luarea in calcul a anilor de studii in strainatate

luarea in calcul a anilor de studii in strainatate | Autor: feliciaor

Link direct la acest mesaj

Sotul meu s-a pensionat anul trecut si in ziarul Adevarul din 28 iulie anul curent, in articolul cu recalcularea pensiilor, apare si problema calcularii la pensie a studiilor efectuate in strainatate. La calculul pensiei, i s-a luat in considerare perioada de studii universitare efectuate in Romania, iar intrebarea mea este daca studiile sale post-universitare,adica DEA (Diploma de Studii Aprofundate) si Doctorat, ambele la Paris, pot fi luate in considerare la recalcularea pensiei. In cazul in care nu tine de competenta d-voastra sa imi raspundenti la aceasta intrebare, va rog din suflet sa imi furnizati adrese de e-mail a persoanelor competente in acest domeniu.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cool spune:

ART. 8 din Legea nr.19/2000 - Legea pensiilor:
(1) Constituie stagiu de cotizare (adica perioada asimilata vechimii in munca) perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) Drepturile de asigurari sociale cuvenite in sistemul public din Romania se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte.
(3) Prestatiile de asigurari sociale aferente drepturilor prevazute la alin. (2) pot fi transferate in alte tari, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte, in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit.

Mergi la inceput