Zacusca!!
Aici retetele de la arhiva:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=13994&whichpage=1
Plimbandu-ma pe internet pentru a-mi aduna mai multe retete pentru iarna, am gasit mai multe retete de zacusca, pe care vi le dau si voua:
Zacusca cu dovlecei
Ingrediente:
7 kg. gogosari, 2 kg. vinete, 1 kg. ceapa, un dovlecel (cca 1,5-2 kg), 400 gr. bulion
Mod de preparare
Gogosarii si vinetele se coc, se decojesc si se tin la foc, pe aragaz, pe ochiul mare. Se pun intr-un vas mare (10 l). Ceapa se taie marunt si se da usor prin ulei incins, dar sa nu se rumeneasa. Peste ceapa se pune si dovlecelul dat pe razatoare. Se lasa pe foc pina se inmoaie dovlecelul. Se pune ceapa cu dovlecelul in vasul mare si se amesteca totul. Se adauga si sucul de rosii obtinut din bulion dizolvat cu 2 litri apa. In sucul de rosii se pune o lingura de sare si doua de zahar. Se pune totul la fiert pina se inmoaie bine legumele. Dupa aceea se pune la borcane, se inchide ermetic si se sterilizeaza bine.
Zacusca de ardei cu miere
Ingrediente:
5 kg ardei, ˝ kg ulei, 4 linguri miere, 1 ceasca cafea cu otet, 1 lingura mustar, sare
Mod de preparare
Se coc ardeii. Se curata. Nu se spala, nu se scurg de zeama. Se taie taitei. Intr-o cratita se pun uleiul, ardeii, otetul, mierea si sarea. Se fierb, amestecindu-se, 40 de minute. Se ia de pe foc, se adauga mustarul, incalzit in prealabil. Se pune in borcane cu filet. Se racesc in paturi.
Zacusca de conopida
Ingrediente:
1 conopida, 3 cepe, 2 linguri otet de vin, 1 kg rosii sau 3-4 linguri bulion, citeva felii de lamiie, sare, piper, 1 bucatica zahar, 1 foaie de dafin, cimbru, frunze de patrunjel
Mod de preparare
Se fierbe conopida in apa cu sare. Se fierb cepele taiate felii in otet diluat cu apa, in care se adaugasosul de rosii sau bulionul, foaia de dafin, cimbru, sare, piper, zahar, felioarele de lamiie si frunzulitele de patrunjel. Se toarna sosul cald peste conopida scursa de zeama. Se lasa 1-2 ore in acest sos la rece.
Raspunsuri
Idora spune:
Zacusca de vinete
Ingrediente:
15 vinete mari, 30 buc. de gogosari, 1 kg. ceapa, 1 litru ulei, 3 kg. rosii, piper, usturoi, sare dupa gust
Mod de preparare
Se coc vinetele si se curata ca pentru salata. La fel, se procedeaza si cu gogosarii. Se elimina semintele din rosii cu aparatul de stors si sucul obtinut se pune la fiert pina se ingroasa ca o smintina. Intr-un vas mare, se caleste in tot uleiul ceapa, si cind aceasta a devenit aurie, se pun vinetele si gogosarii, apoi se adauga sucul de rosii legat. Se aseaza vasul sa fiarba incet, peste o placa metalica, si cind uleiul se ridica deasupra, se da la cuptorul incalzit in prealabil. Se lasa zacusca la foc mic, se amesteca des sa nu se prinda de vas, si cind compozitia este bine legata, se pune, dupa gust, mujdei, sare si piper. Se pune conserva in borcane fierbinti, se leaga cu celofan si se lasa in tava cuptorului fierbinte, dar fara foc, pina a doua zi.
Zacusca de vinete si gogosari
Ingrediente:
500 grame rosii, 2 vinete mijlocii, 4 gogosari , 1 ceapa (dupa gust), 50 grame ulei, 1 lingura de zahar, sare
Mod de preparare
Se coc vinetele si gogosarii. Se curata si se toaca impreuna pe fund ( se pot toca numai vinetele iar gogosarii se taie felii). Se oparesc rosiile, se curata de pielite si se taie in sferturi. Se pun vinetele, gogosarii si rosiile intr-o cratita cu uleiul, in care s-a rumenit ceapa (dupa gust). Se pune zaharul, se potriveste de sare si se lasa sa fiarba la foc mic, pina mai scade zeama, observind sa nu se prinda de fund.
