Intoarcerea in Romania
Raspunsuri - Pagina 4
Idora spune:
Simona, deci asaHai ca-ti trimit peste de aici din Suedia, sa mai inmultesti pestii din baltaVin si eu cu vinul si cu tuica daca ma primestiSi eu te felicit pentru cetatenie,esti fata desteapta
Dans, te felicit pentru puterea de care ai dat dovada in cei 5 ani de pelerinaj,pentru curajul de a te intoarce inapoi in Romania dar si pentru reusita in tara.Mult succes in continuare
Danutza sa stii ca ar fi bine sa colaboram cu totiiTu din ce regiune esti, tot din Ardeal?? Ca parca asa tineam minte, nu sunt sigura!!
Tata lui Toma stiu ce se petrece in Romania, stiu si eu ca cresc preturile, stiu absolut tot dar nimic nu ma opreste din drumul meu spre casa.O viata am si pe aia macar sa mi-o traiesc asa cum vreau eu, sa fiu fericita.Nu vreau sa treaca viata pe langa mine fara sa simt ca am vreun rost, nu vreau sa raman aici si sa ma gaseasca varsta pensionarii stand pe forumuri si "murind" de la o zi la alta.Eu sunt o persoana activa, nu vreau sa raman in starea asta de moleseala si plictiseala continua.Am si alte lucruri mai bune si mai interesante de facut dar asta in tara mea, ca aici degeaba le-as face ca nu e acelasi lucru!!Eu ma intorc acasa avand ce-mi trebuie, deci n-o sa raman pe strazi dar crede-ma ca in nebunia mea poate as fi facut-o si in ultimul caz.Nu m-ar deranja sa am 200 euro pe luna in tara, la fel ca si Danutza eu cred ca se poate trai destul de bine daca ai casa ta.Poate ca suntem noi mai putin pretentioase, nu stiu, dar eu m-as descurca si n-as fi nefericita in nici un caz.Nu sunt cainii cu colaci in coada nici aici.Sunt destui suedezi care traiesc de pe-o zi pe alta si care n-au mai facut de ani de zile vreun concediu nici macar in tara lor, ce sa mai zic de alte tari.Asa ca nu-i chiar ata de roz situatia nici pe aici, asa cum se vede de acolo din Romania!!
Tuturor care au curajul sa se intoarca acasa le doresc mult succes!!
joe spune:
Si eu sunt dintre cei care s-au hotarat sa se intoarca acasa - cum am mai scris pe acest forum de altfel.
Nu am raspuns pana acum la subiect pentru ca interventii de genul "noua ne e foarte bine aici, sunteti niste fraieri ca va intoarceti" ma blocheaza!
Eu pot sa inteleg, sa accept si mai ales sa respect ca exista oameni - foarte multi - care au emigrat si se simt foarte bine si impacati cu noua lor situatie, tara si tot ce implica emigrarea - dar in acelasi timp cer dreptul propriei mele alegeri - pentru mine e mai bine acasa!
Si iar - cum toate sunt atat de relative - nu am comparat niciodata cum m-as simti eu in locul lui x (daca as avea casa sau jobul lui as fi multumita sau nu) - pentru ca eu nu-mi construiesc fericirea si implinirea prin comparatie cu nefericirea/neimplinirea celorlalti - chiar relativa (adica numai eu as vedea-o asa si nu as vrea sa fiu in locul lor).
Asa cum am mai spus - am plecat ca ... nici noi nu mai stim ce - ca gropile, ca primarii, ca sa vezi coruptia,ca siguranta zilei de maine - desi nimic din toate astea nu ne impiedicasera sa ajungem la joburi bune, de genul pentru care lumea nu mai aplica din considerente de genul "companie mare, salariu la fel - jobul asta e deja cu dedicatie"! Noi am aplicat si... am reusit.Si daca nu am fi fost atat de hotarati sa plecam din tara - ar fi fost f. bine in continuare.
