Deducere din venitul global cheltuieli reabilitare
Raspunsuri - Pagina 2
petruta spune:
Publicat, analizat, dar cum ramine cu intrebarile lui Joxi ?
Ca si eu am mari nelamuriri. Exemplu : factura in valoare de 60 mil pe numele meu, apartamentul pe numele meu si al sotului. Cum se face deducerea : 15 mil. eu si 15 mil. sotu' ? Sau cum se aplica procedura de deducere in acest caz ?
Multumesc
Petruta & bb Mihai
http://community.webshots.com/user/gabrielmil
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by petruta
Publicat, analizat, dar cum ramine cu intrebarile lui Joxi ?
Ca si eu am mari nelamuriri. Exemplu : factura in valoare de 60 mil pe numele meu, apartamentul pe numele meu si al sotului. Cum se face deducerea : 15 mil. eu si 15 mil. sotu' ? Sau cum se aplica procedura de deducere in acest caz ?
Multumesc
Petruta & bb Mihai
http://community.webshots.com/user/gabrielmil
Petruta, Normele metodologice sunt incomplete.
Parerea mea este ca, analizand prevederile art.2 alin.(2) coroborat cu alin.(5) din Norme, deducerea se aplica fiecarui proprietar, indiferent ca este vorba de un drept de proprietate exclusiva sau o proprietate in indiviziune.
soriceel spune:
de curand am cumparat un apartament cu credit ipotecar-eu sunt "imprumutatul" iar sotul "coplatitor"-in acest caz se poate considera ca apartamentul este PROPRIETATEA NOASTRA COMUNA sau cat timp avem de platit rate bancii nu suntem proprietari?pentru ca am vrea sa montam apometre si o fereastra termopan si nu stiu daca am putea beneficia de aceste deduceri de impozit-amandoi suntem salariati.
Multumesc anticipat!!
Rozi spune:
Deoarece sunteti casatoriti, presupun ca in actul de proprietate al casei (contract de vanzare cumparare) sunteti trecuti amandoi. Nu conteaza ca il platiti in rate sau este ipotecat, voi sunteti proprietari.
Totul e sa locuiti acolo (sa fie domiciliu).
Parerea mea
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
adi_lazar spune:
Cum micsoreaza termopanul birul pe venit
Cheltuielile cu termopanul sau apometrele micsoreaza impozitul pe venit, nu se scad direct din acesta, ne-au confirmat ieri responsabili din Ministerul de Finante. Adica, statul nu impoziteaza cheltuieli de pina la 15 milioane lei, pentru confortul termic, dar fara sa insemne ca birul platit statului se micsoreaza exact cu valoarea acestor cheltuieli. Din calculele pe care le-am facut, folosind trei exemple de venit lunar, rezulta ca, pe masura ce leafa e mai mare, si cheltuielile se apropie de limita maxima stabilita de stat, contribuabilul economiseste o suma mai mare la impozitul perceput de fisc.
Iata cum se va aplica in practica, deducerea care a intrat recent in vigoare, dar despre care trebuie retinut ca se resimti in calculul impozitul pe venitul global pe care fiscul il va face din 2005. Am presupus ca proprietarul unei locuinte isi cumpara apometre, repartitoare de caldura sau termopane si am ales trei niveluri de salarizare. Am plecat de la ipoteza ca cei cu leafa mai mica vor alege sa-si monteze prima data apometre care le-ar putea scadea cheltuielile cu apa rece si apa calda menajera. La urmatorul nivel de venit, am adaugat la apometre si repartitoarele de caldura care, potrivit expertilor in instalatii termice, ar putea duce la scaderea cu pina la 30a a cheltuielilor pentru incalzirea locuintei. In ultimul caz, am ales o cheltuiala mai mare, inlocuirea timplariei obisnuite cu cea din PVC si geam termopan, tinind cont insa ca indiferent cite sute de euro ar putea costa aceasta lucrare, deducerea maxima acceptata de fisc este de 15 milioane lei.
In fiecare caz, sumele investite in materiale si lucrari se scad din venitul global realizat in acest an, care va fi declarat la fisc in primavara anului viitor. Deducerea functioneaza astfel: suma care se impoziteaza se micsoreaza cu cele 15 milioane, deci impozitul aplicat la o suma mai mica va fi la rindul lui mai mic. Conform calculelor din cele trei exemple pe care le-am folosit, economia pe care un contribuabil o face la impozit pleaca de la citeva sute de mii si poate ajunge la citeva milioane in cazul lefurilor mari si a unor lucrari mai costisitoare.
