Nu distrugeti Muzeul Taranului Roman !!!
Intr-un moment in care campaniile de protest au titluri ca Salvati Rosia Montana sau Salvati Delta Dunarii, venim cu un nou strigat: Nu Distrugeti Muzeul Taranului Roman! O hotarare veche de doi ani a actualului director Dinu C. Giurascu a fost pusa in practica. Doua dintre salile expozitionale de la parter, Ferestre si Timp au fost desfiintate. Creatia a doua personalitati ale culturii romanesti, Horia Bernea si Irina Nicolau, a fost calcata in picioare printr-o decizie incompetenta si rau-voitoare a unui director care nu intelege concepte artistice elementare. Aceste doua sali faceau parte din parterul muzeului, cel a carui conceptie a adus in 1996 premiul de Muzeu European an anului Muzeului Taranului Roman. Facem, pe aceasta cale apel catre Ministerul Culturii si Cultelor sa impiedice distrugerea totala a celor doua sali si refacerea expozitiei initiale. Mai mult militam pentru declararea parterului Muzeului Taranului Roman bun de patrimoniu cultural astfel incat sa poata fi protejat de viitoare actiuni nesabuite.
aceasta scrisoare a fost inaintata ministerului culturii... nu stiu cati cunoasteti MTzR-ul, sau i-ati cunoscut pe Bernea si pe Riri...
acest muzeu este unul de exceptie, mai "altfel" decat orice muzeu roman, conceput nu ca un muzeu, ci ca o opera de arta, cu un limbaj propriu... orice "stersatura" din "discursul" lui il fac nu doar sa-si piarda coerenta, ci e mai mult, este o palma data celor care l-au infiintat si l-au iubit cel mai mult!
pentru memoria lui bernea si-a irinei, va rog sa semnati aici!http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?ferestre&1
Raspunsuri
aida_o spune:
nu stiam...
semnat, cu revolta-n suflet.
_
People say I have a multiple personality, but we don't agree with that.
_
<a href="http://community.webshots.com/user/atomskin-date">SUA</a> <a href="http://community.webshots.com/user/atomskin2">CANADA 1</a> <a href="http://community.webshots.com/user/atomskin3">CANADA 2</a>
coral spune:
Peste tot intra cu bocancii...
Am semnat.
There is a difference between knowing the path and walking the path.
Dena spune:
Gandacelu' cu tot respectul pt tine ... nu sunt suficiente date...mai cu seama pt noi, cei mai de departe, care nu avem sansa sa vedem concret despre ce e vorba... Ce fel de opere de arta...cat de tangibile cu notiunea de Taran Roman samd
Cu privire la magistrul Dinu C. Giurascu... give me a break!!... cum poti sa spui ca nu are legatura cu muzeul? Si acolo e o ...istorie...Cum altfel sa prezinti taranul si evolutia mediului rural in universul romanesc?... Dinu C. Giurascu a aratat de mult cine este si ce stie sa faca... ultimii doi-trei ani nu au cum sa darame o cariera de o viata.
Nu discutam acum despre asta... cat despre Bernea si Nicolau cu tot respectul... avem nevoie de mai multe amanunte ca sa ne putem face o opinie cat de cat obiectiva cu privire la ...subiect.
Site-l pe care tu ne inviti sa semnam nu are nici o relevanta... ma asteptam sa vad fotografii graitoare, declaratii detaliate etc...
Sorry Gandacelule, dar nu aruncam cu semnaturile asa... ca in campaniile electorale romanesti...macar acolo mai pica ceva :)
Denisa si bebica din burtica - 26 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi
Laura B spune:
Eu am inteles (daca oi fi inteles corect) ca una din salile desfiintate este: http://www.itcnet.ro/mtr/html_en/blue_key/windows.htm
Nu stiu insa in ce scop, daca urmeaza sa fie mutate in alt loc, ce intentioneaza cei care au luat decizia de desfiintare sa faca in loc, etc.
Dar de semnat am semnat si eu, pentru ca mie imi placea muzeul asa cum era!
Laura
Poze noi
ralucami spune:
Am fost impreuna cu sotul meu si am vizitat Muzeul Taranului Roman. E o marturie a culturii noastre si e deplorabil ca se incearca distrugerea lui- fie ea si partiala.
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Laura B
Eu am inteles (daca oi fi inteles corect) ca una din salile desfiintate este: http://www.itcnet.ro/mtr/html_en/blue_key/windows.htm
Nu stiu insa in ce scop, daca urmeaza sa fie mutate in alt loc, ce intentioneaza cei care au luat decizia de desfiintare sa faca in loc, etc.
Dar de semnat am semnat si eu, pentru ca mie imi placea muzeul asa cum era!
Laura
Poze noi
merci, laura, din pacate pozele sunt absolut irelevante... nu au prins atmosfera muzeului... "taina" lui
pentru dena: de acord, nu semnezi ce nu cunosti, voi incerca sa va povestesc cam ce-mi trece prin cap despre muzeu (la ora asta;)
sincer, nu ma asteptam sa fie (totusi) atat de cunoscut printre voi...

