ADOR COPIII si IMPREUNA SA GASIM SOLUTII
In dorinta de a restrange cele 2 subiecte , ce dezbat aproape aceeasi problema , ADOR COPIII si IMPREUNA ... SA GASIM SOLUTII am restrans raspunsurile dvs. la un singur loc.
1 Autor: anne-marry :
-ar trebui sa ia macar 2% din ceea ce platim cu totii la asigurarile sociale si sa le aloce pt aceasta problema: infertilitatea......
2 Autor: romaniaau :
-O sa dau un exemplu din alta tara, respectiv in Suedia, unde locuiesc de doi ani. Legislatia prevede aici efectuarea de 2-3 FIV-uri gratuit dar nu cunosc sursa fondurilor de care au nevoie. Dar va spun ca o sursa posibila ar fi impozitul pe alcool si tigari. Stiu ca se ia acest impozit si in Romania, dar aici este mult mai mare. Acest lucru ar micsora consumul de alcool si tagari, pe de o parte, si ar furniza fonduri importante pentru FIV.
3 Autor: aquariusrpro :
- Alte tari au taxe pentru burlacie sau viata fara copii
- sustinerea cresterii natalitatii nu se face din fonduri ci reprezinta o politica de stat. Pur si simplu statul aloca fonduri din alte zone ( au gandit si au gasit solutia ) ca sa remedieze problema scaderii natalitatii. Este vorba de un angajament de politica pe termen lung, angajament care asumat de o guvernare va fi dus mai departe de gurvernarile ulterioare.
- O ridicare a taxelor pentru tigari si alcool ar duce la cresterea contrabandei si mai mult decat este... adica ar ajunge la 100%... scaderea consumului nu se face cu taxe aberante ci cu educare si restrictii de consum.
- O alta solutie ar fi sa lase o parte din publicitatea pentru alcool / tigari in pace ( asa cum este acum nu cum vor sa o faca.. adica nici un pic de publicitate ) si sa aplice o taxa la publicitatea respectiva folosibila jumatate la FIV etc si jumatate la campanii de educare.
- O taxare relativa ( in procentaj foarte mic ) poate fi in partea de publicitate pentru anumite categorii de produse. Este preferabila o taxare foarte mica decat una mare.
- Mai exista un aspect: donatiile din partea unor firma. Nu ca ar dona ca asa vor muschii lor.. ci din cauza unor facilitati! Dar s-ar intra peste actuala lege ce reglementeaza donatiile! Desi ai nostri pot inventa o ordonanta la legea respectiva, favorizand donatiile catre fonduri pentru cresterea natalitatii..
4 Autor: Laura_72819 :
- Eu ma gandesc ca poate o propunere de co-finantare intre beneficiar si Ministerul Sanatatii ar fi o solutie de luat in seama de catre cei care semneaza pe acolo pe sus.
- Mai cred si ca daca s-ar lua legatura cu cateva firme de medicamente care distribuie medicamente pt. infertilitate (de exemplu firma Organon care are Puregon-ul, sau oricare alta) si ei ar putea face un lobby puternic pe langa cei din minister. De ce ? Pentru ca mai multi oameni si-ar permite sa plateaca un anumit procent din aceste tratamente si firmelor le-ar creste vanzarile.
5 Autor: Salmida :
- Dacä e mai greu de obtinut gratuitatea, de ce nu se incearca macar reducerea costului? Adica statul sa nu isi mai ''retina'' pt. el nimic (TVA, taxe vamale, alte taxe, etc) si in felul acesta, reducerea pretului va fi, zic eu, semnificativä.
- Asa cum a spus si Florina, aici statul pläteste 3 FIV/ICSI-uri, dar cum nu sunt parte direct implicatä,deocamdatä, si nici nu sunt de mult timp aici, nu vä pot spune nici eu in care lege se prevede acest lucru.
6.Autor: aquariusrpro
-Poate statul ar fi interesat sa sprijine dezvoltarea unor centre medicale existente ( sau unele noi )catre zona de FIV &co. Piata se va regla ca pret. Apoi sumele de compensat vor fi mai mici.