As fi complet nedreapta daca nu as recunoaste ce tara frumoasa e Germania si cat de linistit si relaxat poti trai aici - chiar si pentru cei foarte pretentiosi - dar nu are legatura cu tara - cel putin in cazul nostru - cred ca asa as fi simtit oriunde as fi ajuns.
Si iar nu ar fi fair din partea mea daca celor care vor sa plece le-as spune - "nu, uite ca eu am plecat si abia astept sa ma intorc"! Dar nu pot sa nu le spun ca multe din lucrurile pe care nu le luai in seama acasa ajung sa-ti lipseasca dureros in noua tara, dar ii si indemn - daca asta au de gand, fara sa viseze caini cu covrigi in coada - sa plece, sa vada pe pielea lor cum e - poate vor face cel mai bun lucru din viata lor - poate vor ajunge la aceeasi concluzie ca si mine - important e sa se convinga personal de asta!
La noi intoarcerea acasa se va mai amana - de aceea nu prea pot vorbi de planuri concrete - desi ceva idei exista - insa de data asta vreau sa le atrag atentia celor care sunt foooaaaarte exaltati in legatura cu intoarcerea acasa - sunt aproape sigura ca aceleasi sentimente le-ati avut cand ati emigrat, deschideti ochii macar acum si ganditi-va bine ca intre timp v-ati obisnuit cu un confort si cu o situatie materiala care e putin probabil sa fie atinsa de la inceput in Romania si ca acea independenta financiara nu presupune doar foarte multa munca - pe care sunt sigura ca sunteti dispusi sa o faceti - ci si contactul cu niste mentalitati de care ati cam uitat!
Are dreptate tatul lui Toma - Vlad - cand incearca sa dea putin perdeau la o parte!
In ce ma priveste - voi astepta pana voi avea si aici un job - nu neaparat comparabil cu cel din Ro (muuult mai greu de realizat) - ci macar interesant dpdpv profesional - imi sunt datoare mie ca macar acum sa nu ma mai mint, si abia atunci voi putea sa fiu sigura ca DA - fara dubii - eu vreau acasa acum! Ca de intors - stiu sigur ca ne vom intoarce!
Oricum, trebuie sa recunosc, desi poate suna patetic, ca am avut noroc ca nu am ajuns in Canada cum era planificat - cred ca m-ar fi terminat distanta si as fi avut si eu nerabdarea altora de a se intoarce acasa cat mai repede, nu conteaza daca suntem pregatiti sau nu - si spre rusinea mea recunosc iar ca majoritatea concediilor le facem in tara si la fiecare 3 luni pe noi ne viziteaza cineva din familie.
Tot ce pot sa mai adaug - e ca atunci cand ne vom intoarce - intentionez sa ma implic in vreun fel in viata sociala - sa nu ma mai gandesc numai la contul meu din banca si viitoarele concedii -- si sunt sigura ca voi avea succes.
Nu mi-e nici o jena sa recunosc asta - desi stiu ce parere aveam si eu despre oamenii publici (mai ales politicieni) cand eram in tara si stiu si ce gandesc prietenii mei din tara si nu numai despre intentiile mele!
Consider ca am invatat ceva - inca mai invat de altfel - si vreau sa dau ceva inapoi. Chiar vreau ca fetita mea si viitorii mei copii sa nu mai fie nevoiti sa isi caute norocul departe de casa si sa isi urasca si blesteme tara cum am facut-o eu cand am plecat!
Mi-a trecut intre timp! NU tara vreau s-o schimb - ci oamenii!
sinzi_ana spune:
Vai Joe, ce frumos spus...si eu simt la fel numai ca nu pot exprima in cuvintele pe care le-ai spus tu!!!
Si eu ma gandesc ca daca toti cu ambitie si cu idei, si care vor ceva mai bun, pleaca fara gandul de a se mai intoarce acasa, in Ro, cine mai ramane aici? Ce se va alege de micuta si pitoreasca noastra tara? Dar daca am veni cu toti inapoi impreuna cu cunostintele si aspiratiile pe care le acumulam afara...
