ajutor
buna tuturor!
sunt noua pe aici si tare mult as avea nevoie de niste sfaturi daca se poate.
pritenul meu este din suedia , nu am fost niciodata la el, pana acum venea el in Romania, nu am calatorit niciodata inafara tarii si acum imi cere sa ma duc la el pentru cat mai mult timp posibil, stiu ca pot sta la el 3 luni cu viza de turist dar s-ar putea sa avem ceva probleme. mi se cere pe langa pasaport si altele, si salariul, aici e problema, am salariu minim pe aconomie si nici el nu e mai bine e student cu 2 job-uri, din cate am auzit eu conteaza asta si sincer vreau sa plec sa fiu cu el, il iubesc mult, el trebuie sa stea acolo pt asi termina studiile si eu sunt cea care ar putea sa plece la el. o sa-mi fie destul de greu sa strang bani pt a pleca dar nu asta e problema, o sa ma ajute si el dar nu stiu care sunt regurile de ex:
stiu ca la vama trebuie sa ai o suma de bani la tine, acuma nu stiu daca este la fel daca plec cu invitatie sau de ce suma anume am nevoie
si mai e si teama ca o sa fiu respinsa la viza din cauza salariului
va rog mult este cineva care poate sa-mi spuna orice legat de intrebarile mele.
prietenul meu vede aceste lucruri foarte simple de facut dar nu si eu , el chiar ma vede acolo pt totdeauna , sa termin facultatea acolo si multe altele dar pt mine suna atat de departe si greu. doar pe el nu il simt departe pentru ca il iubesc cu toate ca e greu (chiar si cand vorbim zilnic la telefon si multe ore pe net),find asa departe si chiar as vrea sa ii fac surpriza sa ma duc la el. nici el nu are posibilitatea sa zboare oricand are chef sa vina la mine si mai ales sa stea mult timp, pe cand eu nu am responsabilitati si as putea sta mai mult decat el aici.
va multumesc mult si ma bucur de acest forum si va " invidiez " ca nu pot sa fiu si eu asa apoape de el cum sunteti voi care aveti viata in Suedia dar in acelas timp cand va citesc pe voi ma simt intr-um fel aproape de el, chiar m-am apucat sa invat putin limba doar pt al simti mai aproape , o tampenie nu ? sunt putin dusa toti o spun nimin nou
va pupic si numai bine tuturor
Raspunsuri
Idora spune:
Beldiman, nu ai nevoie de nici o dovada de salariu.Iti trebuie doar pasaportul, asigurarea medicala si banii necesari (500 euro minim) pe care sa-i arati la vama.Daca el poate sa-ti faca invitatie, e si mai bine dar trebuie sa fie cetatean suedez pentru a putea.
Un sfat pe care ti-l dau.Daca nu poate sa-ti faca invitatie atunci nu pleca cu avionul ci pleaca cu autocarul (dureaza 2 zile) deoarece poti sa ai la tine minimum de 500 euro (pe biletul de autocar nu scrie data venirii in tara).In cazul avionului scrie pe bilet data plecarii si a venirii, deci tu trebuie sa ai banii necesari pe toata perioada sederii tale in Suedia (100 euro/zi)
Succes!!
Omul insetat care nu a intalnit in calea lui nici un izvor, e prea fericit cand gaseste o baltoaca. - Sharid de Balkh
Adela99 spune:
Nu trebuie sa fie cetatean suedez pentru a trimite o chemare, ajunge sa fie stabilit in Suedia. Si am inteles ca daca ai chemare (in care el scrie ca iti asigura locuinta si intretinere pe perioada sederii) nu-ti mai trebuie cei 500 euro.
Idora spune:
Nu stiam ca se poate face invitatie si daca ai doar sedere in Suedia.In orice caz e sigur ca daca ai invitatie nu mai ai nevoie sa arati banii la vama!!
