Cat costa o bona ( 8h pe zi /5zile pe sapt.)?
Asadar...va rog sa-mi spuneti si mie cam cu cat platiti voi bona??
Eu am gasit pe cineva, dar nu stiu cat sa-i cer...de fapt nu am nici ce-a mai vaga idee. ( 8h pe zi, 5zile pe sapt.)
Multam mult!
Tigresa si tigrisorul Horia
http://horia.photoart.ro
Raspunsuri
ankalaura spune:
Soro, citeste si tu din subiectele mai vechi.
Depinde de unde esti. In Buzau, prietena mea plateste 1 mil jumate. In Bucuresti, depinde unde sta bona, fata de voi, si ce tre' sa faca.
Daca sta aproape si se ocupa cum trebuie de copil, cred ca ar trebui sa ii oferi macar 3 milioane, desi cred ca ea ti-ar cere 3,5
Cam acolo sunt ptreturile - plus concediu platit (Pasti, Craciun,...), daca mai vrei sa faca si menaj pretul creste - depinde si cat menaj... samd...
Mai depinde si de varsta copilului - cu cat e mai mic creste suma... pentru ca si responsabilitatea e mai mare, etc
Succes!
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Anne Marie spune:
Scuze....pentru mesajul precedent....In Bucuresti, pentru o bona pretul variaza intre 3-4,5 milioane lei pe luna. Eu am gasit o bona pe care o platesc deocamdata cu 4 milioane pe luna, acum ca stau cu ea acasa ca sa se obisnuiasca cu fetita mea de 7 luni, urmand ca, odata ce incep serviciul, programul ei va fi de la 7:15 dimineata pana cand vin de la servici, adica in jur de 6 seara. In plus, cat timp doarme fetita mea face si putin menaj (calca, spala, etc)...
vioviju spune:
Pentru 8 ore gasesti si cu 3 milioane.
Problema este ca parintii, mai ales cei care isi permit - dar nu numai - supraliciteaza, pt ca se gandesc ca isi lasa copilul pe mana unei persoane necunoscute. Si uite asa ajung bonele sa fie platite precum profesorii universitari si sa ne dea lectii cum sa ne crestem copii si cand se plictisesc sa spuna: Imi pare rau, de maine nu mai vin. Si tu nu ai ce sa faci pt ca nu semnezi nici un contract cu ele, nimic.
Oricum, salariile pe care le platesc mamicile "de pe chat" nu sunt relevante pt marea masa a "bonelor". Care sunt, de obicei, vecine de pe scara sau din cartier, cunostiinta cunostiintei etc. In realitate preturile nu sunt asa piperate, dar cand esti in criza dai oricat, apelezi la agentii, care si ele ridica preturile etc.
In alte parti, sa-mi confirme mamicile din alte state, bona este ceva normal pt clasa de mijoc. La noi este un super lux pe care si-l permit f putine familii.
ankalaura spune:
Si dincolo de granite bonele nu sunt la indemana oricui. Diferenta este ca "dincolo" statul ajuta real mamicile! Nu ca la noi, iti da o nenorocire de alocatie de 210 mii pe luna!
Sper sa nu gresesc, cine e mai in masura sa ma corecteze, asta stiu de la diverse cunostinte:
In Italia o bona costa 800 - 1.000 euro pe luna. Stiu o mamica romanca fosta casatorita cu un italian, care s-a intors in Romania pentru ca la cat castiga nu isi permitea o bona acolo.
In Spania nu se dau alocatii pentru copii. Insa sunt multe crese la care poti da bebe inca de la 4-5 luni, si e ok. Nepotelul meu s-a mai imbolnavit, dar in general era bine ingrijit, spalat si hranit.
In Germania alocatiile sunt generoase. Cunosc familii tinere de studenti cu bebe, care traiau din alocatia copilului si un job part-time, si traiau! Poti sta cu bebe acasa si trei ani fara sa iti pierzi serviciul, dar nu ai concediu platit decat 6 luni (e posibil sa difere asta insa de la companie la companie)
In USA, cele mai ieftine bone sunt "spanish" (toata gama de America Centrala). Dar in USA n-ai dreptul sa stai cu bebe acasa decat 5 saptamani. Apoi, ori la serviciu ori "out". Cam asa am auzit ca se intampla!
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
ciuf spune:
Eh, uite eu am copil in State si nu primesc nimic de la stat. Nici un ajutor.
Bonele nici pe aici nu sunt ieftine. Probabil depinde de la stat la stat. Dar o bona "spanish" nu prea iti vine pe ochi frumosi sa stea cu copilul. Te costa de la $40/zi. Si aici, pentru unii bona este un lux (dar numai iti sta cu copilul, altceva nici ca ti-ar face).
