Diabet gestational... info

Diabet gestational... info | Autor: try

Link direct la acest mesaj

Am primit rezultatele la testul de glucosa din sange si se pare ca-s suspecta de diabet gestational. Valorile normale mi s-a spus ca-s intre 3.3 si 7.8, iar mie valoarea mi-a iesit 8.3.
Nu e foarte mult peste, dar e totusi peste.
Fiind vorba doar de un test de screening nu se poate pune acum diagnosticul de diaget gestational. Va trebui sa refac testul (luni de dimineata), dar pe o durata mai lunga (primul test a fost de 1 ora dupa 50g dextroza luata, acum trebuie sa fac testul de 2 ore dupa 100g dextroza bauta). Daca si aceste valori vor fi peste limita, atunci am diabet gestational, daca sunt in limita, atunci a fost doar o alarma falsa.

Nu am avut pana acum probleme legate de diabet, nu mi s-a depistat ceva in legatura cu asta pana acum, nu am in familie cazuri de diabetici.
Am inceput sa caut pe internet orice legat de treaba asta si am facut rost de toate informatiile tehnice, daca pot spune asa. Ce ma intereseaza pe mine este partea de experienta. Cele care v-ati confruntat cu diabetul gestational, cat de periculoasa e treaba?
Cat de riscant e sa se intample ceva cu bebe?
E posibil ca pana acum el sa fi fost afectat? Am inteles ca testul asta de screening pt. glucoza se face intre sapt. 24-28 pentru ca de atunci s-a observat ca s-ar manifesta diabetul gestational. Eu aveam 24 sapt. si 5 zile cand am facut testul, dar e posibil sa fie vreo problema cu bebe pana acum?
Cat de strict v-ati controlat dieta dupa ce-ati aflat ca aveti diabet gestational?
Deci, cele care puteti sa-mi impartasiti din experienta voastra, mi-ar fi de mare ajutor (pe langa cifrele, statisticile si descrierile problemei pe care le gasesc si singura pe internet).

25+ sapt DNP 31 oct.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns 2girlsmum spune:

Draga Try, si eu am avut o mica sperietura pe tema asta, in final s-a dovedit alarma falsa, ceea ce iti doresc din suflet si tie. La mine glicozuria era tot timpul mare, uneori si ++++ asa ca mi-au facut GTT de 2 ore pe cand aveam 16 saptamani.In cazul in care se confirma diabetul gestational, de obicei se corecteaza prin dieta dar luandu-se in calcul si nevoile copilului ea nu este deosebit de stricta ci flexibila in functie de valorile glicemiei.Daca nu se observa o imbunatatire imediata, aici la noi se administreaza doze mici de insulina.Si eu am intrebat si mi s-a spus ca nu sunt riscuri majore pentru bebe, ei sunt de regula mari la nastere, pentru mamele cu diabet sever.Daca ai avut pana acum vreun growth scan, sau cel morfologic de la 20 de saptamani, ti-au zic cumva ca bebe e prea mare pentru varsta sarcinii? Diabetul gestational, dupa cum cred ca te-ai documentat deja, nu indica disfunctia pancreasului ci mai curand imposibilitatea temporara a organismului mamei de a metaboliza cantitatile crescute de glicogen si de regula dispare la scurta vreme dupa nastere.Dar se spune ca cele care au avut asemenea patanii in timpul sarcinii sunt expuse la un risc crescut de a dezvolta diabet, mai tarziu de aceea daca se confirma (sa speram ca nu), va trebui sa tii piciorul pe frana, dupa...
Stiu ca ti-ai fi dorit sa auzi de la cineva patit intr-adevar, eu voiam doar sa te incurajez ca bebe nu va avea nimic, chiar daca...fiindca de regula se intervine rapid si nu se ajunge la ceva care sa-l afecteze.

Patricia, Miriam si Ruth (6.12.03)

http://community.webshots.com/user/2girlsmum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Postat de Nik:

Ce este si cum se manifesta:

Diabetul de sarcina este o forma de diabet care apare la femeile gravide incepind cu luna a sasea pe fondul dezechilibrului hormonal cauzat de sarcina.
In principiu se manifesta printr-o intoleranta la glucoza datorata insuficientei de insulina.
Ca manifestari exterioare, "nu deranjeaza cu nimic", doar ca e posibil sa apara zahar in urina.