Zacusca din morcovi si mere
Ingrediente:
1 kg. morcovi, 1 kg. mere, 1 kg. vinete, 1 kg. ceapa, 1 kg. gogosari, 1 kg. ardei gras, 1 kg. telina, 1 l ulei, 800 gr. pasta de rosii, zahar, miere, sare
Mod de preparare
Se spala si se da pe razatoare telina si morcovii, apoi se pune totul la calit cu 250 ml de ulei. Se toaca ceapa si se caleste cu aceeasi cantitate de ulei, impreuna cu merele, care au fost curatate de coaja si simburi si taiate in cuburi mici. In alt vas, se calesc ardeii grasii si gogosarii bine spalati, curatati si tocati. Se coc vinetele, se curata si se combina obisnuit cu ulei. Cind toate aceste ingrediente s-au racit, separat, se pun intr-un vas mare, se adauga 800 gr. de pasta de rosii dezlegata cu un pahar de apa. Se omogenizeaza zacusca, se adauga 2 linguri de zahar, 2 linguri de miere, sare si restul de ulei pina la 1 litru. Se aseaza zacusca in cratite mari si se da la cuptor cu foc mic, pina cind grasimea se ridica la suprafata. Se pune fierbinte in borcane si se sterilizeaza in cuptorul aragazului, 30 de minute, cu foc mic.
Adela99 spune:
Multumesc Idora, zacusta este una din favoritele mele
Pentru mine toate trei retetele sunt noi.
Idora spune:
Zacusca din vinete si gogosari
Durata
7 h
Ingrediente:
3-4 kg. vinete, 2 kg. gogosari, ˝ -1 kg. ceapa, 3 kg. rosii, citeva foi de dafin, 1/2 lingurita de piper macinat, 750 ml de ulei, sare
Mod de preparare
Se coc vinetele, se lasa sa se scurga, se spala si se toaca obisnuit, ca pentru salata. Se coc gogosarii, se curata si se taie in cuburi mici. Se trec rosiile prin separatorul de seminte, se lasa sucul sa se decanteze si se foloseste numai pulpa. Se caleste ceapa tocata in ulei. Cind totul este pregatit, in cratita cu ceapa calita, se pune pireul de rosii, vinetele, gogosarii, amestecind usor ca zacusca sa nu se prinda de vas. Cind zacusca a scazut bine, legumele s-au "topit", se potriveste de sare, se pune preparatul in borcane si se tine in cuptorul incalzit in prealabil sau se fierbe pe baia de aburi 30 de minute.
ZACUSCA DE GOGOSARI :
Se folosesc 20-30 gogosari, 20-30 de ardei grasi, 2-3 cepe mari, 1/2 litru de ulei, 1 litru suc rosii, sare, piper, foi de dafin. Coaceti gogosarii si ardeii pe foc iute de lemne sau pe flacara acoperita cu o tabla. Curatati-i si taiati-i în patratele mici. Intre timp, caliti în ulei ceapa tocata marunt, stingeti cu suc de rosii si puneti ardeii si gogosarii maruntiti. Potriviti de sare si de piper si lasati vasul sa fiarba încet în cuptor timp de 30 minute. Din când în când amestecati cu o spatula de lemn sau scuturati cratita pentru ca zacusca sa nu se prinda de vas. Puneti vasul sa fiarba încet în cuptor cu focul mic si când a scazut potrivit si uleiul s-a ridicat deasupra, preparatul este gata. Omogenizati bine zacusca si puneti-o în borcane mici, pe care le lasati înca 50 de minute în tava cuptorului, care a fost incalzit în prealabil. Când au prins o usoara crusta deasupra, legati borcanele cu celofan si lasati-le sa se raceasca pâna a doua zi.
