Reglementari privind angajarea pensionarilor
Ma poate ajuta cineva cu reglementari in legatura cu angajarea pensionarilor?
In ce conditii pot fi angajati,pe ce perioada de timp si ce fel de contract de munca le poate incheia unitatea!
Multumesc mult!Cristina
Raspunsuri
thalia spune:
Gasesti in codul muncii un articol ce prevede ca pot fi angajati pe perioada determinata , cu posibilitate de prelungire pana la 18 luni maxim.
Apoi daca face pauza o zi se poate lua de la capat chestia cu pana la 18 luni.
thalia spune:
http://www.veganet.ro/coduri/cm2003.htm#t3
Ai aici codul muncii si la Capitolul VI articolele despre care vorbeam mai inainte.
cool spune:
Pensionarii pot fi angajati pe orice perioada de timp fie cu CIM cu norma intreaga fie cu CIM cu timp partial.
***Pensionarii limita de varsta cumuleaza pensia cu salariul si:
"Art. 78 alin.(8)/Lg 19/2000 Asiguratii care, dupa indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta, reglementate de prezenta lege, contribuie o anumita perioada la sistemul public, regasindu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 5,(adica sunt angajati) beneficiaza de majorarea punctajului realizat in aceasta perioada cu 0,3% pentru fiecare luna, respectiv cu 3,6% pentru fiecare an suplimentar".
ART. 94/ lg 19/2000
(1) Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a) copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele prevazute la art. 66 lit. a) si b);
b) nevazatorii;
c) pensionarii pentru limita de varsta.
d) pensionarii de invaliditate de gradul III.
***Pensionarilor cu pensie anticipata sau anticipata partial, pe timpul angajarii LI SE SUSPENDA plata pensiei:
"ART. 92 /Lg 19/2000
(1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
b) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II; (daca sunt angajati)
thalia spune:
Art. 94
(1)Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective:
.....
c)pensionarii pentru limită de vârstă.
.....
Art. 95
(1)Beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei după fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni, realizat în condițiile prezentei legi.
(2)Cererea de recalculare a pensiei urmează aceleași reguli procedurale privind soluționarea și contestarea, prevăzute pentru cererea de pensionare.
(3)Pensia recalculată se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea de recalculare.
Art. 96
Beneficiarul dreptului de pensie este obligat să comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind condițiile de acordare și de plată a pensiei, în termen de 15 zile de la apariția acesteia.
CAPITOLUL V: Alte drepturi de asigurări sociale
Art. 98
(1)Asigurații sistemului public au dreptul, în afară de pensie, la:
a)indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, boli profesionale și accidente de muncă;
b)prestații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă;
c)indemnizație pentru maternitate;
d)indemnizație pentru creșterea copilului sau îngrijirea copilului bolnav;
e)ajutor de deces.
(2)Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) asigurații care au un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni, realizat în ultimele 12 luni anterioare producerii riscului.
(3)Asigurații cu contract individual de muncă pe durată determinată, precum și cei prevăzuți la art. 5 alin. (1) pct. IV și VI beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1), dacă îndeplinesc condiția de stagiu de cotizare prevăzută la alin. (2) sau de cel puțin 12 luni cotizate în ultimele 24 de luni anterioare producerii riscului.
Uneori limbajul legii este atat de greoi incat trebuie sa se traduca pe intelesul muritorilor de rand ce vrea sa se spuna...