Ce va place/nu va place in tara in care locuiti
Raspunsuri - Pagina 8
dyana spune:
quote:
Originally posted by aniella
felicitari pt subiect...am avut ocazia sa cunosc din alte unghiuri tarile prin care sunteti risipiti...dar mi se pare o chestie fff ciudata... eu nu am vazut ca, cineva sa raspunda din Romania...era vorba de tara in care traim fiecare si de ceea ce ne place si ce nu....fff interesant...toti de pe acest site sunteti de origine romani dar nimeni nu a scris de ce ii place sau nu Romania....sau nici un roman nu si-a exprimat punctul de vedere...toti ca acolo la voi ii mai bine....ca aia nu ii ca in Romania, ca Romania in sus ca Romania in jos....dar....tot va este dor de Romania asa cum ii ea cu neajunsurile ei.... Romania pt ca esti o tara frumoasa cu ceea ce nu multe tari au....... ai multe si nenumarate peisaje.......ai toate anotimpurile,,,ai oameni calzi si primitori....pt ca esti tara mea...aici sunt toti ai mei...nimic nu suna ma dulce decat sa aud si sa pot vorbi mult iubita-ti limba....Eu imi iubesc tara chiar daca nu am prea multe avantaje aici....chiar daca nu o duc chiar asa de bine....chiar daca salariile sunt mici...daca tot vrei ceva cu adevarat poti....si aici poti sa te descurci...dar esti printre ai tai.... sper ca nu am ofensat pe nimeni....mi-am exprimat punctul meu de vedere
cu respecte
aniella
Catrinel_17 spune:
da, Claudia, sunt de acord cu ce ai scris, ai mare dreptate!!!!!!
Atitudinea asta mioritica de "asa a vrut dumnezeu" mi se pare ca ajuta extrem de putin (asta ca sa ma exprim elegant...)
valentinag spune:
Doamnelor eu nu va inteleg!Pina acum,fiecare a scris ce ii place sau nu ii place in tara unde locuieste.Nimeni nu a avut nimic de comentat.Cum a scris cineva ceva de Romania,imediat cineva s-a gasit sa comenteze,cum ca s-a umflat romanismul in noi+ multe altele,inclusiv pe PM am primit niste chestii!
Care e problema?Avem voie sa ne placa tara asta?
Nimeni nu a zis ca aici este raiul pe pamint(cum este la altii!)dar este tara unde traiesc pe care o iubesc si unde incerc sa fac lucrurile sa mearga.
Am si eu nemultumire mele,pe care le-am si scris mai sus(pe alea nu le-a vazut nimeni?)dar incerc sa fac ceva,chiar si prin simplul fapt ca nu vreau sa mai dau spaga,sau ca atrag atentia cuiva sa nu mai arunce pe jos hirtia,coaja de banana,etc.
Incerc si sunt convinsa ca o sa reusim sa ne fie mai bine.Daca nimeni nu face nimic,de unde sa traim mai bine?Vai ce oras murdar avem,nu face primaria nimic,da cine arunca sticla de cola pe geam din prea frumosul Golf,cine arunca pe geam oase la ciinii pe care unii ii tin in custi in fata blocului?
Hai sa nu ne mai plingem si sa incepem noi sa facem putin cite putin ceva,in asa fel incat peste 10 ani sa putem spune,uite ce bine si frumos este si la noi.Iar cei plecati,atunci cind vin,sa se minuneze:uite domne se poate si in Romania!
Numai bine va doresc,oriunde va aflati!
Valentina
Catrinel_17 spune:
Ce am vrut sa spun este ca mai este mult de lucru in Romania, si in special cu mentalitatile.... dar Romania este casa mea si maine m-as intoarce acolo. Dar ce ma impiedica deaocamdata este tocmai atitudinea asta cumva ostenita si resemnata…. Desi dupa alegerile locale se vede clar ca se intimpla o schimbare de mentalitate si ma bucura chestia asta si imi da sperante. Daca ar fi mai multi oameni care spun ca tine, Valentina, “hai sa facem ceva”, sunt sigura ca s-ar urni lucrurile mult mai repede.
Si de fapt de cite ori ma intorc, vad cite s-au intimplat, vad ca se misca lucrurile...
Un prieten german este acuma in vizita in Romania si ne scrie ca este raiul pe pamint, ca niciunde nu a intilnit oameni mai prietenosi. Fotografia zilele trecute o poarta sculptata frumos in apropiere de Sighet si a fost poftit la masa... nu au reusit sa comunice prea bine, pina gazda respectiva nu si-a chemat o ruda din alt sat care lucra la… o pizzerie in germania si era venita in vacanta… Asta-i farmecul Romaniei! Dar parerea ce mi-am scris-o mai sus...ramine...