Cauze:

Principala cauza, asa cum am spus mai sus este insuficienta de insulina. Din cauza sarcini este posibil ca pancreasul sa nu produca suficienta insulina pentru absorbtia zaharului din singe. Deasemenea, hormonul de crestere care apare in corp in catitate mai mare din cauza sarcinii, incetineste efectul insulinei, iar absorbtia zaharului se face mai greu.
La aparitia bolii contribuie si predispozitia genetica a fiecareia catre aparitia diabetului.
De obicei aceasta forma de diabet dispare la scurt timp dupa nastere.

Efecte:

Asupra viitoarei mame, singurul pericol major il constituie riscul de hemoragie la nastere. Este deasemenea posibil ca fenomenul sa se repete la o viitoare sarcina, sau mama sa dezvolte boala mai tiirziu in viata.
Asupra copilului, exista un risc destul de mare ca acesta sa fie foarte mare la nastere sau sa fie hipoglicemic. Alte riscuri majore, dar mai rare: defecte congenitale, o insuficienta renala la noul nascut si posibilitatea mortii in utero la virste de sarcina mari.

Cum se detecteaza:

Cam la inceputul lunii a sasea se poate face un test de masurare a tolerantei la glucoza. Daca acest prim test este pozitiv, se face un test mai elaborat, care masoara mult mai exact aceasta toleranta.

Testul "mic" consta in prelevarea de singe (de preferinta pe stomacul gol, dar asta nu e intotdeauna posibil, si atunci ti se cere sa spui cind ai mincat ultima data si ce), dupa care ti se da sa bei 50ml de glucoza (oribila de tot, ca e dulce de te ia cu fiori).

Daca se intimpla sa vomiti, trebuie sa repeti testul in alta zi, sau te trimit direct la testul "mare". Dupa o ora de la bautul glucozei, interval in care nu ai voie sa bai sau sa minci ceva, se preleveaza o proba de singe din nou. Pentru cele doua probe se masoara cantitatea de glucoza din singe.

Testul "mare" incepe cu prelevarea de singe, neaparat pe stomacul gol, dupa care ti se da sa bei 100 ml de glucoza. Partea asta e nasoala de tot, caci cantitatea de glucoza este dubla, si e foarte posibil sa iti vina senzatie de voma si sa te ia cu ameteli mari de tot. De obicei acest test se face in spital si ti se pune la dispozitie un pat unde sa poti sta intinsa sau chiar sa dormi daca poti. Apoi, ti se recolteaza singe la interval de cite o ora, timp de 3 ore. In tot acest timp nu ai voie sa bei sau sa maninci.

Valori normale in Belgia (in alte tari s-ar putea sa fie mai mari sau mai mici; aici fiind multi oameni cu diabet, aceste valori sint mai scazute ca sa previna o detectare tirzie):
pe stomacul gol: 105 mg/dl
dupa 1 ora: 190 mg/dl
dupa 2 ore: 165 mg/dl
dupa 3 ore: 145 mg/dl

Cum se trateaza:

In functie de cit de mari sint valorile obtinute la testul "mare" se recomanda fie regim, fie supliment de insulina. In majoritatea
cazurilor un regim alimentar cu continut scazut in zahar si mai multe fibre (cam de 1800 cal/zi) da rezultate bune. Din cit am mai inteles de la o prietena medic, cafeaua bauta dupa masa imbunatateste efectul insulinei (eu am aflat asta cind nu am mai avut nevoie).

Pentru a urmari evolutia "bolii", periodic se poate cere recoltarea de probe de singe in timpul zilei: dimineata pe stomacul gol si apoi la o ora dupa fiecare masa. Nu e neaparat nevoie sa se ceara recoltarea tuturor acestora, de obicei la o ora dupa masa de dimineata este un moment relevant pentru a se constata daca regimul are efect sau nu.

Deasemenea, la fiecare vizita la doctor, este recomandata o echografie pentru a urmari evolutia fatului.

Pentru mai multe detalii puteti da o cautare pe google cu "pregnancy diabetes".