-Guvernele adopta diverse politici de protejare / incurajare a natalitatii. USA si Canada merg pe emigrare. E mai ieftin. Germania are o politica mixta; isi protejeaza si natia dar are si emigrare. Cu Romania.. e mai greu pentru ca nu exista un interes politic real si nici viziune din punctul asta de vedere. Iar daca vor opta pentru emigraree... oare ce culori vin in Ro.. si cum o sa arate poporul roman peste 20 de ani????
7.Autor: monbb1
-Eu va pot spune situatia din Canada , mai exact provincia Quebec, unde trat de infertilitate nu este gratuite. Sistemul de sanatate este gratuit dar centrele de tratare a infertilitati (prin inseminare, FIV/ICSI) sunt private deci numai operatia costa 6000$CAD, plus medicamente, plus analize care costa daca nu sunt intr-un spital (analizele/medicamentele le poti deduce daca ai o asigurare privata buna).
-Ideea care o gasesc diferita fata de alte tari este ca la sfarsitul anului cand iti faci impozitul pe venit, ai reduce din impozitul provincial de 30% din cheltuielile legate de tratament (procedura, medicamente, transport daca nu ai avut un centru in orasul tau) - din valoarea cheltuielilor nededuse cu o asigurare sau alta forma. Deci statul isi reduce castigul din impozitul pe venit in cazul familiilor nevoite sa urmeze un tratament de infertilitate.
8.Autor: Silvia_Pui
-Nu cred ca o taxa aplicata cuplurilor care nu au copii ar fi o solutie . Pentru ca ar tebui sa ne intrebam de ce sunt cupluri care aleg sa nu aduca pe lume un copil . Eu nu cred ca exista cineva care sa nu lacrimeze atunci cand merge in parc si un copilas intinde o manuta spre el si el stie ca nu are acasa o manuta intinsa . Sunt insa foarte multe cupluri care nici macar nu au fondurile necesare sa ajunga la un medic specialist . Sunt tinere familii ce traiesc din salariul minim pe economie , care abia ajunge pentru obligatiile lunare . Si sa le fie RUSINE !!!! , ca nu fac nimic pentru cresterea natalitatii , ba dimpotriva . Sapatamana trecuta mi s-a povestit ca aici in Slatina , o pacienta avea nevoie de cazariana si medicul i-a spus clar ,, fara 5 milioanae draga mea eu nu te tai " . Oricum , fiind an electoral vor promite si luna de pe cer . Trebuie insa multa atentie , ca ati vazut cum s-a spart balonul cu armata pe care-l scoteau un fata la votarea constitutiei . Niste oameni fara coloana vertebrala , asta sunt cu totii . Nu au nici un pic de respect fata de cei ce ar merita o viata cat de cat mai buna .Macar in aceasta saptamana ar trebui sa fie cu toti mai buni . Nu credeti ca banii aruncati aiurea pentru tot felul de sarbatoriri fara rost ar putea avea o alta destinatie ??? Cand esti o tara saraca , chiar si intrarea in NATO se poate rezolva mai simplu , masinilie se pot schimba mai rar la ministere si parlamentari , la fel si telefoanele mobile . Am putea sa-i intrebam pe ei de unde vor lua banii pentru faimoasele pensii de parlamentar ? Tot de acolo sa aloce si pentru familiile cu probleme de sterilitate .
9.Autor: try
-Cred ca una din problemele principale ale cuplurilor ce sunt nevoite sa faca inseminari artificiale este disponibilitatea banilor. Adica e greu sa ai dintr-o data banii necesari unui astfel de tratament. Poate ca un sistem de finantare permisibil pe termen scurt si mediu ar putea fi o solutie pentru o parte din cupluri. Eventual sa li se permina obtinerea de imprumuturi fara dobanda ce vor fi rambursate pe 1-5 ani.
Ramane totusi categoria de oameni care nu-si permit nici macar luxul de a face imprumuturi. --E foarte greu dupa parerea mea sa fie obtinute aceste gratuitati din partea statului intr-o tara atat de saracita.