Decat sa imi angajez bona, prefer sa-l duc la gradinita (cand are peste un an) care este cu foarte putin mai ieftin decat daca as chema pe cineva sa-mi stea acasa cu copilul. Iar copilul ar invata mult mai multe daca ar fi inconjurat de alti copii.
Scuze ca nu v-am ajutat ref. la salariul unei bone in Ro, dar nu m-am putut abtine citind despre ajutoarele mamicilor din alte tari.
Numai bine,
Ciuf si Luca
http://community.webshots.com/user/ciufa
vioviju spune:
De la ce vine Ciuf? Nu inteleg de ce esti atat de suparat.
Oricat ar fi bonele in tarile cu nivel de trai mai ridicat, oricum sunt mult mai accesibile decat la noi.
Calculeaza la salariul mediu pe economie care la noi este 3,5 milioane si vezi ce iese.
Eu am un super salariu raportat la piata muncii din Romania, dar abia reusesc sa ma descurc singura cu un copil. E adevarat ca eu nu am nici un ajutor de la nimeni, nici in bani, nici in produse (daca ai gospodarie la tara mai iti iese cate ceva), nici in servicii (nu am pe nimeni din familie care sa mai stea cu copilul, macar din cand incand sau sa imi faca o mancare, se spele sa-mi faca curat).
Concluzia este ca traim intr-o societate de rahat.
Si daca e s-o luam d.p.d.v. al legislatiei, nu mi se pare normal ca eu care am dat ani de zile o gramada de bani la stat sa primesc acelasi salariu de maternitate (2 ani dupa ce nasti) cu femei care au stat mai mult in somaj, care poate nici nu au scoala dar toarna la copii ca sa traiasca din banii lor. Acum aceasta suma este de 6,5 milioane.
Din pacate pt mine, cand am nacut eu legea prevedea 60% din salariu dar mie angajatorul la care lucram atunci nu mi-a trecut salariu in cartea de munca si nu a vrut sa o faca nici dupa ce a aflat ca sunt gravida.
Asa ca am stat 6 luni in spital si 2 luni dupa ce am nascut cu 1,2 mil lei pe luna. De ce ? ca sa platesc eu acum o bona cu 5 milioane?
Nici nu ma gandesc. Mai bine imi dau demisia si imi cresc singura copilul pana cand o merge la gradinita.
ciuf spune:
Vioviju, bey nu te supara, ca nici eu nu m-am suparat.
Am zis ca pentru mine ar fi un lux sa angajez o bona (suntem trei pe un salariu). De ce crezi ca romanii de prin alte parti isi cheama neamurile sa-i ajute in cresterea copiilor??? Ca e ieftin sa angajezi o bona? E mai ieftin sa le platesti alor tai biletele de avion si sa te ajute.
Ma gandesc decat cand ar trebui sa lucrez ca prefer sa-mi duc copilul la gradinita decat sa-mi angajez bona. Ies mai ieftin si copilul ar avea mai multe de invatat.
In Ro, stiu ca este foarte scump sa ai asa ceva. Mama a ajutat o prietena de-a mea si vreau sa spun ca-i facea curatenie, gatit, calcat. Pentru un milion jumate. Aici daca vrei bona, nu-ti face altceva decat sa stea cu copilul si atat.
Asa ca nu am cautat galceava, poate asta a reiesit din tonul cu care am scris.
Ehehe, Ciuf nu vine de la o persoana suparata.
Numai bine,
Ciuf si Luca
http://community.webshots.com/user/ciufa
vioviju spune:
Am inteles, bai.
Imi retrag si eu tonul.
Sa stii ca si eu as vrea sa imi duc copilul la gradinita, dar e pre mic. La stat il primeste la 3 ani; la particular la 2 dar e foarte scump aprox. 150Euro / luna
Am incercat chiar si la crese, astea nu sunt decat de stat, dar e groaznic acolo. Am vizitat cateva si mi-a venit sa plang
Si pe baiatul meu il chiama tot Luca.
Laura Takacs spune:
Violeta, iti confirm si eu ce ti-a zis Ciuf. Subventie ioc, bona scumpa foc. Gradinita, sau daycare, cum ii zice aici, te costa peste $1,000 pt un bebelus. Bona e de lux si fara $1,500 pe luna nu-ti vine, ma refer la din astea indigene, pe care eu personal nu le-as lua nici sa-mi curete casa(ca le-am testat). Cu $1,500 e din asta care locuieste cu tine, adica pe langa bani ii mai dai si masa/casa (weekend liber). Dar inafara ca sta cu copilul si ca "arunca" ceva pe aragaz drept cina, spala cateva rufe, altceva nu face.