Concediu fara plata
In octombrie mi se cam termina CIC-ul si as vrea sa imi iau concediu fara plata. De mentionat ca sunt profa. Am auzit tot felul: ca pot sa imi iau maxim 2 luni sau altii zic maxim 2 ani. Nu stiti careva care e adevarul? Vreau de asemenea ca in aceasta perioada sa-mi platesc cotizatia la CAS si pensii, daca stiti cumva cum se procedeaza si cat trebuie platit ...
Deci daca ma puteti ajuta cu orice info in privinta concediului fara plata, implicatii, daca au obligatia sa-mi pastreze postul (sunt titular), cum e cu vechimea etc.
www.babiesonline.com/babies/f/fratila
Raspunsuri
cool spune:
Missy,
Dupa posibilitati poti studia:
* Art. 54/C. muncii;
* Art.148/C. muncii;
* Art. 151/C. muncii;
* Art. 61 / CCM national/2003;
* Art 62 / CCM national/2003.
(daca nu te descurci in a le gasi ti le pot trimite pe e-mail)
*** Cat priveste cealalta problema, avand in vedere ca ai deja calitatea de asigurat in baza contractului de munca, nu intri in categ persoanelor obligate sa depuna declaratie de asigurare , dar ramane la alegerea ta sa-ti poti majora venitul asigurat, prin depunerea unei declaratii de asigurare la Casa de pensii.
*** Pentru anul 2004, venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic de 1.920.500 lei sau mai mare de 38.410.000 lei, la care se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,5%, respectiv o contributie de minim 604.958 lei, la un venit lunar asigurat de 1.920.500 lei, sau de maxim 12.099.150 lei, la un venit lunar asigurat de 38.410.000 lei.
palmyrah2002 spune:
Daca esti "profa"[:D},ar trebuie sa vezi daca in contractul vostru de munca este mentionata aceasta facilitate.
LA noi,in universitate,contractul de munca prevede pentru mamici acordarea unui an concediu fara salar pentru cresterea copilului,in continuarea celui pina la 2 ani.
Avem o mamica in aceasta situatie.
Cristina
Ca sa poti plati CAS si CASS trebuie sa inchei contracte separate cu Casa de pensii,iar pentru CASS cred ca la Finante - pentru ca acolo se vireaza contributia angajatului si a angajatorului.
marius spune:
Pt CASS-sanatate deci contractul se incheie la Casa de asigurari de sanatate nu la Adm. financiara.
Marius (www.desprecopii.com)