-Mi-a trecut prin cap ca o idee pentru ei ar fi munca in folosul comunitatii (desi nu vad a fi o idee apreciata de statul roman). Cuplurile care nu pot plati, sa desfasoare un anumit numar de ore in folosul comunitatii sau al statului. E ca si cand statul ti-ar oferi o slujba temporara, iar banii, in loc sa-ti intre tie direct in buzunar sau in cont, se duc la clinica ce ti-a facut tratamentul de inseminare. Un exemplu de astfel de joburi pot fi in cadrul unor orfeliante. Parintii respectivi care-si doresc sa aiba copii nu cred ca ar fi prea reticenti in a petrece 2-3 luni in cadrul unui orfelinat. Dupa mine avantajele sunt de ambele parti: viitori parinti pot avea contact direct cu copii (pregatindu-i oarecum pentru rolul de parinti), copii respectivi se vor putea bucura de atentia unor oameni care iubesc copii; ei lucrand pentru o perioada determinata in cadrul acestor orfelinate, nu va interveni fenomenul delasarii si al indiferentei fata de copii care apare de regula la un angajat permanent, vor fi tot timpul forte proaspete si zambete pe buzele acestor oameni. Statul oricum plateste anumite persoane in cadrul acestor orfelinate. Parintii respectivi ar putea fi ca un fel de supraveghetori pentru copii (nu ma refer la menajere sau infirmiere), ma refer la faptul ca la un anumit numar de copii trebuie asigurat un anumit nuamr de supraveghetori. Va dau un caz fictiv ca sa intelegeti mai bine: in fiecare echipa de supraveghere de 30 de copii e nevoie de 2 supraveghetori si 2 infirmiere. Unul din supraveghetori poate fi o persoana specializata, de sine statatoare in cadrul orfelinatului (ca un fel de educator), iar cealalta persoana poate fi un parinte care urmeaza sau a urmat tratament de inseminare si care nu poate plati. Statul, in loc sa angajeze permanent un al doilea supraveghetor la 30 de copii, poate lasa acest post sa fie ocupat pe rand de parinti ce nu-si pot plati FIV-ul. Banii ce statul i-ar da angajatului permanent se duc pe rand catre clinicile ce realizeaza FIV-urile celor ce au ocupat posturile respective. A ide platit mai mult, vei petrece mai multe ore in orfelinat.
-Sincer, metoda mie mi se pare buna (oricum e doar un exemplu, pot fi gasite mult mai multe tipuri de munci care pot fi prestate in folosul statului sau comunitatii, iar remuneratia sa fie de fapt plata tratamentului de inseminare), dar foarte putin aplicabila in Romania. Ma gandesc ca se ajunge usor la escrocherii: bani care intra in alte parti decat trebuie, clinici favorizate care sa intre in programele respective, spagi etc.
-Acelasi program poate fi dezvoltat si la nivel de administratie locala. Primaria din orice oras poate angaja temporar in anumite functii cupluri ce fac tratament de inseminare. Banii in loc sa fie virati cuplului, vor fi virati clinicii respective care a facut tratamentul. A nu se intelege ca viitori parinti isi vor lasa serviciul si vor presta in folosul statului/comunitatii, ci e vorba de o slujba suplimentara, part-time daca vreti si peste serviciul obisnuit al fiecaruia. Poate presta numai tatal sau numai mama sau amandoi (ca sa scape mai repede de plata tratamentului). Li se poate da un termen de x luni la dispozitie in care sa presteze munca respectiva sau conform programarilor ce se vor face pentru joburile respective.
-Un alt exeplu, pot lucra in librarii publice: oricine poate aranja cartile intr-o biblioteca publica.
10.Autor: ana maria
-Mi se pare absurd sa se ceara unei organizatii care face lobby sa vina cu solutia de buget. Voi sesizati ca exista o problema si implicit nevoia unei politici orientata in sensul acesta. Mai departe daca voi demonstrati ca e o problema sociala se poate gasi o linie de buget.
Pe de alta parte pentru FIV nu cred ca vor fi bani, sunt tzari mai bogate care nu isi permit sa suporte procedurile costisitoare. Dar macar investigatiile ar trebui sustinute si coimpensate cel putin o parte din medicamente.
