Gradinita in limba romana
Vreau sa fac un sondaj de opinie pentru mamicile din strainatate.
V-ar interesa daca s-ar deschide o gradinita cu predare in limba romana dar si cu lectii de limba tarii unde locuiti, la un pret rezonabil si cu personal calificat?
Raspunsuri
Cristina_C spune:
Chiar daca ar exista, nu mi-as da copilul acolo. Cred ca cel mai bine este sa invete limba intr-o gradinita germana obisnuita de la vorbitorii nativi (educatoare si colegi). Ar fi pacat sa-l privez de acest contact direct. Limba o va invata oricum si noi il vom ajuta daca apar probleme. Daca va fi sa ramanem aici (speram sa se poata) copilul trebuie sa faca o distinctie clara intre limba romana pe care o vorbim in familie si limba germana care se vorbeste in afara casei. Trebuie sa traiasca in acelasi mediu ca si noi ca sa se integreze cu adevarat.
Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C
mixandra spune:
Eu am cautat disperata o gradinita, sau macar un grup de copii unde se vorbeste limba romana, unde as putea sa-mi dau fetita, insa in zadar...la Viena nu exista asa ceva. Am intrebat la consulat, la ambasada, si la centrul cultural roman, insa singurul raspuns a fost sa merg la biserica, ca acolo preotul ii invata pe copii romaneste….idee care nu ma incanta..
Fiica mea vorbeste bine romaneste, insa consider ca nu este indeajuns sa vorbeasca doar cu mama; are nevoie de copii. Impreuna cu alti copii a invatat si alte limbi si sunt foarte mandra de ea !
Daca nu voi afla alta solutie, poate am sa incerc sa organizez ceva, mai ales ca am cunostinte care au absolvit in tara filologia si aici nu lucreaza in domeniul in care au studiat.
Violetzyka, dupa parerea mea acesta este un subiect foarte interesant, cum de ti-a venit ideea sa faci un asemenea sondaj ?
Stii cumva in strainatate vreun loc unde exista gradinite sau scoli cu predare in limba romana ?
violetzyka spune:
Desi Alex e inca mic, are aproape 5 luni, ma tot gandesc in fel si chip cum o sa ma ocup de educatia lui.Aici ingrijirea copiilor este extraordinar de scumpa iar daca as merge la servici as cheltui tot salarul cu plata unei femei sau taxa pentru gradinita.Si tot nu s-ar ocupa ca lumea de el...sau asa cum m-as ocupa eu Asa ca, deocamdata stau acasa si imi fac o mie de planuri....Mi-ar place sa deschid o gradinita cu predare in limba romana dar si cu lectii de engleza.Mi se pare important ca copilul meu sa invete foarte bine romaneste ,pentru ca noi nu vom sta definitiv aici, dar si limba engleza .Am vrut sa fac intai un sondaj, sa vad daca mai sunt si alte mamici interesate, care pot eventual sa dea o mana de ajutor. Cum vi se pare ideea?
violetzyka spune:
Mixandra, din pacate nu stiu nici o scoala sau gradinita cu limba de predare in romana.Tocmai de aceea m-am gandit ca o asemenea gradinita ar fi interesanta, mai ales ca pe aici sunt foarte multi romani cu copii mici.Copiii ar putea beneficia de o educatie in limba romana,ar lega prietenii, s-ar putea juca si invata impreuna engleza,s-ar inchega o mica comunitate. Mie mi se pare interesant dar sunt multi de alta parere.
Camelia spune:
La gradinita cu limba de predare romana, nu as vrea s-o dau pentru ca tocmai in gradinita imi pun eu nadejdea ca va invata copilul meu bine germana.Insa la o scoala cu predare in ambele limbi , romana si germana, as da-o ! Am inteles ca in München ar fi posibil in anumite conditii.Asa ca imi fac sperante....
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
Adela spune:
Nu. Avand in vedere ca noi suntem amandoi romani Julia invata acasa limba romana. La gradinita va merge din august si va invata germana.
~~Adela &Julia
Cricor spune:
Cred ca o gradinita in limba tarii respective si niste ore in limba romana m-ar interesa mai tare. Daca gradinita asta ar avea mancare mai romaneasca, si o abordare mai usoara cu 'calitul copiilor' as fi in mod sigur interesata.
Corina
1Sanziana spune:
Nu.O sa incerc sa fac tot posibilul sa-i fac pe copiii(viitori) sa nu se simta diferiti de ceilalti.Adik gradinita germana,religia catolica sau protestanta.Romana vor trebui sa o invete de la mine,pt ca bunicii lor n-or sa se apuce de invat germana.
jojo spune:
NIci eu nu mi-as da copilul la gradinita in limba romana,tot din motivul de a nu-l diferentia ,si da,intradevar cred ca in gradinita va invata japoneza ,si va citi si scrie ca la carte,in romana vorbeste cu mami acasa asa daca are vre-un secret si nu vrea sa ne intelega papa
In cazul nostru este amestecul si de rasa nu numai natiune ceea ce cultivat intr-un mod corect nu l-ar face deosebit doar spre bine si folosul lui !
Mirupati spune:
As fi cea mai fericita daca ar exista o gradinita in limba romana in Londra. La citi romani sint sigur ar iesi ceva, problema e transportul, distantele.