Omul insetat care nu a intalnit in calea lui nici un izvor, e prea fericit cand gaseste o baltoaca. - Sharid de Balkh
beldiman spune:
multumesc mult de tot
scuze am uitat sa memtionez , el este cetatean suedez,
as prefera cu invitatie si cu viza de turist pe 3 luni ca nu am chef de probleme sau sa stau acolo cu inima cat un purice ca ma prinde sau mai stiu eu. prefer sa stiu ca totul e corect.
la asta ma gandeam si eu, la autocar, merci mult , este si mult mai ieftin, si de asemenea daca el se obliga sa ma imi ofere cazare si sa ma intretin pe parcursul sederi mele ar fi normal sa nu-mi ceara la vama sa am la mine o suma anume dar nu sant sigura. deci nu sunt singura care a auzit de asta
zic de salariu pt ca o sa ajung la ambasada suediei din bucuresti si pe site mentioeaza ce am nevoie pt a cere viza de turist si ementinat si salariul , trebuie sa aiba un motiv sa-l ceara zic eu si imi e teama ca ma pot respinge, nu stiu cat de mult conteaza salariul meu sau al lui. as putea sa plec fainfrumos cu autocarul dar vreau sa stau mai mult si pt mai mult de 10 zile , nu stiu exact, e nevoie de visa de turist special pt 2 sau 3 luni
merci tututor va pup
jbeldiman
Idora spune:
Nu ai nevoie sa mergi la ambasada pentru vizita de 3 luni.E ca si cum ai merge in orice alta tara din spatiul Schengen.Ia pasaportul, asigurare medicala, biletul si banii sau invitatia si pleaca.Asta-i tot ce ai de facut:)))
beldiman spune:
merci e chiar o usurare sa aud asta
sa inteleg ca visa turistica iti trebuie daca vrei sa stai mai mult de 90 de zile ??
jbeldiman
papadie spune:
NU :-) Viza turistica inseamna ca iesi frumusel din tzara cu pasaportul in brate si te reintorci peste trei luni (viza nu inseamna ca-ti lipeste un plasture in pasaport). Pentru mai mult de trei luni ai nevoie probabil de viza de lucru sau orice alt tip de viza.
peca spune:
teoretic vorbind...ca sa iesi din tara iti trebuie
a.) ori invitatie
b.)ori bani, adica daca faci dovada(prin asigurare medicala), ca stai 30 zile itit trebuie 100€x 30 zile, deci 100€ pe zi
dar la vama se cam....pe ei si s-au vazut cazuri destule, cand cu tot cu invitatie iti cereau minim 500€,
asa ca pt. tine, egal unde vrei sa iesi din tara, ungaria sau....egal, bani sau invitatia ti-o cer romanii, te duci si iti faci o asigurare medicala pe primele 5 zile, asa trebuie sa arati doar 500€, si apoi o asigurare pe restul perioadei
stiu ca sunt multi care fac: primele 5 zile(pt. a putea arata minim 500€, si sa nu le ceara mai mult, si apoi ultimele 5 zile), dar am aflat ca de cand au intrat ungurii in EU...s-au cam tignit si te purica de asigurare.
ai grija f. mare la vama daca iti cere si asigurarea sa le-o arati sa nu cumva sa le incurci si sa le arati pe amandoua sau pe a 2-a. pe a 2-a, cea lunga e bine sa o ascunzi undeva bine, ca la un eventual control sa nu se vada.
daca vrei sa dormi mai linistita...poate face prietenul tau o imputernicire scrisa in romana si lb. lui si semnata si stampilata la primaria de care apartine el, dar asta nu tine loc de invitatie si nici de bani, este doar o dovada scrisa pt. granita, unde sta ca el iti asigura: cazare, masa si bani de cheltuiala
si eu zic mai bine cu busul decat cu avionul..fiindca asa te ustura de bani, chiar daca si numai sa ii arati
drum bun si fara frica...totul o sa fie ok. mai ales cand o sa fiti impreuna
chatonel spune:
nu am auzit sa ceara sa vada bani la avion.. daca e invitatie.
Toulouse, la ville rose
beldiman spune:
oh boy, sa ascund ????? credema ca daca o sa ma stiu cu musca pe caciula cu ceva ascuns o sa fiu toata rosie si o sa tremure si maduva in mine, nu pot sa fac asta, sincer, nu vreau sa par sfanta, dar nu por sa o fac, ma cunosc am mai avut probleme din cauza asta , pot spune ca sunt o proasta in ce priveste lucrurile astea dar nu pot sa o fac
pritenul meu, ca acum vorbim, zice sa ii trimit lui prin posta cea de a doua asigurare ,pot sa o trimit??
merci
jbeldiman