ajutor
Raspunsuri - Pagina 2
Idora spune:
Beldiman, acum esti culmeaBaga-ti a doua asigurare pe undeva printre haine si n-o sa fie nici o problema.Daca iti face invitatie spune-i sa ti-o faca in engleza, ca daca o face in suedeza tu trebuie s-o traduci in Romania in engleza si te mai costa si alti bani.El trebuie sa mearga la notar in Suedia ca s-o faca si ai grija cum o trimite ca s-ar putea sa nu ajunga sau ajunge tarziu.Sa o trimita special prin posta (nu stiu cum se cheama) ca sa ajunga sigur sau poate s-o trimita printr-un autocar care vine in Romania.
Succes si sa nu-ti mai fie asa frica ca n-ai de ce
Omul insetat care nu a intalnit in calea lui nici un izvor, e prea fericit cand gaseste o baltoaca. - Sharid de Balkh
peca spune:
quote:
Originally posted by beldiman
oh boy, sa ascund ?????
jbeldiman
la ascuns ma gandeam la pus deoparte mai bine, in buzunarul de la borseta de brau, unde nu prea umbli, unde mai ti alti bani, decat cei 500€ si asigurarea de 5 zile, un alt buzunar pe care nu il deschizi cand iti cere asigurarea
sau daca te simti si asa, f. vinobata..atunci sa arati la vama 9200€ sau 9100€, atunci nu e mult, sau? decizea e a ta; si nu faci nimic ilegal, fiiindca mergi sa presupunem din 1 Iulie pana in 30 Septembrie. Atunci faci asigurarile asa 1 -5 Iulie - PE ASTA O ARATI LA VAMA; DACA ITI CERE, nu te apuca sa spui"nu vreti sa vedeti si asigurarea?", daca ei nu spun nimic - si apoi mai faci o asigurare din 6 Iulie- 30 Septembrie. Important e sa fi asigurata pe perioada in care iesi din tara, si tu esti.
nu iti fa multe ganduri...totul va fi ok. si eu am avut emotii cand am plecat prima data, dar eu plecat definitiv si prima data. dar a trecut, a ramas in urma ca o amintire frumoasa
Monica-Elena spune:
beldiman ai nevoie de bilet de avion liber pe 3 luni adica cu data de intoarcere cand vrei in aceste 3 luni. Ca sa nu prezinti la politia de frontiera (vama nu are nimic de a face cu trecerea frontierei - vama are treaba cu tine cand intri in tara)si ca sa nu prezinti 500$ la frontiera ai nevoie de invitatie din partea lui in romana si engleza legalizata de el acolo in care sa spuna ca iti asigura casa si masa.
Bafta si drum bun!
Monica
romaria spune:
Acum m-am intors din Germania, la vama ne-au zis aratati ori banii ori invitatia, e drept ca doar au zis sa aratam si pana la urma nu ne-a mai controlat nimeni...crede-ma ca eu sunt cea mai disperata cand e vorba sa ascund ceva ...inebunesc de frica...si eu am avut o asigurare doar pe 5 zile si apoi alta facuta in continuare pe care am avut-o in buzunar, oricum nu ne-a cerut nimeni asigurarea ....
Multa bafta si ai sa vezi cat de usor este totul, mai usor decat crezi. La cat sunt de fricoasa tot am trecut cu 2 cartuse de tigari .
Nimic nu este intamplator.
Romaria
Adela99 spune:
Apropo de invitatie (ca acum tot is si eu trecuta prin asta, si incerc sa le fac toate ca la carte)o poate face pe sudeza si romana o duce la notar ca o autentifica (de fapt autentifica semnatura lui, ca aici totul e pe "heder och samvete", adica onoare si constiinta)o pune recomandata (nu are rost s-o puna express, e mult mai scump si ajunge tot in 5-7 zile lucratoare). Autentificarea (stampila si text pe care daca le spune il scriu pe engleza; scapi tu de traduceri si notari in Romania) costa 250 kr si recomandata 60 kr. La asigurare nu ma bag sa te sfatuiesc, dar nu cred ca te vor buzunari aia de la vama, si pe de alta parte ajunge si cea de 5 zile.
Bafta si calm
Idora spune:
Adela,in engleza direct e cel mai bine.De ce sa mai plateasca bani pe la traducatori??
Beldiman, invitatia e bine daca s-ar putea sa o scrie el acasa pe calculator(e mai ieftin)si sa mearga apoi la notar s-o autentifice.Chiar daca o face la notar tot asa,ii trebuie datele tale din pasaport:seria, nr., data eliberarii si a a expirarii pasaportului, codul tau numeric personal, data nasterii, adresa ta.
Omul insetat care nu a intalnit in calea lui nici un izvor, e prea fericit cand gaseste o baltoaca. - Sharid de Balkh
Adela99 spune:
quote:
Originally posted by Idora
Adela,in engleza direct e cel mai bine.De ce sa mai plateasca bani pe la traducatori??
Nu trebuie sa mearga la traducator (eu am scris-o singura si pe suedeza si pe romaneste - pe calculator, cum spui tu), dar oricum e bine.
Idora spune:
Ah, da, daca el poate sa o scrie direct in romaneste (in cazul in care e roman), e cel mai bine.Dar si numai in engleza e bine.In suedeza n-are rost, ca nu are ce face cu ea in Romania!!
ancuta06 spune:
Fetelor.......asigurarea aia pe 5 zile, zic eu ca ar cam bate la ochi, daca pleaca cu autocarul. Ca dureaza cel putin 2 zile sa ajunga acolo si 2 zile inapoi, asa ca ar sta o zi in Suedia.
Beldiman, nu-ti mai face atatea griji. Daca ai invitatie nu mai trebuie sa le arati si bani. Iar in invitatie se specifica si perioada, asa ca nu cred ca e nevoie sa-ti faci 2 asigurari.
Eu m-am certat cu unul la granita, ca plecam cu logodnicul meu, olandez, cu masina, si aveam la noi vreo 400 euro, cat sa ajungem aici. Si mi-au zis ca tre sa am minim 500. Iar cand au vazut asigurarea, pe 3 luni, parca au facut infarct. Asa ca m-am certat cu ei si le-am zis ca n-om fi nebuni sa ne plimbam cu 9 000 euro ca vor ei. Ne-au lasat sa trecem pana la urma.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Idora spune:
Da, in cazul in care ai invitatie, nu mai conteaza pe cat timp e asigurarea.
Succes!!