O noua gramatica?
Tot citind discutiile de pe forum, ma lovesc sistematic de noi cuvinte, despre care "nu stiam" ca exista: shi, tzara, kiar, copilashi, multzumesc, etc, etc.
Imi cer scuze tuturor celor care s-ar putea simti lezate in vreun fel, va spun cu mana pe inima ca nu am nici un fel de rea intentie
, nu acuz pe nimeni de greseli gramaticale si nici nu vreau sa-mi dau aere.
Doar ca nu inteleg de ce foloseste asa de mult "sh", "tz", "k" si care or mai fi. Suntem cu totii vorbitori nativi de limba romana si, cred eu, chiar si fara caractere romanesti putem intelege cu usurinta cand e vorba de t sa cand de tz( ca sa le folosesc si eu, iata
!).
E o moda? E un mod mai haios de a scrie un text? Luminati-ma! Pentru ca mie imi este mai greu( si nu mai usor) sa citesc texte cu multe "sh" si "tz". Iubesc din tot sufletul limba romana si parca mi-as dori-o asa cum am invatat-o
!
Cu prietenie,
Nora, mamica lui Andrei si a lui Victor
http://community.webshots.com/user/NoraCosmin
Raspunsuri
iileana spune:
quote:
Initial creeata de Nora
E un mod mai haios de a scrie un text?
Da. Eu nu folosesc genul asta de scriere, dar imi place sa citesc mesajele scrise astfel, ma distreaza si mi se pare, cum sa-ti spun, un mod de adresare mai amical, mai putin oficial.
marius spune:
Uneori din imposibilitatea de a scrie caractere tipice romanesti deci fara diacritice ca sa le si nominalizam cuvantul in sine devine caraghios de multe ori nu numai ca isi pierde sensul initial dar poate chiar sa denatureze sensul unei fraze intregi. (Si)din acest motiv a aparut aceasta scriere in care grupele de litere sau diacriticele dupa caz au fost inlocuite cu mai mult sau mai putin succes) de caracterele mentionaate de tine. Uneori probabil se poate discuta si de un abuz, de o moda sau de orice altceva.
Aceasta e parerea mea.
Marius (www.desprecopii.com)
mamica dulce spune:
Draga nora..,nici eu nu am folosit ceva timp "neologismele" astea,dar mi se pare nostim si amical si in cazurile in care mesajele mele nu sunt la subiecte foarte serioase in care nu e rost de gluma,le folosesc cu placere..(ex: ce kestie!!ce jmekerie de cupil am io
..nu-mi vin altele in minte acum.
Asta nu inseamna ca gresim ,ca nu cunoastem limba noastra romaneasca(eu am facut filologia in liceu si in afara de cazurile cand mai tastez o litera in plus sau minus,din greseala/graba,care se intampla oricui nu prea calc prin strachini.
restul sunt cu intentie
intre prieteni.
uite,de exemplu,mie mi se pare tare haios stilul abordat de luizax-karkotasul shef
care,probabil,dupa criteriile tale e de.a dreptul pocit
Astea nu consider ca sunt greseli gramaticale veritabile,despre alea (ca sunt si de astea)s.a consumat multa ceneala virtuala.
hai sa nu mai karkotim atata!

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce
poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0
OtiliaLia spune:
Prin comparatie - in limba germana exista grupe de litere acceptate ca inslocuitori - fetele din Germania sariti cu exemplele... eu il stiu pe "ss" in loc de "scharfes s" si ue in loc de u cu doua puncte, ae in loc de a cu doua puncte.
Limba romana insa nu prevede asa ceva. Cum spunea si Marius mai sus, cateodata e bine sa "pecizam" cumva despre ce e vorba.
Dar pe mine personal "ma deranjeaza" cand citesc, texte (postari) in care se face abuz de astfel de grupe de caractere si de obicei renunt sa mai citesc postarile de acest fel. M-am obisnuit sa citesc textele si fara caracterele romanesti si cu caracterele romanesti, dar combinatiile ma deranjeaza la "ochi". Fiecare e liber sa scrie ce vrea, eu sunt libera sa citesc, asa ca : concluzia mea faceti cum doriti in continuare si eu voi face cum doresc in continuare.