in primul rand, acest muzeu a luat premiul "muzeul european al anului" in 96 - nu e putin lucru, noi, abia iesiti din comunism, cu capete patrate comuinste, cu viziuni comuniste (btw, e fostul muzeu PCR!) - s-a reusit sa se creeze efectiv un limbaj muzeistic original si unic, care nu poate fi perceput la o vizita simpla (decat ca atmosfera), trebuie cunoscute (la fel ca si la o alt fel de opera de arta) resorturile care il pun in miscare
eu trebuia sa lucrez acolo dar am renuntat in ultimul minut, asta asa, ca sa stiti ca sunt "in tema" oarecum (prin 2000)
asadar, acest muzeu a luat un premiu asa cum era... in momentul in care se incearca o schimbare - ce zic eu schimbare, o desfiintare nu e o schimbare, e o saracire, adica giurascu nu crez sa vina cu altceva in locul acestor 2 sali (sa stiti ca aveam tot respectul pt dl istoric pana sa vina la conducerea muzeului, n-am nimic personal cu el) - in acest moment, muzeul nu mai este deja ce era ca ansamblu premiat, intreg... asta asa, la o logica elementara
in al doilea rand, iarasi chestia asta cu "sa nu schimbam, decat in punctele esentiale" este iarasi ceva comunist, ceausist mai bine-zis: omul nostru nu a inteles ce e cu cele 2 sali si a zis: ai sa le stergem de pe fata pamantului...
timp este sala irinei, o sala extraordianara si cu adevarat greu de perceput de "oamenii mari" (in acceptia saint-exuperiana, daca imi permiteti): este o sala ludica si interactiva, in care sunt stranse de-a valma tot felul de obiecte care ar putea sa duca la ideea de timp... dar si la o evadare din el... la Revolutia Romana, dar obiecte "mici", fara o greutate istorica daca pot spune asa (e un curent in istoria contemporana care studiaza "mica istorie" a noastra, a anonimilor, nu doar cea facuta de personalitatile politice;) - e o sala mica, vesela si trista care te pune pe ganduri si te-ndeamna la ghidusii - e drept, nu-l vad pe giurascu ghidus nici daca ma chinui
muzeul nu are nici o legatura cu muzeul satului, ca sa nu apara confuzii, nici cu... istoria (decat in masura in care "orice" are legatura cu istoria, bineinteles)
ca sa intelegeti mai bine, se incearca o surprindere a taranului roman nu asa cum ni l-au prezentat comunistii (pe la tezaur folcoric) ci acel taran autentic, morometian... sigla muzeului (sau mascota;) nu stiu cum sa-i spun) e un taran superafemeiat care a murit la o varsta inaintata jucand hora (daca mai tin eu bine minte;)
obiectele adunate acolo nu sunt nici pe epoci, nici pe "aici sunt oale, aici costume populare", ci pe incercarea de a reconstitui o idee de spiritualitate profund romaneasca (cam ce au incercat noica, blaga in filosofie, de ex) - si despre care nu am multa vreme sa va povestesc, bineinteles... pur si simplu, ideea, atmosfera, trairea nealterata de venirea comunistilor... vreau sa spun ca de aceea giurascu n-are legatura, scuze daca am jignit pe cineva, acolo e ceva artistic, nu istoric (nici o legatura!)
despre bernea si irina... ce sa va povestesc?
acum nu am vreme, dar mi-ar face o deosebita placere sa povestim impreuna... nu sa vin eu cu discursuri "monumentale"...
va sarut
va multumesc pentru semnaturi...

macar ca idee, e grav si ceausist ce se petrece, daca am reusit sa ma fac cat de cat inteleasa (la ora asta;)
io, ioachim (dpn 29 nov 04) & ileana (4 iulie 02)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/a_lustanciu/album?.dir=/7ffc&.src=ph
qsar spune:
quote:Ooooof, orgoliile intelectualilor romani. Departe de mine gandul sa contest valoarea lucrarilor realizate de Bernea si Nicolau. Dar imi pun si eu problema ca simplu vizitator neavizat intr-ale artei si conceptelor adanci. Pai daca Dinu C. Giurascu, 'ntelectual neam de neamu' lui, nu pricepe acele "concepte artistice elementare"... adica sunt chiar atat de greu de descifrat incat nici un 'ntelectual de marca nu la descifreaza sau sunt "elementare" cat sa le priceapa si omul de rand (politehnist, sa zicem - cu drag si scuzele de rigoare, dar asta mi-a fost cel mai la indemana exemplu).
Creatia a doua personalitati ale culturii romanesti, Horia Bernea si Irina Nicolau, a fost calcata in picioare printr-o decizie incompetenta si rau-voitoare a unui director care nu intelege concepte artistice elementare.
Am semnat petitia, in memoria omului si artistului Horia Bernea.
Q
gandacelu spune:
qsar, te-am ascultat si te astept sa povestesti si tu ceva « frumos »;) de muzeu, de riri sau de bernea… daca vrei!
iti promit ca voi povesti si eu…
cine stie, poate ne si cunoastem si nu stiam;))))))))))))))
io, ioachim (dpn 29 nov 04) & ileana (4 iulie 02)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/a_lustanciu/album?.dir=/7ffc&.src=ph

& Bogdanelu nazdravanu