Viata in Germania (10)
Raspunsuri - Pagina 5
monicaa spune:
Buna fetelor
Mai..ce e cu pesimismul asta??? Of Of.
quote:
abia au introdus de ZMP....si asa ca dureaza ceva pana o sa ajung in stadiul de a putea sustine un asa examen...si de aceea ideea mea era:...decat sa pierd acesti ani(care 2 or fi precis),
Peca nu e dracul chiar asa negru.2 ani numai ptr Mittelstufe si DSH e enorm ca estimare.Nu sunt asa grele examenele si nici ce trebuie invatat ptr ele. Nu stiu unde stai, dar de ex in Dortmund, la o scoala care colaboreaza cu Uni se face Mittelstufe 1+2 plus pregatirea ptr DSH in 4 luni si jumatate.E intensiv si zic eu ca merita.Gramatica ptr Mittelstufe si DSH e multa dar nu e foarte grea.Apoi pune mana pe ziar, carti, citeste mult, lucreaza la gramatica la greu si in maxim 6 luni esti pusa la punct.
Ce stiu eu de Ausbildung:in general dureaza 3 ani.Se cere diploma de bac cu note bune la materiile din domeniul in care vei lucra, la germana si de multe ori si la engleza.E un fel de "inveti la fatza locului".Nu stiu daca e mai avantajos decat o facultate.
Anca nu mai fi asa necajita. Eu zic sa mergi sa discuti inca o data cu beraterul (tot a fost dragutz) si sa vezi ce s-ar merita facut.Ce curs ti-ar da sanse sa te angajezi.Din pacate asta e criteriul de baza ptr obtinerea banilor.Nimeni nu investeste ca apoi sa stai acasa.Si din ce spune el, gandeste-te ce ti-ar place sa faci.
O alta varianta de gasire de lucru.Poate stiti deja..e un subiect tare controversat la nemti..si anume Zeitarbeit.
Avantaje: nu se mai uita nimeni ca esti ausländer.daca iti gasesc de lucru iau bani pe tine.Se poate lucra teilzeit.Iti cauta ei de lucru.
Ai sansa sa ramai angajat definitiv la firma la care te-au intermediat ei.
Dezavantaje: un serviciu care nu e stabil.6 luni la o firma, 10 la alta.Nu se plateste foarte bine.Exista tarife standard pe ore.
Dar cel mai mare avantaj zic eu, e ca e un super bun inceput.Daca ai lucrat macar 1 an, e mai usor apoi.Inceputul e greu.
Eu am fost aici in Krefeld, am dosarul la 2 firme.Din pacate pe programare au foarte rar joburi.In general au joburi de contabil, secretare, call-centre agent, traducatori...mai pe scurt..kaufmännische dienste.
Pupici si week-end placut
copiloi spune:
Legat de legalizarea diplomelor....pana acum nu am auzit pe nimeni, carui sa i se fi recunoscut diploma integral. In cazul meu, diploma de licenta din RO (ISE Iasi) nu are nici o valoare in ochii lor, din toti cei 4 ani de studiu facuti in tara, doar 3 examene (din 40) mi-au fost echivalate.
Pe de alta parte, sincer vorbind, nu stiu cum e in cazul vostru, dar la economie, cel putin, oricat de ingaduitori ar fi nemtii astia, nu au cum sa echivaleze acea hartie romaneasca si acea facultate facuta in RO, chit ca am terminat-o cu 9.80. Cel putin economia studiata in RO e o bataie de joc (cea din Iasi cred ca conduce acest top) si cu cunostintele respective nu cred ca ai ce face cu ele , daca vrei sa lucrezi aici in domeniul respectiv.
M-am cam aprins, caci la drept vorbind asta e un of de-al meu, ca am pierdut vremea 4 ani cu facultatea aia din tara....ideea ar fi, parerea mea, ca problema recunoasterii hartiilor noastre din tara trebuie vazuta cu o oarecare reticenta.....Pana la urma, singura solutie cred ca e un studiu din nou facut aici.....
Alina
tinatache spune:
quote:
Originally posted by copiloi
Legat de legalizarea diplomelor....pana acum nu am auzit pe nimeni, carui sa i se fi recunoscut diploma integral. In cazul meu, diploma de licenta din RO (ISE Iasi) nu are nici o valoare in ochii lor, din toti cei 4 ani de studiu facuti in tara, doar 3 examene (din 40) mi-au fost echivalate.