PS : cuvintele inventate de dragul de a le inventa se numesc parca "jargon". Oare cum s-or numi cuvintele scrise asa ?
Nora spune:
Eu la abuz ma refeream: nu inteleg de ce foloseste asa de mult "sh", "tz", "k" ! Sunt mesaje in care eu ma pierd si fac eforturi reale sa inteleg ansamblul.
Iar stilul Luizei e chiar haios, nu mi se pare pocit, nu pricep la ce criterii te referi
. Nu cred( in orice caz nu asta a fost intentia mea) ca mesajul meu a fost unul snob sau excesiv de rigid. Mi-am cerut scuze anticipat celor pe care i-as putea deranja, nu?
Da, Marius, uneori textul risca sa-si piarda sensul fara diacritice, m-am lovit si eu de asta, dar ce-i prea mult...
Pupici tuturor, pace si un week-end minunat
!
Claudelu spune:
quote:
Initial creeata de Nora
Tot citind discutiile de pe forum, ma lovesc sistematic de noi cuvinte, despre care "nu stiam" ca exista: shi, tzara, kiar, copilashi, multzumesc, etc, etc.
Imi cer scuze tuturor celor care s-ar putea simti lezate in vreun fel, va spun cu mana pe inima ca nu am nici un fel de rea intentie, nu acuz pe nimeni de greseli gramaticale si nici nu vreau sa-mi dau aere.
Doar ca nu inteleg de ce foloseste asa de mult "sh", "tz", "k" si care or mai fi. Suntem cu totii vorbitori nativi de limba romana si, cred eu, chiar si fara caractere romanesti putem intelege cu usurinta cand e vorba de t sa cand de tz( ca sa le folosesc si eu, iata!).
E o moda? E un mod mai haios de a scrie un text? Luminati-ma! Pentru ca mie imi este mai greu( si nu mai usor) sa citesc texte cu multe "sh" si "tz". Iubesc din tot sufletul limba romana si parca mi-as dori-o asa cum am invatat-o!
Cu prietenie,
Nici eu nu prea le folosesc dar iti dau un exemplu ca de multe ori trebuie sa te chinui sa-ti dai seama ce vrea...tata(san)....de aceea multe si multi, printre care si eu prefer sa scriu tzatza ca sa nu se inteleaga gresit...
Va doresc tot binele din lume!!!!
Claudia
si Raul(01.04.2004) 
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/claudia_floarea/my_photos
http://reclamaxxxx/
Veve spune:
09. Comentariile la adresa gramaticii nu isi au rostul
Comentariile privind gramatica folosita de ceilalti participanti nu isi au locul pe forum; le puteti face daca doriti - folosind mesageria privata. Nu uitati ca multi dintre membrii comunitatii sunt plecati din Romania iar evolutiile lor lor gramaticale nu fac obiectul acestui site.
Valabil si pentru subiectul de fata.Doar asa,ca sa nu uitati!![]()
Irina,veve & croko
try spune:
Nora, aici nu scriem romane pe care le publicam pe piata spre cititori, deci rigorile gramaticale mai scapa de sub mantia rigiditatii ca in orice fel de limbal familial, mai putin formal.
In al doilea rand, imposibilitatea de a folosi diactritice pe mine ma determina cateodata sa folosesc tz, sh (inca n-am gasit nimic pentru a^ din a ca-n cuvantul Romania), dar mi s-a intamplat de multe ori sa nu stiu foarte bine la ce fel de "fata" (fata ca opus al baiatului sau fatza umana se refera un membru). Sau "taspe motive" nu cred ca-ti spune nimic, dar daca scriu "tzashpe motive" asa, intelegi ca e vorba de "nenumarate motive". "Tata mare" a ce-ti suna? Te duce cu gandul la bunicu' prima data, apoi, cu putina imaginatie te gandesti la un san mare, dar eu sacara de mine am vrut sa spun "Tata mare!!!" asa cum ziceau bunicii nostri cand ridicau un copil in brate (primul "a" este "a^" ca la cuvantul romanesc). E mult mai simplu pentru toata lumea sa folosim codurile astea atunci cand simtim nevoia sa facem o diferentiere de sens. Ce sa facem daca diacriticile astea nu sunt universal valabile si nu pot fi vizualizate pe internet!?!?!?
