Cu masina in estul Europei (Ungaria, Croatia)
Salut!
Ne-am hotarat si noi sa ne urnim din loc si sa facem un concediu in afara tarii, ca suntem cam neumblati.
Am cautat pe net ce acte ne trebuie, cum e cu masina, cu asigurarile, cartea verde... acuma as vrea sa stiu din experientele voastre recente cate ceva despre drum (in Croatia am inteles ca sunt niste serpentine cam aglomerate), despre posibilitati de cazare in Ungaria (o sa petrecem o noapte pe traseu si inca nu ne-am hotaram daca ne vom opri in Arad sau in Ungaria), despre cum sunt oamenii pe acolo... tot ce credeti ca ar putea folosi unor calculatoristi cam habauci care ies pentru prima oara cu masina (si copilul) din tara.
Punctele care ma 'dor' cel mai tare sunt legate de copil (in afara de sifonier, debara, farmacie, jumatate din raionul de produse pentru bebei de la Carrefour, ce ar mai trebui sa iau?) si de vama - as vrea sa stiu cam cat se sta la iesirea din Romania, cat de meticulosi sunt vamesii (trebuie sa ma pregatesc moral pentru desfacut toate bagajele?), daca pentru bebei e nevoie de suma aia minima de 100 de euro/zi (MAE zice ca nu, dar la noi nu-i nimic batut in cuie)... orice va vine in cap.
Multumiri anticipate si fiti siguri ca mai sar cu o sumedenie de intrebari pe masura ce ma voi lovi de chestii noi.
http://community.webshots.com/user/r0isin
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro
Raspunsuri
ancuta06 spune:
Roisin, la vama nu stai mult daca ajungi noaptea sau dimineata devreme. Cazarea pe drum,.....eu va sfatuiesc sa va opriti la hotel Etap, langa Budapesta. Cand am fost eu era 25 Euro/camera, sau cred ca s-a facut 29, nu mai sunt sigura. Conditiile sunt mai bune decat la hotelurile din Arad, si este si mai ieftin. Prin conditii bune, ma refer la curatenie si strictul necesar. Adica e o camera destul de mare, cu un pat dublu si unul de o persoana deasupra, o chiuveta in camera, o baie mica, cu veceu si dus. Toate sunt foarte curate. Noi am oprit acolo, cand bebe avea 2 luni si a fost perfect.
Incercati totusi sa ajungeti in timpul zilei, pt ca noaptea te poti caza doar cu carte de credit, ca nu e nimeni la receptie. Nu stiu exact cum functioneaza sistemul, dar am vazut aparatul pt asta.
Vamsesii sunt chiar lenesi, nu meticulosi, din experienta mea. Nu te controleaza in bagaje decat daca pare ceva suspicios. Pentru bebe nu cred ca ai nevoie de cei 100/euro/zi.
Ah, in Ungaria, autostrada e cu plata. Nu mai stiu cat am platit noi, dar am platit de vreo 3 ori. Maxim 30 euro cred.
Inca ceva, Hotelul Etap este la cativa km dupa Budapesta, pe autostrada. Daca nu sunteti atenti la semne, treceti pe langa.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
roisin spune:
Ancuta, saru-manusitele! Incepusem sa cred ca nu ma vede nimeni cat is de mica si amarata ("nu e nimeni pe straaada, ochi tristi sa mi-i vaaada..").
Inca nu stiu daca ajungem prin Budapesta, cel mai scurt drum e prin sudul Ungarieri, dar p-acolo nu e autostrada... Oricum, am bagat la cutiuta informatiile despre Etap, cred ca imi fac un dosar intreg pana plecam.
Multumesc inca o data!
http://community.webshots.com/user/r0isin
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro
chatonel spune:
hop si eu :)
Salut!
Desi nu am mai fost cu masina cam de demult pe drumurile-astea, sint sigura ca multe nu s-au schimbat. Eu iti recomand sa nu intri in Budapeste decit daca vrei sa o vizitezi, altfel ai o gramada de moteluri pe autostrada. Preturile nu le stiu, acum 7-8 ani erau acceptabile, ceva de genul 20-25€, aveau paznic la parcare noaptea, la bar faceau si ceva de papa bun...
Pt copil nu cred ca tre' sa luati chiar tot raionul de la carrefour, trebuie sa fie supermarketuri gramada in drumul vostru. Numai daca tii neaparat sa iei marca cutare de bodycream sau chestii de genul asta.
Calatorie placuta si concediu frumos!
Toulouse, la ville rose
lu.more spune:
Cunosc drumul despre care vorbesti, care o "taie" prin sud, spre Croatia. Noi pe acolo trecem de fiecare data, la dus si la intors. Soseaua e foarte buna, si chiar daca nu e autostrada, treci foarte putin prin localitati, deci nu esti obligat sa circuli cu 50 la ora... Se circula repede, bine si... fara taxa! In plus te poti opri unde vrei, cand vrei, la umbra, in padure, sa-l mai dati pe bebe jos din masina...
Am dormit de 2 ori in Mako, primul orasel dupa frontiera cu Ungaria (la vreo 10 km). Hotelul se numeste Bastia, e la vedere, in centru, conditii bune, personal simpatic. Or fi vorbind mai bine engleza acum, ca pe noi ne-au durut mainile de atata explicat
Vacanta placuta!
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld
teo1970 spune:
roisin,
etap-ul din budapesta costa 33 euro/ camera.
pentru informatii suplimentare legate de reteaua etap: www.etaphotel.com sau cauta pe google reteaua de hoteluri accor din care face parte si etap (mai au si alte variante si mai ieftine: formula 1 si mai scumpe: ibis, sofitel); tot aici gaseshti si indicatzii referitoare la localizarea exacta, variantele de acces din diferite directii, precum si nr. de tel. unde poti face rezervari (e preferabil sa te duci cu rezervare, caci potzi avea surprize)
despre vama - eu am fost ultima oara cu masina de pasti, pe la nadlac; am mai spus-o si la alt subiect: niciodata, dar niciodata nu mi s-au controlat bagajele, nu mi s-au cerut bani (nici shpaga, nici sa arat cu ce bani ies din tzara), vameshii romani au fost amabili, in vama nu am stat mai mult de 15 min. (acuma depinde si de cit de multa lume iese din tara, mai ales acum in perioada concediilor); asha cum a zis shi ancuta e preferabil sa fii dimineata , pe la 6, in vama; oricum, auto mici ies separat de autocare, asha ca tu nu stai la coada mare
autostrazile in H se platesc acum cu vignetta (cred ca a fost vreo 8 euro pt. 4 zile, parca), poti merge pe toate autostrazile cu ea, o achizitionezi din orice parcare la trecerea in H si o lipesti pe parbriz; oricum, ai grija sa nu cumva sa uitzi, caci amenzile am inteles ca sunt f. mari daca te prind; drumurile natzionale (drumul pina la autostrada spre viena) sunt mai inguste ca la noi shi au un fel de shantzuri care mai ales in conditzii de ploaie (f. des te prinde ploaia in H) ingreuneaza nitzel condusul; atentie la viteza legala !
mincarea este excelenta in H (au o bucatarie f. buna) nu e prea scumpa (adica in comparatie cu europa de vest) iar porztile sunt f. mari
daca-mi mai amintesc ceva, iti mai spun; eventual, mai intreaba-ma tu cite ceva, daca te intereseaza
teo