11.Autor: irinacodrina
-Chestia cu imprumutul bancar pica din start, caci bancile nu sunt de stat.... deci functioneaza ca o afacere oarecare. Nici o banca nu va acorda imprumut fara dobanda. In afara de asta, daca un cuplu are in cartea de munca salariul minim pe aconomie, sau apropiat, nici o banca nu ii va acorda nici un fel de imprumut. Acele cupluri nici macar nu pot sa isi cumpere ceva in rate! V-o spun in cunostinta de cauza.
Bani sunt.... zilele trecute am auzit la stiri ca pentru un parlamentar se consuma anual peste 3 miliarde de lei! Sunt cazati in hotelele cele mai luxoase, au masini super, soferipersonali, calatorii gratuite (inclusiv familiile, care, saracele, nu-si permit sa dea bani pe tren sau pe avion, sau pe benzina), etc. Este aberant! In acceasi stire, se spunea ca sunt unii din ei care abia daca au luat cuvantul o data sau de 2 ori intr-un an. Stau si dorm acolo.... Coruptia cea mai mare e la nivelele inalte.
-Dar asta conteaza mai putin. Bani sunt, insa sunt cheltuiti aiurea. Uitati-va numai cum daca se asfalteaza o strada..... imediat dupa ce se incheie asfaltarea, vin cei cu gazele, si sparg asfaltul cel nou..... apoi Electrica, Telefoanele.... primariile locale care supervizeaza aceste lucrari ar putea face economii in cazurile acestea, si in multele altele asemanatoare.
Fondurile mai putin conteaza.... politica sociala e proasta la noi. Se plang toti ca scade natalitatea, insa nimeni nu incurajeaza o crestere a natalitatii.
-Si asta e valabil nu doar pentru cuplurile cu probleme de fertilitate! Pentru ca tot mai multi tineri refuza sa faca copii, pentru ca pur si simplu nu au cu ce ii creste. Plus, ca femeie, ai legal dreptul la concediu de ingrijire a copilului pana la 2 ani, dar patronii iti impun sa te intorci la lucru cel tarziu dupa un an. Altfel angajeaza pe altcineva. Iar cand te intorci, dupa 2 ani, te primeste inapoi, dar pe cine stie ce post, si dupa foarte putin timp te poate da afara. Plus ca anumite posturi pur si simplu nu pot ramane neocupate.
In primul rand trebuie incurajata cresterea natalitatii, prin gratuitati pentru gravide, pentru copii, sau reduceri foarte mari. Infiintarea de gradinite, sau camine decente, care sa aiba un program de lucru prelungit, caci in ziua de azi femeile lucreaza 10-12 ore pe zi.
-In ce priveste tratamentele de fertilitate, acestea trebuie sa faca parte din acest program de incurajare a natalitatii. Asigurare medicala avem cu totii, insa nu ne ajuta la nimic. Ca sa iei o reteta compensata trebuie sa lipsesti o zi de la servici... ca altfel se termina fondurile!
E normal ca sunt foarte putini cei ce isi permit FIV-uri, si chiar inseminari, plus tratamentele aferente.
Cum exista cabinetele de planning familial, unde se dau anticonceptionale la preturi mai mici decat in farmacii, sau chiar gratuite.... asa ar trebui sa existe si in centrele de tratare a infertilitatii. Pur si simplu, pentru medicamentele ce tin de asemenea tratamente (si pentru sacinile naturale), ar trebui sa se interzica farmaciilor daosurile comerciale. Aceste medicamente sa ramana la pret de furnizor, fara adaosuri, fara TVA si alte taxe. Iar Fiv-urile, inseminarile... cuplurile cu probleme, sa beneficieze de macar cate o incercare gratuita, sau mai multe cu reduceri substantiale.
Problema banilor este a guvernantilor. Pentru ca este o tragedie ce se intampla in Romania! Populatia imbatraneste foarte mult, plus ca tinerii parasesc Romania. Doar etnia romilor are o natalitate mare, in continuare...
12.Autor: luli
-Am citit si eu toate mesajele voastre si mi se par interesante. Sincer despre o solutii nu cred ca sunt toate bune: cea privitoare la cuplurile care nu fac copii de exemplu... sunt atatea cupluri care isi doresc copii si nu pot face.. voi stiti mai bine.
