simptome dupa HSG

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

quote:
Originally posted by tumpi

Lorelai, sigul ai facut HSG, sau ai facut instilatii, ca la instilatii se vede cum urca solutia pe trompe, eu una stiu ca histero presupune si niste filme, deci automat, raze.Acum e posibil sa ma insel.

Sigur a fost HSG si nu instilatii. M-am mai documentat intre timp. Aici se introduce substanta si se urmareste la eco abdominala sa vada daca urca sau nu pe trompe. Nu se fac raze.

ilenya, go for it . sa se lase cu bebe .

Lorelai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns barbye spune:

Buna fetelor. Spuneti-mi si mie va rog daca ai trompele infundate cum ti-le desfunda.Trebuie neaparat sa fii internata..Multumesc

mirela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana p. spune:

Mirela, ti le desfunda prin instilatii si nu trebuie sa stai internata cand le faci. In general se fac la cabinetul particular al doctorului care te trateaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FLORYNA spune:

...eu am luat motrin pt calmare(in romania algocalminul fiole cred ca ajuta caci e mai tare)...am luat din 6 in 6 ore inainte cu o zi de hsg si in ziua respectiva o data inainte si dupa de vre-o 2 ori(dupa cite imi amintesc)...au am avut crampe ca de ciclu doar in timpul investigatitei..dupa am avut dureri mai usoare...si mi-a tot curs ceva rosu...putea sa fie si singe sau substanta respectiva...dar in america e iod..ma rog nici nu mai conteaza culoarea...am ramas insarcinata la vre-o luna si ceva...trompele erau ok..uterul era putin intr-o parte/....dr mi-a spus ca orice femeie caruia el i-a facut hsg a ramas insarcinata...si eu sint una dintre ele..din fericire...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns barbye spune:

MULTUMESC Dana p

mirela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ali spune:

Si eu am facut un fel HSG dar nu urmarit la radiografie ci doar la ecograf.Mi-a aratat doctorul trompele cum erau pline de lichid.Ma rog ce zicea el , eu oricum nu am inteles nimic de acolo.Bine ca am auzit-o pe Lorelai spunand de astfel de HSG, pentru ca altfel incepeam sa suspectez ca nu mi-a facut dr bine ce mi-a facut.Eram si intr-un cabinet privat in Miercurea Ciuc.

ali

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annaa spune:

Si eu am facut HSG anul trecut la Iasi, si dupa introducerea substantei de contrast mi-a facut doua radiografii-filme in care sa vad clar trompele-permeabilitate, lungime,ovarele.
Cand am intrebat dr. de ce face asa mi-a spus > cu filmul poti sa te duci la orice dr. vrei si o sa vada clar, dar daca iti dau numai diagnosticul cu trompe permeabile sau nu scris pe hartei sar putea sa primesc replici de genul " Nu cred ca e asa, mai fa una si acolo sau acolo".
Inaite cu 1/2h pentru durere am luat o pastila de viox, dupa care parca eram drogata, dar de durut tot ma durut pentru ca trompele sunt subtiri si intortochiate.

Ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Buna, doamnelor si domnisoarelor, sunt Gabi

Am citit tread-ul si raspunsurile. Pot sa va spun ca am facut HSG-ul la Giulesti. A fost cam neplacut cand a trebuit penetrat colul, pt. ca la mine colul e extrem de stramt (poate ca de-aia nici nu am reusit sa raman gravida din 9 incercari ... mai stii?? Colul era atat de stramtorat, chiar si in apropierea ovulatiei, incat daca se intampla ca glera cervicala sa fie mai putina intr-o luna, nu prea avea cum sa suie sperma in uter si mai departe).

Dincolo de "episodul" cu colul, care e strict legat de anatomia mea personala, m-a durut oarecum taricel, dar durata durerii a fost foarte scurta, in doua etape - probabil cand se injecta substanta de contrast. Toata treaba a durat 5-10 minute, asa presupun. Imediat ce au scos "vatraiele" alea din mine, m-am ridicat bine-mersi si nu m-a mai durut nimic. Am sangerat putin in ziua aia si apoi am avut si eu o pata bej cat o unghie a doua zi pe tampon. Apoi a fost OK.

Nu se justifica sub nici o forma anestezierea, cel putin la modul cum se actioneaza la Giulesti ( mi-a placut cum s-a purtat echipa de radiologi).

