Deducere din venitul global cheltuieli reabilitare
Ieri Guvernul a adoptat Hotărârea privind stabilirea Procedurii pentru deducerea din venitul global a cheltuielilor pentru reabilitarea locuinței de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de căldură în scopul îmbunătățirii confortului termic.
Astfel, Guvernul a aprobat Procedura pentru deducerea din venitul global a cheltuielilor pentru reabilitarea locuinței de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de căldură în scopul îmbunătățirii confortului termic. Potrivit prevederilor art. 86 alin.1 lit.c din Codul fiscal, contribuabilii au posibilitatea de a deduce din venitul anual global, în limita sumei de 15.000.000 lei anual, cheltuielile efectuate pentru reabilitarea locuinței de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de căldură în scopul îmbunătățirii confortului termic.
Contribuabilii care beneficiază de această facilitate fiscală sunt următorii:
- persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România,
- persoanele fizice care îndeplinesc condiția prevăzută la art. 40 alin.2 din Codul fiscal (persoane fizice rezidente), care realizează venituri supuse procedurii de globalizare, respectiv: venituri din activități independente, venituri din salarii și venituri din cedarea folosinței bunurilor.
Hotărârea adoptată de Guvern a stabilit, prin procedura emisă pentru punerea în aplicare a acestei deduceri, că lucrările de reabilitare termică a locuinței de domiciliu constau în:
a) termoizolarea pereților exteriori;
b) termoizolarea terasei/podului;
c) termoizolarea planșeului peste subsol;
d) transformarea acoperișului tip terasa în acoperiș tip șarpantă;
e) termoizolarea conductelor din subsol și, după caz, înlocuirea conductelor, armăturilor și robinetelor cu pierderi;
f) înlocuirea ușilor de acces în blocul de locuințe cu tâmplărie cu geam termoizolant;
g) înlocuirea armăturilor și robinetelor cu pierderi din locuință;
h) înlocuirea ferestrelor exterioare și a ușilor de acces la balcon/logie, cu tâmplărie cu geam termoizolant și montarea de obloane la ferestre;
i) spălarea chimică a corpurilor de încălzire;
j) înlocuirea corpurilor de încălzire;
k) înlocuirea robinetelor la corpurilor de încălzire existente cu robinete termostate și contorizarea consumului individual de energie termică/montarea repartitoarelor de costuri la corpurile de încălzire;
l) contorizarea consumului individual de apă caldă menajeră.
Lucrările prevăzute se referă atât la spațiile cu destinația de locuință de domiciliu aflate în proprietatea exclusivă a unei singure persoane, cât și la cele aflate în coproprietatea indiviză.
În cazul locuințelor existente într-un bloc de locuințe, clădire ce constituie condominiu, lucrările menționate la lit a) f) sunt considerate lucrări la părțile comune ale acestuia.
Toate lucrările menționate se pot realiza în antrepriză și/sau în regie proprie, după caz.
Cheltuielile deductibile aferente fiecărui proprietar persoană fizică al locuinței de domiciliu în situația coproprietății indivize sau în cadrul condominiului, pentru lucrările de reabilitare termică executate la părțile comune, se determină proporțional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună deținută de fiecare proprietar.
Pentru a beneficia de această deducere, contribuabilii trebuie să anexeze la declarația de venit global următoarele documente în copie:
- devizul de lucrări întocmit de persoana fizică/juridică autorizată, respectiv declarație pe proprie răspundere în cazul realizării lucrărilor în regie proprie, din care să reiasă materialele specifice achiziționate și categoriile de lucrări executate, exprimate în unități fizice și valorice;
- documentele justificative care atestă plata (care pot fi emise pe numele unuia sau ambilor soți în situația în care locuința este dobândită în timpul căsătoriei);
- documentele justificative privind plata cheltuielilor și repartizarea acestora pe fiecare proprietar, în cazul lucrărilor executate la părțile comune ale condominiului;
- actul de proprietate,
- actul de identitate;
- actele de stare civilă, după caz;
Contribuabilii care doresc să beneficieze de această deducere au obligația să depună documentele justificative prevăzute, odată cu declarația de venit global, până la termenul stabilit pentru depunerea acesteia.