-Cum poate statul aprecia ca vrei sau nu vrei copii?? Eu am 30 de ani si ne dorim din suflet copii dar nu avem pana acum... Cat despre imprumut la banca... mai bine pagubas. cei care au venituri mici nu isi pot permite sa-si cumpre casa si stau cu chirie. Din ce sa plateasca rata si din ce sa traiasca? Eu lucrez la o banca, pot spune ca am un salariu cat sa duc un trai decent insa nu am reusit sa strang mare lucru pentru FIV si mi-am pus problema ca daca eu nu pot... cei care au venituri mai mici, nici atat!!
-De ce nu se gandeste statul sa aloce fonduri pentru FIV asa cum aloca fonduri pentru armata de exemplu (macar 1% din cat finanteaza armata)! daca va scadea natalitatea va scadea si populatia .. si tot asa "ecosistemul" se duce de rapa... nemaivorbind despre cei care emigreaza.... ma scuzati, daca nu sunteti de acord... am "debitat" si eu ... sunt cam nervoasa si simt ca nu mai ajung la mal!!!!
13.Autor: mihuta
-Singurul raspuns concret pe care il vor accepta guvernantii (actuali si viitori, indiferent cine va castiga alegerile) este unul cu o sursa de finantare in afara sistemului.
Cred ca intr-o prima faza ar trebui sa se insiste asupra unor minime eforturi pe care le pot face in cadrul unei politici definite de stimulare a natalitatii ( solutii deja propuse)
- cabinetele de planning familial care acorda anticonceptionale 'compensate' sa acorde si tratament pentru infertilitate in aceleasi conditii
- sa se face o lista cu medicamente din aceasta categorie care sa fie scutite de taxe vamale, TVA si sa fie cu pret controlat
- cheltuielile cu astfel de tratamente sa fie complet deductibile la calculul impozitului pe venit global
Fireste ca de fapt este vorba de o completa restructurare a administratiei pentru ca bani exista dar nu ajung unde trebuie, dar trebuie sa lupti cu sistemul nu impotriva lui.
Oricum, felicitari initiatorilor acestei ofensive, sunt alaturi de voi.
mvl
14.Autor: Adela99
-Din pacate nu sunt la curent cu fondurile in Romania, dar cred ca inafara de a le da solutii la intrebarea capitala (care dupa parerea mea e meseria lor)trebuie sa aveti argumente foarte intemeiate de ce. Probabil le aveti din moment ce intrebarea se refera la fonduri. Chiar daca la prima vedere toata lumea stie raspunsul, nu e intotdeauna usor sa argumentezi convingator. In primul rand cred ca de fapt este vorba de o reimpartire si reprioritare a fondurilor existente. Incerc sa ma explic: daca sacul e 100% si din sacul asta se da sa zicem 5% pentru ... si alti 10% pentru... samd si deocamdata nimic pentru tratarea infertilitatii, cum ii convigeti sa va repartizeze de ex 2%. Pe cine sa "pagubeasca"? Si de ce e mai importanta tratarea infertilitatii decat boala subventionata inainte? Greu de argumentat... Am inteles ca taxele in plus nu sunt populare.
-Probabil aveti si o statistica ... care sa arate ca atatea cupluri intre varstele cutare si cutare, sufera de infertilitate, cam suma cutare ar fi necesara pe an, samd. Nu stiu care mai e politica in Romania, daca se stimuleaza natalitatea sau nu (ma refer la cei care au posibilitate sa aleaga), poate ar fi si asta un argument... zic si eu... bineinteles ca tot ce am scris eu aici, e deja documentat si gandit de multi inaintea mea... dar ce vreau eu sa zic ca nu intotdeauna cu un raspuns direct la intrebarea pusa (din ce fonduri?) poti castiga cauza. Nu cred ca v-am putut ajuta, dar am incercat.