In general, HSG-ul se programeaza in asa fel incat sa nu existe sansa sa fi ovulat deja sau sa ovulezi chiar atunci. De obicei cat de curand dupa ce nu mai ai mesntruatie. Daca n-ai apucat sa ovulezi, nu e absolut nici o problema sa ramai gravida in ciclul respectiv, si in plus se poate sa ai chiar sanse mai mari!! Asta pentru ca HSG mai si desfunda "instalatia". Ca precautie suplimentara, n-am avut contact sexual in acel ciclu (nici nu era greu, caci la mine HSG a fost in ziua a 6-a, iar pana intr-a 5-a am avut menstruatie).

Ovulul nu e vulnerabil la radiatii X cat timp e cumintel, la locsorul lui, in folicul, pe ovar. Abia dupa ce s-a desprins ii pot face rau razele X. Mai departe, daca 'outzul' a dat cu nasu' de sperma si se fertilizeaza, se pune in mod real problema ca i-ar face rau razele, DACA ELE SURVIN IN MOMENTELE ALEA, DE COMBINARE CROMOZOMIALA INTRE CELE DOUA ENTITATI, CACI ATUNCI EXISTA RISCUL CA RAZELE SA ZAPACEASCA PROCESUL DE COMBINARE A GAMETILOR - CEEA CE NU E DELOC DE DORIT. BINEINTELES, DACA OUL S-A FERTILIZAT SI SE PREGATESTE SA-SI FACA CUIBUL IN UTER, NICI ATUNCI NU TREBUIE EXPUS LA RADIATII X! MOTIVUL: MICUTZUL 'INDIVID' E IN PLINA DIVIZIUNE CELULARA ... SI NUMAI RAZE X NU-I TREBUIE, DOAMNE FERESTE!

DE FAPT, TREABA RAMANE VALABILA TOT TRIMESTRUL I DE SARCINA (CAND SE FORMEAZA CAM TOATE ORGANELE FATULUI), SI CHIAR PE TOATA DURATA SARCINII. E O PRECAUTIE JUSTIFICATA.

DE ACEEA, HSG NU SE FACE DECAT CAND NU EXISTA SANSA SA FII GRAVIDA.

Mai e ceva: dozele de radiatii sunt acum mult mai bine controlate si rationalizate ca pe vremuri. La HSG se spune ca dozele sunt foarte mici. Dar asta depinde mult de dotarea salii de radiologie, in principal de sursa de raze X. Daca e moderna, e OK. Daca insa e vreo vechitura de pe vremea lui Pazvante ... nu stiu.

In nici un caz n-am auzit sa eviti sarcina 6 luni dupa HSG. Din contra, timp de 3-4 luni dupa HSG sunt sanse mai mari sa ramai, daca HSG a reusit sa desfunde trompele, in cazul in care erau obstructionate in vreun fel.

Acuma, ceva problemutze se pare ca am (sau am avut) la trompe: una a aparut la HSG "partial permeabila", alta "slab permeabila". De la ce!?? Nu stiu! N-am depistat nici o boala gen Chlamidia sau gonoreea, n-am avut interventii chirurgicale in zona pelviana, abdominala etc... In fine, ma bucur ca substanta de contrast (care se numeste Ultravist si e hidrosolubila, pt. cine e interesat) s-a scurs prin ambele trompe si n-am avut reflux.

Mi s-a recomandat sa fac cateva sedinte de instilatii (la Giulesti li se spune 'perfuzii') cu penicilina, hidrocortizon si xilina. In general se fac trei sedinte pe luna timp de 3 luni (daca nu ramai insarcinata intre timp). Intervalul intre 2 sedinte e de 2 zile si se programeaza in prima parte a ciclului, ca sa poti "presta" ulterior, in preajma ovulatiei (cu sanse crescute de sarcina, zice-se!). Dupa fiecare sedinta trebuie abstinenta sexuala pana a doua zi inclusiv. De exemplu, la un ciclu ideal cu ovulatie in ziua a 14-a, ar fi grozav sa faci perfuziile in zilele 7, 9, 11 si sa fii tandra din seara celei de-a 12-a zile incolo ... cat te tin puterile! Ma rog, asta e idealul... Uneori, faci doar 2 sedinte de perfuzii. Mai ales daca se constata ca solutia intra bine si ramane acolo.