Si mai copiez aici un mesaj pe care l-am postat prost in alta parte, referitor la ce apreciez eu in germania:
M-am gindit sa-mi scriu impresiile despre Frankfurt... In 4 ani si jumatate am avut timp sa tot acumulez la ele. Am fost acum o luna la un spectacol facut de 2 englezoaice despre orasul Frankfurt. Se numea Frankfurt – City of Culture si era facut cu vreo 50 de ausländeri din toata lumea (balcanici, polonezi, cehi, francezi, canadieni, sud americani, australieni, etc). Era un specatcol modern, cu muzica un pic surreal, ca sa zic asa, si fiecare actor spunea cite o fraza scurta, raspunsuri la niste intrebari (ne-puse): ce parere aveti despre orasul Frankfurt, ce parere aveti despre germani, despre limba germana, despre cultura germana, unde erati acum 10 ani, ce faceti acum, ce veti face peste 10 ani, ce va place sa cititi… Raspunsurile la aceste intrebari au fost minunate… “Orasul Frankfurt? Prea multe cravate!!”, “experienta mea in Germania? Aici mi-am intilnit prima iubire”, “Am intilnit multi oameni deosebiti in germania. Chiar si germani!”
La un moment dat, toti actorii erau grupati pe scena si faceau semne de ramas bun – a fost foarte impresionant. In viata asta a noastra marcata de atitea despartiri….
Imi place acest oras ca are atitea culturi, este marcat de ele, fiecare a contribuit cu ceva, si in bine si in rau, evident.
Cind am venit aici prima data, mi-era frica de orice. Mi-era groaza ca nu merg pe partea care trebuie a trotuarului, de exemplu. Venea cite o bicicleta din spate si saream speriata la o parte… Pina am invatat ca sunt drumuri speciale de biciclete
Ma gindeam ca nu pun cosul unde trebuie la magazin… ca o sa-mi spuna vinzatoarea vreo 2 si eu nici n-am sa inteleg nimica. Chestia asta s-a remediat dupa ce am mai invatat limba mai bine. Acum 4 ani cind am venit nu stiam decit “ja”, “nein” si “kaputt”... dar am invatat multe lucruri. Am invatat ca daca vrei sa inchiriezi apartament, te duci ca la interviu la intilnirea cu proprietarul, pe care trebuie sa-l vrajesti de-a dreptul, ca sa invingi dezavantajul ca esti ausländer. Si inca roman... „Woher kommen Sie?“ „Wir sind aus Rumänien“ „Ach, dann, ...lieber nicht“
La orele de germana am cunoscut-o pe cea mai buna prietena a mea de acuma, e suedeza si e o fata nemaipomenita. M-am imprietenit si cu profesoarele de germana, care erau 2 tipe “de stinga”, faceau parte dintr-o organizatie “kein mensch ist illegal” si protestau impotriva deportarilor, impotriva felului cum se poarta autoritatile cu cei care aplica pentru azil, cu refugiatii. Nu stiam aproape nimic despre astea, evident ca in presa nu se zice mare lucru, dar mi-au povestit ele cum a murit o nigerianca atunci cind a fost dusa in avionul care urma sa o transporte inapoi ACASA, si i-au pus o gluga (punga??) pe cap si s-a sufocat… Au protestat zile intregi linga aeroport si au dormit in corturi. Protesteaza in fiecare an de 1 mai impotriva skin heads.
Aceasta cultura de „protest“ era noua pentru mine... Desi cunosteam Piata Universitatii, declaratia de la Timisoara…. Parca aici am inteles mai bine ce important esta sa aperi drepturile cuiva. Chiar daca nu esti in situatia respectiva. Mi se pare o calitate cu adevarat europeana. Poate sunt patetica, dar mi se pare important sa ne dezvoltam in directia asta.
miti2004 spune:
ce imi place in Canada:
- este mai putin stres decat in tara
- ai sanse sa cumperi mai repede obicte casnice decat in tara ( sunt mai la indemana preturile la unele din ele )
- se straduiesc sa pastreze curatenia cat de cat
ce nu imi place in Canada :
- sistemul medical lasa fff mult de dorit
- un gratar adevarat inseamna hamburgeri, hot-dog si cocacola ( am fost la un gratar si unii chiar fierbeau macaroane )
- iarna e f frig si mult vant
- oceanul e f departe, e greu sa-ti faci un weekend la munte sau ocean
- am scapat de tiganii din romania, dar am dat de o gramada de nespalati ( la propriu ) si aici...
ce imi place in Romania :
- marea, muntele, poti sa te duci aproape unde vrei intr-un weekend
- o gramada de prieteni, mereu am gasit sprijin la nevoie
- parintii si bunicii imi erau aproape
- mancarea, fructe si legume naturale ( cele de pe tarabe )
- la servici majoritatea incercau sa-si faca treaba ( unde am lucrat eu)
ce nu imi place in Romania :
- romanilor ar trebui sa le placa mai mult curatenia pe spatiul public, dar si autoritatile sa se preocupe mai mult de acest aspect
- cam multi tigani agresivi
- politia nu prea se implica la nevoie
cam atat, pupici tuturor
Danutza Mamaruta spune:
quote:
Originally posted by valentinag
Doamnelor eu nu va inteleg!Pina acum,fiecare a scris ce ii place sau nu ii place in tara unde locuieste.Nimeni nu a avut nimic de comentat.Cum a scris cineva ceva de Romania,imediat cineva s-a gasit sa comenteze,cum ca s-a umflat romanismul in noi+ multe altele,inclusiv pe PM am primit niste chestii!