Si-apoi gramatica e pana la urma o conventie. E chiar asa rau ca schimbam conventiile-astea? E cumva gramatica o lege ce nu poate fi incalcata? Nu, e pura conventie. Astfel de grupuri de litere sunt doar comoditate si usurinta in exprimare, iar in timp astea pot sa-si puna amprenta asupra evolutiei gramaticii romane, ca doar nu-i batuta in cuie. Intotdeauna gramatica tinde sa se usureze, e in continua miscare. Nu vad ce mare folos sa tinem cu dintii de conservarea ei intr-o anumita forma. Cu sau fara voia ta a mea sau a lui Pruteanu (
), tendinta majoritatii isi va pune amprenta asupra acestei gramatici.
Ce ne-am face daca am vorbi folosind regulile gramaticale de acum 500 de ani? Parintii mei au invatat la scoala sa scrie "de la scoala" sub forma de "dela scoala". Pana nu demult Romania se scria Rominia. Era rau? Era bine? Nu. Nici una, nici alta, era doar o alta regula care tine de mandria noastra ca popor si-atat, dar din punct de vedere practic n-avea nici o influenta.
Daca am avea toti incapatanarea si conservatorismul lui Pruteanu (dincolo de toate astea este un lingvist foarte bun, dar cateodata incearca sa-si impuna prea mult punctele proprii de vedere asupra societatii de azi) ar insemna ca romanii din Romania sa vorbeasca acum un fel de moldoveneasca din Basarabia.
22+ sapt DNP 31 oct.
Nora spune:
OK, Veve, doar ca eu nu am facut referire la nici o persoana si am evitat orice ironie sau rautate. Doar am fost intrigata de aceste "noutati"
!
Da, Claudia, tzatza e cuvant greu
!
Pace!
Gabbriela spune:
Nora te referi cumva la mine. Oricat de mult ashi citi acest forum inca nu am vazut pe nimeni sa sc cu atatzia TZ si SH catzi folosesc eu. De ce ii folosesc... pt ca ma super enerveaza sa vrea sa exprim ceva si sa iasa altceva pt ca aici nu am posibilitatea sa folosesc tzatza= tata (daca nu ashi folosi tz)... si multe alte cuvinte care acuma nu imi vin in minte.
Mi se mai trage si de la mIRC, nu shtiu daca ai auzit de el, este tot ca un chat numai ca mult mai mare si acolo pe vremea cand vb mi se atragea atentzia ca nu se intzelege ce zic din cauza ca nu folosesc pe tz si sh si suna aiurea frazele.
Am mai postat undeva ca incerc sa las acest obicei urat sa deformez liba romana, dar este ffff greu sa imi exprim gandurie in sc cand nu ai uneltele necesare si adegvate. Cand scriu de mana o scrisoare cuiva sa sti ca nu folosesc TZ si SH, si sc fff corect Romaneshte, dar aici ete nu totzi putem fi super perfectzi.
Eu totushi nu intzeleg de ce se leaga lumea de asha un lucru marunt tz si sh, cum a mai zis cineva aici nu se ia citate sa se faca o carte. SPER TOTUSHI CA STILUL MEU DE A SCRIE NU VA ENERVEASA ASHA DE MULT, SHI DACA VA DERANJEAZA IMI CER MIIIIIII DE SCUZEEEE.
Nu am vrut sa supar, jicnesc sau acuz pe nimeni cu acest mesaj.
Gabbriela
& Julian
web