15.Autor: cristina_g
Parerea mea este ca gasirea unor fonduri din care sa se plateasca un anumit numar de F.I.V. este doar o parte din marea problema a tuturor celor care au o sanatate deficitara.Mi se pare ca totul ar putea fi foarte simplu daca s-ar dori cu adevarat sa se gaseasaca solutii viabile.Cea mai mare greseala tine de modul de gestionare al fondurilor incasate deja prin acele "asigurari de sanatate", care in Romania(tara pe care o iubesc din tot sufletul),nu-ti dau decat dreptul unui pat de spital gratuit...pentru ca de restul trebuie sa te ocupi singur:doctori, medicamente,uneori chiar si pansamente trebuie sa-ti cumperi.Eu cred ca daca ar exista diferite clinici(care sa aiba cat mai multe sectii sau chiar mici clinici in subordine)si la care sa ai acces in functie de suma cu care contribui anual pentru sanatate si la care fiecare serviciu medical sa se stie cat costa si la ce ai dreptul in timpul unui an(ex.:2 extractii si 2 tratamente la stomatologie,o operatie la 5 ani,...,etc. sau contravaloarea a X lei in servicii medicale), ar putea fi rezolvarea.Clinicile ar putea fi impartite in functie de dotari iar omul in functie de cat considera ca poate si doreste poate fi pacientul unei clinici performante sau mai putin performante.Dar pentru asta ar trebui multa, multa transparenta, respect fata de oameni si corectitudine, am putea avea controlul la ceea ce am avea dreptul, si am fi tratati altfel de catre cei care intai negociaza pretul si de-abia apoi te duc in sala de operatie.Eu cred ca multe s-ar schimba daca s-ar gandi totul din acesata perspectiva.
16.Autor: Rozi
Dupa aceea poate va ganditi putin si la ideea de a lua legatura cu organismele despre care se vorbeste in articolul de mai jos:
"Romania: mortalitatea in crestere, natalitatea in scadere
“Romania va fi prima tara din zona ce va elabora politici in domeniul populatiei care sa vina in sprijinul oamenilor”, a spus Peer Sieben, reprezentantul Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie. Acesta a incheiat, ieri, cu Ministerul Muncii, un acord de colaborare in domeniul populatiei si dezvoltarii, ca reactie la declinul demografic grav cu care se confrunta in prezent Romania. Situatia indicata de Ministerul Muncii privind populatia romana este grava: suntem printre fruntasii europeni in ceea ce priveste mortalitatea (aceasta a crescut cel mai mult in randul barbatilor din zonele rurale). In Romania, rata natalitatii este in continua scadere - in 2002 se nascusera cu 30 la suta mai putini copii fata de 1990, in timp ce populatia peste 68 de ani crescuse pana la 13,6 la suta, fata de 11 la suta in 1992.
Tot in 2002 s-a inregistrat cea mai scazuta rata a casatoriilor din ultimii 50 de ani. La rata mortalitatii a contribuit si HIV/SIDA, care a facut, in ultimii patru ani, de trei ori mai multe victime. Cea mai mare rata de infectie se inregistreaza la grupa de 13-24 de ani. La toate acestea se adauga intensificarea continua a migratiilor, care se dubleaza de la un an la altul.
Obiectivele colaborarii dintre FNUP si Guvern in domeniul politicilor demografice sunt: formarea unei noi baze de date despre populatie, mult mai ampla decat prima, studii noi privind dinamica populatiei, promovarea politicilor de egalitate intre sexe, formarea specialistilor din domeniul dezvoltarii-cercetarii, infiintarea unei Comisii Nationale pentru Populatie si Dezvoltare. Comisia va propune Parlamentului si Guvernului noi strategii in domeniul populatiei, acestea dorindu-se a fi o solutie pentru cresterea demografica si a nivelului de trai.
Alina Badalan
Adevarul - 25/05/2004"
Poate se mai misca ceva si la noi! Multa bafta si strigati daca va putem ajuta cu ceva.
17 Autor: anapharm
Ohhhhh Doamne...!!!
Eu zic ca Romania este mult prea saraca sa sprijine aceasta problema. Un FIV presupune cheltuieli serioase, iar numarul cuplurilor nu este unul mic. Uitati numai cum bugetul alocat sanatatii se epuizeaza in scurt timp, nici de calcule estimative nu sunt in stare.
Si in eventualitatea in care ar exista banii necesari sprijinirii, s-ar scurge in diverse buzunare decat sa fie ajutate aceste cupluri. Dupa parerea mea nici intr-o mie de ani nu sunt capabili ai de la putere sa faca ceva in acest sens. Asa ca solutia e una singura, sa plateasca din economiile propri, bietii de ei.
