Intoarcerea in Romania

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Poate ca voi fi off-topic - si asta pentru ca eu personal nu prea mai gasesc nimic nou la subiectele astea despre emigrare/reintoarcere, s-a scris atit de mult pe forum despre asta incit vrind-nevrind ne repetam, si lucrurile sunt clare: unii oameni isi gasesc locul emigrind, altii nu, unii vor sa plece din .ro, altii vor sa se intoarca in .ro - nu exista adevaruri general valabile, exista numai adevarul fiecaruia.

Motivul pentru care m-am apucat de scris este insa ca ma revolta aceasta idee cum ca copilul tau e obligat sa-ti poarte de grija la batrinete, explicata adesea cu argumentul ca si tu i-ai purtat lui de grija pina la maturitate. Copilul tau nu te-a rugat sa-l faci, in momentul in care decizi sa faci un copil trebuie sa iti asumi niste responsabilitati, tu fata de el si nu el fata de tine, si cum am mai spus, copiii ii faci ca sa-i daruiesti lumii, nu faci nici un "contract" cu ei de genul eu te cresc, tu ma ingrijesti la batrinete.
Daca am noroc si mai traiesc inca 30-35 de ani, de unde sa stiu eu cum va arata lumea atunci, cum va arata viata copilului meu, ce obligatii va avea el? Cum voi putea sa spun ca are fata de mine "obligatii" mai importante decit fata de familia lui pe care in mod constient a ales sa si-o intemeieze, fata de jumatatea lui cu care a decis sa-si uneasca existenta, fata de copiii pe care probabil va decide la un moment dat sa-i aiba?
Cineva a zis da, iti convine sa vorbesti acum cind esti in putere, nu ai copii sau copiii sunt inca mici si batrinetea e departe. Eu cred ca important este felul in care gindesti, si cred ca cei care considera ca copiii au obligatia sa ii ajute la batrineta asa au crezut toata viata lor, inca de cind au avut acei copii.

Numai bine si scuze pt off-topic,

Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danutza Mamaruta spune:

Dragii mei, eu mi-am facut deja alegerea. Cind am deschis subiectul asta, ma gindeam ca noi, cei care am hotarit sa ne intoarcem sau cei care deja s-au intors, am putea sa ne cream o retea, virtuala si nu numai, care sa ne netezeasca drumul in Romania. Pe undeva am reustit, deja schimb mesaje pe mail si telefoane cu unii dintre voi.

Nu vreau sa inchid gura nimanui si accept opinia altora, dar asa cum nici eu nu incerc sa conving pe cei carora le e bine pe unde sunt sa se intoarca in tara, as vrea sa nu imi pierd timpul incercind sa conving ca hotarirea mea e luata. Si consecintele eu le voi plati, nu altcineva.

Cred in bunele voastre intentii, dar cuvintele voastre nu vor fi cu adevarat puternice si benefice decit daca sunteti stapini pe gindurile si sentimentele voastre: altfel, oricare ar fi bunele voastre intentii de a-i ajuta pe ceilalti, nu numai ca nu sunteti de ajutor, ci dimpotriva, le veti dauna. Dar daca puteti pune intrebari concrete de genul:"Cum veti surmonta voi chestia X din Romania?" chiar va voi fi recunoscatoare, pentru ca poate e ceva ce nu am luat in calcul, sau nu am raspunsul si poate cineva de pe aici are o solutie.

Amintiti-va cite zeci de pagini se scriu cind cineva emigreaza din Romania. Cite intrebari, unele extrem de naive (nu ridiculizez, noi care suntem de cealalta parte le putem gasi naive) s-au pus pe acest forum cu privire la viata in alta tara. De ce sa nu avem un subiect si pentru cei care suntem in procesul de reintoarcere? Poate ca batem apa in piua pe citeva pagini, dar printre povesti mai afli ceva. Eu ramin la parerea mea, ca informatia este extrem de importanta.

Intreaba Guestus pe undeva de ce vrem cetatenia. Eu o vreau (acum iti dau satisfactie) pentru ca nu stiu ce imi rezerva viitorul. Am trecut o data printr-o cumpana mare si stiu ca nimic nu e sigur. Si poate fetita mea va avea bursa de cetatean canadian care studiaza in strainatate (in Romania adica). Asta acum o spun ca gluma, dar, nu se stie niciodata. Seful meu are niste prieteni polonezi, cetateni canadieni, care s-au stabilit de putin timp in Germania. Iar copilul lor (18-19 ani) studiaza in Germania, la o facultate americana, cu bursa canadiana. Ei, ce ziceti de incurcatura asta de mate? Dar, inca o data, nu fac din utopia asta (pentru ca la momentul actual nu am nici o informatie ca e posibil sau nu) un scop.

Si nici nu mai blamez Canada sau pe canadieni, cum spuneam, as putea chiar sa ma adaptez aici. Am intilnit in Canada si romani fericiti, carora viata de aici li se potriveste ca o manusa. Si care au fost complet nefericiti in tara. Oamenii astia iubesc Canada. Si Canada ii iubeste pe ei. Daca dragoste nu e, nimic nu e.