Prin procedura adoptată s-a stabilit că, în baza documentelor justificative prevăzute, pentru locuința deținută de o singură persoană, deducerea se acordă proprietarului, iar dacă locuința este deținută în comun, deducerea se acordă fiecărui contribuabil menționat în actul de proprietate.
În cazul în care documentele specificate nu sunt prezentate în termenul stabilit, dreptul de a beneficia de deducere se pierde.
Facilitatea se acordă pentru veniturile supuse procedurii de globalizare în anul de impunere, indiferent de data construirii locuinței de domiciliu, pe baza documentelor care atestă efectuarea cheltuielilor în anul respectiv pentru reabilitarea locuinței de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de căldură în scopul îmbunătățirii confortului termic al acesteia.
In acest sens, http://www.guv.ro/presa/afis-doc.php?idpresa=30183&idrubricapresa=1&idrubricaprimm=&idtema=&tip=&pag=&dr=
Raspunsuri
Andries spune:
Liviu,
Multumesc foarte frumos pentru postarea informatiilor, pe mine personal ma ajuta foarte mult, sper sa ii ajute pe cat mai multi dintre noi.
Andries & Victoras
joxy spune:
Interesant...
Concret:
1. Centrala termica nu se deduce. Corect ?
2. Eu stau in casa soacrei mele. (actul de prop pe numele ei) Vreau sa zicem, sa izolez peretii exteriori. Pentru asta imi trebuie:
a)spirale bormasina
b)dibluri
c)holtzshuruburi beton
d)holtzshuruburi metal
e)poliestern
f)rigips placa
g)adeziv (ipsos) super-rigips
h)montantzi metalici rigips
i) ... ...
trebuie sa fac o declaratie pe proprie raspundere, in numele cui ?!
trebuie sa am facturile pe numele... cui ?!
trebuie sa am mutatzia facuta pe buletin in casa soacrei.. dar actul de proprietate nu este pe numele meu ?!
si certificatul de casatorie...
eu vreau sa mi se deduca mie, ca platesc destul la stat...cum fac ?
3. Imi picura robinetzii la baie. Pentru asta consider necesara inlocuirea cu totul a bateriei de la baie.
Fac aceeasi declaratie... etc, documente
Se deduce bateria de la baie ? sau numai robinetii.. Ca asa foarte bine poate sa ne spuna nenea ala care primeste declaratiile
"Bahhh, da ce, nu puteai sa skimbi doar garniturile ?? Se aproba doar 1.000 lei, 2 garnituri "
Deci, cupmar baterie ? sau cumpar doar robineti ?
4. care este suma maxima pe care o putem deduce ? 15.000.000 / persoana sau / proprietate... sau daca vreau mai mult, bag chelt. pe numele sotiei... 15 la mine, 15 la sotie.
5. de cand intra in vigoare, presupun ca de la anul ce vine.
6. Asociatia repara terasa. O izoleaza din nou. Trebuie sa le cer documentele prevazute aici, si voi primi deducerea "proportional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună detinută de fiecare proprietar", adica de apt. meu.
M-am lungit... daca mai e ceva neclar te intreb.
Multumesc.
Cu respect,
Florin
Choose life
liviu`s spune:
Hotararea a fost adoptata, dar nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, Partea I.
Cand va fi publicata, vom gasi raspuns la intrebarile noastre.
Pegasis spune:
Parerea mea este ca nu vom afla raspunsurile la intrebarile noastre inainte de publicarea normelor metologice de aplicare a hotaririi de guvern... Si parca vad ca o sa le publice cu 2 saptamini inainte de termenul limita de depunere a declaratiei pe venitul global de anul viitor... In asa fel incit nimeni sa nu deduca nimic... Asa au facut si anul trecut cind a mai fost o incercare de a introduce deductibilitatea pt. asigurarile private de orice fel (sanatate, pensie, etc.). A dedus cineva ceva? Ca eu n-am auzit.
Hai ca azi sint carcotasa.