Presupun ca o solutie este strangerea de fonduri din sponsorizari si donatii.
Le doresc tuturor sa-si implineasca aceasta dorinta!
Va pup dulce si sanatate maxima!
18 Autor: maryi
Buna. Ma numesc Mari. Am intrat pe situl “vostru” de cateva ori. Mi-a fost recomandat de o colega. Sant si eu o persoana, care isi doreste un copil, dar momentan din voia nimanui nu se poate. Cand am momente de disperarea mai intru pe forum si doar urmaresc discutiile voaste. Prin discutiile vostre simt o speranta. Am facut si eu 2 HSG, laparoscop, distilatii, mi-am spus ca nu mai fac nimic, am oboist de atata durere si asteptare. Asa, legat de subiectul vostru. Un support financiar pentru FIV. Acum catva ani eram la ginecolog. Asteptand sa-mi vina randul urmaream fetele, care erau la cabinet. Opt sin zece erau pentru chiuretaje. Este dureros sa vezi, ca unii vin pentru a fi ajutati sa aiba copii, iar altii sa scape de ei. Atunci mi-a venit idea, urmarindu-le pe fetele, care erau la coada. Nu erau “battue in cap” cum s-ar spune sau fara bani, dar totusi prefera varianta chiuretajului. Ma gandeam la o solutie. Chiuretajul costa 200.000 lei sau in jur de . sa se i-a o cota parte pentru un fond special pentru famiile care au probleme de sterilitate si singura solutie este FIV. Noi suntem o familie medie zic eu. Pentru tratamente cu banii ma descurc, dar in cazul unui FIV as avea nevoie de un imprumut de la banca si nimeni nu-mi garanteaza reusita. Asta ar fi o solutie. Daca exista cineva sa o sustina va pup
Mari
19 Autor irinuk
Din nefericire, suntem unul din cuplurile care am trecut prin cam toate fazele reproducerii asistate, inca fara un rezultat pozitiv. Ce pot sa va spun din cati doctori am intalnit, cate spitale am batut si prin cate analize si tratamente am trecut:
- toate investigatiile - analize, consultatii si ecografii pentru amandoi - ar putea fi suportate cu succes de asigurarile pe care le platim in mod fortat
- tratamentele in sine sunt teribil de scumpe - dar aici am avut o surpriza nebanuita. Ni s-a spus ce trebuie sa cumparam, fiind trimisi direct la sursa si implicit la cel mai mic pret, dar acesta era colosal, tratamentul pentru o incercare ajungand la 60 de milioane. Drept pentru care am apelat la toate cunostintele din vest -prospectare de piata, adunat informatii, aflat cat ar costa daca le-am cumpara direct de acolo. Si surpriza - la sursa erau cu 30 - 40% mai scumpe decat aici. Am luat legatura cu importatorul pentru Romania si mi s-a spus ca pretul este controlat de Ministerul Sanatatii care subventioneaza o parte din pret. E adevarat ca numai pentru ce ni s-a recomandat noua (in bani 1.170.000 lei/fiola) pentru ca am inteles de la alte viitoare mamici lucrurile nu stau la fel. Adica aici se vinde cu 500.000 ceva ce in ungaria este la 300.000 lei.
Dar oricum ceva se subventioneaza.
In schimb ce am constatat cu stupoare - si asta este intr-adevar o tragedie - este ca in momentul in care apelezi la sistemul asigurarilor de stat te lovesti de sentinte irevocabile. Nici macar nu isi pun problema ca iti pot distruge viata sau in orice caz ca ti-o pot schimba iremediabil. Uneori motivul infertilitatii (mai ales cand cauzele sunt pur hormonale) este rezolvabil, dar nu isi bat capul sa te trimita la analize. Incearca un tratament, mai incearca unul, dupa care te trimit acasa spunand "nu se poate, luati-va gandul". Nu incearca sa afle de ce nu a functionat, ce nu a mers. Cei care au cat de cat posibilitati financiare si net pentru documentare mai au o sansa. Altfel lupta e pierduta din start - pentru ca nimeni nu isi bate capul suficient. Esti rapid trimis catre in vitro sau icsi daca iti poti permite... si abia atunci esti trimis la analize in mod serios - mai mult decat o ecografie sumara si o discutie alergand pe holurile spitalului dupa doctor incercand sa afli mai multe... iar daca nu iti poti permite FIV esti condamnat in primul rand la dezinformare.
