Tarhonul

Tarhonul | Autor: Leah

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor!
Ieri am vazut in Piata Drumul Taberei la o taraba tarhon verde (recunosc ca verde n-am mai vazut pana acum, de obicei in afara de banalul patrunjel si marar, nu prea mai vezi si altceva). Imi pare rau ca nu am luat dar azi ma duc din nou si daca gasesc, imi cumpar. Intrebarea mea e: la ce se foloseste? Probabil ca il voi usca si pastra in pliculete, ies oricum mai ieftin si stiu sigur si ce pun in mancare.

"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."(Robert Frost)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CRIXIA spune:

In primul rand tarhonul, mai ales verde este foarte aromat, se foloseste la fasole. Da o aroma aparte la ciorba sau iahnie de fasole.
Soacra-mea am vazut ca pune tarhon si la ciorba de perisoare sau de porc.
In pietele din Ardeal am vazut ca in extrasezon se vinde la borcanase, cred ca este pus la saramura.
Eu am tot timpul in casa, dar uscat, cumparat la plic Kotanyi.

CriXia
http://community.webshots.com/user/crixia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Tarhonul se foloseste mult in Ardeal,eu il conservam in otet, si-l aveam pentu acrit ciorbe, otetul il puneam si-n maioneza sau in sosurile pentru salata.
Cind il puneam la conservat, procedam asa: il luam frunza cu frunza de pe cotor (cotoarele nu se arunca), apoi spalam frunzele si le scuturam putin, astfel incit frunzele sa ramina cu apa pe ele, apoi le puneam asa ude in borcan, le indesam si deasupra crengutele (cotoarele) sa le tina indesate, apoi turnam otetul pur peste ele.Apa de pe frunze mai dilueaza un pic otetul. Se pastreaza tare bine (eu il tineam si 2 ani), otetul iese tare aromat, iar daca se foloseste din otet, se opoate completa cu otet "normal" in borcan. Ciorba de miel acrita cu tarhon e o nebunie !!

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CRIXIA spune:

Elena, ce bine ca ai spus cum se conserva! Asa voi sti si eu sa-l pastrez, ca-i mai bun decat cel uscat. Chiar cum spui tu asa arata in borcanase la piata, frunzulitele erau asezate frumos.

CriXia
http://community.webshots.com/user/crixia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

aici s-a mai discutat despre mirodenii:

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=16687&whichpage=1
Va rog continuati aici!
Multumesc pt. intelegere!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

Tarhonul:
Il folosesti la ciorba de carofi cu afumatura, la tocanitza de cartofi, la ciorba de pui cu zarzavaturi....in general la orice ciorbe.
Il potzi cumpara asa proaspat si conserva pe iarna in borcan in otzet.

Incearca:o bunatate.

Alina.(VAI Mariana acum numai ti-am vazut postarea, scuza-ma, nu citiseem).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FLORYNA spune:

...chiftelute marinate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

N-am vazut niciodata tarhon.La noi nu se foloseste.Am luat o singura data o sare cu gust de tarhon.Are gust asemanator cu menta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 1Sanziana spune:

Da,dulcetica,tarhonul aduce cumva cu menta.Nici la noi in Moldova nu se foloseste,a cumparat mama o data la pliculet de curiozitate.La pus la rosii umplute si a iesit super bun.La ciorba nu prea ne-a placut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carola spune:

noi folosim tarhonul la ciorba de afumatura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

si eu la ciorbele acre.



Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput