Cetatenia canadiana
m-am tot uitat pe-aici sa caut un raspuns,dar n-am gasit(o fi dar nu-l vad eu?)
In fine,am sa va spun despre ce e vorba:
Am un var plecat in Canada din 2001.La cateva luni dupa ce a plecat,logodnica lui s-a dus la el ...si nu s-a mai intors in tara.
Am inteles ca inca nu au obtinut toate actele care sa le permita sa stea in siguranta acolo( au tot soiul de acte pe care un avocat le tot inainteaza la autoritati dar inca autoritatile nu le-au dat "unda verde").
Amandoi lucreaza,nu au probleme de cazier sau alte minuni.
Varul meu are 30 de ani,logodnica lui are 26 si amandoi isi doresc un copil.
Ar vrea ca peste cativa ani sa se intoarca in tara.
Daca bb-ul se naste in Canada,va avea doar cetatenia romana?
Ei isi fac probleme sa nu cumva sa planifice acest copil si sa fie apoi constransi sa se intoarca in tara inainte de a avea o situatie financiara,sa zic asa, acceptabila pt a ramane definitiv in Romania.
In acelasi timp se gandesc sa nu mai astepte prea mult,in fine isi doresc mult un copil si vor sa fie atenti.
Raspunsuri
marius spune:
Da, va avea cetatenia mamei deci...cetatenia romana. Nu are importanta locul nasterii ci cetatenia mamei.
Marius (www.desprecopii.com)
Christina spune:
Marcellinna,
Prietena mea, studenta international aici la universitate a nascut un baietel in ianuarie in Ottawa. Copilul e cetatean canadian (i-am vazut eu si pasaportul) desi parintii sunt amandoi cetateni rusi. Nici unul din parinti n-are cetatenia canadiana sau statutul de imigrant.
Marius, de unde ti-ai luat tu informatia asta ca nu e corecta deloc.
Christina, mamica lui Victor
andreea-ana spune:
si eu stiu acelasi lucru,copilul primeste cetatenia canadaiana daca se naste in Canada.
Andreea si Anaïs (1 an pe 26.04)
http://community.webshots.com/user/andreeaana
marius spune:
Fiind in Canada cred ca ar fi suficient sa va adresati instiutiilor autorizate. Nu se acorda cetatenia unei persoane in urma nasterii acesteia. Un exercitiu pur de amuzament, daca o persoana naste in avion undeva la 15.000 m altitudine deasupra Atlanticului ca sa nu lasam loc de speculatii, ce cetatenie va avea copilul nascut viu?
Acum lasand gluma la o parte acordarea cetateniei tine de legislatia fiecarui stat in parte dar... international discutand deci la nivel de conventie internationala nasterea unei persoane pe un anumit teritoriu nu implica acordarea sine qua a cetateniei statului respectiv. Se intocmesc actele legale privind starea nasterii s.a.m.d. dar cetatenia este altceva. Cat despre pasaport in cazul descris de tine tin sa spun ca ar fi fost util sa vezi nu pasaportul ci cetatenia inscrisa in pasaport. A nu se confunda primarul cu primaria. Un pasaport valid poate fi eliberat de catre o autoritate in cazuri bine precizate de legea statului respectiv. Un copil nascut in Canada cum a fost cazul descris de tine va avea un pasaport canadian dar nu cetatenie canadiana. Va fi actul legal prin care el va putea sa paraseasca legal sytatul canadian in mod logic neavind cum sa detina act rusesc.
Cam asta ar fi.
In final as dori o mica paranteza. Eu nu "scot" legile de nicaieri.
khristin spune:
Marcellina,
Copilul daca se naste in Canada va avea obligatoriu cetatenia canadiana (nu numai pasaportul), si in plus si cetatenia romana daca sint interesati sa o obtina. Pt. acest lucru trebuie sa trimita actele necesare la un consulat roman. Deci parintii n-au nici un motiv de ingrijorare fie ca vor sa se intoarca in RO sau nu, deoarece statul canadian e destul de generos in acordarea cetateniei.
Cristina
http://community.webshots.com/user/khristin107
conchita spune:
ce spune legea canadiana:
"3. (1) Subject to this Act, a person is a citizen if
(a) the person was born in Canada after February 14, 1977;"
cu amendamentul:
"(2) Paragraph (1)(a) does not apply to a person if, at the time of his birth, neither of his parents was a citizen or lawfully admitted to Canada for permanent residence.."
toate informatiile legale, corecte si oficiale despre cetatenia canadiana le gasiti pe acest site:
http://laws.justice.gc.ca/en/C-29/34298.html
Authority Zero
marius spune:
Da, multumesc pt ultimul raspuns.
As dori sa fac o recomandare. Atunci cand dati raspunsuri categorice (da asa este sau nu nu este asa) in aceasta sectiune (legislativa)ar fi recomandabil sa va bazati pe o informatie certa sau in caz contrar ar fi recomandabil sa mentionati ca nu dispuneti de o sursa precisa informatia postata avand caracter orientativ.
PS
Am uitat sa multumesc pt link. Am sa ma informez privind legislatia cuprinsa acolo, pt a putea sa raspund pe viitor pe cat posibil si problemelor ridicate in aceasta directie.
mimitete spune:
Marius, cred ca aceeasi recomandare se aplica si pt tine caci si raspunsul tau era categoric desi se baza pe codul lui Napoleon care nu se aplica in Canada dar se aplica in Romania si in alte tari.
Tot ca fapt divers, pt un copil nascut in avion se aplica legea din tara de care tine compania aeriana :-). Stiu asta pt ca am citit un articol pe tema asta unde un copil s-a nascut in avionul lui Air France si deci NU a primit cetatenia franceza pt ca in Franta se aplica codul lui Napoleon deci a "dobindit" cetatenia parintilor (o tara din Africa parca). Se dadeau apoi exemple de tari unde ar fi primit cetatenia, printre care si Canada.
In Canada se "practica cu succes", desi nu se aplica deloc exemplului din subiect, ca "azilantii politici" sa faca un copil pe pamint canadian si dupa ce lor nu li se acorda azilul politic atunci cer azil pe motive umanitare caci au un copil canadian.
Din pacate pt ei, unii pierd aceste recursuri si au mai fost si situatii de-a drepul dramatice unde si-au lasat copilul in Canada de frica persecutiei iar ei au fots urcati in avion...
Sper ca nu te-ai suparat,
Mihaela
Christina spune:
Marius, pasaportul este un act de identitate care este similar buletinului. Nu poti avea buletin romanesc daca nu esti roman. Si n-am inteles de ce esti atat de agresiv cand eu tocmai am incercat sa evit un raspuns taios desi poate meritai...