In primul rand cred ca as matura sistemul sanitar. Nu imi foloseste teribil daca chiar subventionate procedurile, doctorul care ar trebui sa imi spuna ca asa as avea o sansa ma trimite acasa pentru ca recomandarea este la latitudinea lui - el decide cine incearca si cine nu.
Solutie? Din bugetul Parlamentului! Dar stim ca asta nu se va intampla veci. ... Mi-am amintit de fenomenul cu indemnizatia pentru concediu de maternitate si pentru cel pentru cresterea copilului - nu stiu daca asa a ramas, cred ca da - lunar fiecare femeie care lucreaza plateste n% din salariul pe care il are pentru acest fond, iar atunci cand are dreptul sa beneficieze primeste n% din din salariu dar NU MAI MULT DE ... patru milioane parca. Asta practic inseamna defavorizarea celor cu salarii mari... si intrebarea UNDE se duc restul banilor... pentru ca cele cu salariu mic raman la procentul n din acel salariu mic - adica daca tot se deturneaza fonduri n-ar fi interesant sa se deturneze in directia reproducerii asistate? Cred ca ar fi singura utilizare cu care ar putea fi de acord si cotizantele nedreptatite de legea in cauza.
Stateam si ma gandeam foarte serios la o chestie. Intamplator si din fericire noi facem parte dintre cei care si-au putut permite procedurile FIV, si le vom repeta daca e cazul. La cate impozite platim pentru ca muncim la greu (cineva spunea ca in romania prin sistemul de impozitare se penalizeaza munca cinstita) m-as simti mult mai bine daca as sti ca macar o parte din banii aia au un scop real, nu umfla aceleasi buzunare burdusite ale guvernantilor.
Cam atat pentru astazi.
Succes!
Raspunsurile sunt in forma data de dvs.
in continuare , asteptam raspunsurile dvs.
Eventualele propuneri de colaborare, le asteptam pe adresa
infertilitate@yahoo.com si
adorcopiii@yahoo.com
... si nu uita-ti
Dorinta, Optimism, Rabdare = Copiii
Cu multumiri,
ADOR COPIII
Raspunsuri
ilie spune:
Asa cum am promis , ori de cate ori am vreo noutate referitor la dobandirea personalitatii juridice a asociatiei, va anunt
DECI
Astazi am primit sentinta de la judecatorie, FAVORABILA, urmeaza cetificatul pentru inscrierea ca persoana furidica, si apoi ... GATA
Urmatoarele , vesti la dobandirea personalitatii juridice.
Ilie
ilie spune:
In sfarst, dupa o munca, de cateva luni , ADOR COPIII ... s-a nascut.
Pe aceasta cale asi dori sa multumim tuturor celor care ne-ati sustinut si ne-ati incurajat in toata aceasta perioada.
Probabil greul de acum incepe.
Ceea ce ne-am propus, speram sa devina si realitate.
Speram din tot sufletul sa nu ramana doar un " foc de paie", si sa reusim sa ne facem auziti. Suntem constienti ca este greu dar nimic nu este imposibil, vorba unui slogan " impreuna v-om reusii".
Va vom tine la curent cu toate actiunile pe care le inteprindem
ADOR COPIII
Roxiana spune:
Fetele hai IMPREUNA SA GASIM SOLUTII.Pentru ca suntem din diferite zone,si de profesii diferite este cineva printre noi care ne-ar putea organiza?Sa facem un referat sau ceva,sa ne unim toate,sa adunam semnaturi si sa le trimitem pe la ministerul sanatatii,la guvern chiar.Cum se procedeaza?
Statul se plinge ca a scazut natalitatea,ca a crescut numarul avorturilor.Eu ma intreb cum sunt ajutate cuplurile ca doresc copii.Pentru noi ce se face?Exista vreo organizatie si nu stiu eu?
Din cite vad eu aici pe forum suntem destul de multe in aceasta situatie si cine stie cite aspirante mai sunt in toata tara asta.
Daca putem face ceva!!!Unde-s multi puterea creste!