Viata in Germania (10)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

mai, eu asa am inteleg "neaparat DSH", dar nu-i nici o problema, bine ca ne-am lamurit. eu am facut cursuri preg. la TU Muenchen si acolo faceau si unii care voiau sa se inscrie chiar la Univ. Th. si aveau nevoie de min. TDN 4 la DAF.
Eu asa vad cursul evenimentelor pt cineva care vrea sa faca facult: te hotarasti ce anume, apoi cauti in jurul tau sa vezi ce posib. ai si abia apoi vezi ce conditii tb indeplinite si ce facilitati ofera fiecare facultate. Si la Th.Univ. sunt cursuri gratuite, de ex., dar tb sa fii deja inscris. Trebuie multa informare, telefoane, batut la cap pe la secretariate sa afli absolut tot ce te intereseaza si apoi vezi ce trebuie sa faci si ce nu. Bafta, daca te hotarasti!

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

MAmica Dulce,nu ne zici cum a fost la Arbeitsamt?? Eu tot astept sa-ti treaca nervii si sa ne pove!

Laura si papusica din burtik (39 saptamani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

fetele..am fost luni,dar sunt atat de dezumflata ca nici nu-mi vine sa mai scriu despre asta...imi iau inima in dinti si ma duc iar maine ca luni am uitat sa intreb niste kestii importante,atat de amarata eram
va scriu acusica ce si cum a fost,acum tocmai imi vine barbatu din delegatie si nu l-.am vazut de.o saptamana

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce

poze noi cu puisorul
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0

Mergi la inceput

hai ca zic tot acuma ce si cum ca vad ca barbatu.meu o ramas pe drumuri,nu mai ajunge.
So,am fost luni dis de dimineata la arbeitsamt,la fel de aranjata,stilata,discreta..bla bla si cu lectia invatat...ajung intr.un final la un berater,care a fost extraordinar de de treaba si amabil,dar care,din nefericire nu a putut sa ma ajute cu nik.
Booon..ii spun io ca vreau sa fiu "staatlich geprüfte" traducatoreasa,
ca am gasit si scoala ideala care sa.mi perimta frecventa la cursuri...booon...va zic in mare:
1.tre sa am practica de 3 ani indeplinita..la care eu ii zic ce practica nene,nu tre sa invat ceva ca sa fac practica??..faza e ca la hausfrau se pune a fi practica cei 3 ani cat stai cu copilul acasa
2.tre sa am diploma de fac recunoscuta integral
3.sa ma accepte aia de la scoala(adica sa iau examenul la engleza si ce mai trebuie
4.daca fac toate astea ,vin la arbeitsamt pt finantare si atunci categoric raspunsul e NU
DE CE???
pentru ca ei platesc doar scolile care au succes peste 70%.
adica..ex: in toamna au facut un curs de altenpfleger..au fost 12 oameni,au absolvit toti dupa 6 luni..acum toti muncesc:rezultat 100%
pt traducatori cererea nu e asa de mare,locurile de munca mai rarut asa ca nu se incadreaza in bugetul alocat.

aici am uitat sa intreb (ca.mi dadusera lacrimile de suparare-faza care l-a miscat profund pe nenea)si pe mine m-.a scos din sarite ca n.am mai plans in public de nu mai tin minte cand.
Dar a fost si o parte buna,ca atunci abia mi.a zis de o chestie bafögamt unde sa ma duc ca aia s.ar putea sa finanteze..daca nu boceam nu mai aflam in veci.
ok,am uitat sa-l intreb de lista cu scolile care le finanteaza ei(in afara de altenpfleger-de asta ma duc maine iar,si am uitat sa intreb si de locul unde se recunosc diplome,ca a zis ca.mi scrie dar ne.am luat cu vorba)
apoi a zis ca daca nu vreau sa lucrez teilzeit intr.un birou ceva..io am zambarit printre lacrimi si am zis ca da,cum nu?.. ajung inapoi la ala care m-a trimis la berater,ala ma trimite la alt mosneag super antipatic,scortos si ragusit care.mi zice..Frau,noi avem pe liste 800 de oameni calificati pt munca intr.un birou,mai incercati!
multam pt nimic,si dezamagita,ofticata,sictirita si amarata mi.am luat talpasita din arbeitsamt dupa 3 ceasuri si mai bine.

asta e marea poveste mare!

apoi.. sun in bonn la inlingua sprachschule unde era cursul ala de 2 ani,pe care il voiam si cica noooo...ca ei nu sunt pt traducatori/dolmetcher ca numa sprachkorrespondent si ca habar n.are de ce sta pe site la arbeitsamt treaba aia.

asa ca am dat tel pe la alte scoli prin bonn si köln,sa.mi trimita ceva prospecte cu ce ma intereseaza si cand vin(maine-poimaine) le studiez si ma duc pregatita pt alta teapa la bafög asta.

daca nici asa nu merge...oi vedea ce fac,poate strang tare tare din fund vreo doi ani si mi-o plateste barbatu.meu,desi sunt cateva mii de euro buni.

in orice caz,intreb ce scoli se platesc si poate gasesc acolo ceva,ca nu-i batuta in cuie dorinta mea,in fond pot sa o fac singura cand mi.o permit.

vorba ceea...acri-.s strugurii mai vulpe!!

voi ce ziceti de trebusoara asta??aveti sfaturi?pareri?experiente?

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce

poze noi cu puisorul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peca spune:

mamica dulce....ne putem lua de mana si deschide un club!...vad ca tare lamurita esti si tu....
eu la arbeitsamt nu ma mai duc...am fost o data si-am cazut cu nasu-n balta.....eu intrebam de facultai si recunoastere de diploma bac. din ro.(pe atunci nu stiam de münchen), aia o dadeau inainte cu sa incep sa fac de la 9 clase scoala aici, adica cum d**** sa ma duc la 20 de ani in clasa a 9, cu aia de 15 ani?
am intrebat de ausbildung...ce si cum? si imi povestea tot bazaconii!

una din fetele de la curs a primit un curs de computere dupa 2 ani de batutl lunar si saptamanal uneori, dupa cum zice ea, la usile de la arbeitsamt.

fiindca aici este orasul mic...nu este cerere mare de cursuri de limba deci prin concluzie nu se fac cursuri pregatitoare de DHS si altceva, abia au introdus de ZMP....si asa ca dureaza ceva pana o sa ajung in stadiul de a putea sustine un asa examen...si de aceea ideea mea era:...decat sa pierd acesti ani(care 2 or fi precis), atunci mai bine sa incep un ausbildung - unde nu se prea pune problema de limba, adica primesti loc si fara examen, mai ales ca am abi, si apoi...avand o scoala aici nu se mai pune problema cand vreau sa ma inscriu la o faculta...si cum se inscriu nemtoaice la 30 -35 de ani la faculta...cred ca pot si eu cu 27 -30. sau?

o sa mai sap eu pe net. sa vad ce si cum....

mersi mult!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osolita spune:

Peca ce anume te intereseaza referitor la Ausbildung?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

peca, nu zi hop pana n-ai sarit:)) Nu stiu cata germana stii tu dar sa stii ca nivelul studentilor straini care se inscriu la univ., la germana ma refer, este cu mult sub ce pretentii avem noi de la noi. Inainte de a a amana studiul incearca macar sa vezi ce tis e spune de la facultate, uita=te prin cartile de preg. pt DSH sau DAF si vezi care e nivelul, nu te speria dinainte ca s-ar putea sa fii surprinsa de faptul ca nu esti chiar la furat fatza de ce se cere acolo. Nu degeaba sunt cursuri gratuite pt studenti... nu? sau crezi ca ii invata numai "fineturi"??

Cristina

Mergi la inceput

mai fetelor..ce-i cu ausbildung-ul asta??
unde il faceti??se poate si teilzeit?
ca altfel orice mi.ar fi imposibil in urmatorii ...aproape 2 ani.
are cineva o lista cu ce se plateste la arbeitsamt?
si TOATE sunt vollzeit???

poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)

Mergi la inceput

cristina...tot ii zici pecai de fac(ca ausländer.ii au nivelul de limba asa scazut,...dar ca sa te inscrii la fac,chiar si la fernstudium...nu.ti trebuie nu-s ce examene de limba???
si diplome recunoscute ,toata tevatura si birocratia asta in care unul zice ceva,altul altceva si iote.ma dupa 2 ani de Germania si de citit din scoarta in scoarta tot ce scrie pe forumul asta si tot n.am prioceput chiar nik! cu examene de limba,cu inscrieri cu ..toate celea.
cred ca nu am iesit inca din starea de toanta bleaga in care m.am cufundat de un card de vreme.
offff...fetele sunt int.o situatie mizerabila,sau vad doar eu totul asa de negru,nu stiu ce.i cu mine ,dar sa dea Domnu sa nu mai treaca nimeni prin asta.

poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AlinaPopa spune:

Buna!!
Nu am mai intrat de 2 luni si ceva pe forum, ca am fost in Ro, dar acum am vazut ca au aparut niste nelamuriri si sper sa va pot ajuta.
Eu studiez aici si stiu prin ce am trecut eu ca sa am dreptul asta.

Mai intai, pt a avea dreptul sa studiezi(Fachhochschule sau Universität), trebuie sa ai un certificat de limba germana(DSH sau TestDAF- Stufe 5 sau ZOP din Romania) luat. Ca sa ai dreptul sa dai DSH-ul(cum a fost in cazul meu), a trebuit mai intai sa ma inscriu la facultate. Banuiesc ca poti sustine acest examen si fara sa fii inscris la facultate, dar asta nu stiu. Si mai intai m-am inscris(am incarcat de pe pag de net a facultatii respective un formular de inscriere, l-am completat, mi-am trimis diploma de BAC tradusa si supralegalizata din Ro). Ca sa am dreptul sa sustin DSHul, mi s-a cerut fie un certificat de limba din Ro(ZMPul de la Goethe Institut), fie un certificat de la o Sprachschule din Germania - ZOP). Cerificatele astea au acelasi nivel de dificultate, numai ca au alte denumiri. Dupa ce am trimis ZMPul, m-au acceptat sa vin sa sustin DSHul, numai ca inainte am facut un curs intensiv de 2 saptamani la facultatea unde urma sa dau examenul de limba.
Dupa ce am dat DSHul, am devenit 'studenta cu acte in regula':)

Acum, nivelul de dificultate pt DSH difera de la universitate la universitate. AI dreptul sa dai DSHul si la Fachhochschule(une e oricum mai usor decat la Univ), si apoi sa studiezi la Uni, numai ca tb sa te inscrii la amandoua, pt a avea dreptul sa dai la FH si apoi sa studiezi la Uni. Ca mi-am adus aminte, in Chemnitz cica ar fi usor DSHul.

E adevarat ca daca iei DSHul, nu inseamna ca stapanesti limba germana f bine, DAR nu vei face fata studiului la facultate, daca nu vorbesti bine. Deci vrei, nu vrei, trebuie sa inveti si sa stii germana bine inainte sa te apuci de un studiu aici. Parerea mea!

Nu mai stiu ce alte info sa va mai dau. Daca mai aveti intrebari referitor la studiu aici, cred ca in principiu va pot raspunde.

Numai bine!
Alina

Mergi la inceput