Procedura fiscului obliga pe cei care vor sa obtina aceasta deducere sa dovedeasca investitia cu chitante si facturi pentru materialele si lucrari. Este asadar foarte important sa pastrati aceste documente pina anul viitor cind va trebui sa le puneti in acelasi plic cu declaratia de venit global completata. Ce fac insa salariatii care au o singura sursa de venit si, in cazul carora, cel care completeaza declaratia este doar angajatorul? Ei vor trebui sa anunte, pina la 15 ianuarie, firma la care lucreaza ca vor sa-si deduca aceste cheltuieli, pentru ca angajatorul sa nu apuce sa trimita fisa fiscala la fisc. Vor trebui sa ceara de la contabilii firmei acest document pina la sfirsitul lunii februarie si sa faca la fel cu ceilalti: adica sa completeze o declaratie de venit(pe care in situatii obisnuite nu ar fi trebuit sa o completeze), sa puna linga ea chitantele si sa o trimita la administratia fiscala pina la 15 mai(termenul limita obisnuit pentru declararea veniturilor). (Evenimentul zilei)
Cine nu beneficiaza de facilitate
Un functionar din Ministerul Finantelor ne-a explicat ca pensionarii care traiesc doar din pensia de la stat, fara sa aiba alte venitui care se impoziteaza la globalizare nu isi pot deduce cheltuieli pentru apometre, repartitoare sau alte imbunatatiri prevazute de lege. “Cita vreme statul nu le ia nici un impozit, nu are nici din ce sa le scada aceasta deducere. Pensionarii care se afla ina ceasta situatie nu au nici de ce sa se astepte ca, eventual, ar putea primi bani in contul acestor cheltuieli”, ne-a explicat inspectorul fiscal.
O alta categorie de contribuabili care nu se vor bucura de micsorarea impozitului este formata din proprietarii de apartamente care si-au instalat centrale termice. Normele recent aprobate au exclus din lista investitiilor scutite acest tip de imbunatatire a confortului termic.
Ce trebuie sa mai retineti
indiferent de valoarea investitiei, suma maxima scutita de impozit este de 15 milioane de lei pe an
nu puteti folosi chitante si facturi decit din anul fiscal 2004, chiar daca in anii trecuti v-ati montat apometre, calorifere sau timplarie noua
nu va grabiti sa faceti totul dintr-o data; daca deducerea ramine in vigoare, puteti scadea anul acesta cheltuiala pentru o parte din ferestrele noi, anul viitor o alta parte si in anii urmatori puteti face alte imbunatatiri. Totul e ca in fiecare an, sa va incadratia in suma maxima scutita de fisc.
petruta spune:
Si totusi, cu deducerea, eu pun factura in plic ( mentionez suma de pe chitanta este mai mare decit 2 x deducerea maxima ), iar daca vrea si sotu' deducerea ( ca si el e propitar ), ce factura baga el in plic ? Si in plus, daca domnii inspectori "ratacesc " factura cum justific iar ? De ce nu am trimite copie dupa factura ? Dupa mine , nu trebuie date decit copie dupa facturi.
Inca nelamurita....
Petruta & bb Mihai
http://community.webshots.com/user/gabrielmil
Rozi spune:
Petruta, dar de ce vrei sa dai originalul?! Faceti copii (nu stiu cum sa marchez accentul corect ), puneti cate una in fiecare plic si pastrati originalul!!
Alta: cred ca documentul justificativ este factura fiscala; daca nu exista asta, chitanta fiscala. Oricum, nu chitanta simpla.
PS E posibil sa bat campii, sa ma traga cineva de maneca!!!
petruta spune:
Rozi, tocmai, eu nu vreau sa pun factura fiscala, doar copie, dar nu vad in textul Hotaririi decit "documente justificative", nu specifica "sau copii" dupa ele .
Oi fi eu circotasa ?!
Petruta & bb Mihai
http://community.webshots.com/user/gabrielmil
Rozi spune:
Nu se specifica, dar (aproape) nicaieri nu ti se retine un original de care vei mai avea nevoie. Pune copii si, daca nu le convine, sa-ti scrie sa-ti ceara originalul! Eu sunt convinsa ca nu vor fi probleme, in fond este documentul tau si trebuie sa stea la tine!!
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
Misi spune:
Hello...help..
am si eu o intrebare...eu cand m-am angajat am negociat si semnat cu firma la care lucrez salariul NET si de fiecare data cand vin fisele fiscale noi nici nu primim si nici nu dam bani pt. ca ,conform contractului pe noi nu ne intereseaza partea cu impozitarea...
Daca eu (pt. ca mi-am pus termopan) as depune actele acestea pt. reducere...voi putea primi eu acesti bani sau banutii vor ramane celui care plateste impozitul(adica firmei)..
Multumesc mult