Ce bine ar fi ca toti profesorii sa trebuiasca sa studieze pe afara, sa poate lumina si minte micilor romani!!!
Sinzi
pork spune:
Se bate apa in piua pe zeci de pagini despre subiectul asta...inutil in fond pentru ca ideile sunt aceleasi cu mici diferente de la caz la caz. Ce ma surprinde este ... Chiar "realizatii" cei cu 100 K pe an refuza sa recunoasca motivul deciziei de intoarcere...si anume ca le lipseste stilul de viata si un anumit tip de viata sociala din Romania...in rest...parintii care sunt batrani...etc...etc mi se par pretexte. La 100k pe an doua case si investitii parintii pot fi dusi foarte bine si in Canada.
Simona27 spune:
Servus la toata lumea
"deschideti ochii macar acum si ganditi-va bine ca intre timp v-ati obisnuit cu un confort si cu o situatie materiala care e putin probabil sa fie atinsa de la inceput in Romania si ca acea independenta financiara nu presupune doar foarte multa munca - pe care sunt sigura ca sunteti dispusi sa o faceti - ci si contactul cu niste mentalitati de care ati cam uitat! "
Sunt absolut de acord si intotdeaun am zis ca nu trebuie idilizat, ci vazut bine care sunt motivele intoarcerii. Si inca odata, trebuie facut un plan de la inceput si muncit sa iti atingis copul, nu mers cu mainile in buzunar la Romanica. Trebuie construit cat de cat un confort care sa te astepte acasa, ca altfel...nu prea intoarcere prea roza Cel putin asta e planul asta...
"refuza sa recunoasca motivul deciziei de intoarcere...si anume ca le lipseste stilul de viata si un anumit tip de viata sociala din Romania"
Eu intotdeauna am marturisit ca ne lipseste viata sociala si de aia facturile la telefon sunt imense
Va las si mai vorbim
Idora spune:
quote:
Originally posted by pork
Se bate apa in piua pe zeci de pagini despre subiectul asta...inutil in fond pentru ca ideile sunt aceleasi cu mici diferente de la caz la caz. Ce ma surprinde este ... Chiar "realizatii" cei cu 100 K pe an refuza sa recunoasca motivul deciziei de intoarcere...si anume ca le lipseste stilul de viata si un anumit tip de viata sociala din Romania...in rest...parintii care sunt batrani...etc...etc mi se par pretexte. La 100k pe an doua case si investitii parintii pot fi dusi foarte bine si in Canada.
Pork, eu chiar ca am recunoscut ca-mi lipseste viata sociala, ca nu pot trai in stilul asta de amorteala de aici si familia imi lipseste la fel de mult si cred ca toti care spun ca vor sa se intoarca recunosc asta!!
Danutza Mamaruta spune:
Joe, de ce crezi tu ca toti care suntem in strainatate traim in confort si avem o situatie materiala buna? Noi suntem de 2 ani aici si din afara parem un cuplu de succes, anul trecut pe vremea asta a aparut si in ziarul local "povestea de succes" a mea si a sotului meu
despre cit de bine pregatiti am venit noi si ce prestatie deosebita avem. Dar eu acum, judecind foarte realist, trebuie sa recunosc ca libertatile si confortul pe care le-am avut in tara, acum si aici nici nu pot visa sa le am. Si dintre cei veniti in ultimii 3 ani, nu am gasit prea multi oameni care sa nu spuna ca nivelul lor de trai a scazut dramatic de cind au ajuns aici.
