Ce va place/nu va place in tara in care locuiti
Raspunsuri - Pagina 9
Bubbles spune:
Ce-mi place la Canada, raportat la experientele proprii (spun asta deoarece in citeva rinduri voi intra pe contrasens cu multe pareri exprimate mai sus):
- iarna lunga, deoarece avem timp sa ne iubim, sa citim, sa vedem multe filme, sa ne balacim in piscina, etc.;
- curatenia din zona in care locuiesc;
- bunul simt al oamenilor;
- atmosfera profesionala si prieteneasca, in acelasi timp, de la serviciu;
- e o tara uriasa si extraordinar de frumoasa, avem ce vizita in week-end-urile lungi;
- mincam tot ceea ce ne dorim si de o calitate foarte buna;
- avem unde sa facem sport tot timpul anului;
- vacantele sunt mereu o fericire ;
- prietenii localnici, oameni cu care ne intelegem super;
- faptul c-atunci cind am avut nevoie de medici, totul s-a rezolvat imediat (cum am zis, experienta proprie, in ciuda a ceea ce-mi aud urechile despre carentele sistemului);
- nu trebuie mituit nici un functionar si daca stii cum sa discuti cu ei, nu te "bati cu morile de vint";
- parintii si bunicii sunt asa de fericiti sa ne viziteze;
- avem posibilitatea sa vorbim mai multe limbi, sa cunoastem adesea oameni de diverse nationalitati;
- parcurile, lacurile, fluviul, padurile, muntii (fiind vara, e tot ce vedem in fata ochilor, si apoi materializam in zilele libere).
Ce nu-mi place in Canada:
- programele TV canadiene si americane, urmarea este ca platim cablul numai pentru Discovery si National Geographic;
- mai toata lumea traieste dintr-o datorie intr-alta, creditele se ia prea usor, totul se invirte in jurul banilor in multe familii;
- cit de greu le este majoritatii imigrantilor sa-si gaseasca un prim loc de munca in domeniul educatiei si experientei lor;
- in Quebec, toata aceasta poveste cu anglofonii si francofonii.
Ar mai fi multe de spus la cele ce-mi plac, deoarece eu ma simt precum acasa aici, suntem sanatosi si fericiti, urmarea este ca vedem si ni se intimpla totul in roz bombon
Bubbles spune:
Ce-mi placea in Romania:
- muntii, marea, natura in general;
- minastirile, mai ales cele din Moldova;
- prietenii, care intre timp au emigrat cu totii, majoritatea in Europa de Vest.
Ce nu-mi placea in Romania:
- birfa si invidia;
- faptul ca din 2 salarii de tineri casatoriti nu ne puteam permite sa avem unde sa locuim si cum sa ne intretinem de unii singuri;
- mizeria si ignoranta oamenilor fata de mediul inconjurator (in orice poienita, pe orice lac...);
- aaaah, politicienii;
- muzica de o calitate indoielnica razbatea la volum maxim de la fiecare terasa;
- insecuritatea de pe strada, plus fluieraturi, diverse alte interjectii de la "smecheri";
- pensiile bunicilor nostrii, care dupa o viata de munca si sacrificii, d-abia isi permiteau un minim al minimului necesar supravietuirii.
scarmanus spune:
Ce-mi place:
-gyros (uneori imi tachinez sotul ca gyros e singurul lucru care ma face sa ma intorc aici)
-mancarea in general e extraordinara
-iarna care de fapt este o primavara, cand toate sunt verzi si inflorite
-nisipul alb si fin si Mediterana ca si clestarul
-fructe si legume proaspete tot timpul anului
-cei mai buni si dulci peneni galbeni
-patiseriile
-parfumul florilor de citrice, care dau in rod de 2 ori pe an cel putin
-Capul Greco si regiunea Paphos, care parca sunt desprinse de Cipru si apartin altei lumi
Acu-i acu', ce nu-mi place:
-mentalitatea ingusta si patriarhala si sindromul insulei de care sufera mai toti locuitorii (adica insula lor este paradisul curat iar ei sunt cei mai tari din lume)
-superficialitatea oamenilor
-ipocrizia bisericii ortodoxe cipriote
-verile sterile cu 40 de grade si de culoarea desertului, totul e maro si ars de soare
-umiditatea din atmosfera, cand toate hainele se lipesc de tine si transpiri ca in sauna
-muzica care e mereu si peste tot aceeasi, adica greceasca
-lipsa verdetii, a ierbii, a copacilor cu frunze (numai plantele cu spini rezista vara)
-lipsa variatatii climatice si a formelor de relief comparativ cu Romania
-micimea insulei, ma simt claustrofibic aici
-lipsa mijloacelor de transport in comun
-inexistenta trotuarelor
-sentimentul ca ma aflu in Orientul Mijlociu mai degraba decat in Europa
scarmanus
RalucaN spune:
ClaudiaH, explicatia ta privind religiozitatea oamenilor din Romania pe cat e de "simpla", pe atat e de stupida!
dyana spune:
Ieri pe la pranz, tocmai terminasem de facut piata la Moghioros. Eram cam obosita si incordata. Am vazut acea biserica mica de lemn, din fata pietii, langa care se va construi o alta mai mare. Am intrat si pot sa spun ca mi-a placut mult. Era liniste si aer racoros. O doamna mai in varsta citea mai tare din biblie, citea asa de frumos si de domol, incat daca ma asezam pe scaunel, as fi adormit acolo.