In continuare, am sa va impartasesc experienta mea personala legata de aceasta "boala".

va urma---
Nik

nik:
Nou venit
Belgium
37 Mesaje
Trimise - 22/05/2003 : 16:19:18
--------------------------------------------------------------------------------

In primavara lui 2000 eram tare bucurosi ca o sa fim parinti pentru prima data, un moment pe care l-am tot aminat. Eram noi tare veseli si bucurosi. Probleme nu aveam prea mari, in afara mirosurilor. Se parea ca simtul mirosului la mine o luase razna de to (si cred ca nici acum nu mi-am revenit complet). Nu mai suportam nici un parfum, mirosurile naturale ale lucrurilor le simteam foarte mult accentuate. In perioada aia ne cumparasem mobila noua de brad, si stim toti ca mobila noua are un miros specific, de la lacul cu care e data. Cind ajungeam acasa, sotul meu intra primul, deschidea toate usile si ferestrele si abia dupa jumatate de ora intram si eu in casa, altfel as fi vomitat instant. Oricum cam asta a fost singura mea problema cu sarcina pina cind...

Prin saptamina 24 m-am dus la control ca de obicei. Doctorul meu ma anuntase ca de data asta mi se va face un test. Toate bune pina mi s-a dt sa beau paharul ala de glucoza. Doamne ce gust oribil. De obicei sint innebunita dupa dulciuri, dar ala era ceva... Oricum am rezistat eu eroic, l-am baut pina la fund si apoi peste inca o ora mi-au luat singe. Am intrat la control ca de obicei, toate bune si frumoase... si am plecat acasa. Cam la o saptamina, primesc scrisoare de la doctor si imi comunica rezultatele, spunind ca nivelul de glucoza e destul de ridicat si sa ma programez pentru un test mai amanuntit. Imi sun eu doctorul de casa sa ma lamureasca daca e vreo problema si imi zice ca nu e mare lucru, da' e posibil sa am diabet de sarcina. Eu atunci ramin perplex: ce o mai fi si asta? diabet! bunica mea a murit de diabet!

Incep eu sa ma agit, ma uit pe internet si aflu ca e un risc sa moara bebe. Mamaaaa ce m-am mai speriat. Oricum mai era o speranta, atita vreme cit nu era confirmat. Intre timp ma programasem pentru testul "mare". M-am dus sa il fac si cind am vazut cita glucoza vor aia sa imi dea sa beau am crezut ca lesin inainte sa o gust. Oricum, cu speranta ca nu se va confirma diabetul am baut paharul pina la fund. Dupa vreo ora jumate se invirtea spitalul cu mine. Imi zic eu, asa o trebui sa fie, ca la cit mi-au dat astia sa beau... Am scapat si de test si la viitorul control imi comunica doctorul rezultatele. Diagnostic confirmat: diabet de sarcina.

Oricum, m-a mai linistit doctorul si mi-a zic ca nu e chiar asa dracul de negru. Sa vorbesc cu dietista spitalului sa imi faca un regim adecvat si sa il urmez. Mai tirziu vom afla daca regimul da rezultate. Daca se urmareste evolutia lui bebe si totul decurge normal si nu il lasam sa se faca prea mare, totul va fi OK. Sint si femei bolnave de diabet-diabet si nasc copii sanatosi. Cu argumentul asta mi-a venit inima la loc in proportie de 90%. Eu sint oricum o fire optimista.

Cind mi-a zis doctorul ca e predispozitie genetica am intrebat-o pe mama. Mama tu ai avut asa ceva cind ai fost gravida? Mama se uita la mine ca la "masini straine". Mie nu mi-a facut nimeni nici un test niciodata. Si ea a nascut 3 fete "sanatoase si frumoase si destepte si devreme acasa". Bun, mergem inainte...

Cam prin luna a 7-8 mai primesc o scrisoare cum ca sa ma mai duc la doctorul de casa sa mai imi ia singe de 4 ori intr-o zi. Am facut poteca pina la cabinetul lui in ziua aia. Dute sa iti ia singe dimineata, apoi la o ora dupa micul dejun, apoi la o ora dupa fiecare masa. Si al meu sot era plecat la Paris in ziua aia, ca trebuia... Am luat pe rind cite un coleg de la serviciu sa ma duca cu masina (ca eu nu aveam carnet, si inca nu am, da' asta e alta poveste). Oricum, de acum stiau toti ce e cu mine.

Dupa atita stres, in sfirsit o veste buna: valorile sint in limite normale, un pic mai ridicata dimineata, dar daca maninc mai putin, sau sparg micul dejun in doua gustari o sa fie bine. Eu ma gindeam ce sa mai sparg, ca mincasem doar niste fulgi de porumb cu lapte. Da' doctorul zice ca si aia au destul zahar. Am sa vad eu cum am sa fac... si in plus ma controlam in fiecare dimineata la urina sa vad daca apare zahar. Daca aparea, mincam mai mult nimic sau mincam un pic mai tirziu (ca si asa nu mincam prea mult la micul dejun!).

Fara multe dulciuri (greu de tot!!!), fara pepene galben, struguri si alte fructe interzise am ajuns la termen... si am trecut de termen... o saptamina... aproape doua... pina cind zice doctorul: OK, e timpul sa il scoatem pe bebe sa nu se faca prea mare. Ma programeaza pentru inductie, zicem noi vineri, ca nu mai stam pina luni. Doar ca lui Andrei i-a venit pofta sa iasa de buna voie chiar joi noaptea pe la 5, eu la 7 trebuind sa fiu la spital. Pina la 12 jumate aveam bebele, doctorul meu ajungind chiar cind il scoteau pe baietel. Acum mai urmeaza o parte cu suspans: la ultimele echo zisesera ca bebe are un rinichi mai mare si unul mai mic si ca trebuie verificat imediat dupa nastere. Dupa ce a stat o clipa cu noi, a fost luat in primire de catre pediatra si dus in alta camera pentru control. Dar, toate erau in regula cu el, asa ca s-a intors frumusel linga noi. Un baietel frumusel de 3,450 kg cu o chica de par negru (acuma e blond !!!).

Apoi, cu mine a fost mai greu. Mi se facuse epiziotomie, pe Andrei l-au scos cu vetuza (aici nu se mai foloseste forceps), el iesise cu o mina la timpla, asa ca la mine era destul de nasol. Si pierdusem si mult singe. Noroc ca atunci pe loc nu mi-am dat seama, observasem doar ca sint tare alba si nu mai aveam putere de nimic. Faptul ca am cerut epidurala a fost foarte binevenit, desi la inceput eram cam reticenta. Aici nu ti se face automat anestezie, ci numai la cerere. Eu de obicei sint impotriva medicamentelor, dar atunci cred ca am luat o decizie buna. A fost bine si pentru mine si pentru bebe. A doua zi mi-au facut trasfuzie (2 pungi), am mai luat pastile cu fier vreo 2-3 luni, dar au trecut toate.

Cam asta a fost aventura mea cu diabetul la prima sarcina.

La a doua... am inceput cu regim mai din vreme. Adica mai putin dulce, mai multe salate si piine neagra (aia alba si asa nu imi place prea tare). Povestea cu diabetul s-a repetat, dar de data asta valorile erau mai mici. Am luat si mult mai putine kilograme in greutate (5 kg fata de 15 kg la prima sarcina!). Cum, daca primul bebe e mare, al doilea o sa fie si mai mare, iar daca ai avut sarcina depasita, a doua e posibil sa fie si ea depasita... si cum doctorul meu pleca in concediu... m-a programat pentru inductie o zi inainte de termen. Cum a fost nastere indusa... epidurala doar in ultima clipa, cind nu a mai avut cine stie ce efect... epiziotomie si mai mare... bebelusa si mai mare (3,840kg)... tot negricioasa si cu o claie de par in cap. Dar de data asta nu a mai fost nevoie de trasfuzie, iar la 2 saptamini si jumatate dupa eveniment eram la mare... (nu am intrat in apa nu va speriati!)