ZACUSCA DE GOGOSARI
100 de gogosari se dau, bine spalati si curatati prin masina de tocat. Din 5 Kg de rosii se face un bulion mai legat, în care se pun 1/2 l de ulei, 1 pahar cu otet de masa, un pahar cu mustar, sare dupa gust, piper, foi de dafin. Zacusca se scade la cuptor, se pune în borcane mici.
Idora spune:
ZACUSCA DE VINETE SI GOGOSARI
Alegeti 3 kg de vinete, 3-4 kg de gogosari, 1/2 kg de ceapa, 3 kg de rosii si pregatiti-le astfel: coaceti gogosarii si vinetele si curatati-le. Tocati ceapa si caliti-o într-un vas acoperit cu 150 ml de ulei, pâna când devine sticloasa si se topeste, fara sa se arda. Treceti rosiile prin masina speciala de separat seminte si coji sau prîntr-o sita si lasati sucul sa fiarba 30 minute la foc domol. În cratita de ceapa calita, adaugati sucul de rosii, vinetele si gogosarii tocati, 2-3 foi de dafini si 1/2 lingurita de piper macinat. Lasati zacusca sa fiarba domol la foc mic sau în cuptor, puneti-o fierbinte în borcane mici si legati-le cu celofan.
ZACUSCA DIN VINETE SI GOGOSARI
Se folosesc 10 vinete, 30 gogosari, 1 kg de ceapa, 2 kg de rosii, 1/2 l de ulei, sare, piper si 1/2 kg de ciuperci mici, albe. Coaceti vinetele si gogosarii, curatati-i de coaja si tocati-i cu un satâr din lemn. Tocati marunt ceapa si caliti-o pâna se topeste. Combinati-o cu legumele coapte, adaugati bulionul obtinut din rosii, dupa ce a scazut bine si la urma puneti ciupercile calite. Potriviti de sare si piper si puneti zacusca bine legata în borcane mici. Acoperiti-le cu celofan dublu si a doua zi puneti borcanele 20 de minute pe baie de aburi.
ZACUSCA DE FASOLE ALBA
Se pun la fiert obisnuit 2 kg de fasole alba cu bobul mai mare. Separat, se coc si se curata, apoi se taie marunt, 3 kg de gogosari. Într-un litru de ulei se calesc 2 kg de ceapa tocata. Aceste ingrediente se pun la fiert cu un borcan de 400 g pasta de rosii. Se aromeaza cu foi de dafin, piper si ienibahar. Se pune în borcane mici si se sterilizeaza la cuptor cu foc potrivit de doua ori câte 40 de minute în 24 de ore.
ZACUSCA DE FASOLE BOABE
Se folosesc 20 ardei, 20 gogosari, 2 kg ceapa, 1.5 kg bulion (pasta dupa gust), 1.5-2 kg fasole boabe alba, 3/4 l ulei, sare, piper, foi de dafin. Ardeii, ceapa, gogosarii se dau prin masina de tocat, se calesc în ulei incins. Se fierbe fasolea, se amesteca toata compozitia, se pune bulion dupa gust. Se pune la cuptor pâna iese uleiul deasupra. Se pune fierbinte în borcane si se fierbe în baie de aburi.
Idora spune:
ZACUSCA DE ARDEI CU VINETE
Se folosesc 3 kg de vinete, 3 kg de gogosari, 1 kg de ceapa, 700 ml de ulei, foi de dafin, 2 linguri de miere, sare, 1 l suc de rosii, o ligurita de piper boabe. Coaceti obisnuit vinetele si gogosarii si curatati-i cu grija. Separat, caliti ceapa tocata în ulei, în vasul acoperit, la foc mic. Cu un satâr de lemn tocati apoi vinetele si gogosarii, puneti totul peste ceapa calita, adaugati sucul de rosii si condimentele, lasând vasul pe foc mic în cuptor. Când zacusca a scazut bine, puneti-o fierbinte în borcane, pe care le putei lasa în cuptor, cu focul mic, înca 25 de minute. Legati cu celofan sau inchideti cu capace metalice si puneti zacusca la pastrare.