Pe de alta parte, sincer vorbind, nu stiu cum e in cazul vostru, dar la economie, cel putin, oricat de ingaduitori ar fi nemtii astia, nu au cum sa echivaleze acea hartie romaneasca si acea facultate facuta in RO, chit ca am terminat-o cu 9.80. Cel putin economia studiata in RO e o bataie de joc (cea din Iasi cred ca conduce acest top) si cu cunostintele respective nu cred ca ai ce face cu ele , daca vrei sa lucrezi aici in domeniul respectiv.
M-am cam aprins, caci la drept vorbind asta e un of de-al meu, ca am pierdut vremea 4 ani cu facultatea aia din tara....ideea ar fi, parerea mea, ca problema recunoasterii hartiilor noastre din tara trebuie vazuta cu o oarecare reticenta.....Pana la urma, singura solutie cred ca e un studiu din nou facut aici.....
Alina
m-ai facut curioasa, ce sectie ai terminat si in ce an? poate am fost colege :))
PS: alta solutie: un master facut aici. Mie pt inscriere mi-au acceptat diploma, acuma sa vad daca ma si aleg ca sunt cam 4 pe loc. Cand am vb cu sefa de master a spus ca e in regula, masterul e exact pe aceeasi sectie pe care am terminat-o in ro. Chiar a fost impresionata ca am facut 5 ani si nu 4, cum credea ea.
Cristina
tinatache spune:
quote:
Originally posted by copiloi
Am terminat in 2002, Banci si burse de valori.
Sotzul in 1997 - REI.
Alina
sotu': la generatia de 4 sau 5 ani? ca in 97 am terminat si eu, tot REI
Cristina
osolita spune:
Pentru mamica dulce:
Asa cum spunea si Monica, Ausbildungul e o "calificare la locul de munca". Asta fac dupa ce termina scoala toti nemtii care nu fac facultate, deci exista Ausbildung pentru foarte multe meserii.
Ausbildungul incepe de obicei in fiecare an la 1 august, mai este o serie care incepe la 1 februarie. De ce sunt fixe datele astea? Pentru ca Ausbildungul presupune ca faci scoala(iar trimestrele incep aici la 1 august, respectiv 1 februarie) si serviciu in acelasi timp: 1-2 zile pe saptamana mergi la scoala si restul la firma. De Ausbildung teilzeit n-am auzit pana acum, ma indoiesc ca exista asa ceva.
ariadna spune:
Am si eu o intrebare referitoare la Zuwanderungsgesetz:
ca sa-ti depui actele tre' sa astepti sa se implineasca acele 60 de luni sau cum se procedeaza, ca mie nu-mi este foarte clar cu chestia asta?
Si unde se depun actele, la Landratsamt sau la primaria de care apartin cu casa?
ariadna
ariadna spune:
Pentru tinatache:
unde se fac cursurile acelea gratuite pentru studenti?
Si vorba lui mamicadulce, ca sa fi student nu trebuie sa dai examenele astea de limba inainte de inscriere?
ariadna
AlinaPopa spune:
Cursuri de limbi straine gratuite (inclusiv germana) se fac numai daca esti student la facultate. Dar ai dreptul sa le frecventezi si daca nu esti student, numai ca nu ti se va da adeverinta ca le-ai fi studiat. In mod normal la sf cursului exista un examen si apoi ti se da un certificat, numai ca examenul asta au voie sa il dea numai studentii.
Va rog spuneti-mi si mie tot ce stiti despre Zuwanderungsgesetz, cand intra in vigoare, la ce exact se refera...
Multumesc!!
Alina
Dolly spune:
Eu sunt in Germania doar de 1 luna. In septembrie trebuie sa nasc si nu prea stiu cum se procedeaza aici. Am medic de familie, am medic ginecolog dar nu am gasit acea asistenta care te ajuta sa nasti. Cineva mi-a spus ca nu pot sa nasc daca nu fac niste cursuri pentru respiratie. Eu le-as face dar nu stiu limba! Vreau sa nasc normal cu epidurala. Imi puteti da un sfat? Ce trebuie sa fac?