Este posibil ca in Romania acest test de detectare a diabetului de sarcina sa nu se faca in mod uzual. In Belgia, si cred ca si in America, din cauza numarului mare de persoane suferinde de diabet a intrat in practica uzuala. Cred ca tine foarte mult si de alimentatia traditionala a popoarelor respective. In America oamenii se indoapa cu hamburgeri si Coca-Cola, iar in Belgia mincarea nationala e cartofi prajiti cu maioneza si bineinteles ciocolata ca desert (aici toate deserturile sint tare dulci si neaparat cu ciocolata).

Sper ca experienta mea sa va fie cumva de folos in aventura voastra frumoasa de a deveni mame.

Toate bune si multa sanatate,
Nik

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=nik

Postat de lilach:
Israel
799 Mesaje
Trimise - 23/05/2003 : 10:43:55
--------------------------------------------------------------------------------

Eu de abia la a treia sarcinade aceasta problema.Medicul ginecolog care m-a trimis sa imi fac analizele "a uitat sa scrie si aceasta analiza". Pe la saptamina 29 am inceput sa ma simt rau cu toate ca pina atunci totul a fost in ordine fara greturi si alte simptome. Dupa ce mancam cam la o ora incepeam sa tremur si aveam stari de lesin.Am fost si la urgenta din cauza asta si nu au gasit nimic. Medicul ginecolog mi-a spus sa maninc cite o bomboana cind am stari din astea. Daca el mi-a spus asa am procedat. Zis si facut mi-am cumparat o cutiuta de bomboane pe care mi-am spus ca o voi avea tot timpul in geanta insa dupa prima bomboana m-am simtit ingrozitor de rau.
Am vorbit la telefon cu medicul de familie si i-am spus cum ma simt si la insistentele mele m-a trimis iarasi sa-mi fac toate analizele dar de data asta si cea pentru tiroida si pentru diabetsi vroia si sa vada cum stau cu toate vitaminele.
Trebuie sa precizez ca aveam deja peste 35 de ani si aici in principiu se fac mult mai multe analize din cauza virstei.
La analize mi-au descoperit ca zaharul este peste 190 dupa o ora si dupa doua ore scadea brusc la 70,vitamina B12 era f. mult sub limita. Cind medicul endocrinolog a vazut care e situatia automat m-a trimis la dietician pentru a stabili un meniu special si mi-au dat un aparat cu care se verifica zaharul in singe.Mi-au spus ca trebuie sa imi verific zaharul dimineata pe stomacul gol si o ora dupa ce am mancat, seara la fel.
A trebuit sa tin si dieta nu aveam voie sa maninc nimic dulce si chiar si fructe numai o data pe zi cite un fruct. Mi s-a prescris si vitamina B12. Am inceput sa fac toate astea si de abia dupa vreo luna am inceput sa ma simt ceva mai bine.
Mi-au dat concediu medical si inainte de nastere pentru ca le era frica sa nu mi se intimple ceva mie sau fatului.
La nastere si-au facut probleme dar eu le-am spus ca doresc sa nasc pe cale naturala. A fost f. greu dar a trecut.
Un sfirsit e un inceput...

