Ajutor - asistenta juridica

Ajutor - asistenta juridica | Autor: Chi

Link direct la acest mesaj

Stiu ca nu este in tema acestui site, dar avand in vedere ca "discutam" prieteneste de cateva luni bune, va rog sa-mi dati un sfat, caci incerc sa adun informatii de peste tot.
Sunt co-patronul unei mici firme de distributie cosmetice (microintreprindere) si una din fimele de la care iau marfa, mi-a propus un contract prin care ma oblig sa iau de la ei in valoare de o suma data pe luna iar ei imi calculeaza un discount pe un an de zile pe care mi-l ofera anticipat. Problema este ca vor bilete la ordin pentru sumele lunare de plata (spun ca trebuie cu aceste bilete sa garanteze la randul lor, pentru banca care ii crediteaza ), adica antedatate (?).
Afacerea mea este destul de stabila, dar cu legislatia romaneasca, mai ales ca potenta mea este mica, nimic nu este sigur. Firma care imi propune targul este f. serioasa, dar...mai stii?!
Nu sunt hotarata deloc, asa ca va rog, fetelor, spuneti-mi de ce trebuie sa ma feresc, ce termeni in contract ar putea fi inselatori si sa ma trezesc ca, daca nu le pot platii din varii motive, pot sa le dau anumite drepturi asupra firmei. Daca ma hotatasc, as consulta si un jurist. Imi puteti face recomandari ?
Va multumesc si va urez zile cat mai frumoase.
Daca subiectul nu este bine plasat, rog moderatorii sa faca corectia.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Am sa iti raspund direct care sunt riscurile posibile. Un bilet la ordin asa cum ii spune numele reprezinta pe intelesul tuturor o forma prin care o societate comerciala (a ta) da un ordin bancii sale sa ii plateasca o suma (cea inscrisa pe ordin-daca e in alb atunci oricine poate sa scrie ce suma doreste) celui care prezinta acel ordin in mod neconditionat. Banca este obligata sa execute acel ordin de plata iar in cazul in care nu exista banii necesari anunta BNR pt emiterea de bilete fara acoperire ceea ce inseamna ca firma ta nu va putea sa mai foloseasca cel putin 1 an nici un fel de mijloc de plata de tip CEC sau Bilet la Ordin intrucat va fi inscrisa intr-o evidenta nationala la nivel de incidente de plata.

Acum la nivel particular-comercial riscurile sunt de doua feluri:
1. Risc de marketing prin care acordandu-ti-se acel discount in avans esti obligata comercial discutand la o relatie de dependenta garantata prin acele ordine de plata
2. Detinand o pozitie de forta (monopol) furnizorul va dicta politica sa de preturi si comenzi chiar daca vor deveni neatractive pt firma ta
3. Biletele in alb emisew de firma ta prin justificarea furnizorului ca vor fi folosite in relatii de creditare cu o terta banca inseamna ca se folosesc de firma ta pentru a garanta colateral credite luate de firma furnizoare, devii astfel un fel de girant pt creditele pe care ei le contracteaza si garanteaza rambursarea lor si cu biletele tale. Pe romaneste daca ei nu ramburseaza creditul sau spezele bancare nu este exclus ca banca detinand biletele tale sa le execute si te vezi...cu ele bune de plata. Tu le--ai emis, tu le-ai stampilat tu nu ai trecut nici o suma...deci...

In mod normal pt firma care solicita un bilet la ordin cu titlu de garantie se poate emite unul sau mai multe bilete la ordin insa nu in alb ci pe suma convenita ea fiind cunoscuta (acel discount este cert) deci nu exista nici un fel de motiv prin care sau pentru care sa se emita un bilet pt o alta suma sau in alb. Pentru a nu putea fi folosit ca mijloc de garantare in alte relatii acest bilet se bareaza pe revers unde scrie Girant sua Girat. Pur si simplu se taie in spate pe diagonala si acel bilet este valabil doar pentru avers nu penrtu revers...unde un emitent firma ta da ordin irevocabil unei banci (banca ta) sa plateasca celui ce prezinta acel inscris (furnizorul tau) suma inscrisa pe bilet (discountul) la data inscrisa per bilet numit termen de plata. Atat si punct.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviujuristul spune:

Daca tot esti co patron,te sfatuiesc sa ai si un jurist,sau sa inchei un acord cu un avocat (pe probleme comerciale).ESte in avantajul tau sa ai permanent pe cineva cu care sa te consulti inainte de a lua o hotarare si mai ales la verificarea actelor.
Una este sa intrebi pe cineva si alta este sa primesti respunsuri de oriunde.
Citeste ce a scris Marius.
Firmele sunt si nu sunt.Intelegerile sunt si intr-o zi nu mai sunt,deci atentie.

Mergi la inceput