Gradinita in limba romana
Raspunsuri - Pagina 2
londoneza spune:
Buna, tuturor! Sunt noua pe aici, subiectul cu gradinita ma intereseaza, am un baietel de 9 luni si as dori sa mai gasesc o familie de romani in Londra care ar dori sa lase copilul in grija mea.Sunt calificata, am profesat 5 ani in invatamantul primar in Romania. E cineva interesat?
Beatrice si bebe Dragos
londoneza spune:
Buna, tuturor! Sunt noua pe aici, subiectul cu gradinita ma intereseaza, am un baietel de 9 luni si as dori sa mai gasesc o familie de romani in Londra care ar dori sa lase copilul in grija mea.Sunt calificata, am profesat 5 ani in invatamantul primar in Romania. E cineva interesat?
Beatrice si bebe Dragos
roxanak spune:
Eu as fi bucuroasa sa fie o gradinita cu predare in ambele limbi (egal de tara unde locuim). Fetita mea merge acum la camin si vorbeste 90% numai germana (sotul fiind si el neamt). Pot eu sa vorbesc intr-una numai romaneste ca ea tot in germana imi raspunde. Noi am hotarat totusi sa nu disperam, cu timpul isi da ea drumul si la romana, mai ales ca ne va vizita bunica, care si asa numai romana vorbeste. Ei, m-as bucura ca la o gradinita cu predare si in romana, sa accepte si bebeloi mai mari, pe taticul, care nu vrea si nu vrea sa scoata cateva cuvinte pe romana (chiar daca intelege aproape tot). Cat despre educatia religioasa, sau integrarea in mediul social inconjurator, eu o sa las asta la latitudinea ei, nu trebuie sa ii impun eu asa ceva. Noi o sa avem grija sa nu se simta niciodata discriminata ca nemtoaica cu origini romane, sau mai bine zis copil cu parinti de origini diferite. Ar fi frumos macar sa avem in apropiere o scoala de duminica, dar din pacate nu.
Pupici
Maria Magdalena spune:
Nu cred ca o gradinita in limba romana e o solutie pentru copii nostri. Cred ca ei trebuie sa invete limba de la educatori nativi si sa fie antrenati de copii care vorbesc limba deja. Mai de graba un fel de club unde copii sa se intalneasca cateva ore pe saptamana si sa poata exersa limba pe care o invata de la noi, sa se joace si sa invete diverse despre Romania si limba ronama. Un educator roman ar putea sa le citeasca sau sa faca diverse activitati cu copii. In acest fel copii ar avea mai mult de castigat: invata sa se poarte si sa vorbeasca ca ceilalti copii de pe strada, din parc, de pretutindeni si va sti si limba, obiceiurile, cultura parintilor lui.
N-as ezita nici un moment sa-mi duc fetita la un astfel de "club".
marimar spune:
DA, categoric da, as fi foarte fericita sa-mi pot da copiii la o gradinita in limba romana ! De cite ori nu m-am gindit la asta....
dar sint convinsa ca nu multi parinti romani ar face-o.
Aici in NZ exista o comunitate italiana, ei au o gradinita in lb italiana, este numai 3 ore 1 data pe saptamina. Mai au si 1 zi de scoala pe saptamina pentru copiii mai mari.Mi-ar placea sa facem si noi romanii asa ceva dar....este un mare DAR....eu l-as da, citi insa ar face la fel????
Am vazut ce inseamna sa invete romana de la noi, parintii: pur si simplu intelege tot insa prefera sa raspunda in engleza, ii e mult mai usor.
Noi vorbim cu el EXCLUSIV in romana, dar el sta la gradinita cite 8 ore pe zi de cind avea 1 an. Nu are vocabularul la fel de dezvoltat in romana ca in engleza, iar cind ne intilnim cu familii de romani, copiii, chiar daca si-au petrecut primii ani din viata in RO, acum tot in engleza vorbesc intre ei, se joaca in engleza, engleza este limba de joaca pentru ei.
Adevarul este ca romana este defavorizata, este in minoritate, engleza o va invata usor caci e inconjurat de engleza: televizor, scoala, prieteni, tot ce il inconjoara este in engleza. Sa nu ne facem iluzii ca este suficient sa invete romana acasa, daca nu vom insista noi, parintii, daca nu va merge in vacante in RO, vor ramine cu ea pasiva, adica vor intelege dar nu vor vorbi decit maxim citeva cuvinte. Am vazut foarte multe cazuri, din pacate....
36 sapt si
-------
De retinut: ceaiul din frunze de zmeur dupa 32 de saptamini ajuta la usurarea si scurtarea travaliului si stimuleaza lactatia