Si nu uitati ca mai sunt pe aici si cei care nu se lasa purtati de nici un sentimentalism. Motivele lor sunt economice: ei cred ca isi pot atinge mai repede aspiratiile financiare in Romania. Si din ce stiu eu, oamenii din categoria asta au reusit si aici.
Si va salut acum pe toti care cititi, nu numai pe inconstientii care se intorc.



Si nu inteleg de ce va revolta atita chestia asta cu parintii nostri. Nu cred ca vor sa ne sacrificam pentru ei, dar vor sa ne poata stringe in brate. Noi suntem urmele lor in viata, ceea ce va ramine dupa ei si citeodata simt ca au rezerve de iubire cu care nu au ce sa faca.

Mama imi spune la telefon sa stam aici daca ne e bine, ei se descurca si tot felul. Dar credeti ca parintii mei se vor intrista cind voi ajunge la ei si le voi spune: "Mama,tata, sunt aici." ?Ginditi-va bine. Si incercati sa nu ii acuzati pe altii pentru ca simt diferit. Nu ne-a fost dat limbajul sa-i criticam sau anihilam pe ceilalti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by Danutza Mamaruta
Si nu inteleg de ce va revolta atita chestia asta cu parintii nostri. Nu cred ca vor sa ne sacrificam pentru ei, dar vor sa ne poata stringe in brate. Noi suntem urmele lor in viata, ceea ce va ramine dupa ei si citeodata simt ca au rezerve de iubire cu care nu au ce sa faca.

Mama imi spune la telefon sa stam aici daca ne e bine, ei se descurca si tot felul. Dar credeti ca parintii mei se vor intrista cind voi ajunge la ei si le voi spune: "Mama,tata, sunt aici." ?Ginditi-va bine. Si incercati sa nu ii acuzati pe altii pentru ca simt diferit. Nu ne-a fost dat limbajul sa-i criticam sau anihilam pe ceilalti.

Danutza,
mama lu'Alexutza




Sper ca nu la mesajul meu faci aluzie. Ceea ce am spus eu este ca parintii nu ar trebui sa pretinda copiilor un anumit mod sau loc in care acestia sa-si traiasca viata, a propos de povestea cu mama care isi respinge copilul pe patul de moarte. In rest, bineinteles ca fiecare face cum simte, dar cum simte, si nu cum ii este impus sau pretins sa faca. Parere personala...

Numai bine,

Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Out of topic - si "out" din "intelegerea" mea.
Ideea asta cu copii care nu "trebuie" sa se ingrijeasca de batrani, imi suna tipic americana.
Ai facut 20 de ani, gata.
Parintii, la azil cand nu s-or mai descurca singuri...
Oare chiar asta inseamna "dragoste fata de parinti" ? Chiar nici un picut de "respect sau mila" ? Sunt parintii nostri nu ai vecinului, ca si fata de ala poate avem mila cateodata.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns polide spune:

OtiliaLia,ce spui tu este partial adevarat si vazut cu ochii si sufletul unui roman !Faptul ca parintii isi lasa copii sa traiasca pe picioarele lor si sa se descurce singuri cit mai devreme,este mentalitatea westica,si nu e de loc gresita.Multi copii de "bani gata " isi cistiga banii de buzunar,isi finanteaza singuri escapadele,invata devreme ca banii nu cresc in pom .
Al doilea aspect vazut pur romaneste,este relatia parinti -copii.Nu uita ca doar la anumite popoare familiile sint foarte unite,unii locuiesc toata viata impreuna,dar alte popoare au o alta maniera de a-si manifesta sentimentele,asta nu inseamna ca sint mai putin profunde.Compara o inmormintare in occident,sau America,etc.cu una din Balcani.Noi si arabii ce ne mai smulgem parul din cap !!Nu vreau sa fiu cinic ci sa scot in evidenta diferentele de temperament si mentalitati .Asta explica si de ce noi vedem trimiterea parintilor la "azil"ca o rusine,aici se sta la coada pina se elibereaza un loc in casale de batrini.Ce crezi tu ca e mai bine,sa ii lasi in casa lor,singuri,neajutorati,bucurindu-se de vizitele copiilor si nepotilor,care devin din ce in ce mai rare,sau sa locuiasca in conditii super civilizate,printre oameni cu aceleasi preocupari,si aceleasi dureri.Cred ca marea diferenta intre cum vedem (vedeam )noi si cum vad ei problema batrinilor,reiese cel mai bine chiar din cele doua denumiri :azil -casa de batrini,sau in traducere libera,casa de ingrijire (pentru cei bolnavi )
P.S. nu sint lupul moralist,caci parintii mei au decedat in timpul de cind sintem plecati,si tare as fi dorit sa avem si noi ............azile,sa nu trebuiasca sa platesc pentru a li se face curat,gatit,sau macar sa le deschida usa ,cineva !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Relatia copil parinte este diferita in Ro decit in US......in Ro trebuie sa stea tot clanul impreuna...eventual in aceeasi casa si nu se concepe sa te muti nici macar in alt oras.
In US pleaca de la 18 ani la o univ la capatul celalalt al statului si se vede cu parintii 1 data la 3 luni eventual. Si cind termina accepta un job oriunde. Si prefera sa-si vada parintii la azil unde au toata asistenta de care au nevoie. In Ro din cauza saraciei nu este posibil asa ceva....trebuie ca familia sa se sacrifice si sa aiba grija de parintii care sint bolnavi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pork spune:

...Eu as propune totusi intoarcerea la subiect "Intoarcerea in Romania"
Nu am spus niciodata ca subiectul in sine nu ar fi util ...dimpotriva dar sa ii mentinem putina coerenta.
- motivele in general sunt personale cine vrea sa le descrie succint poate sa o faca. Si Romnia poate sa apara in culori diferite. Pt unii este ACASA dar ce inseamna acest ACASA...pentru mine cel putin Romania inseamna orasul unde am crescut, orasul unde mi-am petrecut studentia...si intr-o anumita masura orasul in care lucrez...in rest sunt locuri in Romania in care ma simt mai strain decat in New Zealand.
...pentru unii intoarcerea in Ro se face sub auspicii roze ...pt altii totul se sfarseste cu pumnii in gura luati de la un taximetrist pt ca nu s-a grabit suficient de tare pe trecerea de pietoni...totul sub privirile amuzate ale politistului cu cipilica alba de raper.
...am auzit de o familie de romani emigrati in Germania care au tinut mortis sa-si faca vacanta de iarna in Maramures...traditii, palninci pomana porcului etc. Bataia sora cu moartea pe care au luat-o de la localnici i-a lecuit probabil definitiv de dorul de casa...se stie ca in localitatiile rurale sefii de post sunt in general slugi ale celor cu bani iar multora dintre localnici in general proaspat sositi de la munci (sau furat) prezenta unor straini in sat care mai vin si cu masini sau bani...deci se dau "mari" este de neiertat.
In fine anul trecut venit din NZ constatam cum cheltuiesc zilnic pe mancare o suma aproape egala cu cea din NZ...de data aceasta trebuie sa rectific...acum preturile au ajuns mai mari.
Chestiunea intoarcerii in Ro este complexa si greu de epuizat.

Daca e sa iasa ceva constructiv din toata povestea asta cel mai bine este ca fiecare in masura disponibilitatii sa vina cu solutii concrete, de afaceri. De ce altceva...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

Sorry pentru interpelare dar eu abia cum am inteles ideea acestui topic : formarea unei comunitati a celor deja reintorsi si a celor care sunt hotarati sa se reintoarca.
Initial crezusem ca e vorba despre dezbaterea problemelor legate de reintoarcere si de aceea incercasem sa va dau cateva informatii despre "iarba verde de acasa".
In conditiile astea ma retrag, nu inainte de a va ura

Bine ati revenit !
sau
Sa va intoarceti cu bine !

Succes tuturor si Copii Fericiti !
Vlad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joe spune:

quote:
Originally posted by pork

...Eu as propune totusi intoarcerea la subiect "Intoarcerea in Romania"

Daca e sa iasa ceva constructiv din toata povestea asta cel mai bine este ca fiecare in masura disponibilitatii sa vina cu solutii concrete, de afaceri. De ce altceva...



Parerea mea si segmentul spre care noi ne orientam - e ca boom-ul de pe piata imobiliara nu va mai tine mult - dar segmentul de servicii e inca departe de a fi acoperit.
Nu avem inca o idee concreta - dar uita-te numai aici pe site cate probleme pune gasirea unei bone, am citit saptamana trecuta ca la gradinite s-au inscris muuult mai multi copii decat erau locuri disponibile si tot asa.

P.S. - poate un moderator sa aranjeze pagina?! E f. greu de citit! Multumim!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona27 spune:

Servus...

In primul rand, as ma bag putin in seama...Faptul ca cei care chiar daca vor sa se intoarca inearca intai sa isi rezolve si cetatenia. Eu cred ca e un drept castigat. In al doilea rand, arata si faptul ca unii care vor sa se intoarce nu o fac chiar cu capul in traista, adica o fac calculat si nu pt 'iarba verde de acasa', isi lasa cate porti posibile deschise. Si nu sariti, sa iti lasi cat mai multe porti deschise e un mod inteligent de ati acoperi spatele. Eu personal am ca si filozofie de viata 'sa am spatele acoperit tot timpul'.

"Motivele lor sunt economice: ei cred ca isi pot atinge mai repede aspiratiile financiare in Romania. Si din ce stiu eu, oamenii din categoria asta au reusit si aici."

Subscriu si la asta. Asta e motivul major si pentru noi. Si, da, am acumulat si noi un putin ca furnicutele ca sa putem avea putin spate.
Si aici eu as transforma 'aspiratii financiare' in 'independenta financiara'

Va pup..

Mergi la inceput