ella& laura,andrei,andra

Postat de buburuza:
Trimise - 27/05/2003 : 13:56:33

Medicul care mi-a supravegheat mie sarcina a observat ca am glocemia cam mare dar a zis ca nu e nici o problema. Eu stiam ca pot exista complicatii, dar din pacate nu am insistat sa mi se faca un test. Fetita mea a avut la nastere, prin cezariana, 4.300 si 55 cm. E oare din cauza diabetului de sarcina? Si chiar e adevarta ca al doilea copil este mai mare dect primul? Dumnezeule!! :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Merci frumos fetelor,
m-am linistit fatza de ieri cand ma panicasem un pic la aflarea vestii. Plus ca orice site deschideam in primele randuri descria riscurile si insirau acolo o polologhie de boli si afectiuni de care nici o viitoare mamica nu vrea s-auda. Toti amintesc de ele, insa nu spun care-i probabilitatea sa ajungi la asa ceva, in ce conditii ajungi la asa ceva, ce glicemie trebuie sa ai sa ajungi sa pateasca bebe ceva...
M-am lamurit acum ca nu e asa de neagra situatia la mine (am o depasire destul de mica) is inca neconfirmata de testul lung (vedem dupa ce valori o sa am).
M-a uimit un pic pentru ca eu nu am antecedente in familie, nu am avut probleme legate de glicemie (cel putin nu am depistat nimic pana la varsta asta), sunt de felul meu slabutza si nu ma omor deloc cu dulciurile. O cauza pe care o intuiesc eu este faptul ca am luat mult in greutate inainte de sarcina (este un motiv ca procesul insulina-glucoza sa nu mai functioneze cum trebuie si sa fie un pic dat peste cap). Am luat 10 kg intr-un an de zile in conditiile in are am plecat de la 50kg, asta inseamna 20% din greutatea mea anterioara ceea ce econsiderata o schimbare majora in greutate.
Apoi de-a lungul sarcinii nu m-am omorat cu dulciurile deloc si-am incercat sa mananc multe fructe si legume, mai ales fructe (3-4-5 fructe pe zi), dar am constat acum ca o parte din fructe pot fi si ele responsabile pentru valorile mai ridicate ale glicemiei (pere, struguri).
Oricum, inca de azi o sa-mi studiez mai atent dieta, mai multe legume (frunze si iarba, vorba sotzului), painica neagra (desi nu m-am omorat nici cu painea de mai bine de un an de zile), fructe mai acre (gen citrice) etc.
Cand am facut morfologica la 19 sapt. nu mi s-a comunicat ca bebe ar fi mai mare, au zis ca e totul in regula, bebe se incadreaza in valori.
E posibil ca glicemia sa-mi fi crescut totusi in ultimele cateva saptamani, cel putin asa tind eu sa cred acum, pentru ca:
- la fiecare control fac testul cu betzisorul pentru glucoza din urina si pana acum nu s-a semnalat nimic in neregula
- am luat mai mult in greutate in ultimele 2-3 sapt. (exponential, as spune): 2 kg in sapt. 22-23 si aproape 2 kg in sapt. 24 (chiar mai putin de o sapt.)
- am tinut mai putin cont de alimentatie si am cam mancat de toate in ultima luna

Acum tot as mai vrea o informatie, am cautat si n-am reusit sa gasesc ceva legat de valorile glicemiei, sistemul de masurare.
O parte din voi mi-ati vorbit de valori la nivelul sutelor cu unitatea de masura mg/dl.
Mie mi-au comunicat rezultatul ca fiind 8.3 (cu un interval de valori limita normale intre 3.3 si 7.8, dar nu stiu unitatea de masura). Nu pot sa fac comparatia cu valorile voastre pana nu gasesc cum sa fac convertirea. Daca are cineva idee de cu mse face treaba asta, mi-ar fi de mare ajutor.

25+ sapt DNP 31 oct.

Mergi la inceput

In UK ca si in Canada, unitatea de masura este mmoli/l.(milimoli pe litru).Numai dupa o crestere peste 11.1 mmoli/l se poate pune problema diabetului gestational.Mai exista ceva prescurtat IFG (impaired fasting glycoemia) in care valorile sunt intre 7.8-11.1 mmoli/l, care nu este diabet ci este o incapacitate a organismului fie de a folosi glucoza, fie de a produce destula insulina. Daca vrei, pot sa-ti mai dau eu niste linkuri, acum sunt un pic grabita.
De regula insa, un diabet adevarat se lasa cu o gramada de zahar excretat in urina, daca tie betisoarele iti ieseau bine e semn bun.Daca s-a intamplat ceva intre timp este de data recenta si bebe nu a avut timp sa fie afectat.
tine-ne la curent, sper sa fie bine luni!

Patricia, Miriam si Ruth (6.12.03)

http://community.webshots.com/user/2girlsmum

Mergi la inceput

patricia, merci mult de info, exact asta cautam, mai ajutat enorm. Vroaim sa vad aceste limite "permise" ca sa zic asa, in afara valorilor normale.
Im idau seama acum ca stau bine, adica nu-i motiv de ingrijorare, plus ca orice test are marja lu ide eroare, iar o depasire de 0.5mmoli/l cum mi-a iesit mie fatza de valoarea limita normala poate sa se datoreze intr-o oarecare masura si erorilor metodei.

Ma rog, trebuie sa fiu un pic atenta si sa fac o triere mai atenta a ceea ce mananc, dar nu-i cazul sa-mi fac probleme.