Chiar de la prima sedinta, mi s-a spus ca solutia patrunde foarte bine. Aproape ca nu am stiut cand au injectat-o!! Pana sa zic eu ceva, m-au dat jos de pe masa (sau cum s-o numi locul unde stai cu un picior la rasarit si altul la apus:) ). N-a curs nimic din solutie, totul trecuse prin trompe in abdomen. N-a fost nevoie sa mai stau intinsa nici o secunda. Nu m-a durut practic deloc. Ceva durere a aparut in abdomenul superior (cam spre buric si usor pe stanga), dupa jumatate de ora sau ceva mai mult, dar am luat un Nurofen si a disparut fara urma. Asta era acum 2 zile.

Azi a fost sedinta a doua. Nici o durere la injectarea solutiei, nici o durere dupa aceea. Se pare ca e bine daca durerile sunt tot mai slabe / inexistente de la o sedinta la alta. Inseamna, poate, ca obstacolele in calea lichidului s-au disipat, cel putin in parte...

Mai fac vineri o sedinta si gata.

Intra-devar, la Giulesti se mentioneaza lungimea coloanei de solutie introdusa si presiunea la care s-a lucrat. Apoi ti se spune gradul de permeabilitate constatat. La mine, acest grad a fost "1", adica "permeabile", inca de la prima sedinta. Totusi, fiind vorba si de un atibiotic, cred ca e mai bine sa fac toate trei sedintele. Chiar daca nu stiu ca nu se face gaura-n cer daca faci doar 2...

Cam asta ar fi. Bafta, fetelor!
Gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilenya spune:

Gabi, multumim pt raspunsul complet si explicit ca toate mesajele tale.
Oare de ce la Giulesti se fac perfuziile astea din 2 in 2 zile, iar la Pantelimon zilnic? E de rau ca se fac zilnic si nu se da timp 'instalatiei' sa-si mai revina?

Eu m-am intors de la dr., a vazut si spermograma(care e OK) si m-am 'facut' cu 2 luni de instilatii pt ca trompele sunt putin permeabile, una are ceva aderente. Ma intreb daca pt. aderentele astea nu era normal sa fac o laparo, oare se pot rezolva prin instilatii? De fapt ce sunt si cum arata aderentele astea?

Pupici

Ilenya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Ilenya, iti multumesc si tie si tuturor fetelor pentru discutiile de pe acest forum. Sunt foarte pretioase si instructive si ne ajuta pe toate cate-un pic.

Referitor la felul cum se administreaza instilatiile, am impresia ca "fiecare bordei cu alt obicei". De altfel, procedurile pot fi diferite (presiune aplicata, cantitate de solutie, ca sa nu mai zic de compozitie!). Si cred ca mai depinde si de ceea ce rezultatul de la investigatii (HSG sau altele) al fiecarei paciente. Poate ca Pantelimonul procedeaza mai bine facand operatia zilnic ("terapie de soc", sa-i zicem). Poate dozeaza altfel antibioticul. Greu de spus!

Am citit pe-aici pe undeva ca cineva (n-am retinut cine, o rog sa ma ierte) a facut instilatii 12 zile la rand. Probabil ca la ea se impunea un tratament mai sustinut si mai "agresiv" o fi avut o inflamatie acuta, sau cu motiv documentat (bacterian, post-operator etc). Tu si cu mine avem "permeabilitate slaba" (ma rog, eu am "slaba la o trompa si "partiala" la cealalta, desi nu mi-e clar care-i diferenta). La mine nu s-a gasit vreo cauza. Asa ca beneficiez de procedura standard. Iar tu - de "standardul" Pantelimonului :)

Aderentele apar si ele din varii cauze si sunt de diverse gravitati. Depinde si unde anume sunt aderentele - la vreun capat al trompei sau prin mijloc. Parca am auzit ca unele aderente se opereaza in genul laparoscopic. Totusi, nimeni nu poate garanta ca interiorul (lumenul) trompei va functiona normal dupa ce se extirpa aderentele. Sau ca "cilii" care imping ovului pe jgheab in jos sunt harnici si entuziasti. Dar nici nu e exclus, dar absolut deloc nu e exclus, sa ramai gravida ulterior, poate chiar in scurt timp!
Vorbim despre procese inca putin intelese, cu toate progresele fantastice din ultimii ani.

Fii optimista. Nu aduce anul ce aduce ceasul.
Gabi

Mergi la inceput