Pentru aventurieri

Pentru aventurieri | Autor: tata lu Toma

Link direct la acest mesaj

Stiam, de mult timp, ca o excursie in Delta Dunarii este o aventura dar saptamana trecuta am aflat ca daca Delta inseamna Sfantul Gheorghe atunci aventura se transforma in … sport extrem.
Teoretic intre capitala tarii si satul dintre Dunare si mare sunt doar vreo 400 de kilometri, practic, insa, asta inseamna circa 10 ore de drum ! Mai intai cu microbuzul printr-un Baragan fierbinte si cleios iar apoi peste trei ore cu vaporul din Mahmudia.
Pana acum cateva decenii drumul cu vaporul dura si mai mult din cauza coturilor pe care le face Dunarea in drumul ei spre mare, coturi taiate acum de cateva canale. Slava Domnului !
In Mahmudia vaporul vine de la Tulcea, deja, supraincarcat, asa ca reusesti cu greu sa-ti gasesti un locsor printre sutele de oameni, fie ei localnici sau turisti, care cara cu ei spre “Sfantu’” tot ce-si poate imagina mintea omeneasca. Calatorim la un loc oameni, caini, faina, inghetata, televizoare, carnati, cuie, butelii si bere si vodca, multa vodca.
Mai facem o scurta escala in Murighiol de unde ii luam pe cei din urma aventurieri si apoi parcurgem ultimele doua ore si ceva ale traseului. De aici, din Murighiol, nu mai exista drumuri pe uscat , singura cale de acces fiind apa.
La indemnurile marinarilor ne mutam dintr-o parte in alta a vasului, atunci cand acesta se inclina catre una din parti, amenintand sa ne transforme silit in inotatori.
De pe mal, impatimiti ai pescuitului ne saluta fericiti de trecerea vasului, azi spre Sfantu Gheorghe, maine spre Tulcea.
Sosirea vaporului in Sfantu Gheorghe este, bineinteles, evenimentul zilei.
Toata suflarea satului este pe ponton pentru a intampina o ruda, un musafir ipotetic, un pachet, sau pur si simplu pentru a-i saluta pe venetici. Maine o sa vina sa-i conduca si tot asa zi dupa zi. Iarna mai rar pentru ca ritmul legaturii cu lumea scade si mai tare si pentru ca vanturile dinspre mare o sa-i tina mai mult in casa.
Dupa ce recuperam cu greu bagajele ne strecuram spre mal prin multimea de gura casca care ne studiaza si ne zambesc.
Ajungem in “centru” : primaria, blocuri (!!!) cu magazine la parter, discoteca, telefoane, loc de joaca pentru copii si peste tot atoatestapanitorul nisip. Un nisip, fin praful, care se insinueaza peste tot.
Un batran localnic isi cheama cainele, strigandu-l insistent : Israel, Israel !
Noi incepem sa radem iar el ne explica, imediat originea numelui : fiul sau munceste in Israel si atunci cand acesta il suna la telefon cainele latra. Si cainele nu greseste niciodata pentru ca nimeni altcineva nu suna …
Cainele e o rasa de maidanez locala care pare sa detina monopol : mici, cu picioare scurte si cu blana mica si sarmoasa. Asa, rezista mai bine la … vant.
Peste drum intr-o casa veche, mica dar cu etaj (singura,dealtfel) se afla Cafι Bar Visconti !
In fata cafenelei doi pusti blonzi se cearta pe un telefon mobil.
O babuta slaba striga ceva intr-o limba slava catre o alta babuta grasa. Ucrainience.
…………………………………………………………………………………………………
Un soare din ce in ce mai rosu coboara incet peste sat. Linistea face la fel.
Era sa zic ca e romantic dar …tantari flamanzi navalesc parca de nicaieri catre peste tot. Tauni mari si grasi bazaie amenintator. Puteti sa va ungeti, linistiti, cu solutii protectoare. Nu o sa distrugeti ecosistemul pentru ca atacatorii sunt imuni deja !
Tipetele unor pasari necunoscute brazdeaza vazduhul.
…………………………………………………………………………………………………
Daca esti pescar aici e raiul pe pamant, locuri de pescuit cat vezi cu ochii.Chiar daca nu prinzi nimic, poti sa admiri din barca pelicanii, lebedele, egretele, cormoranii, nuferii.
Daca nu esti, poti sa faci cura heliomarina si iar ai ajuns in rai. Singura problema este drumul pana la plaja. Din centrul satului pana in mare sunt vreo trei kilometri de nisip. Intai nisipul e pe ulita din sat apoi e peste tot, colorat doar de niste tufe amarate care se incapataneaza sa traiasca in caldura si uscaciunea omniprezenta.
Cica ar fi si serpi. Or fi, eu nu i-am vazut !
Plaja este “Cacalau, Maria Ta !”. Are 37 de kilometri si daca o iei pe mal, la stanga, poti sa mergi pe jos pana la Sulina. Daca o iei la dreapta dai imediat de Dunare.
Apa e dulce, e calda si ai senzatia ca te balacesti in garla, nu in mare. E plin de pasari, de scoici, e curat, e liniste, e pace. Pe plaje sunt sase umbrele din stuf si vreo patru containere de gunoi, sortat.
Daca n-ar trebui sa-ti cari berea cu tine din sat, s-ar putea spune ca e chiar perfect.
Din cand in cand linistea e intrerupta de Trocarici – un tractor care in schimbul a cinspe mii de aduce la plaja. Pe bune il cheama Trocarici : scrie cu litere de o schioapa pe el, scrie pe afisele cu oraru’, scrie pe bilete. 15000 dus, 25000 dus-intors.
Daca te plictisesti de plaja asta poti sa inchiriezi o barca, cu barcagiu cu tot si sa mergi pe Insula Sahalin unde gasesti alta plaja, cam la fel de lunga dar mai ingusta. O sa gasesti aici cai si vaci salbaticite care nu mai au cum sa revina pe continent. Atentie la tauri !
………………………………………………………………………………………………
In buricu’ targului se afla “terasa” – singura si unica din sat. Langa ea e discoteca.
Aici se strange seara toata suflarea satului. Si bea, si bea, si bea …pana la ziua. Oferta e impresionanta. De la vodca de 7000 suta pana la Jack Daniels de 200000. Berea e rece, blonda, neagra, la pet, la halba, romaneasca, de import.Mai gasesti gin, cuburi de gheata, lamai, vin ieftin, vin scump, seminte de 5000, pufuleti, vafe, caini, betivi, fete frumoase, disponibile, scandaluri, cutite, pictori, scriitori, puradei desculti. Chef de chef !
…………………………………………………………………………………………………
Cui nu-i place pestele mai bine sta acasa pentru ca aici nu prea ai de ales.
De fapt mint. Ai de unde alege : crap, scrumbie, salau, somn, morun, etc, etc, etc. Si poti sa-l mananci cum vrei : ciorba, prajit, fript, fiert, plachie, perisoare, chiftele, pane, frigarui, cu sos, fara, cu usturoi, cu lamaie, afumat, sarat. E bun, e proaspat, e ieftin.
…………………………………………………………………………………………………
Incercati ?!





Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Simona27 spune:



Mai intrebi daca am incerca sa pui sare pe rana? Acum as lua-o la goana rau de tot, as lasa "minunatul meu birou si sefa" si as pleca in Delta, da' inca nu se poate...
Dar sa stii ca ne-ai deschis apetitul enorm ci su Delta, si cu circuitul prin Romania...
Multumim tare mult si la anu' cu siguranta incercam si noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Arhistefy spune:

Foarte frumos,calatorule


Nu te teme de ziua de maine, Dumnezeu este deja acolo.

Cu drag,
Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmine spune:

Mai intrebi?Sigur ca am vrea sa incercam.
Poti sa ne dai si niste detalii despre cazare?Ceva preturi?Si cam ce se ofera pt banii platiti?

Omule,tu chiar ai talent la povesti din astea.Imi vine sa-mi fac bagajele....

Jasmine
26 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rodica spune:



pesteeeee, vreau si iooooo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

Mai tatal lui Toma,

am savurat fiecare rand scris.
Am fost in Sf Gheorghe cu multi ani in urma. Multi. Nu erau blocuri, discoteca era al doilea punct de atractie dupa vaporul care facea legatura cu "lumea" ... Vad ca in afara de blocurile construite putin s-a schimbat in Sf Ghe... Pana si drumul spre plaja a ramas la fel de lung. Tantarii sant aceiasi. Imi aduc aminte cum ma plangeam ca mi-au supt peste un 1l de sange din mine. Copil fiind nu am apreciat meniul din fiecare zi: ciorbica de peste, friptura de peste, pana si desertul cred ca era facut din peste. Dupa vacanta din Sf Ghe nu am mai mancat peste pana recent.
De cand locuiesc aici am fost de multe ori in tara. O aventura in Delta era in itinerariu, dar s-au gasit neamuri si prieteni care sa ne convinga sa nu mergem, din diferite motive- epidemie de malarie, ba una, ba alta. De fiecare data la intoarcerea din vacanta, reprosuri din partea sotului ca i-am promis ca-l duc la pescuit, iar el nu a vazut undita in vacanta.
Inca nu am renuntat la visul de a avea o vacanta in Delta. Sotul la pescuit cu baietii, iar eu singura citind pe plaja.

Imi pare bine sa aud ca Sf Ghe e tot acolo, si ne asteapta.... Poate la vara...
Daca tot ai deschis subiectul, scrie-mi si mie daca ai stat la gazda, sau poate au un hotel de ** sau *** in centru. Cam cat costa pe zi (cazare, masa).

Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

In afara de blocuri ar mai fi cateva schimbari in Sfantu' pentru ca pe acolo activeaza o Fundatie care a renovat scoala, a amenajat un loc de joaca pentru copii, o cantina pentru batranii amarati si care va organiza, saptamana asta, in Sfantu Gheorghe un ... Festival International De Film.
Pentru Festival s-au construit sali de proiectie, spatii de cazare (vile si casute) , restaurante, etc.
Din pacate, nu stiu cat costa acolo unde am stat eu (eram in delegatie) dar e vorba de o pensiune ANTREC (de 3 margarete) cu toate conditiile.

Vacanta placuta tuturor !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Vacanta placuta si voua, sper ca veti vizita si manastirile din nordul moldovei, mi-e cam dor si l-as alina asa :)



Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Tata lu Toma, m-ai dus pe poteca melancoliei. Am fost la Sf Gheorghe in 1976, cand eram copil (multi de forum nici nu erau nascuti ). Inafara de blocuri, discoteca, si pensiune, nu cred ca s-au schimbat multe. Pe vremea aceea am stat la niste particulari, el pescar betiv, ea gospodina extraordinara. Acelasi vapor de la Tulcea, acelasi nisip de pe drum, aceeasi cale lunga pana la mare.

Mergi la inceput