Nimeni nu a zis ca aici este raiul pe pamint(cum este la altii!)dar este tara unde traiesc pe care o iubesc si unde incerc sa fac lucrurile sa mearga.
Am si eu nemultumire mele,pe care le-am si scris mai sus(pe alea nu le-a vazut nimeni?)dar incerc sa fac ceva,chiar si prin simplul fapt ca nu vreau sa mai dau spaga,sau ca atrag atentia cuiva sa nu mai arunce pe jos hirtia,coaja de banana,etc.
Incerc si sunt convinsa ca o sa reusim sa ne fie mai bine.Daca nimeni nu face nimic,de unde sa traim mai bine?Vai ce oras murdar avem,nu face primaria nimic,da cine arunca sticla de cola pe geam din prea frumosul Golf,cine arunca pe geam oase la ciinii pe care unii ii tin in custi in fata blocului?
Hai sa nu ne mai plingem si sa incepem noi sa facem putin cite putin ceva,in asa fel incat peste 10 ani sa putem spune,uite ce bine si frumos este si la noi.Iar cei plecati,atunci cind vin,sa se minuneze:uite domne se poate si in Romania!
Valentina
Valentina, jos palaria. Ma bucur ca am citit topicul acesta si stiu ca mai sunt in tara si altii ca tine.
Inca o data iti spun, jos palaria.
Cu drag,
Danelutza spune:
Imi place mesajul scris de Valentina, cit despre Romania si romani, indiferent cum e, imi place.
Mai, mai ce-mi mai place borsuletzul pe care il face mama.
Aici, ehhhh, nu am cu ce sa-l acresc.
Dar in schimb, imi place:
* pizza
* tiramisu
* profiterolul
* amabilitatea oamenilor si felul in care m-au acceptat in mijlocul lor
Ce nu-mi place:
* ca sint prea putzini romani in zona asta, ca toate romancutzele sint in partea germana
dyana spune:
quote:
Originally posted by valentinag
Valentina
De acord cu ce ai scris ! :) Ti-am scris ceva si pe PM, sper ca aa ajuns la tine.
Imi place mult si cand ma duc la biserica, mai ales cand e mai goala. In mod deosebit la Biserica Sf. Mina sau Elefterie. Ma linistesc si gasesc pacea sufleteasca de care am nevoie.
Si as fi cea mai fericita sa pot ajunge la Manastirile din Moldova sa le vizitez.
Am vazut ca pot gasi pe acest forum informatii folositoare legate de pensiuni turistice.
Ce imi mai place in Romania: imi plac romancele, sunt frumoase cu adevarat si se imbraca frumos si cu gust si nu sunt grase, sunt exact asa cum trebuie :))).
Ce nu-mi place : pesimismul unora si pasiunea de a se jeli ..., chiar daca nu au motive cu adevarat serioase, mai ales ca le cunosc situatia financiara si stau foarte bine.
Sanatatea e cea mai importanta ! Imaginati-va cum ar fi sa nu fiti sanatosi, si atunci veti stii adevaratele motive de a fi suparati !
Vacanta placuta si fiti fericiti !
Diana
P.S. Fetelor din Romania, poate ne intalnim intr-o vara pe la munte pe undeva ! :)))))))))))))
columbiana spune:
ce-mi place in Canada:
lipsa stresului, senzatia de siguranta a zilei de miine, increderea intr-o tzara cu un sistem politic, social si economic stabil. perspectivele de viitor ale copilului meu, casele superbe, si gindul ca o familie normala, nemembrii de partid politic, nemafioti, s.a., din doua salarii isi poate permite o viata lipsita de gindul ilei de miine .
ce nu-mi place:
indolenta functionarilor, lenea si tiris-grapisul cu care se misca, mizerie destula in Montreal, mincare de cauciuc, sistem sanitar cu lacune, nationalismul quebecos.
beu spune:
CE-mi place aici:este mai putin stress,oamenii sunt mai linistiti ,faptul ca daca cumperi ceva si te-ai razgandit intre timp poti sa duci inapoi la magazin fara jena ,copilului poti sa-i asiguri cele necesare fara eforturi deosebite,mutitudinea de parcuri ,piscine locuri de distractie unde poti petrece etc.
Ce nu-mi place:iarna lunga si cu vant,nationalismul quebecosilor,nu-mi plac rasele colorate,sistemul sanitar,atitudinea unora dintre compatriotii nostri de gen:sa nu-ti faci de lucru cu romanii etc.
In Romania imi placea:relieful,clima linistea din orasul meu,gustul painii de acasa etc.
Ceea ce nu-mi placea:coruptia,goana dupa bani a romanilor,nervozitatea oamenilor,atitudinea fostilor sefi care erau ca o haita de lupi infometati de frica sa nu-si piarda salariile grase,bataia de joc a guvernantilor fata de oameni si in special fata de tineri aproape obligandu-i sa paraseasca tara pentru un trai decent.Mihaela