ZACUSCA ASORTATA
Se folosesc 3.5 kg de rosii, 18 vinete mijlocii, 2 kg de ceapa, 30 de gogosari, 60 de ardei kapia, sare, piper - dupa gust - 150 g de miere si 3/4 l de ulei. Curatati, spalati si taiati în cubulete legumele (cepa taiati-o pestisori), apoi caliti-le pâna se auresc usor în ulei si puneti-le în castroane separate. Din rosii pregatiti un bulion bine scazut, dupa ce ati indepartat semintele. Combinati apoi totul într-un vas mare, smaltuit si puneti zacusca la fiert, pe foc domol, amestecand-o mereu cu o ligura de lemn. Când uleiul s-a ridicat deasupra potriviti de sare, piper, adaugati mierea si puneti zacusca fierbinte si bine scazuta în borcane calde, pe care le lasati sa se raceasca încet, legate cu celofan, pâna a doua zi.
ZACUSCA MOLDOVENEASCA
Se folosesc 25 de gogosari, 25 de ardei grasi, 1 kg de ceapa, 10 vinete mari, 1 kg de morcovi, 2 kg de rosii, 1 litru de ulei. Coaceti gogosarii, ardeii si vinetele, apoi curatati-le fara sa va udati mainile cu apa. Tocati ceapa marunt si caliti-o încet la foc mic, în toata cantitatea de ulei pâna când constatati ca aceasta devine translucida. Tocati separat gogosarii, ardeii si vinetele. Dati morcovii prin razatoarea mica, puneti-i 10 minute sa se inabuse în uleiul fierbinte si lasati vasul acoperit. Adunati totul într-un vas mai mare, de preferinta o cratita emailata, puneti bulionul obtinut din rosii si dati zacusca la cuptor sa fiarba mocnit. Când a scazut bine potriviti de sare, puneti 3-4 foi de dafin, o lingurita boabe de piper si turnati sacusca fierbinte în borcane mici. Legati-le cu celofan si lasati-le în cuptorul cald (dar fara foc) pâna a doua zi.
ZACUSCA CU MASLINE
Taiati julien 1.5 kg de ceapa, caliti-o în 400 ml de ulei. Când aceasta devine usor sticloasa, adaugati 2 kg de ardei grasi si 2 kg de gogosari, pe care în prealabil i-ati copt, i-ati curatat si i-ati rupt în fâsii mici. Lasati totul sa clocoteasca bine, adaugand si 2 l de suc de rosii mai legat. Potriviti dupa gust de piper, puneti 250 g de masline, sare, daca mai este nevoie, si lasati zacusca sa fiarba încet în cuptor. Când uleiul se ridica deasupra si legumele sunt bine fierte (incat se topesc), inchideti focul. Puneti zacusca în borcane mici, fierbinti, pe care le lasati în cuptorul cald 1/2 ora. Legati cu celofan si puneti zacusca la un loc racoros.
Idora spune:
ZACUSCA PICANTA CU VINETE
Alegeti 10-20 de vinete frumoase, 10-20 de gogosari. Spalati si zvintati cu un prosop bine zarzavaturile, dupa care le puneti la copt si le curatati de pielite, dar fara sa va udati mâna în apa. Vinetele desfaceti-le în suvite lungi si puneti-le pe o planseta usor inclinata sa se scurga de lichidul amar. Separat, tocati marunt 750-800 g de ceapa si caliti-o potrivit în 500 ml de ulei. Când ceapa a început sa se aureasca, puneti 2 capatani de usturoi, curatat si bine zdrobit, câteva rosii mari, carnoase, care au fost în prealabil oparite si curatate de pielite. Lasati sa fiarba împreuna 10-15 minute, dupa care adaugati gogosarii si vinetele. Puneti sare si piper dupa gust, amestecati si lasati sa fiarba în continuare 30 de minute în cuptorul cu foc mic. În cazul în care zacusca este prea scazuta îi puteti pune în timpul fierberii câte putina apa calda. Turnati apoi zacusca în borcane mici, legati-le cu celofan si lasati-le sa stea în cuptorul fierbine, dar fara foc, 25 de minute.