Carmen
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by Pegasis
Parerea mea este ca nu vom afla raspunsurile la intrebarile noastre inainte de publicarea normelor metologice de aplicare a hotaririi de guvern... Si parca vad ca o sa le publice cu 2 saptamini inainte de termenul limita de depunere a declaratiei pe venitul global de anul viitor... In asa fel incit nimeni sa nu deduca nimic... Asa au facut si anul trecut cind a mai fost o incercare de a introduce deductibilitatea pt. asigurarile private de orice fel (sanatate, pensie, etc.). A dedus cineva ceva? Ca eu n-am auzit.
Hai ca azi sint carcotasa.
Carmen
Carmen, la ce norme te referi? Aceasta hotarare constituie norme de aplicare a unei dispozitii din Codul fiscal.
Pegasis spune:
Liviu, am vrut sa spun ca a mai fost o incercare de acest gen anul trecut. Eu am fost la Adm financiara cu politele de asigurare (de sanatate, private) pt. intreaga familie si pt. casa -- am vrut sa deduc din impozitul pe venitul global cei 200 E permisi si pas... Stii ce mi-au spus? Ca n-au formulare... Ce formulare? intreb eu... Alea din normele metologice... Care norme? intreb din nou. Alea care o sa apara... No comment.
E vorba de Adm financiara a sect 2.
Scuze, poate n-am inteles eu bine si astea sint chiar normele de aplicare a HG.
De acord, hai sa asteptam publicarea in MO si sa vedem exact ce zice acolo. Cum primesc MO va dau de veste.
Scuze daca mesajul meu a cazut ca nuca'n perete.
Numai bine.
Carmen
Pegasis spune:
A aparut! H.G 1234 in MO nr. 740 de azi. Cine vrea documentul sa-mi dea adresa de e-mail ca sa i-l trimit.
Carmen
"Cind o femeie nu vorbeste, sa n-o intrerupi pentru nimic in lume. "
(Enriyeu Castaldo)
Burtocika spune:
Am citit HG-ul si m-am lamurit partial.
Ce n-am inteles e cum e cu lucrarile facute in regie proprie. Numai declaratia pe proprie raspundere ajunge ? Si facturile pe materiale? Pai atunci o sa se inghesuie tot romanul sa-si imbunatateasca locuinta, si o sa aduca tot felul de facturi justificative. Cine verifica daca eu de exemplu am un balcon de 6,5mp si nu de 10, cum poate declar ? Sau ca am folosit atita vopsea cit am declarat ?
Pt ca eu vreau sa-mi izolez balconul, si am apelat la o firma sa-mi faca un deviz. Vreau sa spun ca valoarea cu deviz este de 2 ori mai mare decit fara ! Se adauga CAS, TVA, profit, cheltuieli indirecte, cota aprovizionare ... si mi se dubleaza suma ! Si e un model stas de deviz, din care nu pot scoate una sau alta.
Daca eu imi fac deviz doar pe manopera si materialele le iau eu, oare se poate ?
Si daca dau banii pe deviz si nu mi se deduce nimic la anul ?
Boghi
Amaya spune:
Liviu, ce inteleg eu din aceasta Hot. este ca in final de fapt primesc inapoi impozitul pe care l-am platit la 15 milioane, corect? fiindca fiind "deducere din venitul global" se scade pur si simplu suma de 15 milioane din venitul brut (adaugandu-se la celelalte deduceri personale) si astfel se recalculeaza baza de impozitare si singura diferenta pe care o primesc eu este impozitul pe acesta suma...
si in acest caz, intreb si eu, in cazul persoanelor cu salariul minim pe economie, care nu platesc impozit (dar care au cele mai mici sanse sa isi permita asemenea lucrari si in general sunt cei mai dezavantajati), practic care este avantajul???
multumesc
Oana si comoara (14 sapt)
Georgetas spune:
Din cate inteleg eu aceasta deducere se poate face numai daca locuinta este proprietate.Eu sunt in urmatoarea situatie:locuinta sociala, deci contract de inchiriere cu icral (TITAN SA).Nu pot cumpara apartamentul, dar am montat o centrala de apartament(cu acceptul TITAN SA), am montat apometre si geamuri termopan.In cazul meu pot beneficia de deducere?
Geta