Concediu prenatal si concediu lauzie - lamuriri
Doresc lamuriri despre concediul legal prenatal si de lauzie.
1. cele 126 zile calendaristice cum se impart intre concediul prenatal
si cel de lauzie
2. care este numarul minim obligatoriu de zile pentru concediu de
lauzie?
3. cum se platesc de catre angajator cele doua concedii (sau sunt
platite de CNSAS 85% din salariu)
4. procentul de 85% din salariu se raporteaza la salariul minim pe
economie sau la salariul meu din ultimele 6 luni?
5. concediul de ingrijire a copilului 2 ani se plateste de casa de
asig. de sanatate, insa cum se calculeaza?
Din cate am inteles eu cele 126 de zile se impart in 63 concediu
prenatal si 63 zile concediu lauzie, insa se pot compensa intre ele
astfel incat pentru concediu de lauzie sa ramana minim 42 de zile.
De unde rezulta ca, concediu prenatal poate sa fie de 84 de zile si 42
de zile concediu lauzie.
Multumesc mult.
Zadi
Raspunsuri
cool spune:
Pt intrebarile 1 si 2 ai inteles perfect (ceea ce ai spus in subsol)
Intrebarea 3 si 4) cele doua concedii se platesc cu 85% din media veniturilor tale lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu pentru sarcina si lauzie. Indemnizatia de maternitate (prenatal si postnatal) se suporta INTEGRAL din bugetul asig soc de stat si se plateste de catre angajator in cazul in care esti salariata.
Intrebarea 5) Indemnizatia de ingrijire copil pana la implinirea varstei de 2 ani NU se plateste de Casa de sanatate!
Se suporta INTEGRAL din bugetul asig soc de stat si se plateste de catre angajator in cazul in care esti salariata.
Se calculeaza prin aplicarea unui procent de 85% asupra salariului mediu brut pe economie, adica:
7.682.000 lei x 85% = 6.529.700 lei
(conditia sa primesti indemnizatie ingr copil este sa ai un stagiu de cotizare de 10 luni in ultimele 12 luni ANTERIOARE datei nasterii copilului)
pd spune:
Am si eu o intrebare.
Inainte de nasterea copilului nu mi-am luat concediu prenatal nici o zi. E vreo problema daca iau toate cele 126 de zile calendaristice dupa nastere ?
Paloma si Cristina-Maria(14 iunie 2004)
cool spune:
pd,
Nu este nici o problema, iti poti lua cele 126 zile de concediu de maternitate dupa nastere, dar nu poti beneficia concomitent de cele doua prestatii (indemnizatie de maternitate pe durata celor 126 zile si in acelasi timp si de indemnizatie pt cresterea copilului)
pd spune:
Multumesc pentru raspuns. Oricum pe mine indemnizatia pentru cresterea copilului nu ma avantajeaza daca este de 6.500.000 lei cum am inteles eu.
Paloma si Cristina-Maria(14 iunie 2004)