa nr. 2 a HG nr. 516/2003. Injectiile Clexane care ma intereseaza pe mine nu sunt cuprinse in anexa nr. 2 a HG 516/2003, astfel incat nu vi se poate prescrie in regim compensat in ambulatoriu."
Este de la sine inteles ca am un salariu ceva mai consistent decat cel minim pe economie- HI, Hi, Hi, dar in conditiile in care imi platesc lunar, la adevaratul salariu asigurarile medicale chiar nu vreau sa scot o letcaie din buzunar ...daca am acest drept sau se gaseste vreo portita de rezolvat tambalaul. Injectiile mele sunt cam 250.000 lei fiola*30/31 zile.
Sper sa va fie de folos informatiile de mai sus, iar daca gasiti vreun dr. care sa emita retete gratuite v-as fi cu totul recunoscatoare
Kita (Alina) si samburas de 15 saptamani si 1 zi
Amaya spune:
Kita, eu ti-am spus si la subiectul Mamici de ian-feb ca retetele gratuite se dau obligat la toate gravidele care au salariul sub salariul mediu pe economie...misterul mi l-a descifrat o farmacista de la Sensiblu de unde mi-am luat o reteta gratuita vineri...dar nu cred ca exista un plafon de valoare, fiindca la inceputul lunii august am luat cu reteta gratuita 6 pastile care aveau valoarea de 1.600.000...
Deci singura conditie este ca salariul gravidei sa fie mai mic sau egal cu salariul mediu pe economie.