Multi dintre voi uita ca acum este recesiune si in Canada, cel putin in domeniul software este bataie foarte mare pe extrem de putinele oferte. Ce vreti sa spun, ca in incercarea mea de a veni cu lectiile cit mai bine facute, am auzit intotdeauna, de la cei de aici:"Pai tu, cu meseria ta...."? Ca am fosti colegi de facultate carora le-a fost restructurat postul si care stau de 8 luni pe tusa? Ca e greu pentru ei dupa 7-8 ani de lucrat in programare in Canada sa se recalifice?
Dar stiti ceva, vorba e nu cum ne merge prin strainatate sau ce ne place sau nu la tara in care locuim. Pentru asta sunt alte subiecte. Si ma bucur ca cei care nu vor sa se intoarca in Romania si sunt impacati acolo unde se afla au hotarit sa nu intervina. De fapt, cum imi scria cineva pe mail:"Acum vezi de fapt cine nu si-a gasit locul acolo unde e. Cine scrie la subiecte de genul asta ca nu e interesat de intoarcerea in Romania, dar el intra la un subiect cu un titlu atit de sugestiv, ba chiar isi mai gaseste timp si sa polemizeze..... hmmm. Mare semn de intrebare. Pe mine nu ma intereseaza moda, deci nu o sa intru niciodata la subiecte despre moda. Sau si daca arunc o privire "superioara" nu voi raspunde la subiecte despre moda. Pentru ca nu ma intereseaza. Clar?"
Mai, clar. Dar nici macar astia nu conteaza. Conteaza de fapt ca ne impartasim deschis "exaltarile" si ca poate undeva, din povestile astea o sa iasa ceva. Stiti de unde mi-a venit ideea cu case la tara, dar totusi f. aproape de oras? De la cineva de pe forumul acesta. Cind preturile la imobile au inceput sa urce vertiginos, iar banii pe care noi ii salvam nu mai erau suficienti sa ne cumparam casa dorita, cineva de pe forumul asta spunea ca s-a hotarit sa nu isi cumpere o garsoniera (cutie de chibrit) in Cluj, cind cu aceeasi bani isi cumpara o casa cu o livada uriasa la 7 km de Cluj. Mi s-a parut interesanta ideea si desi a plecat de pe forum, tin legatura cu stapinul ideii. Care stapin a cumparat casuta cu pricina si a mai luat si 10,000 mp de pamint intravilan cu 1 euro/mp. L-a vindut cu 7 euro/mp in primavara aceasta. Si mi-a scris astazi ca acum il vindea cu 15 euro/mp. Prin fata terenului lui va trece autostrada Cluj-Zalau (autostrada Trnsilvania).
Asta nu inseamna ca peste 1 an o sa imi vind eu casa de la tara cu 150,000 CAD. (Sau mai stii) Inseamna doar ca povestile astea nu le scriem aici pe forum nici sa ne dam mari, nici sa ne aflam in treaba. Eu cel putin sunt aici sa comunic cu oameni care gindesc ca mine. Nu cred ca sunt mai buna decit cei care au hotarit sa ramina in strainatate, dar nu sunt nici mai rea. Si cit timp o sa am ceva de invatat, o sa ramin la subiectul acesta.
Noapte buna.Si chiar as vrea sa va vad cu bine in Romania (pe cei care au raspuns la subiect) nu pe altii, Doamne-fereste.
Guestus spune:
"Si dintre cei veniti in ultimii 3 ani, nu am gasit prea multi oameni care sa nu spuna ca nivelul lor de trai a scazut dramatic de cind au ajuns aici." ....eu zau daca inteleg de ce nu se intorc din Ca?....aaaaa....daca string gologanii sa-si faca palate in Ro este normal sa se plinga ca vai ce rau o duc.
Iar tigarile de care vorbesti tu de la indieni sint total diferite decit cele dupa piata legala. Marlboro de 8 USD facut in US este 100% diferit decit Marlboro de 1 USD facut in Ro. Si Rolex gasesti cu 10 USD in China.
satany spune:
eu sint rapida..nu mi-a placut niciodata in ro si nici in dk..as pleca, da' nu stiu unde..scotia ma atrage inexplicabil