Am vazut ca erau si moastele Sf. Parascheva, sper ca am scris bine... Am citit pe rand si cu rabdare rugaciunile scrise sub fiecare icoana si m-am gandit ca de obicei la familia mea si la mine, sa ne fie bine, ca pana acum.
Mi-a facut tare bine faptul ca am intrat in acest lacas, deceea cred ca trebuie cat mai des sa ma "rup" efectiv de atatea ganduri cu ce mai am de facut intr-o zi ... si sa intru si sa ma rog. E mult mai bine asa.
Imi cer iertare daca am plictisit pe cineva si daca am enervat pe altcineva, asta nu ma intereseaza.
Va puuup,
Diana
www.dianabostan.home.ro
Catrinel_17 spune:
Cred ca in acest forum poti sa iti exprimi opiniile si ai si dreptul la ele. Ma gindesc ca poti contesta opinii, dar de asemenea, cred ca este decent sa aduci argumente si nu numai sa acuzi pur si simplu, RalucaN.
Sper ca nu am suparat pe nimeni, daca am facut-o, imi cer scuze.
C.
alesandra spune:
Ce-mi place :
-iubitul meu
-clima (unde stau eu nu ninge aproape niciodata)
-peisajul...frumos si care se schimba din 50 in 50 de km
-florile, lamaii si salvia din gradina mea
-mancarea buna si diferita de la o regiune la alta
-limba
Ce nu-mi place :
-lipsa de socializare
-faptul ca mancarea este asa importanta in viata lor ( se intalnesc ca sa manance si sa vorbeasca despre mancare...)
-faptul ca femeia este privita mai mult ca o casnica ( casalinga = casnica - meserie inventata de italieni )
-umiditatea
-motoretele (scooter)...Italia e plina de ele...
-daca esti pe trecerea de pietoni nu se opreste nimeni ( in Napoli trec masinile pe culoarea rosie a semaforului ca si cum ar fi normal )
-vanzatoarele care te privesc stramb ... pe usa magazinelor e scris "intrare libera" ( adica nu musca nimeni...dar ar vrea s-o faca daca-ar putea )
-legumele si fructele care n-au nici un gust ( cu cateva exceptii)
RalucaN spune:
quote:
Originally posted by Catrinel_17
Cred ca in acest forum poti sa iti exprimi opiniile si ai si dreptul la ele. Ma gindesc ca poti contesta opinii, dar de asemenea, cred ca este decent sa aduci argumente si nu numai sa acuzi pur si simplu, RalucaN.
Sper ca nu am suparat pe nimeni, daca am facut-o, imi cer scuze.
C.
Catrinel, draga mea, ti se pare ca as fi acuzat pe cineva de ceva anume? Pur si simplu mi-am exprimat o opinie. Ce argumente as putea sa aduc in defavoarea unei explicatii care prin definitie mie personal mi se pare total aiurea (asta asa ca sa nu mai folosesc alti termeni)? Romanii au fost oameni credinciosi cu mult inainte de aparitia comunismului si chestia cu seful suprem de care noi ne-am obisnuit sa ascultam, fara sa avem initiative proprii si pe care ne-am obisnuit sa dam vina daca nu ies lucrurile cum am vrea, este adevarata in cu totul alte domenii, dar nu vis-a-vis de religiozitatea romanilor.
Nu trebuie sa-ti ceri scuze, nu ai suparat pe nimeni (cel putin nu pe mine).
Acesta este ultimul meu mesaj legat de tema asta pentru ca mi se pare ca s-a iscat o polemica ce nu isi are rostul si nici locul potrivit.
Raluca
Andrada spune:
Va reamintesc aici citeva puncte din regulamentul desprecopii.com:
04. Incercati sa combateti idei, nu persoane
Incercati sa combateti idei, nu persoane. In momentul in care un mesaj degaja un atac la persoana - mesajul va fi sters de catre moderatori iar, in fuctie de gravitatea atacului, utilizatorul va fi sanctionat.
05. Nu sunt admise jignirile, insultele, mesajele rasiste sau xenofobe
Nu sunt admise jignirile, insultele, mesajele rasiste sau xenofobe. Adresati-va celorlalti membri cu respect si incercati sa ii ajutati. Lipsa de respect duce la 'exmatricularea' de pe forum si la blocarea vizionarii sale. Desprecopii.com isi rezerva dreptul de a sterge fara explicatie mesajele care nu se incadreaza in zona sa de interes sau care creeza tensiune si dezaprobare in randul comunitatii.
07. Nu deviati de la subiectul discutiei
Prin raspunderea la un anumit topic, membrii comunitatii sunt rugati sa nu devieze de la subiectul discutiei. De asemeni, nu sunt acceptate mesajele 'la misto', care in marea majoritate au ca rezultat devierea de la subiect.