ZACUSCA MEXICANA
Pentru realizarea acestui produs delicios se folosesc: 1 kg de morcovi, 1 kg de mere, 1 kg de ceapa, 1 kg de vinete, 1 kg de telina, 1 kg de gogosari si 1 kg de ardei gras. Telina si morcovii se dau pe razatoarea mare si se pun la calit cu o ceasca buna de ulei. Ceapa tocata pestisori se caleste cu aceeasi cantitate de ulei împreuna cu merele, care au fost curatate foarte fin de coaja si de casuta cu sâmburi si taiate în cuburi mici. În alt vas se calesc ardeii grasi împreuna cu gogosarii, dupa ce au fost bine spalati si curatati. Vinetele se coc obisnuit ca pentru salata, si se amesteca încet cu aceeasi cantitate de ulei. Dupa ce toate aceste ingrediente s-au racit separat, se pun într-un lighean mare si se adauga un borcan de 800 g de pasta de rosii, combinata cu un pahar de apa rece. Zacusca se fierbe la foc mic, adaugandu-se o lingura plina cu sare, 2 linguri cu miere si înca o ceasca de ulei. Când zacusca este fiarta, se pune în borcane mici, care se leaga cu celofan dublu si se dau la sterilizat în cuptorul cu foc mic o ora, operatia aceasta repetându-se a doua zi timp de 40 de minute.
ZACUSCA DE TELINA
Se folosesc: 5 bucati mari de telina, 3 kg de ardei kapia, 4 kg de gogosari, 1.5 kg de ceapa 1.5 litri suc de rosii, 1 litru de ulei, 1 pahar cu mustar, o cescuta de miere sau de zahar, piper, sare, foi de dafin. Dati ceapa prin masina de tocat, apoi puneti-o în 3/4 litri de ulei, sa se caleasca încet. Ardeii si gogosarii coaceti-i, apoi tocati-i foarte bine sau treceti-i tot prin masina de tocat, împreuna cu telina taiata felii si fiarta. Peste ceapa adaugati ardeii, gogosarii, telina si restul de ulei pâna la un litru. În continuare puneti sucul de rosii si lasati sa fiarba la foc mic doua ore. Adaugati condimentele, potriviti de sare, mai lasati sa dea câteva clocote si la urma puneti mierea si mustarul. Turnati zacusca fierbinte în borcane incalzite, legati-le cu celofan si fiebeti-le pe baie de aburi 30 de minute sau lasati-le în cuptorul incins (fara foc) pâna a doua zi.
Idora spune:
ZACUSCA DE MORCOVI
Se folosesc: 3 kg de morcovi, 100 de gogosari mai mici, 2 kg de ceapa, 3 kg de rosii, 2 l de ulei, sare piper boabe, foi de dafin. Tocati ceapa si puneti-o la calit în uleiul fierbinte, în vas acoperit. Când s-a aurit, adaugati morcovul curatat si dat prin razatoare. În continuare puneti gogosarii copti curatati si tocati, sucul de rosii si condimentele. Lasati zacusca sa fiarba la foc mic, de preferinta în cuptor, pâna când scade bine. Puneti-o fierbinte în borcane, lasati-le o ora în cuptorul cald si legati-le cu celofan.
ZACUSCA DE MORCOVI
Se folosesc: 2 kg de morcovi, 2 kg de ceapa, 6 vinete mari, 30 de gogosari, 3 kg de rosii, 1/2 l de ulei, sare foi de dafin. Dati prin masina de tocat morcovii, ardeii si vinetele. Separat tocati ceapa si caliti-o în ulei. În alt vas pregatiti un bulion mai scazut din rosiile carora le-ati separat semintele si pielitele. Adaugati în acelasi vas: ceapa bulionul si piureul de legume. Potriviti dupa gust de sare, puneti foile de dafin si lasati vasul sa fiarba încet la cuptor. Când zacusca a scazut foarte bine, puneti-o în borcane, legati-le si lasati-le 30 de minute în cuptorul cald.
