Taxe de protectie
De pe forumul deja celebru :), coolgirl. O problema pe care eu am vazut-o doar la TV, mi-am facut cruce si nu m-am gandit ca ma priveste in vreun fel. Iata ce povestesc copiii:
http://www.coolgirl.ro/forum/viewtopic.php?t=1194&start=20
Stefan povesteste uneori despre copii mai mari care il sacaie, il inghiontesc, ii pun piedica, ii trag cate o minge in cap. Voi ce faceti cand vi se povesteste asa ceva?
D.
Raspunsuri
Julie spune:
Cred ca si aici intervine factorul comunicare parinte-copil.
Daca as afla ca i se cere "taxa de protectie" copilului meu, as incerca sa aflu cauzele si concomitent as anunta si scoala, si politia.
Cat despre hartuieli "marunte", in primul rand l-as sfatui pe copil cum sa le faca fata (nu sunt adeptul invatarii copilului de a raspunde cu aceesi moneda, totusi), apoi as anunta scoala.
De altfel Matei a si fost subiectul unei astfel de hartuieli anul trecut si chiar asa am procedat: am anuntat scoala, invatatoarea l-a luat pe Matei deoparte si l-a descusut (inainte de asta i-am spus si eu lui Matei sa fie foarte sincer fata de invatatoare, si daca are ceva pe suflet, sa ii comunice), apoi parintii hartuitorilor au fost chemati la scoala si li s-a aplicat un perdaf.
De atunci nu s-au mai ivit neplaceri majore, asadar cred ca am actionat ok.
Andrada spune:
Eu l-am invatat sa raspunda in 3 pasi. Primul ii comunica agresorului ca nu-i place. Al doilea anuntza invatatoarea. Al treilea riposteaza. Bineinteles ca unii dintre pasi pot fi sariti in caz de...
Cred ca important e sa le spui ca adultii sint impotriva, ca exista moduri in care se pot apara, si ca nu trebuie sa accepte.
Dar problema celor care agreseaza trebuie discutata mai ales cu parintii agresorului, si asta e treaba scolii, a psihologilor (daca chiar trebuie), a politiei...etc
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
Lia spune:
Cred ca de obicei "fenomene" de genul asta in tara se rezolva relativ simplu,scoala angajeaza unu-doi bodyguarzi.Ma-ndoiesc de eficienta discutiilor purtate de "scoala" cu unii dintre parintii celor care au ales aceasta varianta in locul cersitului...
Mai cred si ca daca varianta discutii purtate de cei de la scoala cu parintii agresorilor si varianta cu bodyguard-u' nu functioneaza,mai e si varianta "personala"(adicatelea ma'c la scoala sa cunosc tinerii doritori de protectie si gasesc variante sa-i sperii).
korinna spune:
La scoala la Mihai nu am auzit,cel putin deocamdata de taxa de protectie..insa cre ca al meu ar sari la bataie!
Are gardian scoala..da aioa stau si se uita..nu ma bazez pe ei..ci mai repede asa cum spune si Lia..pe intimidarea adversarului..adeca ma duc si il iau eu in unghii!!
KORINNA mamika x 2
http://community.webshots.com/user/korinnay
Mary-Jane spune:
Vad mentionati bodyguards si gardieni la scoala. Despre ce este vorba? Care e rolul lor? Toate scolile in Romania au acum asa ceva?
"Mary-Jane"
dianamaria spune:
Buna ,
in Constanta toate unitatile de invatamant au gardieni si/sau bodyguarzi , in ceea ce priveste paza si protectia elevilor de catre ei am oaresce semne de indoiala. Acum 2-3 luni era un o emisiune pe un post de televiziune in Ro, in care niste reporteri (perechi) se duceau ( sub acoperire, filmau cu camera ascunsa) la scoli si solicitau o sala de clasa, contra unei sume de bani (2-4 sute mii lei) pentru diverse distractii. Si paznicii erau foarte cooperanti. Si atunci cum sa ai incredere ca-ti pazesc copiii la scoala?!
Diana
Mary-Jane spune:
Diana, tot nu inteleg ce rol au. Aici (scoala baietelului meu, nu pot vorbi pentru toata Anglia) au usa inchisa. Suni si iti dau voie inauntru dar trebuie sa spui la Receptie pe cine cauti si de ce. Nu exista bodyguards sau gardieni. Secretarele intreaba si te pun sa astepti. Neintelegerile dintre copii sint rezolvate de invatatori, eventual in sedinte individuale cu parintii, nu de gardieni.
Sincer curioasa si nedumerita,
"Mary-Jane"
descintec spune:
Mary-Jane, e vorba despre o pereche, in general, de "paznici" angajati prin grija parintilor ( deci platiti de ei, prin sistemul "mana de la mana" :)). Paznicii respectivi sunt de la paza si protectie (asa mi se pare ca se numeste corpul din care fac parte). Ei supravegheaza intrarea strainilor in curtea scolii si chiar comportamentul copiilor in preajma scolii.
D.
Mary-Jane spune:
Multumesc pentru raspuns. Nu auzisem de asa ceva. Ajuta la ceva sistemul asta? Sint diferente intre scolile cu si fara paznici?
"Mary-Jane"