08. Nu publicati mesaje de interes limitat (de genul: pentru Andreea)
Nu publicati mesaje de interes limitat (de genul: pentru Andreea). Daca subiectul devine strict personal - folositi comunicarea prin intermediul mesajelor private (PM). Astfel de subiecte vor ajunge rapid la Containerul Verde.
09. Comentariile la adresa gramaticii nu isi au rostul
Comentariile privind gramatica folosita de ceilalti participanti nu isi au locul pe forum; le puteti face daca doriti - folosind mesageria privata. Nu uitati ca multi dintre membrii comunitatii sunt plecati din Romania iar evolutiile lor lor gramaticale nu fac obiectul acestui site.
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
syracuse spune:
Cred ca voi repeta pe alocuri idei mentionate aici de catre cei din SUA (ceea ce probabil le confirma validitatea)...
Ce nu imi place:
1. Tot sistemul de sanatate/medical - atat sistemul in sine, cat si companiile de asigurari si doctorii. Meseria lui Hipocrates nu se poate face pe principii de "business". Este o aberatie lipsita de etica sa crezi ca asa ceva este posibil.
2. Cladirile joase, patrate, anoste si lipsite de orice fel de gust arhitectural. Nici dupa zgarie nori nu ma omor.
(Insa unele rezidente/case...cele scumpe - pot fi superbe).
3. Goana dupa avansarea carierei si implicit obtinerea banilor, in cantitate cat cuprinde. Si faptul ca nici tu nu iti poti permite sa iti tragi sufletul (chiar daca ai vrea) cand alti bezmetici imping standardele de munca, de alergat si de agitat la infinit, creind un sistem in care nici cei ne-materialisti nu isi pot gasi pacea. Drept pt. care devii si tu materialist fiindca altfel nu poti supravietui intr-o astfel de societate.
4. Preferinta pt. cantitate si nu neaparat calitate - in aproape orice. Magazinele "lant"/"chain".
5. Lipsa de timp pt. relatii non-superficiale intre oameni (a se vedea punctul 3 mai sus).
6. Distantele prea mari de parcurs...si da, oameni carora nu le pasa ca trebuie sa-si petreaca toata viata in masina, de cele mai multe ori conducand de unii singuri.
7. Cultivarea si incurajarea mediocritatii la mase. Mentalitatea anti-intelectuala alimentata la mase...dar nu si la "elita".
8. Diferentele materiale incredibile intre cei "cu" si cei "fara".
9. Lipsa de pietoni pe strada, lipsa de trotuare.
Ce imi place:
1. BARBATII.
Stiu ca suna foarte ne-ortodox, ca si cum as fi cunoscut multi barbati americani pe plan "personal" (ceea ce nu este cazul). Insa da, sunt casatorita cu un American - probabil cel mai aproape-de- perfectie barbat al Planetei...:-) .
Insa fara sa fac generalizari bazate numai pe experienta personala...am remarcat ca exista un procentaj relativ ridicat de barbati cu foarte multe calitati in aceasta tara. Mult mai multi decat in oricare alta natie. Si am trecut/locuit prin cateva tari in viata mea pana acum.
America este un loc excelent pt. femeile in cautarea unui partener de viata de nadejde.
Foare multi barbati Americani (ma refer la cei nascuti in cultura Americana) au un caracter deosebit, sunt fideli, f. muncitori, f. protectori si totodata respectuosi fata de femei in general (si mai ales fata de propria sotie/prietena). Foarte responsabili, tin la casa si la familie...si ca bonus, sau ca cireasa pe coliva - multi arata si grozav, fizic vorbind.
2. Pe locul doi: femeile - care nu se urasc si se gelozesc intre ele asa de rau cum o fac cele din tari mult mai patriarhale ( a se vedea Romania, Italia, Turcia, Spania etc). Sunt ferm convinsa ca atitudinea "cool" a femeilor din tara asta i-a facut si pe barbati atat de buni.
In general, cu cat femeile coboara standardele mai jos (de frica de a nu ramane "fete batrane") cu atat calitatea barbatilor descreste mai drastic.
Este mai putin cazul Statelor Unite fiindca am remarcat ca aici femeile nu prea sunt dispuse sa coboare standardele, chiar si cu riscul ca vor ramane "nemaritate".
3. Comforturile materiale si eficienta in situatiile publice (magazin, restaurant, guvern etc).
4. Atitudinea civila intre oameni.
5. Librariile - "Borders", "Barnes and Nobles"! Ah...ma uita D-zeu acolo citind si band cafea! :-)
6. Igiena dentara, stomatologia si dintii oamenilor de pe aici. Daca nici poporul asta nu mai are dinti a-n-taia, atunci nu stiu cine ii mai are!
7. Optimismul, atitudinea "go-get-it" si accentul pus pe "increderea in sine" ca individ, nu pe aroganta ieftina.
8. Faptul ca este posibil sa obtii un post omenesc si FARA pila.
9. Toleranta fata de cei care NU sunt ca tine sau NU gandesc neaparat ca tine.