ZACUSCA SPECIALA
Se folosesc: 6 vinete mari, 6 cepe mari, 6 gogosari frumosi, 6 morcovi potriviti, 6 mere acrisoare, 2 kg de rosii, 1/2 litru de ulei. Coaceti vinetele, ardeii si gogosarii, curatati-i de coaja si dati totul prin masina de tocat. Separat dati pe razatoarea mica merele si morcovii si tot separat pregatiti un bulion de rosii mai legat. Caliti ceapa tocata marunt, puneti restul legumelor pregatite, adaugati bulionul de rosii si lasati zacusca sa fiarba încet în cuptor cu foc mic. Când a scazut bine potriviti-o de sare si puneti-o în borcane pe care le lasati în cuptorul cald la sterilizat 30 de minute. Legati-le cu celofan dublu si pastrati zacusca la rece.
Idora spune:
ZACUSCA DE KAPIA
Se folosesc: 1/2 litru ulei pe foc , 3 linguri miere, 1 borcan mic mustar (pahar), sare dupa gust, piper. Se fierbe pe foc pâna iese o pasta. Ardeii kapia (6 kg) se coc, se curata de semintele, se spala, se lasa la scurs si se da prin masina de tocat si se pune în prima compozitie. Se fierbe la cuptor pâna scade ca o pasta dupa care se pune în borcane si se sterilizeaza.
ZACUSCA DE OPINTICI
Cu un cutit inoxidabil se curata bine ciupercile, dupa ce au fost spalate în câteva ape reci, apoi se taie în bucati mici si se pun la calit, calculand câte doua kg. de ciuperci pentru o jumatate de litru de ulei. Operatia se face într-un lighean mare, tinut pe foc mic si amestecandu-se în continuu cu o lingura de lemn. Separat se toaca marunt 5-6 cepe mari, 1 kg de gogosari rosii, care au fost bine spalati si curatati de vinisoarele albe si seminte. Se adauga 3-4 capatani de usturoi tocate foarte fin. Compozitia se fierbe în sucul pe care îl lasa legumele, aproximativ o ora dar se continua amestecarea pentru a nu se prinde de vas. Se adauga verdeata, mult parunjel si frunze de telina, foi de dafin, sare, piper si, când ulei se ridica deasupra, preparatul este gata. Se pune fierbinte în borcane mici bine oparite si zvantate fara a fi sterse, care se leaga apoi cu celofan dublu. Astfel pregatite, borcanele se pun la cuptor, pe gratarul ridicat mai sus, cu foc mic, pentru o ora. A doua zi se repeta aceasta sterilitate în cuptor înca 40 de minute. Când s-au racit, borcanele cu zacusca se pun în camara.
ZACUSCA CU CIUPERCI
Se folosesc: 1 kg de ciuperci, 2,5 kg de gogosari, 1 kg de ceapa, 2 kg de rosii, 1 litru de ulei, sare, piper si foi de dafin. Caliti ceapa tocata cu cipercile taiate, potriviti de sare si de piper si puneti foile de dafin. Când ciupercile s-au inmuiat, adaugati gogosarii copti separat si curatati, fara sa puneti mâna în apa, apoi bine alesi de cotoare si seminte. Adaugati rosiile depilate si lasati zacusca sa fiarba la foc mic. Când scade, potriviti de sare si puneti-o în borcane mici, calde. Lasati-le în cuptorul sobei pâna a doua zi, legate cu celofan.
ZACUSCA DE GHEBE
Se folosesc: 1 kg de ceapa, 2 kg de ardei kapia, 1.5 kg de ghebe, 2 kg de rosii, 3/4 l de ulei, sare si piper boabe. Curatati ghebele, spalati-le sub jet de apa, cât sa le acopere. Lasati-le sa clocoteasca 5 minute, spalati-le sub jet de apa rece si puneti-le la fiert din nou pentru 5 minute. Separat caliti ceapa în ulei si când se aureste puneti ardeii copti curatati si rupti în fâsii. Adaugati gogosarii peste ceapa, lasati sa fiarba încet 30 de minute, dupa care adaugati ghebele. De asemenea, puneti bulionul pregatit din rosii, potriviti de sare, puneti piper si când zacusca a scazut potrivit, puneti-o fiebinte în borcane. Lasati-le în cuptorul cald 20 de minute.
Adela99 spune:
Esti o perla Le-am salvat pe toate si il astept pe consort sa se intoarca din Romania sa-l pun la treaba
(nu ma gandesc doar la zacusta )
Da' o reteta de zacusca cu peste n-ai gasit?