Orice link este bine-venit pentru mine, inseamna o informatie in plus.

Merci inca o data tuturor.

25+ sapt DNP 31 oct.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Try, ceea ce spui tu de dieta este si cea mai sigura varianta de limitare a nivelului glucozei din singe. probabil ca , in cazul in care nu vei depasi aceste limite "acceptate" si putin depasite.
iti subliniez faptul ca diabetul gestational nu are absolut nici o legatura cu antecedentele tale sau cu faptul ca inainte ai avut sau nu vreo problema de acest fel, sau de problemele similare din familie. 90% dintre cazurile de diabet gestational se rezolva de la sine dupa nastere.
tu mentionai la un mom dat ca vei repeta testul. ai facut-o?
in orice caz, iti doresc mult succes si o sarcina usoara...ca fulgul!
pupicei,
Roxi, 38+ saptamini

Mergi la inceput

Try, ce vesti ai de la testul de toleranta la glucoza?

Patricia si fetitele Miriam si Ruth (6.12.03)

Fotografiile Noastre

Mergi la inceput

Testul l-am facut ieri, iar rezultatele imi vin in cateva zile (maine sau poimaine).

Roxanaz, am citit undeva ca modificarile de greutate substantiale inainte de sarcina pot fi o cauza a declansarii diabetului gestational, de-aia am luat ca pe o posibila cauza cele 10 kg puse inainte de sarcina.
O sa postez noile rezultate cum le aflu. Daca nici astea nu-mi ies bune, e posibil ca doctorul meu sa ceara si testul de 3h. Ieri am facut tetu lde 2h cu 75g de dextroza.

Eu nu cred sa fie totusi probleme, mai ales dupa ce Patricia mi-a explicat cum sta treaba cu scara de valori ce depasesc limita maxima normala pana la limita unde e considerat diabet gestational. Chiar daca-mi va iesi tot un pic ridicata glicemia, o sa mi se puna in vedere eventual sa-mi supraveghez mai atent dieta, fara insa sa ajung la o intalnire cu un dietetician care sa-mi faca dieta ca la carte pe orare si pe zile.

26+ sapt DNP 31 oct.

Mergi la inceput

Fetelor, am sunat la cabinet ,rezultatele sunt ok de data asta, a fost o alarma falsa primul test.
N-am mai intrebat acu mce valori am avut la al doilea test, deocamdata mi-a ajuns sa aud ca totu le bine si sunt in limite normale.
O sa aflu mai multe amanunte la vizita mea la medic (peste 2 sapt.).

Merci inca o data tutror de aici care m-au ajutat cu o informatie si cu o vorba buna...

26+ sapt DNP 31 oct.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Si eu am avut diabet gestational in perioada sarcinii, am tras si eu sperietura de rigoare dar m-am calmat cand la medic mi-a zis ca aprox. 75% din gravide au asemenea valori mai ridicate a zaharului in sange, dar dispare imediat dupa nastere sau cel mult la cel mult 2 sapt. dupa nastere. Fiind in Romania, nu m-a chinuit nimeni cu analize peste analize, ca aici. Am avut si o prietena insarcinata cu diabet gestational si au bagat-o in toti sperietii medicii de aici pentru ca ii iesise si celelalte doua analize cu valori mai mari, asa incat de la depistare pana a nascut a umblat cu aparatul de masurat dupa ea, s-a intepat in degete de 3 ori pe zi si a tinut regim, asa incat nu s-a mai bucurat de ultimile luni de sarcina ci a stat si a notat valorile zilnice pe ore. Dupa ce a nascut a mai intrebat de medici care au zis ca nu mai are nimic, si ca de fapt ei doar recomanda sa-ti iei sange din degete si cate si mai cate, nu este neaprat nevoie sa si faci!!!. I-a injurat in gand si a zis ca daca mai are un copil ma v-a asculta pe mine.
Asa ca fetelor, este greu sa treci peste ceea ce-ti zic medicii, dar acest diabet gestational nu este grav si dispare odata cu nasterea cum dispar si multe alte modificari din organismul unei gravide devenite mamica!
Sarcini si nasteri usoare!

Mergi la inceput