bb nascut in strainatate
Dragelor,
Am o prietena care a nascut in ianuarie in Marea Britanie. Sunt romani care stau legal acolo, cu viza. Vor sa faca actele (in Romania) si pt. fetita lor de doar 5 luni si nu stiu cum tr. procedat: ce acte le trebuie, care sunt preturile, se scoate pasaport separat pt. fetita sau se trece pe pasaportul parintilor?
Sunt destul de incurcati, mai ales ca au aflat ca tr. sa aplice la viza si pt. micuta.
Va rog mult daca ati trecut printr-o experienta similara sa-mi spuneti cum tr. sa procedeze.
Multumesc din suflet!
Adriana - mamica lui bb Rares (13feb.2004)
http://community.webshots.com/user/ad_risnov
Raspunsuri
gabitzica spune:
Cel mai bine ar fi sa te interesezi la primarie sa vezi exact de ce acte au nevoie si daca se platesc ceva taxe.
Gabi si bebe Tudor(22.10.2003)
Camelia spune:
Inainte de a implini copilul varsta de un an, competente pentru eliberarea certificatului de nastere sunt reprezentantele diplomatice ale Romaniei din tara unde s-a nascut copilul (exceptand codul numeric personal care, pt copiii nascuti in strainatate, se acorda doar de Primaria Sect.1 Bucuresti).Dupa ce copilul a implinit un an , competenta pt eliberarea cerificatului de nastere este primaria din localitatea ultimului domiciliu al mamei in Ro.
Despre costuri, nu stiu sa-ti spun.Depinde daca sunt eliberate actele in tara sau prin intermediul consulatului (ambasadei).Chiar si ambasadele (consulatele) au tarife diferite.Cel mai bine e ca parintii sa se intereseze direct la reprezentantele diplomatice ale Romaniei in Marea Britanie.Vor afla acolo toate raspunsurile care ii intereseaza.
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
ad_risnov spune:
Camelia,
Multumesc mult pt. raspuns
.
I l-am transmis deja prietenei mele. Sper sa o ajute.
mamamariana spune:
Hai sa iti povestesc cum am procedat noi. Emi s-a nascut aici in Thailanda si evident ca la nastere am primit certificat de nastere in thai. Cu aceste certificat tradus in engleza si legalizat ne-am prezentat la ambasada romana de unde am primit un certificat de nastere romanesc dar care nu e la fel cu cel pe care ii au toti ceilalti copii nascuti in Romania. Evident ca cei de la Ambasada ne-au spus ca trebuie sa primim un alt certificat din Ro atunci cand ne vom duce acasa. Am fost si acasa (Emi a calatorit cu pasaport consular - eliberat tot de Ambasada Romaniei din Bangkok) si i-am scos certificatul de nastere de la Primaria Sect.1 Bucuresti. Emi avea 11 luni si noi (parintii) avem domiciliul in Falticeni/Suceava - pentru informatie generala. In Bucuresti certificatul l-am obtinut imediat pe baza certificatului eliberat de Ambasada plus ceva formulare completate, timbre si nelipsitul cadou...
La Suceava am trecut-o pe Emi pe pasaportul meu si DA ii trebuie viza separat pentru orice iesire/intrare din/in tara. Deci, atunci cand a trebuit sa ne intoarcem aici, am fost la Ambasada Thailandei in Bucuresti si ne-au pus viza pentru Emi.
Nu stiu cum e in cazul in care bb are dubla cetatenie... probabil ca atunci tre' sa ii faceti pasaport acolo si sa calatoreasca cu el. In cazul asta nu ii mai trebuie viza aproape sigur.
Sper ca am fost clara! Daca mai aveti intrebari, spuneti!
Numai bine,
Mamamariana
mamamariana spune:
Am uitat sa spun ca noi am fost recent acasa - in februarie/martie anul acesta, deci nu cred ca s-au mai schimbat multe...
Tot eu,
Mamamariana
spic de grau spune:
Nu stiu cnd ati scos voi certificate ptr bebitii votri, dar cred ca legea s-a schimbat!
Astfel: certificatul se scoate de la ambasada Romaniei in statul unde locuiti. Snt necesare: actul de nastere al copilului eliberat de primaria orasului in care s-a nascut, pasapoartele parintilor, copie vize, declaratie comuna (exista un formular tip la ambasada) si certificatul de casatorie. Nu trebuie tradus certificatul strain! In baza acestor acte se elibereaza Gratuit certificatul romanesc (care e scris in 3 limbi: romana, engleza si franceza), si care ARE DEJA codul numeric personal (s-a introdus din februarie chestia cu codu). Deci: nu mai trebuie umblat in tara sa ii puneti codul numeric!!
Ptr pasaport: se poate elibera pasaport independent ptr copii, doar in cazul parintilor cu rezidenta in strainatate (adica nu cei cla care viza se reinoieste in fiecare an).
In cazul celor cu viza temporara (adica aceea ptr care mergi la prefectura in fiecare an sa ti-o schimbe), aveti 2 posibilitati: 1. fie luati copilului un titlu de calatorie de la ambasada - care va da posibilitatea sa il aduceti in tara (si care expira o data intrati in tara) - costa in jur de 50eu (daca nu ma insel); - iar in tara fiind i se face bebelacului pasaport independent.
sau: 2. inscrierea copilului pe pasaportul unuia din parinti; acte: certificatu de nastere romanesc (scos de aceiasi ambasada), copie pasapoarte parinti, 3 poze bebe, copie vize parinti, declaratie comuna cum ca snteti de acord cu inscrierea in pasaportul unuia dintre voi + o declaratie tip (vi se da de la ambasada). Taxa (cel putin aici in Fr) a fst de 35eu; se asteapta apoi 2 luni sa soseasca hartia din tara

Lumy
si David 
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/lucaluminita/my_photos
"Il y a des fleurs partout, pour qui veut bien les voir" (Henri Matise)
spic de grau spune:
PS - Eu i-am scos certificat de nastere lui David in aprilie anul acesta; iar in may am depus cererea ptr inscrierea in pasaport.
Lumy
si David 
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/lucaluminita/my_photos
"Il y a des fleurs partout, pour qui veut bien les voir" (Henri Matise)
Camelia spune:
Adriana, spune-i prietenei tale sa se uite aici:http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=25&idlnk=3&cat=5
Gaseste tot ce o intereseaza.
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
ad_risnov spune:
Mii de multumiri tuturor!
I-am transmis toate informatiile primite de la voi.
Din pacate mi-a scris ca la ambasada Romaniei din Marea Britanie a intalnit aceeasi functionari acrii si lipsiti de amabilitate. I-au purtat pe drumuri pt. fiecare informatie noua, ca si cum nu puteau spune din capul locului de ce au nevoie.
Ca la romani
!
mamamariana spune:
Spic de grau
E normal ca in Franta nu tre' sa traduci certificatul de nastere eliberat de primaria orasului unde ai nascut... dar aici? Arata-mi si mie un roman care stie a citi thai la Ambasada.
Imi pare rau ca acolo in Marea Britanie cei de la Ambasada nu sunt draguti asa cum sunt cei de aici. Pe noi ne-au ajutat f.f. mult si atunci cand le-am multumit, ne-au si spus ca asta e rolul lor - sa ajute si sa uneasca romanii de aici.
Numai bine,
Mamamariana